פלא יועץ -

shushu10

New member
פלא יועץ -

בישעיהו ט', ה' אנו מוצאים את השם פלא יועץ שהוא שם די מוזר "כי ילד יולד לנו בן נתן לנו ותהי המשרה על שכמו ויקרא שמו פלא יועץ... ושוב חוזר הקשר בין 2 המלים בפרק כה',א' - "יהוה להי אתה ארוממך אודה שמך כי עשית פלא עצות מרחק אמונה אמן" ; בפרק כט', 14, "לכן הנני יוסף להפליא את העם הזה הפלא ופלא ואבדה חכמת חכמיו ובינת נבניו תסתתר" המלה עצה חוזרת על עצמה בישעיהו אך משמעותה אינו במובן המקובל אצלנו . הקשר בין עצה לפלא לא נראית לי פשוטה כלשונה . אשמח לדעת עוד על הנושא בעזרתכם האדיבה.

eyalnadav

New member
פלא יועץ

לפי חז"ל זה אחד משמות המשיח - לענינו בנבואת ישעיה הוא חזקיהו. החסרון של חזקיהו שלא אמר שירה על מפלת סנחריב שמת כל צבאו למעט יחידים, ולכן לא נהיה משיח (לפי מסכת סנהדרין פרק חלק בגמרא) הפלא ופלא- מתואר על מכות שיכו את העם ואמרו חז"ל שזה מיתת צדיקים - והיא יותר חמורה מבית המקדש שעליו נאמר רק פלא אחד ולא שנים.-וראי גם בקללות בפרשת כי תבוא בדברים ובחוקתי בויקרא. מלבד זאת - ממולץ להסתכל בפירוש המילות במפרשי הלשון בנ"ך - תמצאי תשובה לשאלתך

מוגג

New member
נפלא ממני

משמעות השורש פל"א - נסתר, בלתי מובן. ובהשאלה "פלאות" - דברים שלמעלה מהבנתנו. גם משמעות המילה "עצה" במקרא אינה זהה למשמעותה כיום. עצה = מחשבה, תבונה, מזימה. מי שמצליח לפענח נעלמים הוא יועץ טוב. "פלא יועץ" - חושף סודות עמוקים ודברים נסתרים.

