פילוסופי

פילוסופי

אני סתם רציתי להעלות נושא שבטח כבר עלה אלף פעם
גם לא צריך להגיב מימלא אינני בטוח בדעתי. כלומר אינני סגור על דיעה.
כל חיי ציירתי וקבלתי מחמאות שאני יצירתי ומצייר יפה
רק כמה פעמים עשיתי קורסים קצרצרים ( גם עכשיו) על טכניקות ציור
פעם ברישום ועכשיו בחוג לאומנות שכוללת בה הכל- יד חופשייה עם טכניקות שישפרו את הציור
אפשר לאמר שבאישיות אני מרגיש אומן ( כמו הרבה מהאומנים הגדולים או יוצרים שהיו עם אישיות מוזרה ושונה ואף דכאונית) ובכלל, תמיד הייתי לא בחור מיינסטרימי
לכן גם העולם שלי מורכב ומלא בכאב ( כי קשה לי להתחבר לנורמה)
מצד שני האי חיבור לנורמה מאפשר פתיחות ומקום ליצור אומנות
באמת שקשה לי כי תמיד יש קו חצוי באישיות של מה שפרויד דיבר עליו
הרצון לעשות מה שאני רוצה ולחשוב חופשי מכל השפעות מול להיות אדם נורמלי שמתפרנס והולך עפי חוקים וכללים
הקונפליקט הזה גורם להרבה בעיות בעולם שלי. או בעיות להסתדר ולהיות שמח בעולם הנורמטיבי שלכם, בו אינני מוצא שמחה ואף רואה עיוותים רבים.
כשאני מצייר אני מתמודד עם הקונפליקט הזה באופן ברור, ואני בטוח שעוד אנשים מתמודדים עם זה.
מונח לפני דף ושתי העולמות של רציונליות ונכונות וכללים מול עולם השבירת טאבואים והכל מותר מתנגשים!
מצד אחד רוצה ללמוד טכניקות ציור כדי לשפר ציור על מנת לקבל מחמאות על מנת להרגיש טוב לדוגמא
מצד שני, אני רוצה לשים את הנפש שלי על הנייר ללא עקבות ומעצורים ובלי כללים ובלי להקשיב ולשאול אנשים מה הם חושבים!
רוצה להיות מנותק מכל דבר או כמו שהאומן דויד לינץ אמר - בית ספר רק מעכב יצירה בגלל שמגביל אותך דרך חוקים וכללים ולא מאפשר חשיבה נקייה ותמימה

זה תורה פילוסופית שלימה והתעייפתי מלכתוב ולחשוב אז אולי אמשיך אחכ

roni yoffe

New member
השורשים של התפיסה שלך הם שמעכבים אותך

מצד אחד אתה רוצה לפתח את הטכניקה כדי לקבל מחמאות
ומצד שני אתה רוצה פשוט לזרום חופשי על הדף

אלה לא דברים סותרים.
כלל וכלל לא.
הטכניקה היא שמאפשרת לך לזרום חופשי על הדף.
והדחף ללמוד ולהשתפר הוא לא כדי לקבל מחמאות, הוא אותו הדחף שמניע תינוק ללמוד ללכת או לדבר.
הוא אותו הדחף של אדם בארץ זרה ללמוד את שפת המקום.
הרצון להשתפר בא ממקום טבעי לכולנו שבו אנחנו רוצים להתבטא ושיבינו אותנו.

"לזרום חופשי על הדף" כך שיבינו מה רציתי לומר, מתאפשר רק כאשר יש לך בידיים כלי שמאפשר לך להתבטא.

ציטוט כמו שנתת של דיויד לינץ' נשמע נחמד,
אבל מעודד חשיבה קיצונית לפיה רוב האנשים יבינו שאסור למי שרוצה להיות אמן ללמוד משהו כלל.
זה לא המצב
אמן הוא אדם המתבטא דרך מלאכה כלשהי כך שאחרים מבינים בדיוק מה יש על ליבו.
וזה מתאפשר רק כאשר אתה בקיא בטכניקה כלשהי (ציור/פיסול/כתיבה/שירה..) כך שהיא טבעית לך.

