פזיאואלקטריות

yafimski

New member
פזיאואלקטריות

אהלן. יש לי כמה שאלות בנוגע לתכונת הפזיאואלקטריות בחומרים ובכללי על התופעה והחומרים: 1) אם אני מפעיל לחץ על קריסטל כזה למשל, וזה יוצר זרם חשמלי, האם אני יכול לעשות זאת שוב או שזה חד פעמי? 2) זה המשך לשאלה 1 - במצת לדוגמא כשיש שימוש בגביש כזה, איך הפעולה מתבצעת יותר מפעם אחת? האם לא צריך להחזיר זרם חשמלי לגביש כדי שנוכל להפעיל עליו שוב לחץ? 3) האם יש הגבלה לגודל של הגביש? האם אני יכול לקחת תיאורטית אבן קוורץ במשקל טון ולהפעיל עליה מספיק לחץ וליצור את האפקט החשמלי הזה? ואם כן, כמה חשמל יצא לי מזה? 4) איך מודדים את עוצמת הזרם? איך אני יודע כמה חשמל תכלס יכול לצאת לי מזה במונחים של kw וכו'... ? תודה רבה מראש! אני מזהיר שאין לי שום ידע אקדמי או משהו, אני מתעניין ותו לא. אשמח מאוד לעזרה או עצות. תודה!

yafimski

New member
זה גם

כן זה גם למשל זה אבל אני אשמח לדעת את התשובות על השאלות ששאלתי ספציפית, זה מה שאני צריך לדעת. תודה.

הסבר

כאשר מופעלת מתיחה על הגביש הפיאזואלקטרי נוצר אצלו קיטוב - מהכיתוב יש מתח חשמלי שיכול להזרים מתח חשמלי (בדומה לקבל) עד אשר הזרם יוצר מתח נגדי. ניתן לבטל את הקיטוב אם מחזירים את הגביש למצבו המקורי 2) לא צריך להחזיר זרם חשמלי לגביש. 3) הגביש צריך להיות בכיוון שהמתל פועל עליו - קשה (ויקר) מאד לגדל גביש כזה - אם תצליח לגדל גביש כזה תוכל להשיג די הרבה זרם. 4) לא יודע

yafimski

New member
אוקי אבל

לא הבנתי כמה דברים: 1) אמרת שלא צריך להחזיר אותו למצב המקורי כדי לקבל פעולה נוספת של זרם חשמלי. אבל נניח שהוא משנה גודל ומפחית 0.4 מהנפח שלו וככה התגובה נוצרת, ואז בפעם הבאה זה עוד 0.4 אחוז וכו' וכו'... הוא לא נגמר מתישהו? אני מתקשה להבין את זה... איך אפשר לחזור על פעולה שעושה לחץ וככה מקטינה אותו כביכול יותר מפעם אחת? 2) אני עדיין לא הבנתי כמה גבישים או חומר כזה צריך כדי לייצר לדוגמא קוט"ש אחד. או כל יחידה מדידה אחרת שניתן להבין במושגי חשמל... תודה!!

תשובות

1. בשום מקום לא לא אמרתי שלא צריך לחזור למצב המקורי... כתבתי: "ניתן לבטל את הקיטוב אם מחזירים את הגביש למצבו המקורי" 2. לא יודע אני יודע שכמות החשמל המיוצרת קטנה מאד (לא ישימה לשימוש מסחרי, משמשת (לאחר הגברה) במכשירי מדידת לחץ ועוד אפליקציות דומות). הכמות משתנה בין חומר לחומר (הערה קוט"ש זה יחידת אנרגיה קילו-ואט זה יחידת הספק - אני משער שאתה שואל כמה גבישים צריך בשביל ליצר קילואט אחד - התשובה היא אלפי גבישים דוגמאות: http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Harvesting#Piezoelectric_energy_harvesting

למעלה