פיסיקס :)

• פותח הנושא mbrv
  • פורסם בתאריך

mbrv

New member
פיסיקס :)

נוכחתי לדעת שפיסיקה זה לא המדע האהוב בפורום הזה ( לעומת ביולוגיה למשל) אך עדיין , אני לא מוותר , יש לי בעיות בפיסיקה , ואני זקוק לעזרה:) : מלויין הנע במסלול מעגלי בגובהה 2000 ק"מ מעל פני כדוה"א נזרקת אבן , כך שהיא נופלת אנכית כלפי כדוה"א. מהי המהירות בו נזרקת האבן , יחסית ללווין ?

2_be

New member
דווקא...

פיסיקה זה המדע של הפורום (נכון שבשבוע האחרון היו קצת פחות..אבל עדיין
) ואני משאירה את התשובה לשאלתך לראובן (הפיזיקאי) ולגליה (שמעולה בלהסביר מכניקה
)

ailag

New member
ארר.. גליה רואה שהיא לא סיפרה לך

כמה היא קיבלה במכניקה (באוני'). אבל תודה על המחמאה
עניתי על השאלה מבחינה איכותית, ורק אז הבנתי שמחפשים נוסחאות יותר קצרות וכו'. אני עייפה, וגם כבר ענו .. אז אני משאירה כאן את ההסבר שכתבתי. >>> אניווי, בהנחה שאנחנו מדברים על רמה תיכונית, כלומר הזנחת כוח קוריוליס.. (כוח קוריוליס אומר שבגלל שכדוה"א מסתובב, כשמשהו נופל אתה תחשוב שהוא מוסט הצידה. בעצם כדוה"א בורח לו). אז אילו מהירויות יש לנו? התנועה היא במעגל, לכן הן מתחלקות לצירים יפה. מהירות הנפילה לכדוה"א, אם סתם עזבת את האבן, היא אפס - אבל גדלה יחד עם תאוצת הכבידה (לפי חישוב גס, בגובה כזה התאוצה מגבירה כל שניה את המהירות ב5.68 מטר לשניה). האבן גם תמשיך קדימה במהירות הקווית בה היא יצאה. כלומר, אין לה שום סיבה (חוץ מהכבידה) לנוע במעגל. אתה שאלת על מהירות יחסית ללוויין ולא לכדור הארץ. אז אמרנו שהמהירות הקווית נשמרת - v = wr (או: המהירות הזויתית כפול המרחק ממרכז כדוה"א. מהירות זויתית היא בד"כ מהירות של גוף מסתובב, והיא לא תלויה ברדיוס הסיבוב כל עוד לא הכפלנו אותה באותו r) גודל המהירות הזו, לפי חישוב מהיר, הוא כ-6.9 ק"מ לשניה. אבל ... בכל רגע הרדיוס קטן . לכן הלוויין רואה את האבן נעה מהר יותר. למשל אבל באיזה שהוא שלב האבן תיכנס לאטמוספירה ותישרף
נ.ב. בכ"ז, כמה נוסחאות :) F = GmM/R² = mw²R v(x) = wr (במקרה שלנו, המהירות נקבעת ע"י ה-R ההתחלתי - 8400 - ואח"כ w משתנה כשr קטן)

landmn

New member
לגליה

אשמח אם תסבירי לי למה התשובה שלי לא נכונה.

ailag

New member
ללנדמן

היא נכונה, חוץ משהחישובים שלנו לא יצאו קורבים מספיק. אם זו היתה הכוונה, פרט את החישובים שלך .. ההודעה לא נשלחה כתיקון, פשוט כתבתי אותה ואז ראיתי שהגבת, אז חבל לזרוק

mbrv

New member
וואו !:) תודה :) אבל...

