עשה לך רב

gest5

New member
עשה לך רב

שלום יש לי כמה שאלות איפה נכתב המשפט הזה וע"י מי ? למה דווקא "עשה" ולא "בחר" (למשל)? אספתי מהתורה כמה דוגמאות לשימוש בעשה, מה אתם חושבים? בראשית: ו,יד עֲשֵׂה לְךָ תֵּבַת עֲצֵי-גֹפֶר, קִנִּים תַּעֲשֶׂה אֶת-הַתֵּבָה לה,א וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל-יַעֲקֹב, קוּם עֲלֵה בֵית-אֵל וְשֶׁב-שָׁם; וַעֲשֵׂה-שָׁם מִזְבֵּחַ--לָאֵל הַנִּרְאֶה אֵלֶיךָ ויקרא: ט,ו וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה, זֶה הַדָּבָר אֲשֶׁר-צִוָּה יְהוָה תַּעֲשׂוּ--וְיֵרָא אֲלֵיכֶם, כְּבוֹד יְהוָה. ט,ז וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל-אַהֲרֹן, קְרַב אֶל-הַמִּזְבֵּחַ וַעֲשֵׂה אֶת-חַטָּאתְךָ וְאֶת-עֹלָתֶךָ, וְכַפֵּר בַּעַדְךָ, וּבְעַד הָעָם ח,יב וְהַלְוִיִּם יִסְמְכוּ אֶת-יְדֵיהֶם, עַל רֹאשׁ הַפָּרִים; וַעֲשֵׂה אֶת-הָאֶחָד חַטָּאת וְאֶת-הָאֶחָד עֹלָה, לַיהוָה, לְכַפֵּר, עַל-הַלְוִיִּם. י,א וַיְדַבֵּר יְהוָה, אֶל-מֹשֶׁה לֵּאמֹר. י,ב עֲשֵׂה לְךָ, שְׁתֵּי חֲצוֹצְרֹת כֶּסֶף—מִקְשָׁה כא,ח וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה, עֲשֵׂה לְךָ שָׂרָף, וְשִׂים אֹתוֹ, עַל-נֵס; וְהָיָה, כָּל-הַנָּשׁוּךְ, וְרָאָה אֹתוֹ, וָחָי. יהושוע: ה,ב בָּעֵת הַהִיא, אָמַר יְהוָה אֶל-יְהוֹשֻׁעַ, עֲשֵׂה לְךָ, חַרְבוֹת צֻרִים ט,כד וַיַּעֲנוּ אֶת-יְהוֹשֻׁעַ וַיֹּאמְרוּ, כִּי הֻגֵּד הֻגַּד לַעֲבָדֶיךָ אֵת אֲשֶׁר צִוָּה יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אֶת-מֹשֶׁה עַבְדּוֹ, לָתֵת לָכֶם אֶת-כָּל-הָאָרֶץ, וּלְהַשְׁמִיד אֶת-כָּל-יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ מִפְּנֵיכֶם; וַנִּירָא מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵינוּ מִפְּנֵיכֶם, וַנַּעֲשֵׂה אֶת-הַדָּבָר הַזֶּה. ט,כה וְעַתָּה, הִנְנוּ בְיָדֶךָ: כַּטּוֹב וְכַיָּשָׁר בְּעֵינֶיךָ לַעֲשׂוֹת לָנוּ, עֲשֵׂה.