hapax legomenon

New member
נפלאת בעינינו

בהמשך לדבריך, נראה לי שהקישור שהציעה שולמית בין 'פלא' לבין 'עצה' אינו לגמרי מדוייק. ראשית, בפסוק מפרק כ"ט השורש יע"ץ אינו מופיע כלל. שנית, בפסוק מפרק כ"ה צריכה דווקא להיות הפסקה בין 'פלא' לבין 'עצות', וכך גם לפי הטעמים: ה' אֱלֹהַי אַתָּה אֲרוֹמִמְךָ אוֹדֶה שִׁמְךָ כִּי עָשִׂיתָ פֶּלֶא | עֵצוֹת מֵרָחֹק אֱמוּנָה אֹמֶן פירוש הדבר, שה' הוא עושה פלא, וחוץ מזה הוא עושה גם עצות. טוב, בתור אלוהים הוא עושה הרבה דברים... אם יש משהו כאן שכדאי לשים לב אליו, הוא דווקא תיאור האל כ"עושה פלא", הממשיך קו חוזר במקרא: מִי-כָמֹכָה בָּאֵלִם ה' מִי כָּמֹכָה נֶאְדָּר בַּקֹּדֶשׁ נוֹרָא תְהִלֹּת עֹשֵׂה פֶלֶא (שמות, ט"ו, יא) אַתָּה הָאֵל עֹשֵׂה פֶלֶא (תהלים, ע"ז, טו) נֶגֶד אֲבוֹתָם עָשָׂה פֶלֶא (תהלים, ע"ח, יב) הֲלַמֵּתִים תַּעֲשֶׂה-פֶּלֶא (תהלים, פ"ח, יא) מה שכן, פל"א סמוך ל'עצה' מוצאים בפסוק אחר בישעיה: גַּם-זֹאת מֵעִם ה' צְבָאוֹת יָצָאָה הִפְלִא עֵצָה הִגְדִּיל תּוּשִׁיָּה (ישעיהו, כ"ח, כט) אך התקבולת בין פל"א לגד"ל אינה ייחודית לפסוק זה. סיכומו של דבר, עשיית פלא אופיינית לאל; הפלאת עצה - לאו דווקא, כך שאינני רואה בולטות מיוחדת בביטוי זה. ואולם, עדיין נשאר לפרש את השם 'פלא יועץ'. מבחינה תחבירית, יש שתי אפשרויות ניתוח. האחת, ש'פלא' הוא מושא הפעולה, כפי שהצעת: [ה'] יועץ פלא. השנייה, ש'פלא' הוא נושא הפעולה: פלא יועץ (= פלא חושב, פלא נבון]. זאת האפשרות הנראית לי יותר. קודם כל, בגלל התקבולת: פֶּלֶא יוֹעֵץ אֵל גִּבּוֹר אֲבִי-עַד שַׂר-שָׁלוֹם כל השם מורכב מזוגות של שם + תיאור תכונה או תפקיד: אל, שתכונתו גיבור אב, שתכונתו [להתקיים ל]עד שר, שתפקידו [לקיים] שלום על אותו משקל: פלא, שתכונתו [להיות] יועץ (= בעל מחשבות עמוקות ונסתרות) מסברה זאת נובע, שלמעשה, 'פלא' הוא כינוי אחר לאל.* זאת אומרת, שבמעתק די פשוט, הפך הפסוק את מי ש'עושה פלא' ל'פלא' בעצמו. ואפשר שהפסוק אינו מחדש כאן דבר. השורש פל"א מופיע כבר כמה פעמים בתורה במובן של 'להקדיש לה' [נדר]': וְאִישׁ כִּי-יַקְרִיב זֶבַח-שְׁלָמִים לַה' לְפַלֵּא-נֶדֶר אוֹ לִנְדָבָה (ויקרא, כ"ב, כא) אִישׁ כִּי יַפְלִא נֶדֶר בְּעֶרְכְּךָ נְפָשֹׁת לַה' (ויקרא, כ"ז, ב) אִישׁ אוֹ-אִשָּׁה כִּי יַפְלִא לִנְדֹּר נֶדֶר נָזִיר לְהַזִּיר לַה' (במדבר, ו', ב) וַעֲשִׂיתֶם אִשֶּׁה לַה' עֹלָה אוֹ-זֶבַח לְפַלֵּא-נֶדֶר אוֹ בִנְדָבָה אוֹ בְּמֹעֲדֵיכֶם לַעֲשׂוֹת רֵיחַ נִיחֹחַ לַה' (במדבר, ט"ו, ג) זאת אומרת, שאם ה' הוא פלא, אז די הגיוני שהפועל המציין הקדשת דברים בעבורו יהיה 'לפלא' או 'להפליא'. הזיהוי בין האל לפלא מתבטא בבירור בפסוקים שלהלן: וַיֹּאמֶר מַלְאַךְ ה' אֶל-מָנוֹחַ אִם-תַּעְצְרֵנִי לֹא-אֹכַל בְּלַחְמֶךָ וְאִם-תַּעֲשֶׂה עֹלָה לַה' תַּעֲלֶנָּה כִּי לֹא-יָדַע מָנוֹחַ כִּי-מַלְאַךְ ה' הוּא וַיֹּאמֶר מָנוֹחַ אֶל-מַלְאַךְ ה' מִי שְׁמֶךָ כִּי-יָבֹא דבריך (דְבָרְךָ), וְכִבַּדְנוּךָ וַיֹּאמֶר לוֹ מַלְאַךְ ה' לָמָּה זֶּה תִּשְׁאַל לִשְׁמִי וְהוּא-פֶלִאי וַיִּקַּח מָנוֹחַ אֶת-גְּדִי הָעִזִּים וְאֶת-הַמִּנְחָה וַיַּעַל עַל-הַצּוּר לַה' וּמַפְלִא לַעֲשׂוֹת וּמָנוֹחַ וְאִשְׁתּוֹ רֹאִים (שופטים, י"ג, טז-יט) המלאך אומר למנוח: וְאִם-תַּעֲשֶׂה עֹלָה לַה' תַּעֲלֶנָּה, ולאחר מכן מבואר: וַיַּעַל עַל-הַצּוּר לַה' וּמַפְלִא לַעֲשׂוֹת. ושוב יוצאת התקבולת לעזרת הפירוש: ויעל... לה' - ומפליא לעשות. וביתר פירוט: ויעל - לעשות; לה' - מפליא. ועוד, המלאך אומר, ששמו הוא פלאי! אם 'פלא' = 'אלוהים', אזי 'פלאי' = 'אלוהי', מה שדי מסתבר מההקשר. ________________________________________________________________________ * יש להבחין בין רכיבי השם לבין מי שמתקרא בו. שמות פרטיים רבים בנויים מרכיב תיאורפורי (ה', אל, שדי וכו') + פועל, כגון: יהו-נתן, אל-יקים, חננ-יה, עשה-אל. בכל השמות הללו הרכיב התיאופורי מציין את אלוהים, אך השם כולו - מציין את האדם הנושא אותו! כך גם יפורש השם 'פלא יועץ' - רכיב תיאופורי ('פלא') + פועל ('יועץ'). לעומת זאת, השם עצמו ניתן לילד שהוא בן תמותה לכל דבר. מתוך כך גם ניתן חיזוק לסברה שבשם 'פלא יועץ' ה'פלא' הוא נושא המשפט, שכן זהו המצב האופייני לשמות פרטיים המורכבים משם + פועל: השם מאזכר את נושא הפעולה, לא את מושאה.