התשובה בספר אכן 6902.4 מטר\שניה ( שזה 6.9 ק"מ לשניה) ( וואו , את טובה :) אבל.... אצלם המהירות שלילית , מישהו יכול להסביר למה ! ו... אשמח אם תסבירו לי למה אני לא מצליח להגיע לתשובה הנכונה , מה שאני עושה הוא קודם כל מוצא את המהירות (הקוית) של החללית בגובהה הנ"ל , וזאתי תהיה בעצם מהירות האבן , מציאת מהירות הלווין : Re - רדיוס כדוה"א h - גובהה הלווין מפני כדוה"א התאוצה הצנטראפטלית היא : GM/(Re+h)^2 והיא שווה ל (v^2/(Re+h (לפי הגדרה של תנועה מעגלית ) ואז בשביל להקל על החישובים הצבתי גם : 2^(GM = g*(Re ולבסוף קיבלתי : (v^2=GM/(Re+h ואז (v^2=(g*Re^2)/(Re+h ((v=sqrt(g*(Re+h (sqrt - שורש ) אחרי שהצבתי נתונים במשוואה שיצאה לי ולא יצאו לי פתרונות נכונים ( אולי הצבתי לא נכון ? ) ניסיתי לפתור לפי חוק שלישי של קפלר : (T^2/R^3=4*pi^2/(G*M ובמילים : היחס בין ריבוע זמן המחזור של לווין ובין רדיוס הסיבוב שלו הוא ערך שקבוע לכל כוכב ושווה לארבע פאי בריבוע חלקי קבוע הכבידה העולמי כפול מסת הכוכב. ואז :T=2*pi/w ; w=v*R(נוסחאות של תנועה מעגלית ) ומקבלים : (R - בעצם שווה ל Re+h) ואז : (2*pi)/(v*(Re+h)))^2/(Re+h)^3 = 4*pi^2/GM)) ולאחר פישוט ארוך ושוב הצב של GM = g*(Re)^2 מקבלים : (v=sqrt(g*Re^2(Re+h שזה כבר שונה ממה שיצא לי בדרך הראונה ! היכן טעיתי ?! בבקשה תעזרו לי , יש לי מתכונת בקרוב מאוד !

ailag

New member
אבל היא מתרחקת קדימה..

יש לה את אותה מהירות קווית. הרדיוס קטן יותר - אז המהירות הזויתית גבוהה יותר. לכן הוא יראה את האבן נעה קדימה..

greywolf

New member
aliag טובה מאוד

(ואני מוכן להסתכן בלשמוע שוב פעם את הציון
)

mbrv

New member
בקשה ל ailag :)

אוי אוי אוי , אני לא יודע מה אני אעשה , יש לי מבחן מתכונת וכבידה פשוט לא הולך לי , אם תוכל למצוא 5 דקות לכתוב פיתרון מלא לשאלה עם כל הנוסחאות וההצבות ( לפעמים יש לי גם בעיה של הצבות :\\ ) , אני נורא נורא נורא אשמח ! בבקקקשה ! זה מוצ'ו ימפורטאנטה ( אני יודע בוודאות שהתשובה שלך נכונה !)

ailag

New member
1100F כתב תשובה כבר..

וגם הוא קיבל מספר נכון. ד"א, 1100, הטריק שלך זה בדיוק מה שעשיתי כשהבנתי שאני לא זוכרת לא את G ולא את M

landmn

New member
תשובה חלקית

אם היית עוצר את הלווין בבת-אחת (כלומר מבטל את רכיב המהירות האופקית) הוא היה נופל אנכית כלפי כדור הארץ בדיוק כמו האבן. לכן הפרש המהירות שאתה מחפש שווה למהירות הלווין. לוויין הנע סביב כדוה"א בעצם נופל אליו 4.9 מ' כל שניה. כדי שלוויין ינוע במסלול מעגלי סביב כדוה"א (כלומר ישמור על מרחק קבוע) הוא צריך לנוע בשניה זו למרחק שהיה מביא אותו לגובה של 4.9 מ' אם היה נע לאורך משיק לכדור הארץ. על-פני כדור הארץ ידוע שמרחק זה הוא 8000 מ' כלומר שהלוויין צריך לנוע במהירות 8 ק"מ\שנייה כדי "ליפול" בדיוק לאותו גובה ובעצם לשמור על מסלולו. וזו בעצם המהירות המבוקשת. אני לא יודע אם לגובה (2000 ק"מ) יש השפעה על תאוצת הכובד (אם היא שונה מ4.9מ'\שנייה) או שיש לו השפעה על העיקום של כדור הארץ (כך שצריך לנוע במהירות שונה כדי לא ליפול).

