צורות שלטון

צורות שלטון

בעקבות העץ על האנארכיזם, אילו צורות שלטון באות לידי ביטוי בעולמות המשחק שלכם? בעולמות פנטזייה יש נטייה לדבוק בשטאנץ מלוכני כלשהו, אבל אני זוכר שעוד במוד"מ2 שהרצתי בניינטיז כל הגמדים הגיעו ממדינה סובייטית להפליא (הכוהנים שלהם סגדו לדמי-אל לא ברור שכונה "האדום הגדול" או "שמש העמים..."), בעוד שלזוטונים הייתה קונפדרציה דמוקרטית נוסח שווייץ.... בעולם המערכה הנוכחי שלי (בעע, לא יצא לנו לשחק כבר מלא זמן...) יש את הבליל הרגיל של ממלכות, קיסרויות ופיאודלים, אבל גם דמוקרטיה לא-יצוגית אחת עם מאפיינים קורפורטיביסטיים (באי טיאם - מנהגי המחתרת הפכו למועצת שלטון, והם מקבלים החלטות בהתייעצות שעוד לא ממש התמסדה עם נציגי הסוחרים, הפועלים, השועלים, הימאים, הדייגים וכל שאר קבוצות הכוח בחברה)

DDN

New member
בעולם שלא יוצא לי להריץ

יש גם בליל של סוגים, כשהמעצמה הראשית היא רפובליקה גדולה ונרחבת. מתוכננת גם הפיכה קומוניסטית בצד השני של היבשת אבל פשוט לא יוצא לי להריץ את העולם הזה. .. .

Sabre Runner

New member
המלדירים הם Unification.

אני לא בטוח מה התרגום המדויק לעברית. בכל מקרה, שתי דמויות החייזרים שלי, ולורם וויטאליס, מגיעים מתרבות שנקראת 'המלדירים'. בגלל שכל מלדיר הוא טלפת אז יש לכל המלדירים ביחד קשר טלפתי עם כל אחד אחר. לא מדובר על קשר ישיר בו כל אחד חודר למחשבות של כל אחד ולא מדובר במוח כוורת כללי. החיבור הוא יותר תת-הכרתי ומובן מאליו מאשר משהו שתמיד על פני השטח. צורת השלטון הוא שלהם מבוססת על שבעת המלדירים המבוגרים ביותר בכל הגזע שמרכזים את הרצונות של כל האחרים ומבצעים פעולות שמוסכמות על רוב הפרטים. בגלל שמדובר בחברה מאוד מתקדמת וגם מאוד מבודדת אז הם לא נדרשים להרבה החלטות אבל באלה שכן דורשות תשומת לב, כל מלדיר מעורב בהחלטה.