אנשים נורמטיבים מבחינתך הם אלה המתפרנסים מדבר "נורמטיבי"
אבל כל יוצר בכל מלאכה יכול להתפרנס בכבוד ובהנאה מהאמנות שלו.
אניעושה את זה,
חברים שלי עושים את זה גם בציור או במוסיקה וכו'.
אדם פשוט צריך להבין שהדברים שמחנכים אותנו אליהם בנושא אמנות הם שגויים והרסניים.

מי שרוצה להיות אמן חייב ללמוד טכניקה כך שתהייה טבעית לו.
כמו שדיבור בעברית הוא טבעי לך ולכן אתה מצליח להתבטא בה כך שמבינים אותך.
אז לא כל מי שכותב בעברית הוא משורר, אבל הוא כן יכול לכתוב מכתב או תגובה בפורום כך שיבינו מה הוא רצה לומר.
מי שמשכלל את זה ועוסק בזה יומים וליל נעשה אמן.

מבין נדמה לי את כוונתך אבל עדיין

קיים הרגשת סתירה בתוכי
אומנות זו רק דוגמא. כן ניחנתי בכישרון יוצא דופן כמו רבים אחרים- ליצור ולחשוב בקריאטביות
אך העולם וכל מה שמקובל בו מהווה מכשול ליצירה שלי
אני מצייר יפה אמנם אך מאד ביקורתי ותמיד חושב שחסר משהו או שזה לא גמור. התמונה.
אחכ אני מתשאל אנשים או שמעירים לי כל מיני דברים וזה גורם לבלבול גדול.
יש לי מורה לציור ואליו אני בעיקר מקשיב ולפעמים גם מתווכח איתו.
הרצון העז לייצר מנפשי בלי השפעות
צירפתי חלק מדף בספר שאני קורא שאולי ממצא את השיחה
רשאית לעיין. הספר של יגאל ורדי ונקרא סקיצה.
האמת שזה ספר חובבני אך גם פילוסופי במקצת שנוגע גם בעניין הצורך לטכניקה וגם בעניין של הצורך לייצר וצייר ללא עיקובים וללא לחשוב בעצם- חופשי ללא טאבואים חברתיים
אני מתחבר לשניהם ממקומות שונים אבל את המקום להיותי אומן לא מצאתי
אינני בטוח מי הוא אומן ומה זה אומנות במובן המקובל
ויש תחושה שגם שם יש חילוקי דיעות
לפעמים דוקא מה שלא מקובל הפך לאןמנות
לפעמים אנשים שחשבו ויצרו עשו זאת דוקא כנגד הכללים המקובלים

לבנות גשר צריך ללכת בדיוק לפי הוראות הספר אחרת הכל יקרוס...
אבל אומנות, ציור, פיסול, מוזיקה וכו... זה נראה לי שונה .
וחיבור בין האסור ומותר

roni yoffe

New member
הבלבול והסתירות האלה

נובעות מכך שאין לך כלי ממשי ביד.
אני לא יודעת אצל מי אתה לומד,
אבל אם היה לך מורה טוב לציור לא היה לך פנאי או צורך לעסוק בשאלות האלה
משום שהיית יוצר ומבין שביצירה עצמה נמצא מספיק טעם לחיים ואין צורך בניפוח השאלות למימדים האלה.
מי שכתב את הטקסט בתמונה גם הוא לא מבין בעיניי דבר וחצי דבר באמנות או ביצירה.
אלא מנסה להרוויח נקודות זכות ע"י כתיבה אודות משהו שיגרום לאחרים להניח שהוא יודע משהו שהם לא.

כן, יש שאלות, יש תהיות על הדרך וכל אחד כמובן מוצא את הפתרונות שלו והסיבות שלו לקום בבוקר ולקחת עיפרון ביד.
אבל כאשר אתה באמת שם ביצירה, ולא רק בלדבר עליה או על עצמך כאמן
שום דבר לא משנה, כי אתה היכן שטבעי לך להיות.
כדי להגיע לשם יש ללמוד את המלאכה כשפה שנייה.
תוך כדי אתה תקבל את כל התשובות לשאלות ולסתירות הפנימיות.

