צונמי

צונמי ../images/Emo178.gif

הגלים הניסתרים (העיני) תופעת טבע מדהימה שלעצמה ושוב,(למאיר)
הסקרנות. בעלי הניסיון: ספרו קצת על התופעה. איך זה קורה? מה גובהם? האם פגשתם בהם? איך מתמודדים -חוץ מתהילים תמונות? ועוד

ranh2

New member
עד כמה שידוע לי...

גלים אלה בים הפתוח מתנשאים לגובה של עשרות ס"מ בלבד,אם בכלל. רק כאשר מתקרבים לחוף הם מתרוממים לגבהים אדירים.

yoram 1004

New member
פשוט הקש tsunami

בגוגל או מנוע חיפוש אחר, ותקבל הפניה לעשרות אתרים מעניינים. איך מתמודדים? עם קבלת דיווח על רעש האדמה, משדרים את ה-ETA של הגל במקומות שונים. אם אתה ביבשה - טפס למקום גבוה. (באלסקה באחד המפרצים הגל שבר עצים בגובה 575 מטר). אם אתה בים - צא לעומק עד כמה שתוכל. אם אתה בחוף ואתה יודע שלא תספיק- שב בכסא נוח, פתח בקבוק משקה, והמתן למראה המרהיב.אל תטרח ללבוש בגד ים.

zina71955

New member
ספור של סתם גל.

לא צונמי, לא רעידת אדמה, סתם גל אחד ויחיד בים שקט לחלוטין ללא רוח. בשנת 1962 על ה "באר שבע" עם ר/ח דובי אילן ז"ל, איזור מפרץ מקסיקו ודרום מזרח ארה"ב, עונת ההוריקנים. היתה באותה תקופה תדירות גבוהה של סערות טרופיות שהנוראה שבהן היה Carla שבה נתקלנו כשבועיים קודם לכן. אנחנו מפליגים מצ'רלסטון אחרי הוריקן שעבר בסמוך כשהיינו בנמל. אני במשמרת 04-08, ים חלק כמו שיש, אין ניד של עלה (לו היה לנו עץ). אני לוגם קפה סמוך לאחר הזריחה, לאחר קביעת ה פיקס של כוכבי הבוקר וצופה בים בעצלתיים. פתאום אני רואה משהוא חריג רוחבית לאניה לכוןן האוקינוס, מעין גבעה גבוהה וארוכה מאוד, שקשה היה לאמוד את גובהה ואורכה עקב הזריחה. לקחתי משקפת וזה היה מדהים, גיבוע ענק, חלק למישעי, כמו גל של שמן. הזעקתי את דובי במשרוקית צינור הדיבור שבמיטת רב החובל, שמתי את מלח המשמרת להגה ידני תוך סיבוב של החרטום לכוון הגל ושמתי את הטלגרף למכונה ל מהירות איטית. בחדר המכונות התחילה מהומה, אבל המהירות ירדה די מהר ודובי הגיע תוך שניות בתחתוניו לגשר כשהתחלנו לעלות על הגל. העליה היתה איטית, כאילו שזה לא נגמר, כשהלב "עולה" יחד עם האניה, ואחר כך מתחילה ירידה, והלב "יורד" כפי שקודם עלה. הכל כאילו בהילוך איטי של סרט אימה. על הגשר היתה דממה מוחלטת עד שעברנו אותו. מחכים לשני, אין, אחד ויחיד. ואז נשמעה נשיפה שורקת משלושת הפיות שהיו בגשר. מסתבר שעצרנו את נשימותינו בהסח הדעת. אחר כך הערכנו אותו ב 15 עד 16 מטר גובה, קשה היה לאמוד את המידות האחרות. דווחנו למשמר החופים האמריקאי ששלח לנו מברק תודה לאחר מכן, אנחנו היינו הראשונים שראינו אותו. רצועת החוף באותו אזור פונתה מאנשים וההרס היה גדול. מסתבר שהתופעה הזו לא כל כך נדירה באיזור הזה.

zina71955

New member
ספור של סתם גל.

לא צונמי, לא רעידת אדמה, סתם גל אחד ויחיד בים שקט לחלוטין ללא רוח. בשנת 1962 על ה "באר שבע" עם ר/ח דובי אילן ז"ל, איזור מפרץ מקסיקו ודרום מזרח ארה"ב, עונת ההוריקנים. היתה באותה תקופה תדירות גבוהה של סערות טרופיות שהנוראה שבהן היה Carla שבה נתקלנו כשבועיים קודם לכן. אנחנו מפליגים מצ'רלסטון אחרי הוריקן שעבר בסמוך כשהיינו בנמל. אני במשמרת 04-08, ים חלק כמו שיש, אין ניד של עלה (לו היה לנו עץ). אני לוגם קפה סמוך לאחר הזריחה, לאחר קביעת ה פיקס של כוכבי הבוקר וצופה בים בעצלתיים. פתאום אני רואה משהוא חריג רוחבית לאניה לכוןן האוקינוס, מעין גבעה גבוהה וארוכה מאוד, שקשה היה לאמוד את גובהה ואורכה עקב הזריחה. לקחתי משקפת וזה היה מדהים, גיבוע ענק, חלק למישעי, כמו גל של שמן. הזעקתי את דובי במשרוקית צינור הדיבור שבמיטת רב החובל, שמתי את מלח המשמרת להגה ידני תוך סיבוב של החרטום לכוון הגל ושמתי את הטלגרף למכונה ל מהירות איטית. בחדר המכונות התחילה מהומה, אבל המהירות ירדה די מהר ודובי הגיע תוך שניות בתחתוניו לגשר כשהתחלנו לעלות על הגל. העליה היתה איטית, כאילו שזה לא נגמר, כשהלב "עולה" יחד עם האניה, ואחר כך מתחילה ירידה, והלב "יורד" כפי שקודם עלה. הכל כאילו בהילוך איטי של סרט אימה. על הגשר היתה דממה מוחלטת עד שעברנו אותו. מחכים לשני, אין, אחד ויחיד. ואז נשמעה נשיפה שורקת משלושת הפיות שהיו בגשר. מסתבר שעצרנו את נשימותינו בהסח הדעת. אחר כך הערכנו אותו ב 15 עד 16 מטר גובה, קשה היה לאמוד את המידות האחרות. דווחנו למשמר החופים האמריקאי ששלח לנו מברק תודה לאחר מכן, אנחנו היינו הראשונים שראינו אותו. רצועת החוף באותו אזור פונתה מאנשים וההרס היה גדול. מסתבר שהתופעה הזו לא כל כך נדירה באיזור הזה.