יוסי ר1

Active member
עשה לך רב - תשובה חלקית

התחקיר שהתחלת לעשות ראוי ויפה וזו הדרך הנכונה להבין משמעות ביטוי. אבל במקרה הזה פיספוס קטן - הביטוי הוא מהמשנה ולא מהתנ"ך: "יהושוע בן פרחיה אומר, עשה לך רב, וקנה לך חבר; והוי דן את כל האדם לכף זכות" (משנה אבות א' ו') "רבן גמליאל אומר, עשה לך רב, והסתלק מן הספק; ואל תרבה לעשר אומדות" (אבות א' ט'ו). המילה "עשה" כוללת בתוכה מוטיב של הכנה, השתדלות. הדוגמא שהייתי מביא מהתנ"ך היא בסיפור נחש הנחושת: "עשה לך שרף ושים אותו על נס", ואח"כ פעולת משה - "ויעש משה נחש נחושת וישימהו על הנס". משה הצתווה להכין, לטרוח בו, וזה מה שהוא עשה. (או שהכין נחש מנחושת, או שפחלץ סוג של נחש שקראו לו "נחש נחושת".

פלגיה

New member
אני תמיד הבנתי

"עשה" בניגוד ל"קנה". כלומר השתדל שיהיה לך רב, אבל לא בכל מחיר (לעומת חבר שעשייתו יכולה להיות גם כרוכה בכסף או שווה כסף).

יוסי ר1

Active member
הפירוש שלך הוא באמת המקובל, שחבר אכן קונים.

חבר בד"כ הוא על בסיס תועלתי, גם אם זה לא נשמע נחמד. אבל כל אחד בוחר את חבריו לפי מה שמתאים לו, ולא על פי מה שמתאים לחבר. רב לעומת זאת צריך לעשות, לחפש ולמצא את הרב שמתאים לך לקבל את דבריו, ולא על בסיס כספי או תועלתי. ואולי יש בזה גם בקשה מרומזת שאתה צריך 'לעשות' את עצמך, במובן של להכין את עצמך לקבל את דברי הרב. איך שלא תסתכלי, עשה לך רב זה משהו שמצריך עשייה, הכנה ולא סתם קבלה פאסיבית.

יוסי ר1

Active member
../images/Emo6.gifרב אני לא, לא עם אנשים ולא עם אלוקים...

זמן לפורום, לצערי אני נמצא עכשיו באחת התקופות הפחות פנוייות שאפשר, ואפילו לקרא כל שכותבים אני לא מוצא פנאי, על אחת כמה שלא לענות... אבל אם כבר, אני מקווה שהפורום ישוב לחלק של "עשה לך חבר", וליבון הסוגיות כאן ישוב להיות על מי מנוחות.

eyalnadav

New member
דבר נכון../images/Emo127.gif אוסיף משהו

צריך ללכת לרב כדי לבצע מה שהוא אומר- ולכן זה לעשות . בנוסף יש מצוה מהתורה ללכת לרב- אחרת מאיפה הוא ידע על המצוות. גם קריאת ספרי הלכה וכדומה זה נקרא לעשות רב. בנוסף כתוב רב ולא רבנים - שילך לרב אחד ולא לכמה כדי שלא יתבלבל בלימודו , בפרט שסגנון הלימוד שונה מרב לרב

גרי רשף

New member
לגבי קנה לך חבר- יכולים להיות כיוונים אחרים

בתנ"ך הפועל ק.נ.ה מופיע לעיתים במשמעות של קבלת רכוש תמורת כסף, ולעיתים במובן של קביעת בעלות. אפשר להבין מכך שהאפשרות הראשונה היא מקרה פרטי של השניה. אינני יודע איך זה בלשון המשנה, אבל למה להיתפס לפרשנות שלא עושה חסד עם הפתגם? האל קונה שמים וארץ, האדם קונה חבר, והבהמה ידעה קונהה..

