"השקעה בחינוך, הסברה, מדע"
"להרוג אדם אחד נחוץ כדור אחד" נכון, ואם הורגים בחרב וקוברים באדמה עם צלב קטן מעץ ובלי מצבה משייש, אז המחיר האקולוגי אפסי, והרווח האקולוגי כפי שציינת. אני התייחסתי למלחמה ממוכנת כמו מלחמות העולם או מלחמת המפרץ. לדוגמא, אם מורידים עיר בהפצצה. אמנם זה מדלל את הנוכחות האנושית בכמה אלפים, אבל זה מייצר גם כמות פסולת עצומה, וגם ייצור הפצצות והמטוסים כרוך בזיהום רב. "השקעה בחינוך, הסברה, מדע וגו'". נכון. רק רציתי להוסיף שחינוך-הסברה-מדע הם בין הגורמים המרכזיים להידרדרות הסביבה (טכנולוגיה שמזהמת היא תוצר של פיתוחים מדעיים שאותם פיתחו מדענים שזכו חינוך ברמה גבוהה). והסברה - לא חסר ברוך השם. פתח ערוץ שתיים או רדיו לשעתיים ותקבל "הסברה" בשפע. אם רוצים לבלום את הידרדרות הסביבה לא מספיק לתת יותר מאותו הדבר, אלא צריך לשנות לחלוטין את הגישה. אני אתן דוגמא: המדד לתועלת כלכלית של תל"ג-תמ"ג-צמיחה לא משקלל עלויות סביבתיות וחברתיות. כל זמן שהעיתונות הכלכלית והממשלות ימשיכו להתייחס לתמ"ג כאל המדד הקובע, זה יעודד פעילות הרסנית כלפי הסביבה. עדיין, זה מה שנלמד בפקולטות לכלכלה (חינוך, אמרנו?). אם רוצים ליצור שינוי צריך להחדיר
מדדים יותר הגיוניים, בפקולטות לכלכלה, בקרב הציבור, בעיתונות, ואצל מקבלי ההחלטות. "המזהם משלם" אני בעד.