מה?! בלי שטויות מטופשות, בבקשה!!!
מה בין אתנול לפורמאלדהייד?! כלום!!!!! אתנול זה האלכוהול הרגיל, אותו אנו שותים ביין, בירה ושאר המשקאות האלכוהוליים. אין בו שום סכנה, למעט התנהגותית, אם שותים יתר על המידה, או הרעלה, אם ממש שותים יתר על המידה, ויש רגישות לכך (באותו אופן, אגב, אפשר גם לקבל הרעלה משתיית מיים מוגזמת מאוד). או כמובן בשתיינות, שאז הנזק למערכות הגוף כמו הכבד, ניכר.
אני לא יודע אם יש ומה הקשר בין צריכת אתנול ללימפומות ולוקמיות (וגם זה עולם שלם ומגוון), אבל אין לזה שמץ בדל של קשר עם פורמלדהיד, או בשמו המסחרי המוכר יותר - פורמלין. אז לא לערבב מין שאינו במינו, בבקשה מאוד.
.
פורמלין אכן משמש בין היתר כחומר קיבוע, שימור, וכחומר חיטוי, בין היתר בגלל כושר החדירה שלו לרקמות (פרמאביליות) מחד, ובגלל נדיפותו מאידך. כיום ידוע שבחשיפה מסויימת, מעל ערך סף יומי מצטבר לאורך זמן, חומר זה נחשב (רק משנת 2004) מסרטן.
כדי להתרשם מה צריך לקרות כדי שנצליח לעבור את הערך סף הזה, אתם מוזמנים למקום העבודה שלי, בו הנוזל הנפוץ ביותר, אחרי מיים, הוא פורמלין... האמינו לי, שגם אצלנו, צריך די להתאמץ כדי להחשף ברמה שנחשבת מסוכנת, לא כל שכן מסרטנת.
לגבי הסיכון ברהיטים העשויים חומר מודבק בשרפים המכילים פורמאלדהיד, כמו MDF, לבידים, סיבית ושבבית - כמות הפורמאלדהיד שנשארת בחומר כל כך מזערית, שהיא כבר בתחום שכמעט ולא יוצא מן החומר, לא כל שכן רהיט צבוע. וגם אם כן, הרי שהריכוז, שהיה ב- PPM הופך באויר ל-PPB ואין לו משמעות בכלל.
אם כבר, הרי ניסור של החומרים האלו עלול לחשוף אותנו לאבק, שבו שיוריות של פורמלין, ואפילו אם נספיק לנשום אותו לפני שהפורמלין יתנדף, הרי שהסכנה האמיתית היא באבק עצמו ולא בפורמלין.
לגבי משטחי עץ שחוטאו בפורמלין - רוב הסיכויים, שהפורמלין מזמן מזמן התנדף, בד"כ עוד לפני שהמשטח שימש אפילו לייעודו. הסכנה עלולה להיות 1. בחומרים כימיים בלתי נדיפים ששימשו באיפרגנציה לתוך העץ, 2. בחומרים כימיים בלתי נדיפים שנשפכו על המשטח בזמן השימוש בו. ושוב - פורמלין לא חלק מהמשוואה הזו - גם אם נעשה בו שימוש, הוא מזמן לא שם. פה אין אפילו שרף שאיכשהו קושר אותו לעץ.
לסיכום: חשוב להיות מודע ולהזהר? ודאי!! חשוב לדעת על מה מדברים, לפני שמצטטים כל מני אחרים, שלא באמת מבינים, או שיש להם אינטרס כזה או אחר? ודאי!
סליחה אם אני נשמע מיליטנטי, אבל כשעושים מישמש ויוצרים בצורה לא אחראית ומבוקרת תמונה מוטעית, שעלולה להמשיך ולהתגלגל לאחרים - אני נהיה מיליטנטי.