RamiNir1

New member
לֹא תַעֲשֶׂה...וְצִוְּךָ לַעֲשׂוֹת

מסתבר כי היהודים עדיין לא הגיעו אל "המנוחה והנחלה"...לראייה "הורגים" בנו כל יום... כלומר, היהודים עדיין "נוסעים" במסע יציאת מצרים...וגם מצווים..."וְזָכַרְתָּ כִּי עֶבֶד הָיִיתָ בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם"... ואמנם...רק יוסף...הוא שתיעד בציור קיר את "שיירת הבאים" (יעקב ובניו) למצרים...בסמל של "מסע" אל הנצח... (כל הפרטים באתר של "רותם"...במאמר שכתבתי באנגלית) לכן, יהודים לא יודעים "מה לעשות"..."איך לעשות"...ומתי "לא לעשות"...ומה היא המצווה "לַעֲשׂוֹת אֶת-יוֹם הַשַּׁבָּת"... *** להלן קטע מתוך 10 המצוות...שיהודים לא מקיימים...כל עוד הם...שקרנים...גנבים...רוצחים...ומתאווים את של זולתם... "לֹא תַעֲשֶׂה כָל-מְלָאכָה" "אַתָּה וּבִנְךָ-וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ-וַאֲמָתֶךָ וְשׁוֹרְךָ וַחֲמֹרְךָ וְכָל-בְּהֶמְתֶּךָ" "וְגֵרְךָ אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ--לְמַעַן יָנוּחַ עַבְדְּךָ וַאֲמָתְךָ כָּמוֹךָ" "וְזָכַרְתָּ כִּי עֶבֶד הָיִיתָ בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם" "וַיֹּצִאֲךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ מִשָּׁם בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרֹעַ נְטוּיָה" "עַל-כֵּן, צִוְּךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ" "לַעֲשׂוֹת אֶת-יוֹם הַשַּׁבָּת"... (דברים ה' 14-13)

RamiNir1

New member
אם את היא זאת הַשּׁוּלַמִּית...אז

"שׁוּבִי שׁוּבִי הַשּׁוּלַמִּית שׁוּבִי שׁוּבִי וְנֶחֱזֶה-בָּךְ"...(שיר השירים ז' 1) אולם...יש טוב בכל "סמל"...על-אף שלא כל אחד יודע "סמל"...

eyalnadav

New member
זה מה שאומרים הגויים ליהודים

לפימדרש חז"ל - שובי בשולמת-ישראל- להיות עם הגויים ונעשה מכם שרים ורוזנים - וזה מה שישראל עונים - יש לכם דגלים כמו שהיה במשכן או בית מקדש או תורה רוחנית גבוהה יותר מתורת ישראל ? ולשום גוי אין תשובה - רק לכמה גויים בורים היום שחושבים שיש תשובה כלשהי

shushu10

New member
אכן זו אני המקורית היושבת בגנים...

"הביאני אל בית היין ודגלו עלי אהבה". אני מאמינה שיום יבוא ויתגשם זה הסמל ונצא סוף סוף ממצרים....

RamiNir1

New member
עליך לקיים תנאי הכרחי ולהיות "חוֹלַת אַהֲבָה"

אמנם עבדים היינו לפרעה...אמנם ממצרים יצאנו...אולם עדיין לא הגענו אל "המנוחה והנחלה"... "מסע" יציאת מצרים ימשיך..."עַד-קֵץ הַפְּלָאוֹת"...ולפני-כן...המלחמה האחרונה...ניפוץ "אבן השתייה"...קבלת "לוחות הברית"... *** שם "בַּקֵּץ"...תתקיים משאלתך... *** אז..."יהיה"... "הֱבִיאַנִי אֶל-בֵּית הַיָּיִן וְדִגְלוֹ עָלַי אַהֲבָה"... "סַמְּכוּנִי בָּאֲשִׁישׁוֹת--רַפְּדוּנִי בַּתַּפּוּחִים" "כִּי-חוֹלַת אַהֲבָה אָנִי"... "שְׂמֹאלוֹ תַּחַת לְרֹאשִׁי וִימִינוֹ תְּחַבְּקֵנִי"... "הִשְׁבַּעְתִּי אֶתְכֶם בְּנוֹת יְרוּשָׁלִַם" "בִּצְבָאוֹת אוֹ בְּאַיְלוֹת הַשָּׂדֶה"... "אִם-תָּעִירוּ וְאִם-תְּעוֹרְרוּ אֶת-הָאַהֲבָה" "עַד שֶׁתֶּחְפָּץ"... (שיר השירים ב' 7-4) *** לא לזייף... ..."אִם-תָּעִירוּ וְאִם-תְּעוֹרְרוּ אֶת-הָאַהֲבָה" "עַד שֶׁתֶּחְפָּץ"...

