פיזיקה בתיכון

DevilGirl92

New member
פיזיקה בתיכון

היי, אני תלמידה בכיתה ט'. בתחילת שנת הלימודים הבאה אחנו צריכים לבחור מגמות ואני חושבת בכיוון של פיזיקה. מעניין אותי לדעת איך זה בכלל ללמוד פיזיקה ומה בדיוק לומדים (כשאני קוראת בכל מקום "מכניקה, אופטיקה,חשמל" וכו' זה לא ממש אומר לי הרבה). למי הייתם ממליצים ללמוד פיזיקה? (בהנחה שאין לבן אדם שום מושג לגבי עתידו). ואם בסופו של דבר בוחרים בפיזיקה, האם רצוי לבחור גם במחשבים כמוגבר שני? תודה מראש למי שיענה.

johngalt2

New member
תשובות (חלקיות)

איך זה ללמוד פיזיקה? טוב, אני לא יודע בדיוק, לימודים זו חוויה מאוד אינדיבידואלית. אבל בגדול לימודי הפיזיקה בתיכון עוסקים, כמו שאמרת, במכניקה, שזה התחום שחוקר כיצד דברים נעים, מה זה כוח, מה זה אנרגיה, וכו'. לדוגמא: הבעיה של איך אופניים לא נופלות הצידה כאשר הן בתנועה היא בעיה שקשורה למכניקה (אם כי, בעיה די מסובכת שלא מלמדים בתיכון). גם השאלה של, לדוגמא, מה נופל יותר מהר - כדור ששוקל 10 גר' או כדור ששוקל 10 ק"ג, היא בעיה מכאנית, ואת התשובה לזה דווקא כן מלמדים בתיכון. אופטיקה זה, בגדול, התחום שחוקר כיצד אור מתנהג כאשר הוא פוגע במראה או עובר מסוג אחד של חומר לסוג אחר (כמו בעדשה, לדוגמא.) בגדול, מדובר בחקר התכונות הגיאומטריות שקשורות לאור. חשמל זה תחום שהוא בעיקרון רחב מאוד וכולל הרבה מאוד תופעות (כמעט כל התופעות שאנו נתקלים בהן ביום-ביום, ולמעשה כולן חוץ מהעובדה שאנחנו נמשכים לכדוה"א, מקורן, ברמה זו או אחרת, בכוחות חשמליים!). מה שלומדים בתיכון זה - כוחות חשמליים, מעגלים חשמליים, ותופעות בסיסיות של גלים אלקטרומגנטיים. אני הייתי ממליץ על לימודי פיזיקה לכל מי שיש לו סקרנות בסיסית להבין איך העולם עובד - אם את באמת אוהבת לגלות למה דברים הם כמו שהם, ואיזה חוקי טבע קיימים בעולם ושולטים בכל מה שקורה מסביבנו, את מאוד תהני מפיזיקה. זה אמנם לא קל בהתחלה, אבל ברגע שמתרגלים לזה זה באמת מאוד מעניין. לגבי מחשבים כמוגבר שני: תראי, אני למדתי גם מחשבים 5 יחידות, ואני יכול לומר לך שחוץ מהעובדה שמדובר ב- 5 יחידות שדי קל להוציא בהן ציון גבוה, הן לא שוות יותר מדי - אם תלמדי משהו שקשור למחשבים באוניברסיטה, ממילא תעברי כבר בסמסטר הראשון בהרבה את הרמה שמגיעים אליה בתיכון. פיזיקה, לעומת זאת, זה משהו שמאוד חושב ללמוד כבר בתיכון, כי כמו מתמטיקה, לא ניתן להגיע לאוניברסיטה בלי ידע מוקדם בזה, וזה מאוד טוב לפתח את צורת המחשבה הזו כבר בזמן הלימודים בתיכון. ואם לא תלמדי פיזיקה ותגיעי ללמוד באוניברסיטה משהו מדעי (רציני, אני לא מתכוון למדעי הביו-שקר-כלשהו למיניהם), ממילא תצטרכי לעשות קורסי קדם וכאלה בפיזיקה, אז עדיף לך להתחיל כבר עכשיו. זהו, מקווה שעזרתי.

