פטוניה

פטוניה

אתמול בערב קראתי, לראשונה מזה הרבה זמן, את הפרק השני במסדר עוף החול. הפרק כולו, והציטוט הבא בפרט, גרמו לי לתהות בקשר לתפקידה של פטוניה בספרים: " …An awful voice filled the kitchen, echoing in the confined space, issuing from the burning letter on the table. 'Remember my last, Petunia' Aunt Petunia looked as though she might faint. She sank into the chair beside Dudley, her face in her hands… She turned to Harry. 'You're to stay in your room,' she said. 'You're not to leave the house. Now get to bed.' " Harry Potter and the Order of the Phoenix, A Peck of Owls, pages 41 – 42. אם אתם שואלים אותי, הקטע הזה, ביחד עם הקטעים הקודמים שבהם פטוניה מוכיחה כמה היא באמת מכירה את עולם הקוסמים (בעיקר בקשר לדמנטורים), הוא אחד מהקטעים המרכזיים ביותר בנסיונות להבין מה יקרה בספר השביעי. רגע לפני שהגיע המכתב וורנון מחליט לסלק את הארי מהבית ופטוניה, על אף שהיא מופתעת, לא אומרת כלום. לאחר "שקראה" את המכתב שממוען לה (ובדיעבד למדנו שנשלח ע"י דמבלדור) היא קוברת את פניה בידיה. נראה כאילו המכתב מזכיר לה מחויבות שהיא הייתה שמחה לשכוח. מהר מאוד היא מתאפסת על עצמה והופכת את החלטתו של בעלה. היא פונה אל הארי ומורה לו לעשות בדיוק את מה שהורו לו סיריוס ואדון וויזלי, לא לעזוב את הבית. מה שנראה כעונש במבט ראשון מתברר, במבט מעמיק יותר, כניסיון להגן עליו. לדעתי, כל השלושה (פטוניה, סיריוס ווויזלי) פעלו על פי הוראותיו של דמבלדור. מעולם לא ידענו באמת מה טבעו של הקסם שהפעיל דמבלדור על מנת להגן על הארי. התמונה הכללית ברורה פחות או יותר: ההגנה שהעניקה לילי להארי כשמתה על מנת להגן עליו תמשיך להגן עליו גם אצל אחותו (טוב, כנראה שגם התמונה הכללית מעורפלת למדי). אבל תפקידה של פטוניה בהגנה הזו לעולם לא הוסבר. האם זהו תפקיד פסיבי או אקטיבי? האם מספיקה העובדה שפטוניה היא אחותה של לילי או שעליה גם לפעול על מנת להבטיח את ההגנה? ויותר מכל, עד כמה ידעה פטוניה על הסכנה שכרוחה באימוצו של הארי? מוקדם יותר באותו פרק מצהיר ורנון שהוא ואישתו לקחו את הארי בגלל שהאמינו שיצליחו להוציא ממנו את הקסם בכוח. קשה לי להאמין שפטוניה באמת האמינה בכך, הכרותה עם עולם הקוסמים בכלל ואחותה בפרט לא היה מאפשר לה להניח הערכה מופרחת שכזו. לי לפחות נדמה כאילו פטוניה "תיחמנה" או הפעילה מניפולציה (manipulated, מה הפועל בעברית?!) על מנת לשכנע את בעלה לאמץ את הארי תוך שהיא מודעת לסכנה שנשקפת להארי אם לא יעשו כך. יתרה מכך, בהתבסס על הארועים המוקדמים יותר בפרק ותגובתה כאשר היא מגלה שוולדמורט חזר אני מאמין שפטוניה הייתה מודעת גם לסכנה שנשקפת למשפחתה. אף עלפי כן, פטוניה אימצה את הארי וכעת היא מגנה עליו בביתה. אם כן, השאלות שעלו אצלי לאחר קריאת הפרק (גם עם פרספקטיבה של כמעט שני ספרים) הן: - מה תפקידה של פטוניה במערך ההגנה על הארי? - האם זהו תפקיד פסיבי או אקטיבי? - האם המכתב האחרון של דמבלדור לפטוניה היה כשהארי היה בן שנה? - אם לא, מתי היה המכתב האחרון, כמה קדמו לו, ומה נכתב בהם? - עד כמה הייתה מודעת פטוניה לסכנה שמחכה להארי לולא יאמצו אותו? - עד כמה היא הייתה מודעת לסכנה שמאיימת על משפחתה עם יאמצו את הארי? - ואחרון חביב, בהנחה שהיא כן מודעת, מה גרם לה לאמץ את הארי בכל זאת? השאלות האלו (וביחוד הרביעיה הראשונה) הן קריטיות להבנת תפקידה של פטוניה בעלילה, תפקיד שאני מעריך יגדל ויתבהר במהלך הספר השביעי. ניסיתי לענות על חלק מהשאלות אך אלו הן תשובות חלקיות בלבד, מה אתם חושבים? נתי