shushu10

New member
יש תרופה לחולת אהבה -

"שימני כחותם על לבך כחותם על זרועך כי עזה כמות אהבה..." . אני כבר יצאתי ממצרים ! לא מחכה ל"קץ הפלאות". גם אתה יכול להפרד מ"המסע" הכבד ?

RamiNir1

New member
עכשיו עלינו להפרד "לְשָׁלוֹם"...

לא היה ספק בלבי...ברור לי שלא תסכימי להיות "חוֹלַת אַהֲבָה"...לשיטתך...זאת הוכחה לחולשה... הלא..."קָשָׁה כִשְׁאוֹל קִנְאָה רְשָׁפֶיהָ--רִשְׁפֵּי אֵשׁ שַׁלְהֶבֶתְיָה"...וזאת...טובה ממנה אין...מתקבל מדבריך... הלא רק בחלום..."מַה-תָּעִירוּ וּמַה-תְּעֹרְרוּ אֶת-הָאַהֲבָה"...לשיטתך...היא תמיד..."לֹא תֶּחְפָּץ"... *** "שָׁלוֹם"..."שָׁלוֹם"... יצאת ממצרים...נפרדת מהמסע...לפחות תהיי..."כְּמוֹצְאֵת שָׁלוֹם"...(שיר השירים ח' 10) *** "שָׁלוֹם"...

eyalnadav

New member
היהודים לא מקיימים חלק הגויים לא מקיימים כלום

כולל הנוצרים שלא מקימים 7 מצוות בני נח , כמה מצוות גם קשה להם - לעומ ת התריג של כל יהודי

RamiNir1

New member
אתה בטח מקיים משהו ויודע גם מה זה "לעשות"

כבר כתבתי לך...מה מצפה לכולם...גויים כיהודים...כולם בוטחים בבשר ודם...ממש "צדיקים"... ואתה ממשיך כאילו "יום טוב" לכל עם ישראל...רק "משתה ושמחה"... *** אל תאמין לי...תאמין לו: "כֹּה אָמַר יְהוָה" "אָרוּר הַגֶּבֶר אֲשֶׁר יִבְטַח בָּאָדָם וְשָׂם בָּשָׂר זְרֹעוֹ וּמִן-יְהוָה יָסוּר לִבּוֹ" "וְהָיָה כְּעַרְעָר בָּעֲרָבָה וְלֹא יִרְאֶה כִּי-יָבוֹא טוֹב וְשָׁכַן חֲרֵרִים בַּמִּדְבָּר אֶרֶץ מְלֵחָה וְלֹא תֵשֵׁב"... "בָּרוּךְ הַגֶּבֶר אֲשֶׁר יִבְטַח בַּיהוָה" "וְהָיָה יְהוָה מִבְטַחוֹ" "וְהָיָה כְּעֵץ שָׁתוּל עַל-מַיִם וְעַל-יוּבַל יְשַׁלַּח שָׁרָשָׁיו" "וְלֹא ירא כִּי-יָבֹא חֹם" "וְהָיָה עָלֵהוּ רַעֲנָן וּבִשְׁנַת בַּצֹּרֶת לֹא יִדְאָג וְלֹא יָמִישׁ מֵעֲשׂוֹת פֶּרִי" "עָקֹב הַלֵּב מִכֹּל וְאָנֻשׁ הוּא מִי יֵדָעֶנּוּ" "אֲנִי יְהוָה חֹקֵר לֵב בֹּחֵן כְּלָיוֹת" "וְלָתֵת לְאִישׁ כִּדְרָכָו כִּפְרִי מַעֲלָלָיו"... (ירמיה יז' 17-5)

למעלה