shushu10

New member
תודה על התגובה הנרחבת.

לאחר הצגת נתונים רבים כל כך אוכל אולי להרכיב את הפאזל המעניין. ישר כח!

תודה רבה

קודםכלתשובה מנומקת ויפה, שגם שכנעה אותי. דבר שני, כבר שנים אני מתלבטת בשאלה של משמעות התשובה של המלאך למנוח, והיתה לי תחושה שיש משמעות שנסתרת מעיני בתושבה זו, אך לא טרחתי לבדוק בצורה יסודית זאת. אז תודה על פתרון החידה.

shushu10

New member
לך תבין...

מצאתי חיבור קבלי בשם "ספר מדרש שמעון הצדיק" לא ברור ולא פשוט אבל מעניין לקרוא כיצד הוא מסביר את המשפט " כי עשית פלא עצות מרחוק אמונה אומן" : "מטה הוא הנקרא אמונה, והוא מדת הדין, והוא סבת השמ והירח והמשכת תנועתה בכל לילה, וזהו שאומרים אמת ואמונה בלילה, וז"ש כי עשית פלא עצות מרחוק אמונה אומן בלי ממשות הכח. עצות מרחוק הם הענינים הרוחניים המתגלים לעין, וכל זה מאמונה אומן, בלי ממשות הכח. דבר נוסף מענין הוא ספרו "פלא יועץ" של רבי אליעזר יצחק פאפו - שהוא ספר מוסר. כנראה שהשם הזה הווה מקור ליצירה ומחקר. אני ממשיכה לבלוש...

