ערב טוב

Le Fay

New member
היה זה לילה מעורפל...

וואללה היית דלוק אז על שפינוזה. והיינה. נוסטאלגיה
מי המליץ לך בכלל לקרוא שפינוזה? בזכותך מצאתי גם את הפנינים האלה של עובבי, אנטרופיה 2 ושני הליצנים למטה (היה מעניין כאן).

לילה מעורפל צד את תשומת ליבי

הצצתי לדקה ובאופן מקרי "לילה מעורפל" צד את תשומת ליבי.
לה פיי, הסיפור על אהבתה של לאה גולדברג לנתן אלטרמן ולאלכסנדר פן מאיר באור שונה חלק מהשירה שלה. לאה גולדברג מציגה בשירה קול נשי עצוב ומפוקח לעומת השירה של אלכסנדר פן שיש בה אלימות כבושה ולפעמים אפילו מוצהרת ומפורשת כלפי נשים. הצדדים הנסתרים והשונים של האנשים שאנחנו קוראים הם דברים שמעניינים אותי. השרשור שהבאת היה מעניין. כולם יודעים שלואיס קרול מחבר אליס בארץ הפלאות היה פרופסור למתמטיקה אבל רק כשמחפשים בספר רואים את ההשפעות. יש השפעות למקצוע הטייס על "הנסיך הקטן" וראיתי סימנים לידיעת האנטומיה של טשרניחובסקי בתרגום הנפלא שלו לסצנות הקרבות באליאדה. נהניתי מהקישור ותשומת הלב המקרית בגלל הכותרת היתה שווה.

Le Fay

New member
לא מקריות. מעתה אמרי: מחווה ../images/Emo11.gif

(או, ללכוד שתי ציפורים במכה אחת). שלושתם עצובים, רק שגולדברג הביאה תועלת להרבה אנשים, ופן ואלתרמן גרמו נזק להרבה אנשים. כנראה לא במקרה הוציאה הוצאת הקיבוץ המאוחד את ספר-הזוטא של פן בכריכה קשה (וידעתי: המוות יבוא מידיך ואני מחכה ומצפה לזיוו; הוא יבוא פתאומי, כגרזן על עץ יער, או יקרב לאיטו, בעינוי ובצער, אך לא מידי זר - מידיך יבוא) ואת זה של גולדברג בכריכה רכה (עַל שְׂפָתָיו הִבְהֲבָה צִפִּיָּה חֲרִישִׁית, חִיּוּכוֹ הִשְׁתּוֹקֵק אֶל אַחֶרֶת. הָעֵינַיִם אָמְרוּ לִי: "אַתְּ הַיּוֹם שְׁלִישִׁית, אַתְּ יוֹדַעַת שֶׁאַתְּ מְיֻתֶּרֶת"). לרוע המזל זה לא מתקזז בסוף. כולם יודעים שלואיס קרול היה גם פדופיל אבל זוכרים לו לטובה שהסתפק במצלמה. כל מי שאוהב את טשרניחובסקי זוכר לו גם את יפי התואר וגם את הסגידה לגופניות גופה, ומכיר לו תודה גדולה שיצק את שניהם למשקל ולפרוזודיה. והקשר של טייסים (סט. אקזופרי, רואלד דאל, ריצ'ארד באך, רומאן גארי) לספרות מצריך מרחב נפרד.

uri80

New member
רומן גארי?בדיוק סיימתי את "עפיפונים

שלו -ספר נהדר. כמעט וגורם לך לאהוד את הצרפתים. כמעט. לפני זה קראתי את "כל החיים לפניו" שלו (תחת שם העט אמיל אז'אר) ונראה לי שהתמכרתי אל היופי. יפה ויוצא דופו -מומלץ צאד לקריאה.

uri80

New member
=דופן, מאד. זה מה שקורה כשלא

טורחים יותר להסתכל על המקלדת.

הרגשה של מרדף אחרי תכלת השמים

אני הרגשתי עצב כשקראתי את שני הספרים. האהדה של רומן גארי היא לצרפת העממית ולא לאליטות. האליטות אדישות לסבל ושמות לב רק כשהסבל מפריע להם. הסיפור של הסוואת זהותו של רומן גארי בשם העט אמיל אזאר הוסיף לעוצמה של "כל החיים לפניו". הבוז לאליטות הצרפתיות מובע לא רק בספר אלא גם באופן מעשי בהסוואת זהותו. הוא קרא איך מדברים על "אמיל אזאר" כיורש המוכשר של רומן גארי ובז למבקרים. שני הספרים ממכרים. הצעקה בהם היא בתאור המאופק שלהם.

Le Fay

New member
אז עדיין שמור לך העונג של קריאת

"חרדתו של המלך סלומון". גם הוא נכתב בשם העט אמיל אז'אר, וחלקים נכבדים ממנו ראויים לציטוט (ושינון) באוזני מתנדבים בכל ארגון סיוע, כולל הל"ל.

uri80

New member
הוא כבר קורץ לי מעל המדף.

הבא בתור. סיימתי בדיוק היום את "גרדום" של אייטמטוב, גם הוא יפה בסוגו. "והיום איננו כלה" שלו הוא אחד מהספרים היפים ביותר שקראתי.

../images/Emo9.gifשתי ציפורים במחוה אחת

השירה הלירית של לאה גולדברג נשארת אקטואלית וזו של פן מעוררת זעזוע והתנגדות אידיאולוגית למרות העוצמה שהצליח להביע. אומרים שגם הפדופיליה של לואיס קרול מצאה את דרכה לתוך "עליסה בארץ הפלאות" אבל אני הצלחתי לראות רק את הלוגיקה. גילוי הפדופליה שלו הפתיע אותי כשסיפרו לי עליה לפני כמה שנים. היום היו מרחיקים את אליס וחברותיה ממנו, למרות הכשרון. אצל סנט אקזופרי מרגישים את המבט של הטייס אבל לא ידעתי שגם רומן גארי היה טייס. יש קצת ריחוק בספרים של רומן גארי, גם כאמיל אזאר, ואני חושבת שיש קשר לטייס. משהו במופנמות של הסיפור.
המחווה הזכירה לי יצירות אהובות.