DevilGirl92

New member
הצלחת לעורר סקרנות

בקשר לשאלה עם האופניים. את תחילת הנושא של מכניקה בערך מתחילים בכיתה ט', אז אני מבינה שפשוט זה יהיו לימודי המשך לנושא (מיותר לציין שאין להשוות את הרמה). אתה יכול לפרט קצת על השפעת החשמל ביום יום? מן הסתם מכשירים חשמליים למיניהם מתבססים על חלקיקים בעלי מטענים שלילים או חיוביים, אך האם יש תופעות טבע שנגרמות גם הן כתוצאה מכך? הגיוני להניח כי הברק מתבסס על סוג כלשהו של חשמל לא? סקרנות בסיסית להבין איך העולם פועל, אני חושבת שיש לכל אחד במידה מסוימת. זה פשוט תלוי עד כמה הוא מפתח אותה, נותן לה ביטוי או באמת מתאמץ לדעת את התשובות להרהורים שלו. בנוגע לקושי אין ספק, האזהרות מסביב חדרו למודע. מה לגבי הטענה שבלימודים עצמם, בתחילת כל נושא יש רקע כללי לנושא, אבל מהר מאוד עוברים לפתירת תרגילים בלי הסברים נוספים\קישור אל תופעות שאנחנו מכירים בסביבה? אבל בכל זאת אנשים טוענים שזה מפתח את החשיבה. ממחשבים כמוגבר בתיכון באמת לאף אחד אין ציפיות שהוא ייצא מומחה משם, אבל בכל זאת אין ברירה וחייבם לבחור מקצוע. השאלה היא איך המקצוע משתלב לך בלימודים האחרים והאם הוא מעניין מספיק כדי שתוכל להוציא ציונים טובים אבל בכל זאת לא מקצוע שקשה בו מדי להוציא ציונים טובים. אין ספק שפיזיקה בלימודים האקדמאיים הוא מקצוע חשוב, אבל האם יש הבדל בין הקורסים שעוברים סטודנטים שנבחנו ב5 יח"ל פיזיקה או כאלה שלא? האם יש פטורים מקורסים מסוימים, או שפשוט יש יתרון בהתחלה בלמידה? והאם קשה יותר להשלים קורסי קדם בפיזיקה מאשר נאמר ביולוגיה\כימיה? האם פיזיקה בתור מקצוע מוגבר עלול לסגור דלתות לקבלה לאיזשהו מקצוע? דווקא עזרת, תודה.

johngalt2

New member
טוב, האמת שהשאלה עם האופניים

היא באמת לא פשוטה, ותשובה מלאה מקבלים רק בשנה השנייה באוניברסיטה... בקשר לשאלה על השפעת החשמל ביום-יום: העניין הוא כזה (בקצרה): בטבע קיימים, עד כמה שאנחנו יודעים, 4 כוחות. מתוכם שניים, הכוח הגרעיני החזק והחלש לא באים לידי ביטוי ביום-ביום, ושניים כן, שהם כוח הכבידה והכוח החשמלי. כוח הכבידה הוא יחסית מאוד חלש, והעצמים היחידים שהינם מספיק מאסיביים בשביל שכוח המשיכה שלהם ישפיע עלינו ביום-יום הם כדוה"א והשמש (וגם הירח, שכוח הכבידה שלו גורם לגאות לשפל). כל שאר הדברים מקורם בכוחות חשמליים - הקשרים בין האלקטרונים לפרטונים באטומים הם קשרים חשמליים, והקשרים בין האטומים שיוצרים מולקולות הם כוחות חשמליים. אם הם לא היו קיימים, כל החומר בעולם היה במצב צבירה של גאז ולא היה שום דבר אחר. גם הכוחות שמונעים מאיתנו ליפול "דרך הרצפה" הם כוחות חשמליים. אם הייתי יכול הייתי מסביר את זה יותר טוב ויותר בפירוט, אבל אין לי כ"כ זמן ולא מקום... בכל אופן, אם תלמדי פיזיקה (וגם כימיה, גם שם לומדים על זה, ובתיכון אפילו יותר בכימיה), תדעי על זה יותר. בקשר לשאלה השנייה: אין הבדל בקורסים, אבל מי שלא למד פיזיקה צריך לעשות קורסי קדם ולהבחן בחינת סיווג בפיזיקה. זה לא נותן פטורים מקורסים. בכימיה וביולוגיה אין קורסי קדם, וגם לא במדמ"ח - פשוט כי אין צורך, ובתוך כמה שבועות כבר עוברים את הרמה של הלימודים בתיכון. העניין הוא שלימודי כימיה וביולוגיה הם פשוט הרבה יותר קלים מלימודי פיזיקה ומתמטיקה. ולשאלתך האחרונה - לא, מה פתאום. אם כבר, אז להיפך. אבל אין שום דבר שתלמדי בתיכון שיכול *לסגור* בפנייך דלתות. מקסימום, זה לא יועיל לשום דבר.