1100F

New member
תשובה:

אם נסתכל על הלווין, על האבן ועל כדור הארץ מתוך מערכת אינרציאלית (כלומר אין לנו עוחות מדומים כגון כח צנטריפוגלי, כח קוריוליס וכו'), האבן תיפול אנכית בקו ישר אל כיוון מרכז כדור הארץ רק אם המהירות ההתחלתית שלה היא 0. כלומר, אם המהירות של הלווין היא v, האבן נזרקת ממנו במהירות v-. לכן מה שנשאר לנו לחשב זה את המהירות של הלווין. אם הלווין נע בתנועה מעגלית, כלומר ברדיוס קבוע סביב מרכז כדור הארץ, אז יש לו תאוצה רדיאלית בלבד ששווה ל- v^2/R (כאשר R הוא רדיוס התנועה המעגלית). אם ללווין יש מסה m אז שכול הכוחות שפועלים עליו יהיה לכיוון מרכז המעגל ולפי חוק שני של ניוטון, שכול הכוחות יהיה שווה ל- mv^2/R. אבל יש רק כח אחד שפועל על הלווין, וזהו כח המשיכה של כדור הארץ והכח הזה אכן מופנה למרכז כדור הארץ. גודלו שווה ל- GMm/R^2 (איפה ש- G הוא קבוע הגרויטציה האוניברסלי ו-M היא מסת כדור הארץ). ולכן כאשר מציבים את זה בחוק השני של ניוטון, מקבלים את המשוואה: mv^2/R = GMm/R^2. מכאן אפשר לחלץ את המהירות v ומקבלים ש- v = 6.9 km/sec. הערות: 1. מכיוון שאנחנו מסתכלים ממערכת אינרציאלית אין צורך להשתמש בכוחות כגון כוחות צנטריפוגלים וקוריוליס. 2. אם אתה לא זוכר את הערכים של G ושל M, אתה יכול להשתמש בעובדה שאל פני כדור הארץ, תאוצת הנפילה החופשית היא g=GM/Re^2 (כאשר Re = 6400 km הו רדיוס כדור הארץ), ומכאן שאפשר להחליף את GM ב- gRe^2 שבו משתמשים במספרים שכולנו זוכרים בקלות. 3. כאשר אהחנו נמצאים בגובה h מעל פני כדור הארץ, כלומר במרחק R=Re+h ממרכז כדור הארץ, תאוצת הנפילה החופשית תהיה GM/R^2 כלומר היא תהיה שווה ל- gRe^2/R^2. ולכן בגובה 2000 ק"מ, כלומר 8400 ק"מ ממרכז כדור הארץ, נקבל שתאוצת הנפילה החופשית תהיה g x 6.6^2/8.4^2, כלומר 0.58g שהם 58% מתאוצת הנפילה החופשית על פני כדור הארץ.

ailag

New member
יש כוח צנטרפוגלי ../images/Emo8.gif אבל הוא עוזר..

הוא הביטוי של כוח הכובד או התאוצה הצנטרפיטלית, מהמערכת של האבן. למה האבן נזרקת במהירות -v? היא ממשיכה באותה מהירות קווית כמו הלוויין (חוק I של ניוטון), כלומר v..

1100F

New member
הלווין נע במהירות v, ולכן אם האבן

נזרקת במהירות v- ביחס ללווין, אז ביחס למערכת האינרציאלית שבה עשינו את החישוב, המהירות של האבן תהיה 0, ואז הוא יפול לכדור הארץ בקו ישר המופנה למרכז כדור הארץ.

למעלה