אכן, מלוכה יכולה לשעמם

למרות שגם בתוך משטרים מלוכניים אפשר למצוא וריאציות... בעולם שכתבתי (יש מנחה שלא, בזמן כזה או אחר?) יש כמה צורות של שלטון שמשתנות בעיקר על קווים של גיאוגרפיה והיסטוריה, זאת אומרת מדינות קרובות זו לזו או בעלות היסטוריה משותפת נוטות להיות בעלות צורות שלטון דומות: מבחינת מונרכיות, הן נעות מהפשוטות יחסית (שלטון עריצותי ריכוזי שעובר מדור לדור, בהנחה שהבן חזק מספיק כדי לשלוט, כי אחרת הפיכה צבאית קצרה משנה שושלת די מהר), דרך מונרכיות ריכוזיות שבהן הכתר שולט בצבא, והן מבוססות חזק מאוד על מסורת ועל כן, למרות שחוקית אין מישהו מעל הכתר המלך עדיין מוגבל, ועד למונרכיות מודרניות יותר (כביכול מיבשת אחרת, "מתקדמת" יותר) שם יש סוג של חוקה (בעצם טקסט דתי ומסדר דתי שמשלב את מבקר המדינה עם הביטוח הלאומי) שמגבילה את כוחו של הכתר, למרות שהמלך או המלכה הם עדיין המחוקק והשופט העליון. בנוסף, לממלכות אלו יש היסטוריה משותפת כך שהן מאוגדות תחת מלך עליון יחיד, בעצם אחד המלכים האחרים שמצליח לסחוף אחריו את המלכים האחרים (יש הצבעה סמלית, הבחירה תלויה בעיקר בעליונות כלכלית וצבאית), ואפשר להתייחס אליו כנשיא אמריקה אם לא היה לו קונגרס או תקציב או צבא. מבחינת דמוקרטיות יש אחת, שהיא "ערש הדמוקרטיה", שבה יש סנאט, כאשר רק האצילים הזכרים הם בעלי זכות הצבעה ויכולים להיבחר, וביניהם הם בוחרים מנהיג ("טיראנט") וכן בוחרים תפקידים נוספים, כמו שר הצבא או שר הכספים, בצורה כמעט זהה לדמוקרטיה האתונאית (רק בלי החקיקה ומערכת המשפט המטורפות). מהדמוקרטיה הזו יצאו מהגרים שבסופו של דבר הקימו דמוקרטיות נוספות, חופשיות יותר, שבהן לכל הזכרים יש הזכות להצביע, אם כי עדיין רק מעמד של בעלי רכוש שמתחזקים את הצבא יכולים להיבחר לתפקידי מפתח. בדמוקרטיה הגדולה והמשפיעה מתוכן יש מסדר "שומרים" מאוד חזק, שהקים אחד מהמנהיגים הקדומים והמיתיים שלהם, שעל שמו גם קרויה הממלכה. המסדר הזה גם אוסף מיסים (מעשרות), אפילו מהמנהיגים, ומשתמש בכסף למטרות צדקה ולתחזק את עצמו - הוא נפרד ועצמאי מהשלטון. בניגוד לעולמנו שלנו, שבו הדמוקרטיה מבוססת על התפתחות פילוסופית, הדמוקרטיה בעולם הפנטזיה הזה מבוססת על טקסטים דתיים או מיתיים שמבטיחים זכויות וחירויות מסוימות לאזרחיהן; זה אומר שהדמוקרטיה איננה אוניברסלית מבחינתם, ולא מתפשטת אל מעבר לגבולות המדינה. במילים אחרות, אין מושגים כמו "פשעים נגד האנושות", אין דאגה לזכויותיהם של אנשים אחרים במדינות אחרות כי התפיסה היא שהזכויות הללו אינן זכות מולדת של כל אדם באשר הוא אדם, אלא זכות שניתנה מלמעלה. מבחינת שלטונות ביזאריים יותר, בעולם הזה יש סוג קסם אחד שהוא מאוד חזק, כמעט ברמת כוח אלוהית. כדי שהקוסמים שמשתמשים בו ישלטו בעצמם, קמה מועצה ששופטת אותם על הפרת חוקים מסוימים, והם משתמשים בקסם שאינו יכול להיכשל כדי למצוא את חברי המועצה שיעבדו בצורה המושלמת אלו עם אלו ויעבירו משפט צודק בכל פעם (אח, קסם; איזה נוח...) מהבסיס של המועצה הזו התבססה תפיסה שלטונית שמבוססת על מועצות וחלוקת הכוח בין חבריהן. בנוסף לאזור שנשלט ישירות על-ידי המועצה הזו, ישנם שתי ערי מדינה ששווה להזכיר. האחת היא עיר שנשלטת על-ידי מועצה של 76 נסיכים; כל נסיך הוא ראש אחד מבתי האצולה (למעשה, משפחת סוחרים) שהקימה את עיר המסחר הזו, המבוססת קצת על גנואה או ונציה אם הן היו נמצאות על נהר גדול ולא על שפת הים. השלטון בעיר מתחלק ל-38 תפקידים, כאשר בכל תפקיד ישנו נסיך בכיר ונסיך זוטר. תפקיד הנסיכים לממן את התחום הזה, כך שלמשל נסיך אחד מממן את איסוף המיסים בעוד אחר מממן את תחזוק החומות או תשלום משכורות לצי. בכל שבע שנים הנסיך הזוטר מחליף את הנסיך הבכיר, והנסיך הבכיר הופך להיות נסיך זוטר בתפקיד אחר, כך שיש רוטציה כל הזמן ביניהם. המועצה כולה מתפקדת בתור גוף מחוקק, והחברות בו עוברת בירושה בין ראש בית אצולה לבנו. עיר מדינה נוספת נשלטת למעשה על-ידי שתי מועצות. המועצה הראשונה היא מועצה של אצילים ושרים ששלטו בה עד לתקופה מסוימת על-ידי חלוקת תפקידים ביניהם. לאחר מלחמה גדולה, העיר נכבשה והכוחות הכובשים הקימו מעין מועצה מפקחת. המועצה הזו לא שולטת ישירות בעיר, אבל יכולה להטיל וטו על החלטות של בעלי התפקידים או המועצה כולה ששולטת בעיר. זו עיר מושחתת מאוד, עם פוליטיקה מאוד מעניינת. זהו, זה היודל שלי.

ogmios

New member
קוריוז בנושא מלוכה

באחת מערי המדינה של אתאס, עולם השמש השחורה, המלך נבחר בצורה דמוקרטית. מצד שני, זו דמוקרטיה על הנייר בלבד, בהתחשב בעובדה שהוא נבחר לכהן כמלך למשך כל ימי חייו, וכמלך-מכשף הוא פחות או יותר בן אלמוות... דומני שזו הייתה יוביק, אבל אני ממש לא זוכר.

התכוונת ליוריק?

יוריק היא גרסת פנטזיה לאורוק (ארך) עירו של גילמש, והאמאנו הוא שילוב בין גילגמש לפארודיה על חמורבי (לחמורבי יש את חוקי חמורבי, להאמאנו יש את קוד האמאנו).