Le Fay

New member
מחה להזכיר ושמחה שהזכירה ../images/Emo9.gif

גם אני לא הצלחתי לראות. כנראה צריך להיות פדופיל כדי לזהות אחד. אולי מרגישים מבט של טייס כי סנט אקזופרי מספר סיפור של טייס. באך מספר סיפור של טייס וסיפור של ציפור. דאל מספר סיפור של אב. תמיד סיפור של אב (בדרך כלל בלי אם). ולפעמים שולח את דמות הילד לרחף איתו במרומים. אבל גארי, כמו שכתוב בהקדמה העברית ל"עפיפונים", היה שלושה דברים (ובשלושתם עשה לו שם): טייס, דיפלומט וסופר. וכשחוזרת וקוראת אותו הוא נשמע לי קודם כל סופר, אחר כך דיפלומט, ולבסוף יהודי. הוא פירסם, דרך אגב, תחת ארבעה שמות שונים. שני האחרים היו פוסקו סיניבאלדי ושאטאן בוגאט.

אבזץ

New member
עליה וקוץ בה.

אתה בחור צעיר אומנם ("אדם צעיר"), אך נגעת בבעיה כאובה (בנקודת הג'י). ואם נניח לרגע את הצחוקים, אומר דבר אחד שיסכימו איתי רבים וחילונים. החברה החרדית רעה, אולי רעה חולה מאוד, אך דבר אחד טוב יש בה וקוראים אותו מוסד הנישואים. איני נאיבי כלל, יודע אני היטב כי עלות אחזקת המוסד הזה יקרה מאוד, ולפעמים סובלים ממנה רבים וחרדים. יחד עם זאת איני עיוור מלהבחין בתפארתו של מוסד מפואר זה. קטון קטונתי מלייעץ לך דרך חיים לילך בה. כולי תקווה שתבור לך את הדרך, זו שתסב לך אושר וחדוות חיים. תהי דרכך צלחה אמן. בברכה, הרה"ח חרמן חרמנוביץ מומחה לנשים נשואות

צר לי ידידי

אבל אני חולקת עלייך. הסיבה היחידה שאתה חושב שמוסד הנישואין בעולם החרדי יציב יותר היא בגלל שהם מכבסים את הכביסה המלוכלכת בתוך הבית ולכן אתה לא יודע עליה. ותוך כדי כתיבה אני חושבתעל סיבה נוספת והיא שהנשים שם יותר כנועות ולכן פחות נוטות להתלונן או אפילו להתגרש עקב נישואין כושלים. תקנו אותי אם אני טועה.

מתלבט13

New member
דעת חוקרים מסוימים....

אחוזי הגירושין בימינו גבוהים בהרבה. יש שמפרשים זאת בטענה שפשוט אלה שלא מתאימים מתגרשים. אם זה היה כך, היינו רואים אחוזים גבוהים יותר של שביעות רצון בנישואין בקרב אלו שנשארו נשואים בימינו (חילונים). דא עקא, שאחוזי שביעות הרצון לא גדלו עם עליית אחוזי הגירושין. מה שלכאורה מראה שאחוזי הגירושין הגבוהים יותר אינם בגלל שיש אופציה להתגרש, אלא בגלל שיש בסך הכל פחות שביעות רצון מהנישואין. נכון שבעין שטחית עושה רושם שהנישואין החילוניים הם הרבה יותר איכותיים. (מהרבה סיבות). נפש האדם אינה עובדת לפי המודלים שנראים לנו. ולכן ייתכן שבעולם "חשוך" בהרבה, יהיה לאנשים נישואין יפים וטובים יותר. וייתכן שאדם שחיתנו אותו בלי להכיר את אשתו בגיל 17 יהיה בממוצע מאושר יותר. אין לי כעת כוח להתחיל להרחיב בהסברים השונים להבדל בין האינטואיציה שלנו למציאות. אולי אם מישהו כאן ירגיז אותי די הצורך......

זה לא קשור

אולי תתפלא אבל גם אצל חילונים יש כאלה שאין להם אומץ להתגרש אני אישית מכיר כמה כאלה.

מתלבט13

New member
זה עדיין הרבה יותר לגיטימי

אצל חילונים. כך שאם אצל חילונים היה את אותה שביעות רצון מהנישואין כמו אצל חרדים, אזי אחרי ש30-50% מתגרשים, היינו מוצאים שאצל אלה שלא התגרשו *אחוזי* שביעות הרצון מהנישואין גבוהים יותר. וזה לא כך. אחוזי שביעות הרצון זהים או אפילו נמוכים יותר. אגב, אלה לא מחקרים על חרדים, אלא השוואות בין תקופות או ציבורים שונים. אבל הרעיון הכללי הוא שזה שיותר מתגרשים לא אומר שלה שנשארו נשואים מאושרים יותר.

mirmiyam

New member
גם אצל חילונים

קיים "מוסד הנישואים" ובעיניי, המעטים אולי שזה קיים אצלם, הם אנשים משובחים שיודעים לשלוט בעצמם ויודעים איך לעשות לעצמם טוב בלי לעשות לאחרים רע ואיך לעשות לאחרים טוב בלי לעשות לעצמם רע, (זה סוג של אנשים משוכללים
)

למעלה