פכ"מ

blah4

New member
פכ"מ

היי, אני מתעניין בתכנית פכ"מ של האוניברסיטה ורציתי לשאול כמה שאלות עליה. האם זה מתאים רק למי שמכוון לשירות הציבורי? בכלל יותר מעניין אותי הצד הכלכלי בתכנית (מה גם שהצד החזק שלי זה הריאלי) כאשר מבחינתי המסביב מעניין אותי ברמה של הרחבת אופקים בכלל אני אעריך כל מידע על התכנית שיעזור לי בהתלבטות שלי

אז למד כלכלה

הבסיס של התוכנית הוא יותר לכיוון של מדע המדינה. הרעיון הוא להכניס שיקולים ערכיים יותר למשרדי הממשלה ולא רק עלות-תועלת. הבוגרים לא בהכרח מוצאים עבודה במגזר הציבורי.

shaywh

New member
לא מדויק...

לפני הכל, אני סטודנט שנה ב' לפכ"מ. נעים מאוד. לגבי החוג עצמו: אפשר להסתכל על התוכנית מכמה כיוונים, היא לא מנוהלת ע"י רעיון אחד ויחיד. בגדול שני הרעיונות המרכזיים של התוכנית הם להכשיר אנשי שירות ציבורי\כלכלנים עם השכלה רחבה ולהכשיר חוקרים עם השכלה רחבה. מעבר לזה מגיעים לשם גם אנשים שפשוט אוהבים ללמוד או אנשים שמעוניינים במוניטין של התוכנית (שזה תלוי מאוד מה רוצים לעשות אחרי הלימודים). יש גם אנשים שלא מעוניינים להחליט עוד לפני הלימודים מה הם רוצים לעשות ולימודי פכ"מ מאפשרים להם התנהלות גמישה יותר. את הרחבת האופקים ללא ספק תקבל בפכ"מ בצורה הרבה יותר טובה מאשר אם "תקרא ספר". אם קריאת ספר הייתה תחליף לקורס באוניברסיטה הפורום הזה לא היה קיים... אישית אני מרגיש שיש לזה משמעות. למי שרוצה להתעסק בלימודים שלו גם בשאלות כמו 'מה ראוי' לימודי כלכלה ממש לא נותנים מענה מספק. מעבר לזה, גם יותר נחמד להתחיל ללמוד עם 40-50 תלמידי פכ"מ מאשר עם 350-400 תלמידי כלכלה. הנטייה הכי חזקה של התלמידים בפכ"מ בימינו היא לכיוון הכלכלי. זה מתאפשר בגלל שהדגש של התוכנית בארץ על לימודי כלכלה יותר גדול מאשר במקבילות שלה בעולם (דוקא לימודי מדה"מ אצלנו נדחקים אל פחות ממינימום סביר, אבל כולם מרוצים מזה). הקורסים של הרקע המתמטי מצומצמים ופרקטיים (הרבה) יותר בפכ"מ מאשר בכלכלה, אבל עושים את כל קורסי החובה חוץ מאחד, שגם אותו אפשר לעשות כמובן כקורס בחירה. לגבי הבוגרים: 40% מהם עובדים בשירות הציבורי, עם ייצוג יתר באגף תקציבים במשרד האוצר. עוד 40% בסקטור הפרטי והשאר עוסקים באקדמיה\חינוך\מגזר שלישי. בהכללה אפשר לומר שאם עיסוק בכלכלה מעניין אותך מהזווית של המגזר הציבורי אז לימודי פכ"מ יהיו יתרון, אבל אם אתה רוצה להצטרף לבית השקעות כלשהו אז לבוגרי כלכלה+חשבונאות ודומיהם יהיה יתרון עליך (משמעותי במקרה של לימודי חשבונאות, פחות מול השילובים האחרים). נקודה אחרונה לסיום. אם לימודי כלכלה מעניינים אותך בגלל שאתה אוהב לקרוא את דה-מארקר (או תוהה איך משקיעים בבורסה או ואטאבר, אני מקווה שהרעיון ברור...), אז תכין את עצמך לאכזבה. השנתיים הראשונות של לימודי כלכלה יותר תיאורטיות ומופשטות מזה. רק אחריהן מתחילים הקורסי בחירה שעוסקים בכל מיני נושאים שיותר מזכירים את חיי היומיום.

Black Star

New member
לא נמאס לך לתת תשובות בלתי מבוססות?

