עתיד הווה עבר

Schrodingers Dog

New member
זה לא הצופה

זאת המדידה. ביצוע מדידה גורם לשינוי במערכת ולפונקציית הגל לקרוס. אם אין מדידה אז המערכת נשארת באותו מצב שהכינו אותה - במקרה של החתול מדובר בסופרפוזיציה של חי ומת. אגב זאת אמירה מאד לא טריוויאלית לייצר מצב כזה במעבדה. צריך להפנים: מדידה משמעה השפעה על המערכת. למשל למדוד מהירות של חלקיק אפשר ע״י הפגזתו בפוטונים שמתפזרים ממנו, מדידתם ואז הסקת המהירות. המדידה משפיעה על החלקיק.
&nbsp
בקשר לשאלה מהי פונקציית הגל וכיצד היא מתארת את המציאות, מדובר בתחום מחקר פעיל אך שולי. מאמר שקראתי לפני חודשיים תיאר ניסוי שמחזק את הדעה כי פונקציית הגל מתארת את המציאות, כלומר תופעות כמו אי וודאות ושזירות קוונטית הן חלק מהמציאות ולא מבטאות חוסר הבנה שלנו או זה שהתאוריה שלנו לא מספיק טובה. קישור למאמר (שגם הופיע בnature )
http://arxiv.org/abs/1412.6213

Henry0

Well-known member
אם זו המדידה, זה בסדר

ברור שהמדידה משנה את פונקצית הגל, אין לי עם זה שום בעייה אינטואיטיבית.
אבל ההחלטה על החתול היא לא מדידתית, החתול מת לפני שהצופה בה מדד (בעיניו) את התוצאה.
---
האם פונקציית הגל מתארת את המציאות?
אני בספק ענק.
מאז ומעולם למדענים היה נידמה, שעומק הידע שלהם במחקר המדעי, אכן מסביר את האמת המדעית.
אלפים של שנים הם טועים.
לא צריך להיות מומחה בפילוסופיה של המדעים, כדי להבין שאנו עוסקים במודלים, ואני לא רואה בשלב זה פריצת דרך מדעית כה מהפכנית, לשנות את הפילוסופיה הזו.

מבחינה אינטואיטיבית, אני עדיין מעריך את איינשטיין כגדול ה"מבינים" את עולם הטבע,
והוא כניראה צודק, "אלוהים לא משחק בקוביות".
עדיין לא הגענו למודל מתחת לתורה הקוואנטית, לאותו מודל דטרמיניסטי, שיסביר את התופעות ההיסתברותיות ברמה הקוואנטית.
ועדיין אין לנו מושג, כמה רמות של מודלים נימצאים עדיין מתחת לפני השטח, עד שנגיע ל"אמת" המדעית.
אולי לא לפני שנמדוד רמות גדלים הנמוכות יותר משל פלאנק.

Schrodingers Dog

New member
טעות

נראה לי שהטעיתי אותך. ודאי לא רמזתי שמכניקת קוונטים היא התאוריה האולטימטיבית של הטבע כי היא לא. לעולם לא יהיה בידינו תיאור מושלם של הטבע והיקום.
&nbsp
התכוונתי לומר שיש תכונות בתאוריית הקוונטים כמו אי וודאות ושזירה קוונטית (entanglement) שמתקיים לגביהן דיון ארוך שנים האם הן תכונות שקיימות גם בטבע או אלו רק תכונות של התאוריה והן אינן קיימות בטבע. המאמר שהבאתי מתאר ניסוי שמחזק את העמדה הראשונה.

dojee

New member
לעתיד יש השפעה על ההווה והעבר, אסביר

נניח שיש לי מבחן בחשבון בעוד יום (עתיד)
אז אני מתכונן למבחן (הווה+עבר)

מש"ל
(מה שרציתי להוכיח)

BigBadWolf

Member
לא דוגמה טובה

אתה מתכונן למבחן בגלל שאומרו לך בעבר שיש לך מבחן. אם יבטלו את המבחן מחר אתה עדיין תתכונן היום.

dojee

New member
זה עדיין לא סותר את מה שאמרתי

גם אם יהיו מקרים שפיספסתי (בגלל ביטול המבחן)
ב-100% יהיה קשר בין מבחן וההכנה שלי

BigBadWolf

Member
לכן אני טוען שאתה מתכונן לא בגלל המבחן בעתיד

אלא בגלל שאמרו לך בעבר שיהיה מבחן בעתיד. זו סמנטיקה אבל זו סמנטיקה חשובה מכיוון שבמקרה השני הגורם נמצא בעבר של התוצאה ולא להפך.
כלומר אתה לא מתכונן בגלל שיהיה מבחן בעתיד, זו רק צורת דיבור נוחה, שהרי אם המבחן יבוטל מחר עדיין תתכונן היום ואם לא יודיעו לך מראש על המבחן לא תתכונן אליו כלל. אתה מתכונן למבחן בגלל שאמרו לך שיהיה מבחן ואתה מאמין שהתחזית הזו תתממש בעתיד מכיוון שקיבלת את המידע ממקור מהימן.

dojee

New member
הבהרה

האירוע הוא המבחן בחשבון
אם בודקים בציר הזמן רואים שלפניו היה תמיד הכנה למבחן

למעלה