כל זמן שתמשיך להקדיש מחשבה לפיצוח הקונפליקטים שלך
וזה יבוא על חשבון הלימוד שלך, אתה תתרחק מלמצוא את הנחת שאתה מחפש,
או לפחות אומר שאתה מחפש.

aharonavsha

New member
כל מה שאתה כותב זה נכון. והייתי אומר

זאת לכל אחד שרוצה לצייר. הבעיה היא, שיש
לך כישרון גדול בציור. מכאן, שאתה לא צריך
לחשוש מלימודים. במקרה שלך, לימוד בבית
ספר גבוה לאומנות יכול להועיל לך מאוד.

roni yoffe

New member
אולי כדאי לקרוא אם כן

בקיצור

אנשים היום חיים באיזו הזיה שהם יכולים להיות הדבר הגדול הבא מבלי להתאמץ
פשוט כי הם כאלה
פשוט כי מישהו או משהו אמר להם בילדות או מתישהו שהם מיוחדים ושהם יוכלו להיות כל מה שירצו
ומסתובבים היום המון אנשים עם תחושת עליונות לא מבוססת
וזה לא מסתדר להם עם המציאות שלא רואה בהם ככאלה. אז הם מתוסכלים וממלאים את התסכול שלהם בתהיות פילוסופיות כמו שהבאת כאן
אבל האמת היא שהם די ריקים מתוכן וזה מה שגורם להם לרצות למלא את זה בשאלות במקום בידע או מיומנות.

אתה מרגיש שאתה אמן?
על סמך מה?
אם אתה רוצה להיות גדול תלמד להתבטא במלאכה שאתה אוהב.
תלמד, תשקיע, תבין דברים על המלאכה, על האמנות ועל עצמך ותראה שהחיים מאירים לך פנים.
זה כובן לא אינסטנט. זה גם לא משהו שאחרי ארבע שנים הוא פשוט קורה.
זה מצריך חיים שלמים של לימוד ועשייה.

בהצלחה.

משאיר משהו נחמד לפני הפרידה שלנו לבנתיים...

מסכים איתך שבן אדם לא אמן עצם זה שיש לו כישרון מולד. ושעל מנת להתקדם כדאי ללמוד טכניקות בתחום שאתה מתעסק בו.
אם זאת, יצירה ואומנות זה גם בעיני המתבונן. ונתון לחילוקי דיעות. זה לא מדע.
גם יצירות מכוערות יכולות להיות אומנות.
אומנות לא שווה יופי ומקצועיות!
בכלל, לדעתי חלק מאומנות זה היותו דבר שתופס לאנשים את העין וגורם להם לתהות ולחשוב או להיות מהופנט...זה יכול להיות יצירה שמישהו עשה גם אם אינו מבין בגוונים של צבע או טכניקות בסיסיות אחרים.
תזכרי שהרבה ואף רוב האנשים שהם נהיו ידועי שם עולמיים לא היו מלומדים בכלל...
רובם לא הצליחו בלימודים ואף ראו בו מכשול וקיר ליכולתם לייצר כפי שהיו רוצים.
אני חושב שאם ניחנת בכישרון ויש לך מתנה אז בהחלט תוכל לייצר אומנות גם בלי כל הלימודים ודוקא תוכל להצליח לפרוח מתוך הפנימיות שלך שהוא נקי מכל הדיעות שמנסים להתנגד לרוחך הפורצת!

אין נכון ולא נכון באומנות ומלאכת היצירה גם אם חלים עליה כללים אוניברסליים לטכניקות ולפילוספויות ציור שונות.
זה לא דומה לבנאי שצריך לבנות גשר בדיוק לפי הוראות , אחרת הוא יקרוס.

אומן יכול להצליח גם בלי כל זה. הכלים יעזרו לו ואף למי שלא ניחן בכישרון , כי כישרון אפשר לבנות ולפתח עי הרבה עבודה קשה... אך אומנות לא תלויה בטכניקה לדעתי. אומנות זה מהמקום הנפשי הרבה יותר מהרציונלי.
טכניקה זה רק כלי. אין כל רע להתלהב, להנות ולהגדיר עצמך כאומן אם זה מה שאתה מרגיש. אומנות זה גם תרפיה לנפש ודוקא האנשים הכי עצובים , משונים , לא רציונליים...מייצרים את הדברים הכי אמיתיים ונוגעים הרבה פעמים.