justborn

New member
למרות שלא אוהבים את התגובות שלי בפורום הזה

אני חושב שאני חייב לכתוב כאן פירוש אלטרנטיבי לפירושים שיכולים לתת בפורום הזה והוא לדעתי הפרוש הנכון. כִּי-יֶלֶד יֻלַּד-לָנוּ, בֵּן נִתַּן-לָנוּ, וַתְּהִי הַמִּשְׂרָה, עַל-שִׁכְמוֹ; וַיִּקְרָא שְׁמוֹ פֶּלֶא יוֹעֵץ, אֵל גִּבּוֹר, אֲבִי-עַד, שַׂר-שָׁלוֹם. ו לם רבה (לְמַרְבֵּה) הַמִּשְׂרָה וּלְשָׁלוֹם אֵין-קֵץ, עַל-כִּסֵּא דָוִד וְעַל-מַמְלַכְתּוֹ, לְהָכִין אֹתָהּ וּלְסַעֲדָהּ, בְּמִשְׁפָּט וּבִצְדָקָה; מֵעַתָּה, וְעַד-עוֹלָם, קִנְאַת יְהוָה צְבָאוֹת, תַּעֲשֶׂה-זֹּאת. (ישעיהו פרק ט'). אנו רואים שמדובר במשיח שימלוך לנצח וישב על כסא דוד. פלא יועץ, אל גיבור, אבי עד (אבי הנצח), שר שלום אלה הם הכינויים של המשיח. והנה המושגים "פלא" ו"עצה" חוזרים אצל ישעיהו בפרק כ"ט: יג וַיֹּאמֶר אֲדֹנָי, יַעַן כִּי נִגַּשׁ הָעָם הַזֶּה, בְּפִיו וּבִשְׂפָתָיו כִּבְּדוּנִי, וְלִבּוֹ רִחַק מִמֶּנִּי--וַתְּהִי יִרְאָתָם אֹתִי, מִצְוַת אֲנָשִׁים מְלֻמָּדָה. יד לָכֵן, הִנְנִי יוֹסִף לְהַפְלִיא אֶת-הָעָם-הַזֶּה--הַפְלֵא וָפֶלֶא; וְאָבְדָה חָכְמַת חֲכָמָיו, וּבִינַת נְבֹנָיו תִּסְתַּתָּר. טו הוֹי הַמַּעֲמִיקִים מֵיְהוָה, לַסְתִּר עֵצָה; וְהָיָה בְמַחְשָׁךְ, מַעֲשֵׂיהֶם, וַיֹּאמְרוּ, מִי רֹאֵנוּ וּמִי יֹדְעֵנוּ. כאן ה' אומר לנו שבגלל שהעם מכבד אותו רק בשפתיו וב"מצוות אנשים מלומדה" אבל ליבו רחוק ממנו, העם יענש בכך שהוא יאבד את החכמה הרוחנית שלו. לדעתי יש כאן גם רמז לכך שכתוצאה מזה שהעם יאבד את חוכמתו הרוחנית הוא לא יוכל לזהות את המשיח האמיתי שהוא "פלא יועץ". וזה המשמעות של "הִנְנִי יוֹסִף לְהַפְלִיא אֶת-הָעָם-הַזֶּה--הַפְלֵא וָפֶלֶא". מי הוא אותו משיח שהעם לא יהיה מסוגל לזהות אותו? בהמשך הכתוב בפרק ט' לאחר שנאמר על לידת המשיח כתוב: ז דָּבָר שָׁלַח אֲדֹנָי, בְּיַעֲקֹב; וְנָפַל, בְּיִשְׂרָאֵל. ח וְיָדְעוּ הָעָם כֻּלּוֹ, אֶפְרַיִם וְיוֹשֵׁב שֹׁמְרוֹן, בְּגַאֲוָה וּבְגֹדֶל לֵבָב, לֵאמֹר. ט לְבֵנִים נָפָלוּ, וְגָזִית נִבְנֶה; שִׁקְמִים גֻּדָּעוּ, וַאֲרָזִים נַחֲלִיף. י וַיְשַׂגֵּב יְהוָה אֶת-צָרֵי רְצִין, עָלָיו; וְאֶת-אֹיְבָיו, יְסַכְסֵךְ. יא אֲרָם מִקֶּדֶם, וּפְלִשְׁתִּים מֵאָחוֹר, וַיֹּאכְלוּ אֶת-יִשְׂרָאֵל, בְּכָל-פֶּה; בְּכָל-זֹאת לֹא-שָׁב אַפּוֹ, וְעוֹד יָדוֹ נְטוּיָה. יב וְהָעָם לֹא-שָׁב, עַד-הַמַּכֵּהוּ; וְאֶת-יְהוָה צְבָאוֹת, לֹא דָרָשׁוּ. כאן כתוב על הגאווה ו"גודל לב" של העם. "לְבֵנִים נָפָלוּ" - האם זו היא לא נבואה על חורבן ירושלים ובית המקדש? "וְגָזִית נִבְנֶה" - האם זה רמז לנסיון הנואש של העם לשקם את הממלכה ולהחזיר את החירות שבא לידי ביטוי במרד הלא מוצלח של בר כוכבא? שום נסיון לא יהיה מוצלח לאורך זמן כל עוד "וְאֶת-יְהוָה צְבָאוֹת, לֹא דָרָשׁוּ". והמלחמה שכנראה לצערנו תהיה בקרוב יכול להיות שתוכיח את זה. מי הוא אותו משיח שנולד לפני החורבן אשר נקרא "פלא יועץ" כרמז על כך שה' הפליא את עמו בכך שהעם איבד את חוכמתו הרוחנית והתקשה לזהות את הגואל האמיתי שה' שלח? שימו לב שגם הכינו של המשיח "שר שלום" מרמז על כך שהמשיח יופיע בתקופת בית המקדש השני לפני החורבן: גָּדוֹל יִהְיֶה כְּבוֹד הַבַּיִת הַזֶּה הָאַחֲרוֹן, מִן-הָרִאשׁוֹן--אָמַר, יְהוָה צְבָאוֹת; וּבַמָּקוֹם הַזֶּה אֶתֵּן שָׁלוֹם, נְאֻם יְהוָה צְבָאוֹת. (חגי ב' 9). הי אומר "וּבַמָּקוֹם הַזֶּה אֶתֵּן שָׁלוֹם". איזה שלום ניתן בימי בית המקדש השני ובמה בית המקדש השני גדול מהראשון (הוא היה הרבה יותר צנוע מהראשון)? כנראה שהכוונה היא לכך שבבית המקדש השני יבקר המשיח שהוא "שר שלום" אשר בעם לא הכירו מאחר ואבדה חכמת חכמיו ו"בינת נבוניו תסתתר".

