עקרונות המלחמה

בטח שמתקשר ...

אחיקם קודם כל תודה על שאתה מעורר את הפורום המנומנם הזה . והנה זה מתקשר (לא סתם שיקה הופך מרנדורי לרנדורי לרב כדורי...הוא לומד ונעשה גדול בתורה מישום שהוא מוצא את נקודת האיזון שבין עקרונות בסיסיים אילו ...). לא היתי מעמיד את התחבולה כנגד המתקפה אלא את אמצעי הביטחון כנגד המתקפה . המתקפה הינה מרכז כובד בלחימה - עיקרו הינו הצורך להיות פעיל ובעל יוזמה. לעומתו עיקרון הביטחון מכתיב לנו -פריסה ,ריכוז ועומק ,הטעיה והסחה ..ועוד . כשאני כותב על זה אני חושב על קרבות איגרוף האחד תוקף השני מגן ,מתי השני יפרוץ להתקפה זו השאלה ... עכשיו הוא יכול לחטוף פיצוץ כי הוא פותח את הידיים המגנות על הראש ואים לא עכשיו אז כוחו הולך ותש בשל החבטות שהוא סופג... בסופו של דבר ניראה לי שזה מענין מעט מאוד אנשים כאן בפורום ..

מענין - אבל לא לכולם יש מה לכתוב

בענין
בקישור ברור לאמנויות לחימה: הצורך להתגונן לעומת הצורך להתקיף. אם אתה לא מתקיף, אפשר להתקיף אותך בלי סוף (כמו קבוצת כדורגל שעושה "בונקר"), אבל לא תוכל לנצח; מצד שני, ברגע שאתה מתקיף, אתה פתוח להתקפת-הנגד.

גם בפורום אופנים רוב האנשים לא

כותבים על הטור דה פרנס, זה לא אומר שהם לא קוראים כל פרשנות בשקיקה... ובעברית, תמשיכו, זה עושה טוב

Tonjin

New member
לי זה גם מתקשר עם השרשור שמופיע

קצת למעלה (כרגע) - "אפקטים של עימות אמיתי" וזאת משתי סיבות עיקריות - האחת, עניין הגדרת המטרות שלנו בעימות אמיתי (לאור האפשרויות המפורטות במאמר - שקילת כל האפשרויות החל בחיכוכים עם התקשורת ובמקום העבודה, דרך פגיעה בזוגיות וכלה בפציעה, כלא או מוות) מה עדיף - סיום הסיטואצייה באופן מהיר וברוטאלי ככל האפשר (אולי אפילו להיות התוקף הראשון - ראה ערך Sensen no Sen ) לצאת ללא פגע אבל אחרי זה להתמודד עם ההשלכות או לנסות ולהמנע מעימות אלים בכל מחיר, גם אם זה אומר שתהיה במצב נחות כשמכה הראשונה עפה. אותה דילמה תקפה גם במהלך הקרב (אם אתה טוב מספיק) האם 'להשאיר אחרי אדמה חרוכה' או לנסות בריח או טכניקת השתלטות שתגרום פחות נזק. האם לספוג כמה אגרופים ולנסות להרגיע את המצב או פשוט להרים כסא ולהרגיע את היריב....? מכיוון שלדעתי אין לסיטואציות כאלו דפוסים אחידים או תשובה אחת, אנו נזקקים לגמישות שהוזכרה קודם כדי לצאת ממנה בצורה הטובה ביותר. אנחנו גם צריכים במיוחד (לדעתי) לשים לב ולא ליפול במלכודת הדוגמטיות או הקבעון שאחיקם מדבר עליה - שהרי אנחנו הרבה פעמים משוחדים בבחירה שלנו -בגלל צורת המחשבה והכלים שהשיטה שלנו בכל-זאת מטביעה בנו (לא הייתי מציע לאיש השרדות לפוצץ את הצורה לשיכור שביקש ממנו סיגרייה ומצד שני גם לא מציע לאיש אייקידו לשמור על הרמונייה ועל היריב שלו במידה והוא 'סקין-האד' ששמע אותו מדבר עברית בבר חשוך במינכן....) וזה מביא אותי לסיבה השנייה - מהי מטרת העל-שלנו בלימוד לחימה? אם היא לשרוד בקרב, הרי עקרון הדבקות במטרה צריך לחייב אותנו לאימונים מהסוג שדוד ואמיר מזכירים (אין הרבה מורים שאומרים לתלמידים לבוא לאימון כמו שהם הולכים לבילוי.... אימונים כנגד התקפה ממארב, לחימה אחרי כמה בקבוקי בירה וכו....) אם המטרה שלנו היא האמנות שבמילה אמנות לחימה, אסטתיות ,זרימה ואימון בטוח וארוך ללא פציעות - יכול להיות שנמצא את עצמנו מתרגלים טאי צ'י בריאותי ללא מגע.... לדעתי (וכאן חוזר ועולה עניין הדוגמטיות וההתקבעות ומה שהעלה אצלי את ההקשר למאמר) דוד הגדיר את זה יפה מאד "בכלל יש נטיה להתייחס ללחימה במונחים של "דו-קרב" - אחד-על-אחד, עם נשק זהה או בלי נשק, כשאתה יודע מי מתקיף, מאיפה ובאיזה סגנון." וכמעט כל שיטה שאני מכיר חוטאת בזה קצת (לפחות ברמת המעשה, כולם יודעים לדבר יפה מאד...). מצד שני זה כמובן תלוי ב'מטרת העל' שלנו (כלומר שוב גמישות) בקיצור וכאן אני מצטט עוד משפט מוצלח (תשארו איתי, אני כבר מסיים....) הפעם של אחיקם - "עקרונות מלחמה אינם הוראות לפעולה. נכון יותר לאמר כי המפקד הנצמד לעקרונות המלחמה כהוראות פעולה הוא מפקד גרוע. עקרונות המלחמה הם מושגים המקיימים ביניהם מתח הדדי" הלקח שאני מפיק מהדיון הזה הוא שעקרונות המלחמה אינם רשימה של עשה ואל-תעשה או של מקרים ותגובות, הם רשימה של רפרנסים או של נקודות התיחסות או קורדינטות שאמורות לעזור להתמצא ולנווט בהצלחה במרחב הכיאוטי של המלחמה (עוד ציטוט, ניר מלחיאאל"ט - "מטרת אמנות הלחימה היא ניסיון להכניס סדר במצב כיאוטי"...) הם אינן תרופת פלא לנצח במערכה אלא מעין עקרונות שאמורים להקל על המפקד המנוסה לקבל החלטות נכונות וכמובן שלימוד ושינון שלהם בלבד אינו מספיק בכדי להיות מצביא גדול (ציטוט אחרון "בתיאוריה אין הבדל בין תיאוריה לפרקטיקה, אבל בפרקטיקה יש") כלומר אין תחליף לניסיון או במקרה שלנו לאימון, אימון, אימון... (זה גם מתקשר לשרשור מאסטרים צעירים, אבל אולי עדיף לעזוב את זה כרגע)