מי שמוכשר ומייצר מהלב בדרך כלל יגע באנשים וידהים עיניים של הבאים ושבים גם אם לא למד דבר ( ולפעמים על סמך זאת )

שיהיה בהצלחה גם לך

roni yoffe

New member
בהצלחה במבחן המציאות

אתה מוזמן להחזיק בדעתך כמובן
אבל אם נדמה לך שהצלחה מסחרית = היותך אמן, טעות בידך.

זה שאנשים עשו דברים והצליחו לא אומר שהם אמנים, זה אומר שהם משווקים טובים או שהיו להם כאלה.
אם אתה חושב שתוכל למצוא נחת ואמת ביצירה כאשר אין לך את הכלים הבסיסיים, אז חבל
כל אחד יודע בדיוק מה הוא שווה ואין צורך להתווכח האם זה עניין של טעם או לא.

העובדה היא
שמי שטורח ללמוד טכניקה ולרכוש ידע
מוצא את עצמו עוסק באמנות כל חיו

ומי שמחזיקים בדיעה כמו שלך מרבים לדבר ולהתפלסף
הם מרבים לסבול משאלות קיומיות ותהומיות על מהות העשייה, אבל ללא עשייה כלל.
בתחילת ההתכתבות נשמעת שקשה לך, שאתה מוצא סתירות ושאר מכשולים
כל אלה יפתרו ברגע שתרכוש לך כלי כשפה שנייה.
אבל אם אתה מתעקש על הגישה שלך אין לי מה לעשות מלבד לאחל לך שוב בהצלחה.

את יכולה את זה ביותר מתנשא?

עושה רושם באופן כללי שנועם לא נגד לימודים, הוא בעצמו לומד, וכמו שכבר כתב בתגובתו האחרונה מסכים שזה חשוב על מנת להתקדם. הוא סה"כ שיתף בתהיות שלו ככה שלא ממש הבנתי למה את מגיבה לו בצורה מטיפה וביקורתית.
לחשוב, לשאול שאלות, להעלות תהיות פילוסופיות- כל אלו חשובים למען ההתפתחות בתור אדם, באופן כללי וגם בהמשך בתור אמן יוצר.אין שום רע בלשאול שאלות קיומיות, זה לא בהכרח אומר שזה בא על חשבון ידע ולמידה.
יש אנשים שיש להם נפש אמנותית ואין לזה שום קשר לטכניקה, זה מה שהוא טוען ואת מתעלמת מדבריו שהם דווקא בעלי טעם. יש אנשים שיש להם רגישות מיוחדת, כוח דמיון מפותח, עולם פנימי עשיר, יצירתיות, מעוף וכו' וזה מה שמבדיל אותם מהשאר. בניגוד לטכניקה את אלו אי אפשר לרכוש.
ועוד משהו-
על סמך מה את טוענת שליגאל ורדי אין מושג באמנות? על סמך מה את קובעת שדבריו ריקים מתוכן? וזאת מתוך הסתמכות על פסקה אחת מתוך ספר שלם?! לא הוגן מצדך.

roni yoffe

New member
וודאי שאני יכולה :) איזה שאלה...

נועם הביע תסכול ויאוש מכל מיני דברים בקשר ליצירה ואמנות
ואני הצעתי שילמד טכניקה על מנת לצאת מאותם תסכולים.

זה פיתרון אידאלי לכל מי שמוצא את עצמו מחפש משמעות או טעם לחיו אגב.

ולמרות שכתב שהוא לומד,
אני לא מאינה לזה,
משום שבישראל הרבה אנשים נמצאים במסגרות שמתיימרות ללמד אותך ציור או אומנות, אבל לא עושות את זה באמת.
רואים את זה מתיקי העבודות, רואים את זה מהיוצרים שיוצאים לשוק - אין להם מושג איך להתבטא דרך המלאכה שלהם
והדבר הזה גורם לתסכול, כמו שנועם ביטא בפוסט שלו.
על אחת כמה וכמה תסכול - כאשר אתה חושב שלמדת, והשקעת ,פשוט לכיון שהוביל אותך למבויי סתום,
ואתה לא מסוגל להודות בכך ולמצוא מקום אחר ללמוד בו. אתה מתעקש שלמדת ואתה כבר יודע! ושאף אחד לא יעז לומר לי ללכת ללמוד - כי כבר למדתי.
כביכול.