פלגיה

New member
והסיבה שלא אוהבים את מה שאתה כותב

היא כתבת המון המון מלל, וסטית מהשאלה המרכזית. לא הסברת מה הקשר בין ה"עצה" ל"פלא" והיית חייב-מוכרח לתת את דעתך על זהותו של המשיח. (ולא. ישו הוא לא המשיח, למרות שזה מה שאתה חושב)

shushu10

New member
פלא יועץ הוא כנויו של המשיח עד כמה שידוע לי

חזקיה הוא למעשה שווה ערך ל"אל גבור" ויש טענה שהוא היה מיועד להיות המשיח. רבי הלל אמר (לפי התלמוד) " אין להם משיח לישראל שכבר אכלוהו בימי חזקיהו". עדיין נראה לי מוזר השם פלא יועץ למרות שמובן שתי המלים הוא פשוט ביותר. לגבי המשפט שהזכרת מספר חגי ב',9 - עד כמה שידוע לי - העם שמתחיל להקים את בית המקדש השני לאחר השיבה מגלות בבל נמצא במצב ירוד מבחינה כלכלית-אמונית-דתית. הם מרגישים כי האל אינו אתם וגם הבית אינו מכובד כפי שהיה הבית הראשון. חגי מנסה לעודד ולהרגיע ומודיע להם שהאל יכבד את המקום בשלום. לדעתי זה אינו קשור ל"שר שלום".

justborn

New member
...

מה הכוונה שחזקיה שווה ערך ל"אל גבור"? על פי הפשט אנחנו רואים שאכן מדובר במשיח. אני לא מקבל את הדעה שבכל דור יש משיח פוטנציאלי כי כתוב שהמשיח היה קיים עוד לפני בריאת העולם ("לפני שמש ינון שמו"). את צודקת שהשם "פלא יועץ" נראה מוזר. זה דורש יותר התעמקות אבל אל תשללי ישר את הרעיון שהשם הזה אולי מרמז על הפלא שה' אמר שיעשה לעם שלנו. לגבי הפסוק בחגי לפי ההסבר שלך אפשר לחשוב שהנביא ח"ו לא אומר את האמת. כי ההיסטוריה מראה לכאורה שהבית הראשון זכה להרבה יותר כבוד והיה הרבה יותר יוקרתי. יש עוד מקום בתנ"ך בו כתוב שהמשיח יבוא בזמן בית שני (דניאל ט'). לכן נראה לי שזה ההסבר ההגיוני ביותר לכך שחגי אמר שבית המקדש השני יהיה גדול מהראשון ובו ה' יתן שלום. שלום פנימי בלב שלנו עם ה' שאנחנו מקבלים דרך המשיח שהוא "שר שלום". אם היית מכירה את המשיח שאני מאמין בו היית מבינה אותי. כל טוב.

masorti

New member
תפסיק לבלבל במוח...

בשום מקום בתנ"ך לא כתוב שהמשיח יבוא בימי בית שני. וגם אם היה כתוב כך, ברור שלא מדובר על ישו. אתה כבר יודע יפה שישו היה אדם רגיל ושנשמתו הטמאה מתבשלת בחבית צואה רותחת בגיהנום.