ToryMaster

New member
במקטעים, במחילה

אני בהחלט חושבת שהתפקיד של פטוניה בהגנה על הארי הוא פסיבי, מדבריך של דמבלדור משתמע שמספיק שהוא יגור בבית של הדם של לילי בשביל שההגנה תפעל, אין שום דבר שמוביל אותי לחשוב שפטוניה צריכה ממש לפעול כדי להגן עליו, אלא אם מכלילים את זה שהיא הכריחה אותו להישאר כהגנה אקטיבית, מה שאני לא עושה. הגיוני לחשוב שהמכתב הקודם הוא המכתב שפטוניה קיבלה ביחד עם הארי, ובו מפורט הסיפור, כולל ההסבר על מהות ההגנה וכמה חשוב שהיא תחתום את הכישוף. בנוסף לזה, מתאים לדמבלדור להסביר גם את מהות הסכנה שמרחפת על המשפחה של פטוניה - בהנחה ויש כזו [יש מקום לתהות האם יש כזו בעצם, או שההגנה משפיעה על כל דרי הבית] ולהניח לה לעשות את הבחירה בעצמה, שהרי דמבלדור מאמין שהבחירות שלנו מעידות עלינו ועושות אותנו מי שאנחנו, לא? אני חושבת שפטוניה חשה סוג של חרטה, מהסיפור משתמע שהיא ולילי לא היו בקשר טוב מאז שלילי נכנסה להוגוורטס, נכון? לאנשים שנשארים מאחור לאחר שקרוב שלהם מת, יש נטייה לחוש אשמים על שלא ביקשו סליחה והשלימו את החסר, וזה רגש שנשאר עם רובם לנצח. אני חושבת שפטוניה רצתה לכפר על תחושת האשמה ומה שעשתה ללילי [בעיניה, גם אם בתת מודע] על ידי זה שתציל את בנה, קצת כמו שסנייפ רוצה לסגור חשבון עם ג'יימס על ידי כך שיציל את הארי. וto manipulate זה לתמרן. [נושא מעניין, you got me thinking for a a while]

לא הבנתי את הכותרת שלך ../images/Emo22.gif

בכל מקרה, בחזרה לנושא. א. אף פעם לא הצלחתי להבין את הכישוף שמגן על הארי, למרות שאני מניח שההנחה שלך בקשר לתפקיד של פטוניה נכונה. ב. האם באמת מתאים לדמבלדור להסביר את מהות הסכנה לפטוניה? אחרי שקראתי את הספר השישי, ואחרי שחזרתי וקראתי את הספרים המוקדמים, אני לא יכול שלא להגיע למסקנה שדמבלדור הוא לא בדיוק האדם שהוא מציג את עצמו ובטח שהוא לא האידאליזציה שהארי בנה לו. דמבלדור יודע לתמרן (תודה!) אנשים בהתאם לצרכיו. הוא יודע להסתיר מידע, לחשוף אותו בצורה מדורגת ובאופן כזה שמשרת את מטרותיו. (וכאן הגיע הסבר ארוך שנחתך בעריכה, ואולי יבוא בהודעה נפרדת בעתיד). מצד שני, החיבוק שפטוניה נתנה לדאדלי אחרי שהיא שמעה שוולדמורט חזר לא מניח לי. נראה כאילו היא באמת הייתה מודעת לסכנה שנשקפת למשפחתה. ג. האם באמת נשקפת להם סכנה? בהחלט. לאורך כל הספר הרביעי, בחלקים נרחבים מהחמישי וסביר להניח שלאורך רוב הספר השביעי וולדמורט מחפש את הארי להורגו. וכפי שכבר הוכח בעבר אפילו דמבלדור לא מצליח לעצור את וולדמורט (ע"ע מכתש גודריק בתחילת הספר הראשון, בית הקברות בספר הרביעי ומחלקת המסתורין בספר החמישי). האסימון שנפל לוורנון בפרק המדובר היה, לדעתי, מוחשי ביותר. הארי בהחלט מהווה סכנה למשפחת דראסלי. ד. ההשואה בין פטוניה לסנייפ גאונית, לא הייתה עולה על דעתי. ה. 'לתמרן' זה אחלה תרגום.