תודה על הסיפור המדהים

לזה התכוונתי בשאלתי. מפגש אמיתי עם הגלים האלו. הכנון הדבר כי יש גלי צונמי שנעים בין אמריקה לאירופה באופן קבוע?

yoram 1004

New member
צונמי, הגדרתית, נוצר כתוצאה מרעש

אדמה, כך שזה תופעה נדירה יחסית. לא ייתכן שיש צונמי שנע קבוע מיבשת ליבשת - מה זה, רכבת? אויל את המתכוון , אלון, לנושא הקודם שהועלה כאן - הגלים ה"סוררים" - ROGUE WAVES - שגם הם תופעה לא-שכיחה.

דאויד

New member
הפניית חרטום לכיוון גל גדול ../images/Emo101.gif

שאלה: האם בכל מקרה יש להפנות את החרטום ב-90° לגל גדול אחד או רצוי שהזווית תהיה מעט יותר חדה כדי למנוע אפשרות של התחרטמות מסוכנת בירידה מהגל? והאם, יש לנהוג אחרת כאשר ידוע, או יש חשש, שמיד לאחר הגל הגדול יגיע גל גדול נוסף (ואז קיימים שיקולים נוספים כמו הסכנה של הגעה עם דופן לגל הבא לאחר הירידה מהגל הקודם)? מדובר, כמובן, בנושא רב חשיבות - וכיצד נקבל את ההחלטה כאשר תנאי הראות אינם מאפשרים לדעת מה מתרחש אחרי הגל הגדול האחד (כי הוא מסתיר את מה שאחריו)? מה דעתכם?

yoram 1004

New member
בהמשך למה שכתבתי לאלון:

בלב האוקיינוס - הצונמי כמעל לא יורגש. ליד החוף - הוא יהיה גבוה מאוד, אם הוא עם משברים - לא נגיע לגל השני. בכל מקרה אורך הגל הוא כזה שיש די זמן בין גל לגל. לגבי גלים אקראייים מסוג ROGUE WAVE, הבאים פתאום כמו חומה במים (ראה דיון קודם בנושא) - גם כאן הייתי רק מפנה חרטום לגל ומחזיק חזק...

zina71955

New member
הפנית חרטום מול גלים תלוי בסוג הגל

בגל מסוג זה שתארתי לעיל צריך להפנות את החרטום בניצב לגל ולהוריד מהירות ולהמשיך באותו כוון עד שיתברר שהו, אין יותר גל. בים סוער עם גלים גבוהים קורה שהרוח שונה במקצת בכוונה מהגלים (אופיני לסערות טרופיות אבל נתקלתי בזה גם באיזור איסלנד) או אז מפנים חרטום אל השקול שבין הרוח והגלים, עד כמה שאפשר. בכל מקרה חובה להוריד מהירות. כך הדבר גם בגלי "מדף היבשת" או דומים להם. באניות גדולות מאוד הסכנה היא שבר של האניה, פשוטו כמשמעו.

Efraim

New member
נסיון אישי...

כאשר עליזה היתה בהוואי ואני חזרתי לביקור משפחתי בינואר 2003 יום אחד ראיתי בטלויזיה שהיתה רעידת אדמה באיי שלמה ויש הסתברות לסונמי. לאחר בדיקות ברשת התחלתי לדאוג, ידעתי שלהוואי יש נסיון עם סונמי ומערכת הזעקה רצינית אבל לא הייתי בטוח שאבא שלי ואנשי הצוות שהיו בהוואי ידעו מה צריך לעשות כשנישמעת הצפירה. לשימחתי לאבא היה טלפון סוללרי אז צילצלתי אליו והסברתי את המצב. הפעולה הנכונה במיקרה כזה היא לצאת לים מעבר למדף החופי (בהוואי זה להתרחק כמייל או שניים דבר שאפשר לעשות די מהר.) לשימחתינו לא התרחש הגרוע מכל ולא נוצר סונמי, אבל אני יכל להגיד שהיו לי כמה שעות קשות כאשר חיקית להתבהרות המצב. ההסבר שכלול בהודעה של אריה מדוייק ומסביר את הסיבה שצריך לצאת לים לעומק ששם הגל "לא נישבר עדיין" והוא רק "גלילון" נמוך אבל ב"אורך גל גדול מאוד ומהיר מאוד"

למעלה