פתח תקווה

donatela

New member
פתח תקווה

נשאלתי היום האם פתח תקווה הוקמה רק ע"י אנשי העלייה הראשונה. למיטב ידיעתי לפחות חלק ממייסדי אם המושבות היו אנשי היישוב הישן. האם מישהו זוכר יותר פרטים?

המייסדים של פתח תקווה הם:

שלושה חשובים: יואל משה סלומון - בן הישוב הישן מירושלים. דוד גוטמן - עולה "חדש" מהונגריה ויהושע שטמפפר - עולה "חדש" שעלה כבחור צעיר, גם הוא מהונגריה. העניין הוא שפתח תקווה הוקמה ארבע שנים לפני תחילת העליה הראשונה - כבר ב- 1878 וכמוה גם ג'עוני (ראש פינה). בהחלט אפשר להחשיב את שתיהן כראשוני הישובים של העליה הראשונה, לפני העליה הראשונה.

כמו שנאמר

בבוקר לח בשנת תרל"ח עת בציר הענבים יצאו מיפו על סוסים חמשת הרוכבים שטמפפר בא וגוטמן בא, וזרח ברנט ויואל משה סלומון עם חרב באבנט איתם רכב מזרקי הדוקטור הכסוף לאורך הירקון הרוח שר בקני הסוף

שיר נהדר

ומה שיותר - אמיתי לגמרי, כולל הלילה (שלושה בעצם) שסלומון נשאר לבד...

בהחלט

הייתי מביא את כל מילות השיר אלה שהדבר אסור על פי חוק זכויות יוצרים, בכל מקרה הקלדת הביטוי:"יואל מוישה סלומון" תוביל בקלות למילים.

והנה כל המילים עם שם המבצע וכותב

אריק איינשטיין מילים: יורם טהרלב לחן: שלום חנוך בבוקר לח בשנת תרל"ח עת בציר הענבים יצאו מיפו על סוסים חמשת הרוכבים. שטמפפר בא וגוטמן בא, וזרח ברנט ויואל משה סלומון, עם חרב באבנט. איתם רכב מזרקי הדוקטור הכסוף, לאורך הירקון הרוח שר בקני הסוף. ליד אום-לבס הם חנו בלב ביצות וסבך ועל גבעה קטנה טיפסו לראות את הסביבה אמר להם מזרקי אחרי שעה קצרה: איני שומע ציפורים וזה סימן נורא. אם ציפורים אינן נראות המוות פה מולך, כדאי לצאת מפה מהר, הנה אני הולך. קפץ הדוקטור על סוסו כי חס על בריאותו, והרעים שלושתם פנו לשוב לעיר איתו. אמר אז יואל סלומון ושתי עיניו הוזות: "אני נשאר הלילה פה על הגבעה הזאת". והוא נשאר על הגבעה, ובין חצות לאור פתאום צמחו לסלומון כנפיים של ציפור. לאן הוא עף, לאן פרח אין איש אשר ידע, אולי היה זה רק חלום אולי רק אגדה. אך כשהבוקר שוב עלה מעבר להרים, העמק הארור נמלא ציוץ של ציפורים. ויש אומרים כי עד היום לאורך הירקון הציפורים שרות על יואל משה סלומון. השיר נלקח מאתר שירון נט

שירז7

New member
מדוע סלמון נשאר?

סלמון שהיה יליד הארץ,היה היחיד מבין חברי המשלחת ששלט בשפה הערבית על בוריה,ולכן נשאר באמלבס כדי לדובב את הערבים ולקבל מהם מידע על המקום.

טרה10

New member
פתח תקוה ניטשה- ויושבה מחדש

ב-1882.לראשונה התיישבו מייסדיה בני הישוב הישן ליד הירקון-וחלו בקדחת.ולכן המושבה נטשה בדיוק כפי שמסופר בשיר של יורם טהר לב. לאחר מכן התיישבו כמה קילומטר משם- וגם גבוה יותר. כדאי לדעת בדיוק כמה היו מהעולים וכמה מבני הישוב הישן. ובכן: בספר העליה הראשונה- כתוב כך:שלשים ןחמש משפחות מהישוב הישן התיישבו ליד הירקון אבל לאחר 3 שנים באמצע 1881 עזבו כולם. יש הערה שהנסיון להתיישב באום ג'עוני היא ראש פינה אף קדם לפ"ת. אבל הצלחתם לשבת שם 3 שנים הקנו למושבה את הכינוי 'אם המושבות'. ב-8.10.1882 התיישבו חלק מאנשי הקבוצה הראשונה וחזרו ליהודיה מרחק שעה מאדמות מלבס שליד הירקון-ושם הוקמו צריפםי למגורים הרחק יחסית ממקור הקדחת. אליהם הצטרפו רוכשי קרקעות מליטא.

בגדול די נכון

אבל יש לך בלבול עם התיישבות נוספת, בשם "ירקונים" שהיא זו שהיתה קרובה מדי לירקון. ראשוני פתח תקווה אכן עברו ליהודיה (כיום בתחומי סביון) ומשם חזרו ברובם לפתח תקווה עם בוא התגבורת של אנשי העליה הראשונה.