מי שבאמת לומד חומר איכותי שנטמע בו ומקדם אותו,
לא נתקל בתסכולים האלה,
וגם כאשר נתקל, הוא יודע איך לצאת מהם ואיך לפתור אותם כך שיביאו לו תועלת.
ללמוד לצייר זה לא רק להניח כתמים וקווים על משטח.
זה לדעת להיות מקצוען, לדעת לפתור דילמות ובעיות, פילוסופיות או מעשיות. זה לדעת לפתח רעיונות שצצים במוח לכדי יצירה.
והדברים שהציג נועם מעידים על כך שאין לו את הכלים לגשת לבעיות שהציג.

אז הצעתי את עצתי
ואם היא נשמעת לך מתנשאת או שהניסוחים נשמעים לך מתנשאים אז חבל,
אבל זה לא אומר שאני טועה.
אולי כדאי למרות הכל לנסות ולהקשיב.

אגב באשר ל"יש אנשים שיש להם נפש אמנותית"
הנה מבזק - לכולנו יש נפש אמנותית.
אבל אם לא נלמד להוציא אותה דרך הידיים או מיתרי הקול, אז אנחנו כאחד האדם.
לכולנו יש רעיונות, כולנו יצירתיים, כולנו מדמיינים וחולמים ורוצים להתבטא. *כולנו*.
האמנים הם אלה שהקדישו את החייהם לרכישת המיומנות כדי להוציא את זה אל הבד (או פסל או שיר או נגינה ושאר מלאכות)

באשר ליגאל ורדי,
למה שמישהו יכתוב טקסט כל כך מנופח וריק מתוכן אם הוא מבין משהו באמנות?
זאת המסקנה שלי, ואחרי גיגול קצר והתבוננות בכמה ציורים אני עוד יותר חזקה בעמדתי.
אבל זה לא נושא הדיון.

זה אבסורדי בעיניי

מה שאת טוענת בעצם זה שלכולם יש את אותו פוטנציאל וההבדל נעוץ בפעולות שאדם עושה על מנת לממש אותו? זה חשיבה מאוד פשטנית, לא? הרי כל אדם שונה מחברו בצורה מהותית, מבחינה ביולוגית ( גנטיקה, מבנה המוח,קשרים עצביים אינטליגנציה שכלית ורגשית וכו') וכן מבחינת אופן וסביבת הגידול וצבירת חוויות, לכל אלו יש תפקיד חשוב בכל מה שקשור ליכולות ולכישורים שלנו.
האם זה תופס לדעתך לכל תחום?
האם כל אחד שיילמד,יתרגל ויירכוש ידע יוכל לכתוב פרוזה ושירה?(ברמה טובה, כן?!) האם לכולם יש את אותו יכולת טכנית וגישה למדעים מדויקים? האם לכולם יש את אותו פוטנציאל מוזיקלי? האם אם אלמד ממש הרבה אוכל לכתוב ולהלחין באותה רמה כמו של אדי וודר למשל? (לדעתי יוצר מחונן) יש לא מעט מוזיקאים שלימדו את עצמם להלחין ולנגן על מגוון כלים מוזיקליים בדרך שבאה להם מאוד בטבעיות כי יש להם יכולות מסוימות שלאחרים אין, את לא יכולה פשוט לבטל את הדבר הזה שנקרא כישרון טבעי.
ההתנשאות שלך מופגנת בקישור שהבאת למאמר על צעירים שחושבים שהם מספיק כישרוניים ומיוחדים בשביל שלא יצטרכו לעבוד קשה בשביל לקטוף את אותם הפירות שאחרים קוטפים בעמל ועבודה קשה, בהקשר של פותח הדיון זה מזלזל וגם לא קשור. גם מתבטא בדרך שבה את שוללת יצירה של אחרים ושיטות לימוד רק כי הם לא מיישרים קו עם התפיסה שלך לגבי מה זה אמנות.

roni yoffe

New member
אמרתי

שכולנו בעלי "נפש אמנותית"

לא כל אחד יכול להיות הרמברנדט הבא או המוצרט הבא

אבל כל אחד יכול לרכוש כלים שיאפשרו לו להתבטא במלאכה ברמה מקצועית.
כל אחד יכול להיות מקצוען, בכל תחום.
ולא אמרתי מילה על כישרון.
אמן הוא מקצוען שהמשיך ופיתח את עצמו ואת כישוריו עד לרמה שהוא מרגש אנשים. זה הכל.

