פחם פעיל :|

baka1

New member
פחם פעיל :|

שלום לכם פורום כימיה רציתי לדעת כיצד פחם פעיל (כמו שיש בבריטה ובשאר מסנני מים) עובד, הבנתי שיש המוני נקבוביות שדרכן עובר החומר שרוצים לסנן אך לא הבנתי איך למשל נקשר הכלור(או יוני הכלור) לפחם הפעיל. לפי מה שקראתי נוצרים קשרי ואן דר ואלס אבל אם כך קורה, מהי הנוסחה(??C(s)+Cl-(aq)→).

תשובה

יוני הכלור נקשרים באמצעות ספיחה פיזיקלית. לא נוצר קשר כימי אלא הספיחה מתבססת על אינטרקציה חלשה יותר (לכן זוהי ספיחה פיזיקלית ולא כימית). לכן גם אין טעם לנסח תגובה, אלא מסתכלים על כך במובן של ספיחה לאתרי קישור. בהתאם להנחות מודל מסויימות ניתן לטפל בספיחה מתמטית על ידי איזותרמות לנגמויר (לספיחה בשיכבה מונומולקולרית) או איזותרמת BET למשל. המוני הנקבוביות שציינת שדרכן עובר החומר, משמעותן שטח פנים גדול יותר של החומר הסופח, כלומר יותר אתרי קשירה ולכן יותר חומר שנספח. את מוזמנת לקרוא עוד ברקע התיאורטי לניסוי של ספיחת צבע על פני פחם פעיל שבלינק המצורף (מתחיל מעמוד 5).

baka1

New member
אז לפי מה שאת אומרת...

המולקולות בעצם רק נכנסות לתוך הנקבוביות וישנו קשר חלש מאוד אשר מחזיק אותן שם?

baka1

New member
../images/Emo45.gifהקפצה

ההההקקקקפפפפפפפצצצצצצצצצהההההה

תשובה

על מנת שתהיה ספיחה פיזיקלית החומר לאו דווקא חייב להיות נקבובי. נקבוביות פשוט מגדילה את שטח פניו ולכן את מספר אתרי הקשירה. וכן, בספיחה פיזיקלית הקישור הוא על ידי קשר חלש, כמו ואן דרולס ושות'.

DIKZ

New member
C

שלום . אי הבהירות נובעת מתחילת השאילתא. פחם פעיל אינו מגיב עם יוני כלור ( - Cl ) אלא פועל בין השאר, על גז כלור ( Cl2 ) . כפי שרשמו קודמי, הפעולה היא ספיחה פיזיקלית - מכנית. הספיחה על סוגיה = ADsorption & ABsorption מתבצעת עקב החרירים ( porous) שבפחם, שיכול להיות אבקתי או גרנולרי ( 3 - 4 מ"מ גודלו). לקבלת מושג על טיב הפורים והמיקרו-פורים , הנה נתון :- שטח הפנים יכול להגיע לכ ~ 1500 מטר רבוע לגרם בודד של פחם פעיל. הפחם , בעל סלקטביות מסוימת, מסוגל לספח אידים אורגנים. כלור , צבע, ריח וטעם ממים, ועוד ועוד. dikz .

baka1

New member
ספיחה כימית

הבנתי את העיקרון של הספיחה הפיזיקלית, אך עדיין לא מובן לי כיצד מתבצעת הספיחה הכימית. לפי המאמר/הסבר שבלינק: http://www.tigg.com/ACTIVATED-CARBON/activated-carbon.html מוסברת תחילה הספיחה הפיזיקלית תחת הכותרת "How Does Activated Carbon Work?" ובפיסקה האחרונה מוסבר עיקרון הספיחה הכימית אותו לא הבנתי וארצה להבין
(בו מוסבר באופן כלשהו ספיחה של כלור אל הפחם הפעיל).

תשובה

ספיחה כימית, פשוט כשמה כן היא, מתבצעת ממש על ידי תגובה כימית, בעוד שספיחה פיזיקלית נובעת רק מאינטרקציות בין-מולקולריות.

baka1

New member
העניין הוא ש...

אני אשמח לדעת מהי התגובה, למשל, אם אני לא טועה, בקטע שהוזכר קודם בלינק מתוארת ספיחה כימית של כלור על גבי הפחם הפעיל. האם אלה יוני כלור אשר נקשרים בתגובה כלשהי לפחם או שאלו מולקולות כלור שבתגובה אחרת נקשרות לפחם? נ.ב. מצטער שאני משגע אותכם
פשוט חשוב לי לדעת כי חיפשתי בהמון אתרים ולא מצאתי אפילו ניסוח אחד של תגובה כימית שמתרחשת על פחם פעיל כשהוא מבצע ספיחה.

DIKZ

New member
פחם פעיל

שלום לשואל ולמשיבים. נראה לי שהשאלה מתיחסת למשפט המצ"ב מתוך המאמר שבלינק שהוזכר - Besides physical adsorption, chemical reactions can occur on a carbon surface. One such reaction is chlorine removal from water involving the chemical reaction of chlorine with carbon to form chloride ions. לי לא מוכרת ראקציה כימית עם הפחם הפעיל, כפי שהמאמר מנסה להסביר. לראיה , רגנרציה ( השבה ) של פחם פעיל וסילוק המזהמים שנספחו נעשית בשיטות פיסיקליות ולא כימיות. הרגנרציה אפשרית ע"י :- קרור רב ועיבוי ממיסים שנספחו, שטיפה בקיטור בלחץ נמוך יחסית, השבה ע"י וואקום, או חימום, או מיצוי או במשולב. בהצלחה, dikz.

למעלה