רמץ

New member
בתי האם של ה-Drow בממלכות נשכחות

כמה נוח... עוד לא התחלתי את המערכה, וכבר עולה דיון שמאפשר לי להשוויץ בה. אז נכון שעברה כמעט חצי שנה מאז שכתבתי פה, אבל ככה זה כשאתה לא משחק - נגמר לך ה"על מה לכתוב". אז חדשות טובות! אני מתחיל קמפיין חדש ב-D&D הישן (מחודש) והטוב. אומנם כל קמפיין שצמח מתוך הקמפוס, עד כה, לא צלח את מחסום הפגישה השלישית... אבל אני שומר על אופטימיות זהירה... אז אתחיל בתיאור זריז של המערכה ואתייחס לצורת השלטון הייחודית שלה בהמשך: בשל הסיכוי הקלוש שמישהו מהשחקנים עשוי לקרוא את זה - חברה' אם אתם משחקים אלפים אפלים ואתם סטודנטים בב"ש, קבלו אתרעת ספויילר חמורה
וסורו לענייניכם אם אתם לא רוצים להפוך לדריידרים חסרי מין בשירות האלה! טוב, עכשיו כשהסדרנו את זה... ככה - מדובר במערכה כפולה שצמחה מהרעיון של משחק מקביל של חבורה מרושעת וחבורה טובה ע"י אותם שחקנים ומפגש בין החבורות. הרעיון הכללי שלה הוא כזה: היא מתחילה מ"הצד של הרעים" כשצבא פשיטה חסר תקדים מכל בתי האם של אלסרדיה**, עיר Drow ענקית, יוצא אל פני האדמה כדי להשיב את תהילת האלפים האפלים ולחסל אחת ולתמיד את דודניהם האלפים הגבוהים הרכרוכיים בלה בלה בלה... כאשר אנחנו משחקים חוליית גישוש של אלפים אפלים המובילה כח צבאי גדול (המונה בעיקר אורקים וגובלינים). ספציפית, אני משחק את ליסאדורה קארדיה**, כוהנת גאה של לולת' מהבית השני בחשיבותו בעיר. לרשותי עומדים שני זכרים: אמן-נשק ולוחם ולצידי עומדת שה-דוקו (? - אנטי-פלאדינית של לולת'). החלק השני של המערכה (אם כי אולי הוא יהיה יותר במקביל לחלק הראשון) יהיה בהנחייתי. השחקנים ישחקו חבורה טובה שתתחקה אחר נתיב ההרס של ה-Drow ותנסה להתייצב מולו ולבלום אותו, תוך עימות עם החבורה המקורית. נראה כמה זמן כל זה יחזיק... טוב, התיאור הזה לא יצא כל כך זריז... אז לענייננו: צורת השלטון של בקרב האלפים האפלים של ממלכות-נשכחות (המתוארת בטרילוגיית האלף-אפל וביצירות מאוחרות יותר) היא סוג של כהונה מלוכנית. בכל עיר Drow מרכזית שולטת היררכיה ברורה של מספר בתי אם (לנקבות מעמד גבוה משל זכרים ורק הן רשאיות להיות כוהנות) הנאבקים בינם לבינם על מעמדם ההיררכי (ב"נאבקים" הכוונה היא ברך כלל ל-משמידים). המטרונית של הבית השולט היא בעלת המעמד הגבוה ביותר בעיר והסמכויות הנובעות ממנו, והיא גם הכוהנת הראשונה של לולת' עם הכוחות הנובעים מכך. כל אחד מבתי האם מחזיק צבא משל עצמו (המשמש לרוב בעיקר להגנה מפני בתי אם אחרים) אך מצופה לתרום ממנו להגנה על העיר (או לפשיטה על כל עיר אחרת - מתחת לקרקע או מעליה). החוק הלא כתוב המחייב את כלל האלפים האפלים הוא: "מותר לעשות - אסור להיתפס". ולכן, למרות שהמלחמות בין הבתים הן עניין שבשגרה,, הן חייבות להתרחש בסודיות, בזריזות וביעילות, שכן אם לאחר נסיון חיסול של בית, נותרו ניצולים , הם רשאיים לפנות אל המטרונית השלטת ולדרוש את מאמצם המשותף של כל בתי האם בעיר בהשמדת הבית שניסה לחסל אותם.

רמץ

New member
שכחתי את ה-**

** אם השמות נשמעים לכם מוכרים באופן חשוד זה כנראה בגלל שגם אתם, כמו המנחה שלנו, שיחקת מתישהו בסאגה. *** אבל על ליסאדורה אני מחזיק זכויות יוצרים מלאות. ...וחשבתי עליו תוך פחות מחצי שעה!

רמץ

New member
מעניין...

לא חשבתי על החברה ה-Drowית כתאוקרטיה אף פעם. כנראה כי אני רגיל שתאוקרטיה = איראן... אבל אתה צודק. ההגדרה מתאימה.

למעלה