ToryMaster

New member
נתחיל מהסבר לכותרת

הגבתי במקטעים, על פי חלוקה לנושאים. אני חושבת שבהתאם לנסיבות, דמבלדור אכן היה מסביר את הסכנה, אולי לא בפירוט, אבל לפחות מבהיר, בכדי לתת לפטוניה רקע נרחב לבחירה ה"נכונה" לדעתו. נכון אמרת, הוא חושף את המידע באופן שמשרת את המטרה שלו, וחושבתני שזו הדרך המתבקשת כאן, בהתחשב בדחיפות העניין, לא? אני לא חושבת שנשקפת להם סכנה, מעולם לא שמענו אפילו נסיון לפשיטה על הבית שלהם, או לפגיעה באחד מבני המשפחה. בין אם הכישוף מגן עליהם או שוולדמורט לא רואה בהם סכנה, חושבתני שהם, למעשה, מוגנים. מה שמוביל אותי לתהות - למה לעזאזל וולדמורט מעדיף לתקוף את הארי בבניין הכי מוגן בבריטניה, ולא בדרך פריווט? מהות הכישוף מתבססת על ההנחה שאהבה היא הכוח ביותר, כמו שוולדמורט לא יכול היה לגעת בהארי, כך הוא לא יכול לפגוע בו כשהוא נמצא תחת הגנת הדם של לילי. יותר ברור?

דבר קטן.

בספר הרביעי כשוולדמורט מסביר לאוכלי המוות את השתלשלות הדברים מאז העלמותו לעד ששב והופיע, בין היתר סיפר להם וולדמורט, שלאחר שדמבלדור לקח את הארי התינוק לבית דודיו, זימן דמבלדור קסם עתיק שפועל כך שכל עוד הארי קורא לבית מס' 4 בדרך פירווט בית, אף אחד לא יכול לגעת בו כולל וולדמורט בעצמו. לכן וולדמורט מעולם לא הופיע וגם לא יופיע, לפחות עד שהקסם יפוג, שזה כפי שהוסבר לנו יקרה לאחר חופשת הקיץ או במהלכה. ( בקיצור אחרי שהארי ישהה שם עוד פעם אחת )

הבנתי, ומחלתי

נראה לי שאת מרבית הנקודות כבר הצלחנו ללבן, אז בקצרה: הגיוני להניח שאם הקסם של דמבלדור באמת עובד משרד הקסמים הוא מקום הרבה פחות בטוח להארי מאשר דרך פריווט (על הבעיתיות שבמציאת פירצות בהגנה על הארי וולדמורט מרחיב בבית הקברות בספר הרביעי), כלומר טיעון "הבניין הכי מוגן בבריטניה" לא תקף להארי ווולדמורט. ועכשיו תורך למחול לי כשאני אצהיר שאני לא באמת חושב שמי מאיתנו מסוגל להבין את הקסם של דמבלדור. רולינג (בכוונה או שלא בכוונה, לדעתי בכוונה) מעולם לא הסבירה אותו בפירוט מספיק. השאלה הטבעית ביותר היא, האם לאחר שבספר הרביעי וולדמורט מתגבר על מכשול הדם הוא יכול גם להתגבר על מכשול דרך פריווט? ואולי לא? הרי הכל סובב סביב אותו 'זיק ניצחון' (שיחת הסיכום בין הארי לדמבלדור, סוף הספר הרביעי) בעיניו של דמבלדור. קיצר, מה שאני טוען הוא שאנחנו לא יכולים להבין את הקסם מפני שרולינג לא רוצה בכך, עדיין. מצד שני, אולי העובדה שאני לא יכול להבין את הקסם נובעת מכך שלי יש פין, כזה שמחובר אלי.

אבל את וולדמורט הארי

לא מחשיב כמשפחה, לכן הקסם לא נישבר. פטוניה למרות היותה דודה מהגהנום עדיין היא הדודה שלו ואחותה של אימו. ונראה לי שדמבלדור אוסיף קסם משלו בכדי להבטיח הגנה על דרך פירווט מס' 4, כי ניראה לי שאולי הוא לא היה בטוח מתי הארי יפסיק לראות בפטוניה משפחה.

Yael Dark Spell

New member
הממ,

1. תפקידם של פטוניה וורנון הוא לאפשר להארי לגור בביתם. כל עוד ביתם הוא המקום שהארי מכנה אותו "HOME", הוא מוגן, כי הוא נמצא עם משפחתו. 2. תפקידה הוא בעצם פאסיבי. היא לא צריכה לעשות דבר מלבד לאפשר לו לגור שם (והיא גם לא ממש עושה, היא דיי ממררת לו את החיים). 3. כן. שם היה כתוב במפורש שאם לא תדאג לו ותאמץ אותו כאילו היה בנה, הארי ימות. בקטע לעיל היה מתואר איך שהיא וורנון כמעט העיפו את הארי מהבית, ואחרי שדמבלדור הזכיר לה את המכתב ההוא היא השאירה אותו שם. 4. - 5. כנראה שמאוד. אני מסיקה שיש לה היכרות מסוימת עם עולם הקסמים מלבד הקשר עם דמבלדור כיוון שאחותה הייתה מכשפה. אם היא לא הייתה מודעת לגודל הסכנה והאיום מצד וולדי, הייתה זורקת את הארי בבית יתומים וממשיכה בחיה. 6. אני לא חושבת שהיא נתנה למחשבה זאת להטריד אותה. זה לפחות מה שאני הייתי עושה. אני מניחה שהניחה שאם הארי היה מוגן, לפחות מבחינת הקסם, גם היא ומשפחתה היו מוגנים. אפשרות אחרת היא, שמשום מה זכור לי שדמבלדור הבטיח להגן עליהם או משהו כזה. 7. המחויבות לאחותה, כנראה.