לא רואה שום סיבה לענות ככה סתם אם אין לך מושג. הבסיס של התכנית הוא דווקא מאוד כלכלי והרעיון הוא לפתח תפיסת עולם רחבה יותר בקרב כלכלנים. אמנם אין לי סטטיסטיקות מדויקות אבל רבים מאוד מבוגרי התכנית עוסקים בכלכלה - זה שחצי מהמועצה הלאומית לכלכלה ואחוז ניכר מהרפרנטים באגף התקציבים הם פכ"מיסטים זה ידוע, אבל רבים נוספים משתלבים גם בתפקידים כלכליים במקומות אחרים, בין אם במגזר הציבורי או הפרטי. כמו שכתב כבר מישהו לפניי, דווקא מדע המדינה הוא במינון מופחת בתכנית (וטוב שכך). התכנית נותנת בסיס שלימודי כלכלה לבדם פשוט לא נותנים, מי שמסיים תואר ראשון בכלכלה יוצא לעתים קרובות לעולם האמיתי בתחושה שכל מה שהוא יודע למעשה זה להזיז גרפים מפה לשם. וכמובן, לגזור
יש בעיות לא מעטות בלימודי הכלכלה כמו שהם כיום באוניברסיטאות בארץ ואני חושבת שפכ"מ זה דווקא מענה די טוב למי שמתעניין באמת בסוגיות הכלכליות והסוגיות החברתיות והמדיניות הנובעות מהן, ורוצה באמת לעסוק לאחר מכן בהתוויית מדיניות כלכלית-חברתית (או מחקר בנושא).

Black Star

New member
שאלה קצת כללית, נראה לי

קודם כל, יותר ממה שאני חושבת טובות על התכנית עצמה (ואני חושבת שהיא נהדרת, שיהיה ברור) יש לי המון ביקורת על לימודי הכלכלה הרגילים. אין כמעט נגיעה בתיאוריה כלכלית ואת המודלים לומדים בצורה מאוד טכנית. כמו כן, אפילו אם תהיה נגיעה במודל עצמו היא תישאר בצד התיאורטי, של המודל הפורמלי - אני לא חושבת שנתקלתי באיזשהו יישום או בחינה אמפירית של המודלים באף קורס, חוץ מאשר ברמת האנקדוטה פה ושם, לא מעבר (אני אסייג - היה לי קורס בחירה אחד נהדר, אבל הוא היה יוצא דופן). אפשר ללמד כלכלה גם אחרת, זה פשוט לא קורה כרגע למיטב ידיעתי באף מחלקה לכלכלה בארץ. והדבר השלישי והחשוב ביותר לעניות דעתי זה חיבור למעגלים היותר רחבים - מעבר להיבטים הכלכליים נטו, בחינת ההשפעה על המעגלים החברתיים והמדינתיים, ודיון מעמיק יותר בתפיסות הכלכליות השונות, מאיפה הן נובעות ולאן הן מביאות מבחינת תפיסה ומבחינת יישום (דיוני צדק חלוקתי וכיו"ב). בקיצור, מדובר בהיבטים לא מעטים וחשובים מאוד למי שרוצה לעסוק בכלכלה, במיוחד למי שרוצה לעסוק בה ברמת המדיניות או המגזר הציבורי - שלצערי כיום כמעט ולא באים לידי ביטוי בתואר ראשון בכלכלה, וכן באים לידי ביטוי בצורה טובה יותר במסגרת הלימודים בפכ"מ.

kontra2

New member
את מדברת על קורסים שפתוחים רק לתלמידי פכ"מ?

ברור לי מה את אומרת ואני מסכים מאוד. השאלה האם הקורסים שאת מדברת עליהם פתוחים רק לתלמידי פכ"מ או שזה קורסים שמי שלא יילמד פכ"מ רוב הסיכויים שלא יגיע אליהם בכלל...? נ.ב אשמח לשמוע על איזה קורס בחירה נהדר את מדברת....

Black Star

New member
בגדול, אני מדברת על מבנה התכנית

לתכנית יש קורסים משלה שאמורים לתת את אותן נקודות השקה בין התחומים השונים. אם הם סגורים רק לתלמידי פכ"מ - אני חושבת שרובם כן, אבל לא בטוחה. בכל מקרה יש כמה שאני יודעת שאפשר לקחת גם מחוץ לחוג אבל לפכ"מ הם חובה. יש קורסים שנותנים את השילוב המשולש בין שלוש הדיסציפלינות ואחרים שנותנים היבטים שונים בהשקה בין שני תחומים (לדוגמא, היסטוריה כלכלית - שהוא גם קורס חובה של פכ"מ וגם בחירה בכלכלה, ולעניות דעתי הוא פשוט נהדר). לגבי קורסי בחירה בכלכלה, האמת שגם המשק הישראלי של זעירא הוא מצוין, אבל הוא נותן יותר את ההיבטים של מאקרו ויש לי מראש פחות בעיה עם איך שמלמדים מאקרו. יש לי בעיה גדולה עם איך שמלמדים מיקרו, ובתחום הזה מאוד נהניתי מכלכלה ציבורית של סטרבצ'ינסקי. לא יודעת אם הוא עדיין מעביר את הקורס הזה.

kontra2

New member
לעניות דעתי...

זה לא מתאים רק למי שמכוון לשירות הציבורי... למרות שזו הרוח שעומדת מאחורי החוג הזה... לא נראה לי שכדאי להסתכל על המסביב כהרחבת אופקים אם יותר מעניין אותך כלכלה.. ראשית - לצורך הרחבת אופקים אתה יכול לקחת את אחד החוגים כדו-חוגי יחד עם כלכלה..או לקרוא על זה ספר...

למעלה