זה לא חדש
הרבה סטודנטים בשנה א', בעיקר בסמסטר הראשון, חוטפים שוק וצופים ירידה דראסטית בציונים. שיטת הבדיקה בקורסים במשפטים היא שיטת הצ'ק ליסט. כלומר, למתרגל יש רשימה של נקודות שצריכות להופיע בפיתרון. אם סטודנט כותב משהו לא רלוונטי, לרוב לא יורידו על זה אלא אם כן זה ממש מוטעה ומראה על חוסר הבנה מהותי של החומר. אם סטודנט מגדיל ראש ומציין דברים נכונים שלא מופיעים בצ'ק ליסט, לפעמים הוא יזכה בנקודת בונוס, אבל עיקרו של דבר, אם יש בצ'ק ליסט 10 נקודות והתייחסת רק ל-8 מתוכן (גם אם כתבת עוד 2 שלא היו בצ'ק ליסט), ירד לך ניקוד. ברגע שמבינים את השיטה הזו, הציונים עולים פלאים.
אני זוכרת בשנה א' שלי בקורס בדיני חוזים המרצה טען שאינו רוצה רשימת מכולת. הוא רוצה שנתייחס רק לעילות הרלוונטיות, והוא רוצה עומק. כמו סתומה הקשבתי לו, מה שהוביל אותי ישירות למועד ב'. במועד ב' כבר הבנתי את הרעיון, ודחפתי כל עילה אפשרית, הזויה וקלושה ככל שתהיה, ובעיקר עבדתי על כמות ולא איכות, רוחב ולא עומק. כלומר, הרבה עילות אבל עם יישום די שטחי, והופ! הציון קפץ לו גבוה גבוה. עם זאת, סטודנט שבמועד א' גם כן עבד על עומק וקיבל ציון נמוך, ערער על כך וכתב למרצה שהוא פעל לפי ההנחיות שלו ולא עשה רשימת מכולת אלא התעמק בניתוח של כל עילה, והמרצה באמת העלה לו את הציון.
בקיצור, להלן מספר עצות שחבריי הלא עצלנים מיישמים:
א. פתירה של מבחנים משני קודמות, תוך השוואה לפיתרון בציון גבוה או פיתרון רשמי.
ב. כתיבה בנקודות סכמה לפיתרון- למשל, בחוזים: קודם בודקים אם יש הצעה וקיבול, אח"כ גמירות דעת ומסויימות מספקת (עם כל הגישות), אח"כ עילות ביטול (טענות לפה ולשם), לבדוק אם יש הפרה (טענות לפה ולשם) ולבסוף סעדים. כמו שלימדו אותי בתיכון, חוק זה"ב- זיהוי (מה הכלל המשפטי), הסבר (גישות, סעיפי חוק, הלכות וכו') וביסוס (יישום לפי העובדות).
ג. יש אנשים שאוהבים ללמוד בקבוצות. אני חושבת שזה לא ממש יעיל.
ד. עם כל הבאסה, לא לפחד ממועדי ב. זה לא סוף העולם!
ה. אם זה חומר סגור, כמובן שאין מנוס משינון מאסיבי.
ו. אם משהו צץ לך בראש תוך כדי כתיבת התשובה, ישר תכתבי אותו בצד כדי לא לשכוח ולכתוב אותו אח"כ.
ז. אם יש ספק- אין ספק. אם את רוצה לכתוב משהו אז תכתבי אותו. אני אישית מעדיפה לראות שהורידו לי על משהו שכתבתי, מאשר להתבאס כי חשבתי לכתוב משהו אבל בסוף לא כתבתי והורידו לי על זה, אבל זו העדפה אישית.
ח. לעבור על הפיתרון שלך ולראות על מה ירד. אומנם החומר משתנה מקורס לקורס, אבל הבסיס מבחינת דרך החשיבה הוא אותו הדבר, רק הכללים משתנים.
בהצלחה!