חוק המלקוח..
נראה לי הכי סביר, בהתחשב בכך שהים השחור הוא ים סגור שלא כל העולם מפליג בו, שרוסיה לא התעלמה לגמרי מחוקי הים אלא רק לא העבירה אזהרות פומביות שהאויב יידע עליהן. אני מניח שרוסיה העבירה בתחילת המלחמה אזהרה רשמית לטורקיה, המדינה הלא-אויבת היחידה בים השחור, שבה בטח נאמר שלמען בטחונם, כלי שיט טורקיים שיצאו מחוץ למים הטריטוריאליים של טורקיה בים השחור נדרשים להזדהות בבירור כטורקים (הנפת דגל) ולהדליק אורות בלילה, אחרת הם עלולים להיות מותקפים ללא אזהרה, ובנוסף סביר להניח שהאזהרה כללה גם ציון איזור בצפון הים השחור בקרבת חופי ברית המועצות והמדינות שלחמו נגדה שהרוסים ראו בו איזור לחימה שכלי שייט טורקיים נדרשו במפורש לא להיכנס אליו (אלא אם נניח היו בנתיבים קבועים לנמלים סובייטים שמחוץ לאיזורי הקרבות). סטרומה אמנם טובעה ליד טורקיה, אבל יצאה במקור מנמל אויב (רומניה), בטח שלא הניפה דגל טורקי, וכל הנתיב שלה בטח נראה חשוד בעיניים סובייטיות, אם הוא היה ידוע להם, ובוודאי לא ידידותי. אני משער שלמפקד הצוללת הרוסי שאיתר אותה היא נראתה כמטרה מזדמנת קלה ולגיטימית מבחינתו והוא לא היסס לתקוף אותה מיד, בהתאם למשימה שלו. לגבי הספינה הטורקית שטובעה, אני מניח שהצי הסוביטי לא הטביע הרבה ספינות טורקיות במלחמה, נכון? למרות המתיחות הן לא היו במלחמה ביניהן. אני מניח שזו היתה טעות בזיהוי. אני מניח שהצי האדום חילק את הים השחור לשני איזורי מבצעים : 1. בקרבת טורקיה - איזור שבו צוללות ואולי גם מטוסים רוסיים סיירו מדי פעם בעיקר כדי לוודא שהוא לא ינוצל לרעה ע"י האויב לאיגוף האיזור השני. באיזור זה כנראה היתה פקודה להטביע כל כלי שיט שאינו מזוהה כטורקי. סטרומה היתה מטרה שכזאת, וסביר שהצוללת שתקפה אותה זיהתה אותה "בוודאות" כספינת אויב לפי הפקודות שלה, ולכן תקפה. 2. כל שאר הים השחור - איזור לחימה עם פקודת "אש חופשית" להטביע כל כלי שיט שאינו סובייטי. לגבי השאלה שלך, יפן הרי תקפה בלי להכריז על מלחמה בכלל, בפרל הרבור ובפיליפינים, אבל אני לא יודע אם היתה פקודה להטביע ללא אבחנה. בהתחשב בהעדפה הברורה של הצי היפני לתקוף ספינות מלחמה של האויב ולא ספינות סוחר, כולל ע"י הצוללות שלו (שגיאה קשה שהורידה מאד את יעילות צי הצוללות היפני במשך כל המלחמה), ייתכן אמנם שהצי היפני העביר את כל המלחמה עם פקודת אש מבוקרת שהתירה לתקוף רק ספינות של מדינות האויב, אבל בהתחשב באופי המלחמה היפנית (פרל הרבור...) , סביר יותר להניח שהיתה להם פקודת אש חופשית בלתי מוגבלת לגבי כל האיזורים של נתיבי הספנות לאוסטרליה והודו, ושהם לא טרחו להזהיר מישהו לגבי זה.