shushu10

New member
חזק יה = אל גבור

לא כתבתי שבכל דור יש משיח פוטנציאלי . למה אתה לא מסלף את דברי? "לפני שמש ינון שמו" - הכוונה היא לבורא עולם ולא למישהו שהיה ק'יים לפני בריאת העולם שזה כשלעצמו שולל את העובדה שלא היה כלום לפני בריאת העולם. מה שברור לי זה שהמשיח טרם הגיע ואנחנו עדיין מחכים לו (חלק מהיהודים המאמינים) והעובדה היא כי בימיו של המשיח וכפי שהובטח לפי הפסוק... וגר זאב עם כבש... נראה לך שהגענו כבר לזמן הזה? ימות משיח משולות לחיים בגן עדן... האם כבר חווינו זאת? ובכן - הוא יגיע רק כאשר יגור זאב עם כבש וכמובן משיח זהו סימבול של השכנת שלום בן איש לרעהו ולא איש על חמור לבן!. לגבי חגי - אתה אמנם רוצה לבנות על המלה שלום המופיעה בישעיהו ובחגי את הקשר בדבר משיח אך טעות בידך. חגי לא מדבר על משיח למרות שה וא מדבר על שלום. אביא לך דוגמא נוספת בו אולי תוכל להווכח כי בתקופת חגי העם לא מאמין שהאל ירצה בבית. מאחר והעם מיואש - האל מנחה את חגי לעודד את העם לבנות את בית המקדש כי רק אז יוטב מצבם. חגי אומר: "כה אמר יהוה צבאות שימו לבבכם על דרכיכם; עלו ההר והבאתם עץ ובנו הבית וארצה בו ואכבד אמר יהוה; .'..ויאמר חגי מלאך יהוה במלאכות יהוה לעם לאמר אני אתכם נאם יהוה; אני אתכם - משמע העם שחווה גלות ארוכה לא מאמין שהאל נמצא בקרבו ויכבד את הבית ולכן האל חייב להבטיח - אני אתכם! הווכוח בינינו אינו על מיהו משיח ואתה רשאי להאמין במה שתרצה

justborn

New member
תגובה

לא התכוונתי לסלף את דברייך. אמרת שחזקיה היה מיועד להיות משיח. מזה הסקתי שאת מאמינה שיש משיח פוטנציאלי בכל דור. אם אני טועה אז אני מצטער. "לפני שמש ינון שמו" זה פסוק מתהילים ע"ב. לפי ההקשר מדובר במשיח. מהפסוק הזה חז"ל הסיקו ששמו של המשיח היה לפני שנברא העולם. ברור שלא הגענו למצב בו "גר זאב עם כבש". נבואה זו עדיין לא התגשמה. אבל התנ"ך מראה לנו שהמשיח אמור לבוא פעמיים. פעם אחת כעני רוכב על חמור (זכריה ט') שיקח על עצמו את חטאי העם (ישעיהו נ"ג) והעם לא יאמין בו. רק כאשר העם ירצה שהמשיח יבוא (הושע ג' 5) אז המשיח יבוא בגבורה על ענני שמיים וישלוט בכל העולם (דניאל ז' 13-14). בקשר לחגי, לדעתי זה לא הגיוני שה' יבטיח שבית המקדש השני יזכה ליותר כבוד כאשר לכאורה לא רואים את זה. כמובן שאת שוללת את הפרשנות שלי כי היא לא מסתדרת עם האמונה שלך. בכל מקרה כמובן שכל אחד יכול להאמין במה שהוא רוצה. אני רק חושב שצריך שיהיה לאנשים יותר ראש פתוח ושלא יקבלו כל מה שאומרים להם בצורה עיוורת אלא יחקרו בעצם במידה והם רוצים באמת לדעת את האמת.

shushu10

New member
חבל שאתה מסיק מסקנות הפוכות...

לדעתך זה לא הגיוני שה' יבטיח שביה"מק השני יזכה ליותר כבוד כאשר לא רואים את זה..... ואם לא התקיימה ההבטחה מה זה אומר לך? שהיה כאן דבר שקר? חוסר הצלחה לממש הבטחה? אם אתה מבין תנ"ך כמו שצריך - קודם כל תוכל למצוא הבטחה מפורשת "גדול יהיה כבוד הבית הזה האחרון מן הראשון אמר יהוה צבאות..." (פס' ג'). זה שההבטחה לא התממשה זה כבר נתון בידי העם או היחיד ממליצה לך לקרוא את ספר חגי ולנסות להבין היטב.

justborn

New member
תראי

אני לא אומר שנבואה זו לא התקיימה. לדעתי היא כן התקיימה. ה' נתן לנו שלום אמיתי בזמן בית המקדש השני כי הוא שלח לנו את המשיח, "שר שלום" דרכו יש לנו שלום עם ה' ודרכו ה' מצדיק אותנו (ירמיהו כ"ג 6). את כותבת "זה שההבטחה לא התממשה זה כבר נתון בידי העם או היחיד". אני אכן מסכים איתך שזה היה תלוי בעם אם לקבל את משיח צדקנו או לא. אני מודה לה' שבימינו הבטחה זו מתחילה אכן להתמשש בקרב יותר ויותר יהודים. שבת שלום.

masorti

New member
האל לא שלח לנו שום משיח...

והאיש החוטא שאתה רומז אליו היה אדם רגיל שנצלב בגלל שעצבן את השלטונות. שנינו יודעים איפה נמצאת כרגע נשמתו הטמאה.

למעלה