אני חושבת שדיעה כמו שאתה מציג גורמת לאנשים לוותר מראש על תחום שהם אוהבים משום שהם חושבים ש"אינם מוכשרים".
וזה חבל.
ואם מישהו נתקל בתסכול מיצירתו כדאי שילמד את המלאכה בה הוא עוסק לעומק.
אם הוא לומד אותה, ומתעקש ומשקיע
ועדיין נתקל בקשיים כמו שתוארו - שיחליף מורה.

אם לא מוצאת חן בעינייך דרך ההתבטאות שלי - אתה מוזמן להפסיק להתדיין איתי.

אמרת

שאמנים אמיתיים הם אלו שהקדישו את חייהם לרכישת מיומנות, לזה התיחסתי, את מתבלבלת בין אמנים לבעלי מלאכה.
התפיסה שלך מסרסת את האמנות ועם זה יש לי בעיה.

גרםרמ

New member
רוני שלום

העובדה שמתקיים כאן דיון היא כשלעצמה מבורכת! הבעת דיעות מנוגדות
על הכיפק, אבל אני מצפה ממך כמנהלת הפורום לעודד יותר אנשים להעלות
עבודות, ולעודד אותם להמשיך גם אם עדיין לא למדו באופן מקצועי וגם אם לא
ילמדו כלל.
כמו כן אפשר קצת פחות תוקפנות ויותר פתיחות כלפי המשתתפים.

תודה, דרור.

roni yoffe

New member
הפורום מיועד לכולם

ומי שרוצה יעלה לכאן איזו עבודה שהוא רוצה

לא חושבת שהגבלתי את זה באיזו צורה ואנשים בכל מקרה מעלים כאן מה שהם רוצים.

וזה מוזר שאנשים יכולים להיות תוקניים כלפיי אבל ממני מצופה לנהוג אחרת.

אני אומרת את מה שיש על ליבי
לא הפניתי כאן שום דבר באופן אישי למישהו.

roni yoffe

New member
זה שאני אומרת שכל אחד יכול

מסרס?

מוזר כל כך
כל בעל מלאכה יכול להיהפך לאמן
כל אדם יכול לההיפך למקצוען ולבעל מלאכה..

אני לא מבינה איך זה מסרס.

לא

יש משהו מסרס בגישה הכללית שלך בנוגע לאמנות. בדרך שאת מדברת על אמנות ובצורה שאת מטיפה וסולדת מאנשים שלא הולכים, לכאורה, לפי איזשהם כללים. יש משהו מאוד מיליטנטי בזה.
התפיסה שלך מרגישה מאוד מרובעת חסרת מעוף וצרת אופקים.אם נחזור להתיחסות שלך בנוגע לעבודות של יגאל ורדי, העובדה שאת לא חושבת שהוא אמן מראה כמה שהתפיסה שלך פגומה. זה מאוד ברור על סמך עיון בגלריה שלו שהוא בהחלט מיומן,למשל,לצייר בצורה ריאליסטית אבל הוא בוחר לבטא את עצמו בדרכו שלו ובאופן מסוים לפי השקפת עולמו ונקודת מבטו,ולדעתי הוא עושה זאת בצורה ראויה ,הוא בהחלט אמן לגיטימי, שלפי הביוגרפיה שלו גם למד ועסק באמנות רוב חייו אז איך את יכולה להגיד שהוא לא אמן?את מכניסה את האמנות למשבצת מאוד קטנה, מה שלא פוגע לטעמך האישי לא נחשב בעינייך לאמנות
כל אדם יכול להתמקצע ולהפוך לבעל מלאכה,-מסכימה, כל בעל מלאכה יכול להיות אמן? כל אדם יכול להיות אמן? לא חושבת כך,לא חושבת שלכולם יש את התכונות הנדרשות לזה, כמו שכבר אמרתי, אבל זהו דיון שאין לי כוח להיכנס אליו.

roni yoffe

New member
סבבה

תאמיני במה שאת מאמינה,
בעיניי זה חסר מעוף. להאמין שלא כל אחד יכול.

נראה כמה רחוק זה יביא אותך או את מי שבוחר להאמין לזה.

למעלה