ToryMaster

New member
להגן עליהם?

מתאים לדמבלדור לעשות משהו כזה, אבל זה לא מצוין בשום מקום בספר.

שווה טגלון. ../images/Emo45.gif

מה תפקידה של פטוניה במערך ההגנה על הארי?
האם זהו תפקיד פסיבי או אקטיבי?
לדעתי פטוניה פשוט אמור לשמור שהארי ימשיך להתגורר בבית שלה, ובכך לתת לקם המשך התקיימות. [פסיבי] למרות שחשוב להדגיש שאם יתברר שיש לפטוניה יד בהגנה האקטיבית על הארי, זה יתן הרבה לעלילה. אישה שהיא כ"כ קרובה להארי, ובניגוד כ"כ 'שונאת' אותו [כמו שהעלילה מתארת את זה] בסופו של דבר מתברר שהיא בעצם עזרה בהגנה עליו כל הזמן הזה. בדיוק כמו הסיפור עם סנייפ. ממש אהיה שמח אם הוא יהיה טוב, ולטובת הארי.
האם המכתב האחרון של דמבלדור לפטוניה היה כשהארי היה בן שנה? לא מחייב. בדיוק כמו שפאדג' הגיע אל ראש הממשלה המוגלגי כדי לעדכן אותו בפרטים שקורים בעולם הקוסמים, כך דמבלדור יכל לעדכן אותה בנוגע למצב עולם הקוסמים, דברים שיכולים להשפיע על הארי, הרי הוא זה [לפי הנבואה] שאמור להציל את עולם הקוסמים משלטונו של וולדמורט.
אם לא, מתי היה המכתב האחרון, כמה קדמו לו, ומה נכתב בהם? נדע בשביעי, או שלא נדע לעולם.
עד כמה הייתה מודעת פטוניה לסכנה שמחכה להארי לולא יאמצו אותו?
עד כמה היא הייתה מודעת לסכנה שמאיימת על משפחתה עם יאמצו את הארי?
ואחרון חביב, בהנחה שהיא כן מודעת, מה גרם לה לאמץ את הארי בכל זאת?
דמבלדור הוא לא אדם חפיניק, ובטח ובטח שלא יתן לפטוניה לשמור על הארי בלי לספר לה את כל הסיפור ואת כל הסכנות שכרוכות בכך. מה גם ש... פטוניה תרצה לדעת מדוע לילי מתה. ודמבלדור יספר לה את האמת על וולדמורט, דבר שפטוניה תבין שיש סיכוי שוולדמורט ירדוף אחרי הארי בביתה של פטוניה. אבל|סדגש עצם זה שהארי נמצא בבית של פטוניה, כבר אומר שהוא לא נמצא בסכנה!!! ככה שפטוניה יכולה להיות מודעת כביכול לסכנה שהיא לוקחת על עצמה באימוצו של הארי, אבל במקביל... הסכנה נעלמת כשהיא מכניסה את הארי אל ביתה, ונותנת לו מקלט שהוא יכול לקרוא לו 'בית'. הרבה זמן לא השתתפתי בשרשור דיוני של האריפוטר.
נחמד לחזור לזה. אבי.

../images/Emo221.gifאהמ אהמ .. מזכיר../images/Emo221.gif

התאוריה שלך מזכירה באופן בלתי רגיל את שלי. http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=160&msgid=90387503 בכל אופן , אני שמח שמישהו חושב כמוני . כי כשאני העלתי את זה לא זכיתי לכל כך הרבה תמיכה . נ.ב - מכל הדברים שאמורים להפתר לנו בספר השביעי , לקטע של פטוניה אני הכי מחכה .. אני מוכן לא לדעת מיבו ר.א.ב ולא איך יהרוג הארי את וולדמורט אלא רק את הקטע שלה. היא מרתקת !!

אממ

הקטע שהוא הביא זה הקטע שבו דמבלדור שולח את הצרחן "זכרי את הקודם" לפטוניה, ופשוניה נבהלת ואומרת להארי ללכת למיטה.

אני יודע שזה לא חלק מהשאלות שלך

אבל רולינג אמרה שהמכתב שדמבי נתן לה כשהארי היה בן שנה - לא היה המכתב הראשון.

למעלה