פרס נובל

אבל אתה מתעלם מנושא הלוקאליות

רוב בני האדם חיים באזורי צפיפות גבוהה על פני שטח קטן. מיעוט קטן של האוכלוסיה מתפרש על שאר השטח. אורבניזציה. צפיפות אוכלוסין לוקאלית בהכרח במקום וזמן מסויימים תגרום לזיהום עיקרי מעבר לכל זיהום אחר שאינו לוקאלי. אז מה? אוכלוסית ישראל היא כ 6 מיליון היום (אני מנחש, כבר מזמן לא עוקב). נניח שכל אזרחי המדינה מעל גיל 16 יסעו כל אחד בטרקטור דיזל פרטי במשך 16 שעות רצוף כל יום במהלך החודש הקרוב. אנו מדברים על כ3.5-4 מליון טרקטורים ברחבי שטח מדינת ישראל. נניח לצורך העניין שכולם יסעו עם הטרקטורים בתוך גוש דן. אתה יכול לדמיין לבד את זיהום האוויר בתל אביב, נכון? מה ההשפעה של המצב ההיפוטתי הזה על זיהום האוויר בקנברה אוסטרליה? כעת נשאל הפוך - הר געש מתפרץ באזור כמעט ריק מאוכלוסיה. מהדוגמא הקודמת ראינו כבר שאין צפי להשפעה לוקאלית חזקה במיקום מרוחק מהר הגעש. ולמרות זאת, עם הצפי הזה - אותה התפרצות משפיע באופן גלובלי. אני תוהה אם אתה תופס את משמעות הדבר. התפרצות הר געש יחיד, במרחק אלפי קילומטר מתל אביב, משפיעה על זיהום האוויר והאקלים בת"א, גם אם במידה קטנה, יותר מכפי שהמצב ההיפותטי אותו תיארתי בתחילת ההודעה ישפיע על הזיהום והאקלים בסביבות הר הגעש. אז מי מזהם יותר, לפי כל קנה מידה? כלל אוכלוסית ישראל, שעושה כל מאמץ אפשרי לחנוק עצמה לדעת, או הר געש שפועל בלי תודעה מכוונת? זה משחק של מספרים, וכרגע הטבע עדיין מנצח בגדול. אבל אל תדאג. עוד כמה צ'רנובילים, או טיפולים חדשים מאריכי חיים, והאנושות תתחיל לנצח...

gitta

New member
שאלה לרבותיי המלומדים ../images/Emo63.gif

האם אתם מרוצים מטווח הראייה של הדיון שלכם? 30 השנה האחרונות פקקים בכניסה לעיר נסיעה מויתקין לגלילות האפר הוולקני בהוואי וכל היתר בדיון הארוך והמעניין. צר עולמכם כעולם נמלה. ועולמי כעולמכם, מה לעשות. הטוב והרע באים תמיד כרוכים ביחד והמאמץ צריך להיות בכיוון של איזון לפחות, שלא יהיה עוד יותר גרוע. פעם כדור הארץ היה מיוער ושופע מקורות מים זכים. אבל עד אמצע המאה ה-20 עדיין מתו מדלקת ריאות. פעם מתו מדלקת ריאות, מחוסר תרופה, אבל היום מתים מזיהום תעשייתי שאפשר למנוע או לצמצם. אחרי ההתפרצות הגעשית הענקית האחרונה בפיליפינים היה חורף נהדר, מלא גשמי ברכה, לא רק אצלנו. אני מעדיפה זיהום מעשי ידי הטבע, שיש בו תועלת, לעומת זיהום מעשי ידי אדם, שרק מעטים מתעשרים ממנו. ואני שואלת אתכם, כמומחים, אם נשווה את הקלקולים שאירעו ב-500 השנה האחרונות, איך ייראה כדור הארץ בעוד 500 שנה?