דבר דעה

New member
אפרופו פתח תקוה...

נזכרתי בתעלומה קטנה סביב ראשיתה של פתח תקווה. זהו סיפור ישן (ככול הנראה אגדה) על שיך בדאווי יהודי בשם דאוד אבן יוסף, שהגיע מהמדבר בערבי (היום ערב הסעודית) לחפש יהודים ושהה במושבה פרק זמן מסוים. אני לא זוכר את פרטי האגדה, וכבר מזמן לא נתקלתי בה. התלומה היא היא באשר לשאלה, מה האמת מאחורי אגדה זו? אפשר לקרוא לזה מיסתוריי פתח תקוה.

אני לא חושב שדאוד אבן יוסוף הוא

דמות אמיתית. הוא דמות מתוך סדרת ספרים שמאד מאד אהבתי כילד, שנקראה "פרשי הגליל" ובמרכזה שני שומרים מאגודת השומר - שאחד מהם הוא אליעזר הענק מיבנאל והשני, שאת שמו אני לא זוכר, הוא מראש פינה אני חושב - והשייך הבדווי הזה.

שירז7

New member
דאוד אבו יוסוף - דמות אמיתית

יהודה ראב מספר, והנה עובר בדוי רכוב על סוסתו,עולה אל הרחוב הראשי,נתקרב אלי,וברכני בידידות כשהוא מפליט מפיו:אנא ישראל,אנא יהוד, כשראה אותי הבדוי מתבונן בו בהשתוממות,נשא עיניו לשמים,וקרא כיהודי חרד בקול רם:שמע ישראל ה' אלקינו ה' אחד, והתחיל לספר שמוצאו משבט בדוי יהודי ממתי מספר הרועים הנודדים במדבר ערב, פעם באישון ליל אפל נגנבה ממנו סוסתו, קם והלך בעקבות הגנבה, אחרי תעיה וחפוש הגיע לדמשק ומצא אבדתו,בשבתו בדמשק החליט לא לשוב אל אחיו המדברה עד אם יראה בעיניו את עיר הקודש ירושלים,אז עלה על סוסתו וירכב הלוך ורכוב עד הגיעו לכפר הערבי פג'ה לא הרחק מפ"ת,וילן בבית השייך ויהי כאשר נודע לשייך כי אורחו יהודי ויספר לו כי הנה סמוך לכפר הזה על אדמת אמלבש נמצא מושב של אחיו בני עמו עולי הגולה שבאו להתנחל כאן על האדמה, וכן הלאה מתוך פרק מספר היובל למלאת חמישים שנה ליסוד פתח תקווה תרל"ח - תרפ,ח ומסיים בסוף הפרק:ככלות שנת עבודתו נפטר אבו יוסף בשלום מאחיו אכרי המושבה, עלה על סוסתו,הלבנה,ויעף ויעלם מעבר להרי יהודה הכחולים.

דבר דעה

New member
את הסיפור הנ"ל אני מכיר.

גם את העיבוד הסיפרותי/דמיוני שהוזכר מקודם. השאלה היא מה הרקע ההיסטורי לכול זה? מה ידוע על אותו שבט חוץ מסיפור זה? האם היה זה שבט או כפר עלוב בספר המדבר? ומה קרה לדאוד אבן יוסף אחר כך? זו במידה רבה תעלומה היסטורית נשכחת.

אי

אפשר לדעת מי הוא הדמות ההיסטורית יכול להיות שסיפור זה הוא סיפור מיתולוגי אבל אתה צריך לזכור את הרעיון שבכל סיפור מיתולוגי יש גרעין של אמת ...

שירז7

New member
סיפור - לא תעלומה נשכחת

ידוע כי יהודים חיו בתימן ובחצר-מוות שנמצא בחצי האי ערב,כנראה שכמה מהם מצאו דרך להתפרנס על ידי נדידה עם עדר בקר או צאן כמו הבדווים. הסיפור הזה עובר במשפחות בפתח תקווה מאב לבן,גם אני שמעתי אותו בילדותי מאבי, בסך הכל זה קרה רק לפני כמאה שנים,זו אינה תקופה מיתולוגית. לאחר שעזב דאוד אבו-יוסף את פ"ת וחזר למשפחתו,איש לא מצא לנכון לעקוב אחריו.

דבר דעה

New member
טוב, אז אני הסתקרנתי,

אחרים אולי לא, אני כן. ובתגובה לדבריו של האיל הקורא, אני רוצה להוסיף שחצר מות היא כיוון אפשרי, אבל זו תהיה דרך נדודים די ארוכה. חצר מות נחשבת למקום מאוד נידח. יותר מתימן.

דבר

דבר שיכול להיות כי ידוע על שבטי בדוואים שנדדו מאזור ערב הסעודית והגיעו למדבר הסהרה שבאפריקהולכן ישנה אפשרות שסיפור זה קרה באמת ...

למעלה