ערב טוב - ישו או ישוע

Shonsha

New member
ערב טוב - ישו או ישוע

מעיון מדוקדק בארכיונכם, עד כמה שהדד-ליין מתיר לי, לא הבנתי בדיוק מתי עדיף להשתמש ב"ישו" ומתי אתם מבכרים את "ישוע" על פניו. במילון הדתות משתמשים ב"ישוע", ו"ישו" נראה לי אפעס עממי מדי לטקס המתיימר להיות איכותי. אף שבספר מתח עסקינן, והמתרגמת בחרה להשתמש ב"ישו", נראה לי ש"ישוע" יהלום יותר את הטקסט, ויעניק לו את הנופך הדעתני. שתי הפרוטות שלכם יתקבלו בשמחה.

hazelnut

New member
האם אוכל להביא כמה *ציטוטים מלאים*

של הקשרים שונים שבהם "ישו" מופיע? לע"ד, בלי דוגמאות קונקרטיות קשה לענות לך.

Boojie

New member
זה נורא עניין של העדפה אישית.

בעקרון, נוצרים בדרך כלל מעדיפים שיהיה כתוב "ישוע", מתוך הטענה ש"ישו" זה ראשי תיבות של "ימח שמו וזכרו". ישוע נשמע שם הגיוני יותר לבחור יהודי טוב, האמת, אבל הברית החדשה, כזכור, לא נכתבה במקור בעברית. אני נוטה להעדיף "ישו" בדיבור פשוט וחופשי, משום שמשפט כמו "ישוע, בנאדם, תסתכל לאן אתה נוסע!" נשמע פשוט מגוחך - ואגב, במצבים כאלה רבים בארץ כותבים "אלוהים" במקום "ישו", כי זה נשמע טבעי יותר בעברית. דעותיי בנושא חלוקות ותלויות ברקע; ו"ישוע" כשמדובר בשיח למדני או נוצרי. בקיצור, לעניות דעתי תלוי איזה תפקיד ממלא אותו ישו(ע) בספר.

ססילי

New member
מסכימה בגדול, ולחדד

1. בשפת דיבור בעברית כשמתייחסים לישו קוראים לו ישו. (בלבד.) אם מדובר לא בהתייחסות לאדם אלא בקריאה "Jesus!" בעברית יגידו אלוהים! או ג'יזס! (רק אם זה חילונים צעירים כיום). 2. לדעתי הלא מקצועיות 'ישוע' הוא השם בו נוצרים-דתיים (ורק הם) מכנים את ישו בעברית.

יפתח ב

New member
../images/Emo45.gif מסכים עם הנאמר,

אני מועסק אצל נוצרים המשתדלים לדבר עברית, והם מתעקשים על הצורה "ישוע" לא רק בתרגומים אלא גם כשהם מדברים ביניהם; והנימוק הוא אכן הטענה ש"ישו" הוא שיבוש שכוון לגנאי (אצל האמוראים, אם אני לא טועה). אבל גם במקומות אחרים ראיתי שמקפידים על "ישוע" - במאמרים על היסטוריה וספרות בעיתונות, בספרי היסטוריה וכד'. בעברית המדוברת על-ידי יהודים זה לא מקובל. למיטב שיפוטי, אימוץ הצורה הזאת לצרכיי האישיים היה מסמן אותי כמתנצר ר"ל, וכך הוא היה עושה גם לדמויות בדיוניות שהיו משתמשות בצורה הזאת בדיאלוגים ספרותיים.

Boojie

New member
לגבי שפת הדיבור:

אני מבחינה בין מצבים שבהם זו סתם קריאה לבין מצבים שבהם זו קריאה מאפיינת. יש מצבים שבהם דווקא השימוש ב-jesus בדיבור הוא חסר משמעות, אבל לפעמים, זה מאפיין את הדובר ואת הרקע. למשל, אם מדובר בדובר מרקע נוצרי אדוק, שאז, זה חילול הקודש ומעיד על דוברו. האמת, בעבר הסכמתי עם התפיסה שבעברית זה צריך להיות "אלוהים", אבל עם הזמן, כשחשבתי על זה, הגעתי למסקנה שהשימוש ב"ישו" לעומת "אלוהים" הוא מאפיין תרבותי שהרבה פעמים אין סיבה שלא לשמר. נכון שבעברית לא מדברים ככה, אבל פייר? הם לא באמת מדברים עברית במקור, ויש מקום לשמור על מידה של טעם שונה שמדגיש בפני הקורא את התרבות האחרת שהוא נכנס אליה בקריאה. לפעמים, להפוך את "ישו" ל"אלוהים" זה בגדר גיור הטקסט. וכמובן, יש מצבים שבהם יש שימוש מכוון ב"ישו" דווקא, למשל, שימוש קומי. כרגע עולים על דעתי השימוש שעשה מל ברוקס (נגיד, ב"היסטוריה של העולם") או השימוש המאפיין שנעשה בשם בסרטים כדוגמת "דוגמה", שעוסקים במפורש בדת.

ססילי

New member
רגע רגע!

אני מסכימה ש'יש מקום לשמור על מידה של טעם שונה שמדגיש בפני הקורא את התרבות האחרת שהוא נכנס אליה'. זה נסוח יפה למה שרציתי לומר (ולא אמרתי) לגבי שאלת ה'אח' שהופיע פה בימים האחרונים. אבל יש מצבים שה"Jesus" במקור משמש כקריאה שאינה אלא קריאת (מה זה בדיוק?) פליאה \ זעזוע \ הדגשה וכו'. במקרים כאלו, מדובר במילה (לא בשם) והמילה המקובלת המקבילה בעברית היא לפעמים אלוהים ולפעמים ג'יזס (כן, שמעתי עשרות פעמים במו אזני. השפעה אמריקאית). ישו לעולם אינו משמש בעברית לצורך זה.

Shonsha

New member
אם תקבלו במהלך הערב שלוש הודעות

ממני, עמכם הסליחה. הנייד מוריד אותי יגון שאולה. אז פעם שלישית,
: חן-חן לעונים. מה שיעזור לי הכי - וסליחה על העילגות, אני לחוצה - הוא עותק של "צופן דה וינצ'י". איך התייחסו שם לישו/ישוע? אני מניחה שמה שהיה טוב ל"דה וינצ'י" יהיה טוב גם לי...

lazy fish

New member
בהנחה שאף אחד מחברי הפורום

לא יודה בקריאת הספר הקלוקל
, אני אגלה לך שכתוב שם "ישו". המקומות היחידים שתתקלי בישוע (חוץ מאצל נוצרים) זה בספרי מחקר, וגם שם לא תמיד.

יפתח ב

New member
לא רק בספרי מחקר

במוספי הספרים השונים של "הארץ" מקפידים על "ישוע" באדיקות (קתולית?).

Boojie

New member
לא, לא נכון.

נתקלתי ב"ישוע" בדי והותר ספרי קריאה. זה מאד תלוי ברוח שרוצים להעביר בספר ובתחום העיסוק של הספר. אם הספר עוסק בפלגים שונים של הדת הנוצרית - למשל, ספרים שמתמקדים בישועים, נגיד - לרוב יהיה שימוש נרחב ב"ישוע". ואגב, אני דווקא מודה שקראתי את צופן דה וינצ'י (ולא נהניתי במיוחד. ספר רע, שכתוב, להכעיס, ממיטב החומרים החביבים עלי). הוא פשוט לא ברשותי אז לא יכולתי לבדוק.

למעלה