giba70

New member
כנראה שלא קראת בין השורות

יש כאן הרבה הודעות, נכון. אבל כבר די בתחילת השרשור הסכימו כולם שניתן לרתום את הטכנולוגיה לחיוב ולשלילה. יש בעולם תהליך ארוך של פגיעה בסביבה בכל מיני דרכים, אבל יחד עם זאת בשנים האחרונות, כפי שכתבתי כבר, החל תהליך שעדיין אולי לא רואים אותו כתהליך ולא רואים את תוצאותיו, אבל החוכמה שלנו היא לזהות תהליך כזה, כמו גם להיזהר בהסקת מסקנות פזיזות. בכל מקרה, נראה לי שהתהליך של פיתוח שיטות לצמצום נזקים שונים יכול מעתה רק להתגבר ובמקביל הנזק לסביבה, הגם שעדיין נמצא בקו עלייה, הוא כבר לא בשיפוע תלול כפי שהיה פעם. מה שנובע מכך לדעתי, ועם הרבה זהירות, הוא שאולי אנו בתקופה שבה המצב יכול להשתפר מכאן והלאה. עד כמה זה יציל את הזנים שכבר כעת בסכנת הכחדה? לא יודע. יש כבר נזקים שלא ניתן למנוע או להשיב. הקלקולים של 500 השנים האחרונות לא יחזרו ב-500 השנים הבאות, אבל אני גם לא יודע אילו תופעות יגיעו בעוד 100 שנה כי אני לא נביא ואין לי מושג מה האדם יפתח לטובה ולרעה ב-500 השנים הממשמשות ובאות ממש מעבר לפינה... ד. יחיד (לא מומחה)

giba70

New member
סליחה על הכותרת...

התכוונתי לומר שרבות מההודעות כאן לא התעסקו רק ב-30 השנה האחרונות אלא בטווח יותר רחוק אחורה. על טווח רחוק קדימה כמובן שזה קצת יהיר לדבר.

gitta

New member
איזה "נילס" אנחנו בוחרים להיות?

בוקר טוב לך איש יקר, ב-500 השנה האחרונות, טוב, עד מלחה"ע ה-2, לא היה מצב שיאפשר לבני האדם להכחיד המיספרה שלמה בלחיצת כפתור. מבחינת פוטנציאל ההרס המצב גרוע מאוד, באנדרסטייטמנט. באופן ספרותי אפשר לומר שכולנו, כל בני האדם, הננו "נילס". השאלה היא האם האנושות תהיה כמו נילס הולגרסן או כמו נילס בוהר? אגב, זאת לא השוואה שאני הגיתי, זה הועבר אלי בתקשור. אני חושבת הרבה על עתיד האנושות והכדור הירוק היפה הזה, ביתנו היחיד. ומבחינה מסויימת כולנו עתידנים חובבים, כי אנחנו יצורים תבוניים, מתוכנתית לחשב את צעדינו ובהתאם לכך לפעול לקראת העתיד. ויסלח לי דלית היקר. להשוות את הנגב, שהוא מדבר טבעי, עם אזור מאוכלס הנהפך לשממה כתוצאה מפעולה של בני אדם? זה לא נראה לי הגיוני.

היכן נעשתה ההשוואה?

ומהו אותו אזור מאוכלס, שהיה מאוכלס באופן טבעי וגדלו בו מגדלי תאומים באופן טבעי?

gitta

New member
ההשוואה הייתה במקום

שבו נאמר שגם בנגב אין ציפורים, משהו כזה, מצטטת מהזיכרון כי אי אפשר לקרוא שוב את כמות ההודעות הזאת... ודרך אגב, אולי אין בנגב הרבה ציפורים, אבל יש שם המון חיים אחרים, פחות נראים לעין. אפילו בים המוות יש חיים, כך שהכל יחסי. ומה השאלה לגבי מגדל התאומים, לא ברור. בכל מקרה מה שיש שם בכלל לא דומה למדבר (שהוא טבעי), לא כן?

gitta

New member
זה היה ביודעין

על תקן של teaser חשבתי שרק אנחנו היקים לא מבינים בדיחה

מקצתיה גם מקצתיה. מקצתיה כזבובים

אכלו בה כנמלים. סבבוה סוב סוב כי מקצתיה היא.

giba70

New member
מנצל"ש להדליק ../images/Emo16.gif ליהודית נאות

שעשתה לא מעט עם תקציב זעום ובצורה שקטה, תרתי משמע. יהי זכרה ברוך.

למעלה