DevilGirl92

New member
מעניין מאוד הקטע עם הכוחות החשמליים

עכשיו כשזה מוצג ככה זה הגיוני לחלוטין. אם לא נסגרות דלתות אז זה בסדר גמור. האמת שאחרי ההסברים שלכם אני נוטה יותר לבחור בפיזיקה. תודה על ההסברים

kryp

New member
הבדל בקורסים אין

אבל מי שבא עם רקע בפיזיקה מסדתר טוב בהתחלה בדרך כלל. אני לא כל כך בטוח שמחשבים זה קל. יש כאלה שזה ממש קל להם, ויש כאלה שלא. לא כולם מתעניין בנושא, ולכן לא מצליחים בזה. אני חושב שעדיף פיזיקה + מתמטיקה 5 יחידות + מקצוע מוגבר קל, מאשר מחשבים פיזיקה וציון לא טוב ב-5 יחידות מתמטיקה (או פשוט להיות בארבע יחידות), ואני אומר את זה בתור אחד שמרחיב פיזיקה וביולוגיה + 4 יחידות מתמטיקה. פותרים תרגילים, חלקם "מציאותיים" וחלקם סתם עוסקים בשני כדורים. עם מורה טוב והתעניינות במקצוע זה לא אמור לשעמם. בהצלחה

kryp

New member
שאלה טובה.

בדרך כלל הרוב נוטים להגדיר את מקצועות מדעי החברה, מחשבת ישראל וגיאוגרפיה כמקצועות קלים. אבל לדעתי לא תמיד שווה ללמוד משהו שלא מתעניינים בו - פחות סיכויים להצלחה, בדרך כלל.

DevilGirl92

New member
לא מבינה איך מקצוע הומני יכול להיות קל יותר

וגם אם הייתי רוצה, אני הולכים לתיכון למדעים..רק מגמות מדעיות.

kryp

New member
פיזיקה זה מקצוע מעניין.

ואני לא מאמין שצריך לאהוב מתמטיקה כדי לאהוב פיזיקה. אני לא אוהב כל כך מתמטיקה אבל נהנה בפיזיקה. הפיזיקה, גם בלימודים ברמת תיכון, עוזרת להבין כל מיני דברים מסביב לעולם. אני לומד גם ביולוגיה ואני רואה הרבה הסברים פיזיקלים בביולוגיה. מבין המגמות הריאליות שיש בתיכון רגיל, פיזיקה זה הכי מומלץ, כל השאר די חרטה לדעתי (כימיה, מחשבים).

kryp

New member
נכון, זה לא מעניין כל אחד.

ביולוגי זה לא בדיוק מקצוע ריאלי, אבל כן מדעי. ומאוד מעניין לדעתי. מחברים שלי הבנתי שכימיה זה נורא קל, אבל מי שלא אוהב את זה - אין לו סיכוי להצליח. הפיזיקה מאפשרת לי להבין תהליכים בלימודי הביולוגיה, תהליכים שחברים שלי שלומדים כימיה+ביולוגיה לא מבינים.

DevilGirl92

New member
עניין זה דבר סובייקטיבי בעיקרון.

בקשר למתמטיקה זה הגיוני. אין ספק שצריך לדעת מתמטיקה ברמה גבוהה כדי לפתור תרגילים בפיזיקה, אבל בכל זאת הלימודים הם שונים ולא בהכרח מי שאוהב את האחד יאהב את השני או להפך. אם פיזיקה זהו מדע שעוסק בחקר דברים במציאות שלנו, אז כנראה שנוכל למצוא הסברים פיזיקליים בתחומים כמו בילוגיה. ולמה כימיה לא נחשבת כמגמה טובה? בדר"כ לימודי הביולוגיה והכימיה קשורים זה בזה..

למעלה