פרשת וירא

ציפי ג

New member
פרשת וירא ../images/Emo16.gif ../images/Emo16.gif

כניסת שבת: י-ם 4.13, ת"א 4.28, חיפה 4.18, ב"ש 4.21 צאת שבת: י-ם 5.25, ת"א 5.27, חיפה 5.26, ב"ש 5.28 שבת שלום.
 
שאלה בקשר לפרשת השבוע ולדקדוק.

בפרשת השבוע נכתב "הכּצעקתה" - עם דגש באות כ´. השאלה שלי היא - למה יש שם דגש. ברור שאם האות ה´ שלפני כן היא ה´ הידיעה, היה מוצדק לשים דגש באות כ´. אבל, מההקשר (וגם מהפרשנויות) מבינים שמדובר באות ה´ שהיא ה´ השאלה. אחרי ה´ השאלה לא אמור לבוא דגש (השוו ל-"הבן יקיר לי אפרים?" - אין דגש באות ב´ של "בן", מאחר שמדובר ב-ה´ השאלה). אז למה יש דגש באות כ´ של "הכצעקתה"????? פרס צנוע מובטח למי שישיב תשובה המניחה את דעתי.
 

אביא

New member
בשם אבי מורי

הכצעקת נקוד בפתח ולכן לאחריו יבוא דגש וכן הכמכת מכהו הכהו. לעומת זאת הבן יקיר לי נקוד בחטף פתח ולכן לאחריו לא יבוא דגש.
 
והפרס לאביא לפי מידת הנחת ובכל זאת

אביא ציין ש"הבן יקיר לי" כמו "הלנצח תאכל חרב?" וכו´, מנקדים בחטף-פתח מכיוון שכך הכלל לנקד ה´ השאלה, בניגוד לה´ הידיעה המנוקדת בדרך כלל בפתח. מכיוון שב"כצעקתה" וב"כמכת" הכ´ בשווא, ואין אפשרות לשתי התנועות לבוא זו אחר זו, מוחלף החטף-פתח בפתח (ולא משום שזו ה´ הידיעה). מכיוון שהידידות ביניכם אמיצה ביותר, אני מוותר לטובת אביא, אך מבקש שהאריזה תיפתח לנגד עינינו
 
אני אחשוב על הנחת הדעת ...

ואני מקווה שאביא יעשה לי הנחה (או לפחות יעשה לי נחת).
 

אביא

New member
אנחות כן הנחות לא

אני מציע שנקיים דיון פומבי על מהות הפרס או לחילופין נמנה את ציפי כבורר.
 
אליבא דידי למורה מגיע פרס.

מי יותר מאוכזב, אביך מורך שידיעתך בדקדוק אינה מגעת להבדלים בין בניני הפעלים, או אבי מורי שידיעתי בפיזיקה אינה מגעת עד כדי מהו ההבדל בין חלקיק לאלקטרון? (שלא לדבר על הבורות המדהימה שלי במתמטיקה). ליובל יש מילואים ביום ג. הוא קבל הוראה לבטל אותם. נראה מי יתיצב.
 

אוראנוס

New member
אביא... פחד איך שאני כועס עליך

לא מספיק שהטלת עלי עונש מלקות בפורום פמיניזם, עכשו כשעושים ממני קציצות אתה עוד עוזר להם? אוראנוס שלא רק שדוחפים אותו לתהום אלא עוד מחכה לו למטה מצע של סברס
 

אביא

New member
בפעם הבאה תעריץ רק את מי שזכאי לכך

הוא זכאי הוא זכאי וכו´ (יוס פשוט רציתי לחסוך לך תשובה)
 
אני מנסה להתחמק בקושי ...

האמת היא (באמת), שדעתי לא הונחה לחלוטין. הסיבה העיקרית לכך היא בשאלה ש-shaio שאל. כלומר - "מאיפה הדגש?". הרי יש מלים שהאות הראשונה שלהן מנוקדת בפתח ולמרות זאת אין דגש באות שלאחריה (למשל "הפתעה" או "הבשלה"). כלומר, אני מבין (מההרחבה של שבתאי, שלאור השווא שבאות השניה של "הכצעקתה" ושל "הכמכת" - לא מנקדים את ה´ השאלה המוקדמת לאותן מלים, בחטף פתח, אלא בפתח. בסדר. אבל הפתח לא מחייב שיבוא אחריו דגש (כמו שרואים בדוגמאות שלעיל). היה ניתן להשאיר את הפתח בלי דגש, ואז השווא שבאות השניה היה הופף לשווא נח במקום שווא נע. אז מאיפה הדגש? הפרס יבוא אחרי התשובה (המניחה את הדעת) על השאלה הזו.
 

אביא

New member
תראה מה קרה כשהשאירו את הפתח

הוא גדל וקבלנו אשף. אני חושב שהדגש בא בשל השנוי מחטף פתח, לפתח. על שינויים כידוע יש תשלום (אגרות שכ"ט וכו´). תשלום זה בא בצורת דגש. מענין שלא שאלת מהפסוק "הלד´ תגמלו זאת". אגב מניח את הדעת זהו ציון שלעיתים רחוקות הגעתי אליו בימי בחרותי. ואני זקן מדי להחיל עכשיו.
 
למעלה