עדות בפני ועדת חקירה
לאחר פרעות תרפ"ט הקים חבר הלאומים בארץ ועדת חקירה שבראשה עמד סר וולטר שאו הידועה כ"ועדת שאו" או "ועדת הכותל", וזאת לאחר סדרה ארוכה ועקובה מדם של פרעות שנעשו ע"י כנופיות ערבים מוסתות ומצוידות במקלות,גרזינים וסכינים, הם פעלו ע"י הכותל המערבי ובשכונות ירושלמיות מרוחקות מהמרכז,ומשם התפשטו המהומות לחברון בה נרצחו 67 גברים נשים וילדים. הערבים טענו בפניה שהכותל שייך להם ואסור ליהודים להתפלל שם,והיהודים טענו ההפך שהכותל הוא שריד מבית המקדש ושייך לעם היהודי. במהלך הדיונים הוזמנו עדים,אחד מהם היה יוסף בן עקיבא גודשמידט,אחיה של סבתא שלי דינה, הוא הציג את עצמו בפני הלורד ארליי שחקר אותו,כ"יוסל קיבעס"(בנו של עקיבא) וכך הוא מופיע במסמכים הכתובים אנגלית. הוא העיד שבשנת 1894-95 ריצף את סמטת הכותל המערבי,ולעדותו היה משקל רב כדי להטות את הכף לטובת היהודים,והם הורשו להתפלל שם ,ועשו זאת עד מלחמת תש"ח כמעט באין מפריע. אני כתבתי על אירוע זה ששמעתי מאמי במסגרת זכרונות משפחתנו שנמצאת בארץ כ-160 שנה,ובעקבות זאת עלה בן-דודי עו"ד אברהם אמיתי,נכדו של ר' יוסל קיבעס לירושלים,לארכיון הציוני וגילה שם את המסמכים מועדת החקירה הנוגעים לסבא שלו. על קיר ביתו של עו"ד אמיתי תלוי ציור של סבא שלו,שצוייר בידי הפסלת והציירת בתיה לישנסקי שכנראה הייתה נוכחת באולם בית המשפט והתרשמה מהזקן ומעדותו. להלן עדותו של העד הנ"ל בתרגום מאנגלית לעברית PALESTINE COMMISSION ON THE DISTURBANCES OF AUGUST 1929 אני הח"מ יוסף בן עקיבא גודשמיט, תושב ירושלמי,יליד ירושלים, בן 70 שנה,הנני מוסר את הפרטים הידועים לי בענין הכתל המערבי: אני זוכר לפני 40-35 שנה כשנרצפה על ידי הרצפה ע"י הכתל הקיימת עכשו. מקודם היתה הרצפה מבלטות דקות מאבן דקה ויפה כמו שיש אבל לא חזקה. כשהתחילו לתקן את רצוף הרחובות בכל העיר העתיקה - עשו קודם את התעול (תעלות השופכין)וזה נמשך 3-2 שנים עד שהגיעו אל הכתל המערבי.כשהגיעו אל הכתל המערבי עקרו את הרצפה וחפרו תעלת שופכין ובנו אותה מאבנים, כשראיתי את זאת התחלתי לצעוק והתנגדתי להעברת התעלה דרך כל ארך הכתל. הלכתי אל שני אנשים שהיו הגדולים בירושלים,והם ר' זלמן בר' נחום המנוח וגם ה' יצחק רוקח המנוח,אני עם שנים האחרונים שהיו גדולי העיר,הלכנו אל הכתל וראינו את התעלה. הם החליטו ללכת אל ראש העיריה סלים אפנדי אל חוסיני. הלכנו כלנו אל סלים אפנדי חוסיני וטענו,כיצד יתכן שבמקום קדוש ליהודים יסדרו תעלת שופכין ותחת רגלי המתפללים תהא קיימת תעלה? סלים אפנדי חוסיני ראש העיריה נתן צו תיכף לשבור את התעלה. ושברו את התעלה.למחרת הלכנו עוד פעם אל ראש העיריה והודינו לו על הצו שלו, ושאלנו אותו בדבר הרצפה מה דעתו, כיצד הוא רוצה לרצף ובאיזה מין אבנים? הוא השיב: באבנים פשוטות כמו כל הרחובות.אמרנו לו: לא יפה בשביל העולם שבמקום קדוש כזה תהיה רצפה מאבנים פשוטות. על זה השיב סלים אפנדי כדברים הללו:אתם מתפללים שם וזה משמש לכם בית-הכנסת ושאנחנו ניתן את הוצאות הרצוף. אנחנו (העיריה) לא נוציא כסף בשביל זה.אם אתם רוצים תביאו מרצפות משלכם כרצונכם ותעשו כאות נפשכם. ה"ה רוקח ור' זלמן הנ"ל שלחו אותי לבית-לחם לקנות בלטות בשביל הרצפה.הלכתי לבית-לחם והבאתי משם בלטות ואלו הן שנמצאות עכשיו על המקום. כאשר הבאתי את הבלטות, סלים אפנדי חוסיני קרא לה"ה רוקח וזלמן בר' נחום ואמר להם: אם אתם מרצפים את הרצפה בעצמכם הרי דרוש לכם רשיון מאת הממשלה. שנים האחרונים הגישו בקשה אל הפח'ה והפח'ה עשה עליה את הערות הדרושות והבקשה הועברה אל העיריה,והעיריה נתנה את הרשיון הדרוש. הכסף שהיה דרוש לתשלום מחיר האבנים ושכר העבודה ניתן מאת היהודים,הן אנשים פרטיים והן הכוללים. אני הייתי שמש בחברה קדישא והייתי קונה אבנים בשביל מצבות,ולכן נמסרה לידי קנית אבנים.אבני בית-לחם חזקות מאד ולכן בחרתי באלו. אני הייתי מבקר את הכתל המערבי לפעמים קרובות ותכופות מאד. בעת עצירת גשמים היו יוצאים אל הכתל ואמרו סליחות ותקעו בשופר,בעת מחלות או גזרות על היהודים בחו"ל היו מתפללים ע"י הכתל. בית הקאדי היה על גבי המחכמה והוא וגם כל חברי המחכמת היו שומעים משם את קול השופר והתפילה של תקון חצות,ומעולם לא הפריעו ולא מיחו. מים הייתי רואה תמיד ע"י הכתל,במים השתמשו בשביל רחיצת הידיים לצרכי הכהנים שעלו על הדוכן לברך את הקהל. ספסלים ארוכים הייתי רואה תמיד ע"י הכתל ותמיד היו מכניסים את הספסלים לחצר הסמוכה למשך הלילה.