ריכוז כו או מסה

מכיוון שאחיקם לא כתב אני משאיר העקרונות הקודמים פתוחים לדיון למעלה . כאןנעלה את עיקרון ריכוז הכוח במקום ההיתמודדות -קלאוזוביץ ידידנו ראה בכך את מיבחן החוכמה הצבאית . לגבי עיקרון זה אמר נפולאון : "עקרונות המלחמה כמו במצור :האש צריכה להיות מרוכזת במקום אחד -משנוצרה הפירצה מופר האיזון :השאר לא כלום ..." ניתן ליראות בצורה בולטת את העיקרון הזה בקרב מגע -יצירת פירצה וריכוז המכות בפירצה זו עד להכנעת התוקף . ממה שכתבתי כאן ניתן להבין שאנו צריכים להזהר מפיצול הכוח ואכן פרידריך הגדול כתב : "במלחמה קיים כלל ישן -אם תפלגו את כוחתכים עלולים אתם להיות מובסים גם בנפרד " ניתן למצוא עיקרון זה בסון צו : "אם יחזק האויב את החלוץ יחליש את המאסף ,אם יחזק את המאסף יחליש את החלוץ ,אם יחזק את ימינו ,יחליש את שמאלו .אם ישלח תיגבורת לכול מקום יהיה חלש בכול מקום ". על פיצול הכוח אשתדל לכתוב יותר מאוחר ואם לא אז יש את אחיקם... וטונג'ין מדבר בדיוק על" לכידה מלאה " של מצבאת זה אני חושב עדיף להשאיר לסיכום ,סיכום ..כשיש את כל העקרונות פרוסים ניתן לעזוב אותם ולהשאר עם האינטואיציה ...

amir_aikido

New member
האמירה של סון טסו על ריכוז הכוח

לפחות אני פירשתי את האמירה של סון-טסו על ריכוז הכוח באופן אחר, כמסביר את הבעיתיות של ריכוז כוח: בכל אופן שתנסה לרכז כוח תשאיר מקומות חשופים. אמיר

מוזר, אבל זו גם הייתה ההבנה שלי

את הכתוב. אם יש לך משאבים מצומצמים, ניתן לפשט למשחק סכום אפס. כל שינוי במקום אחד מגיע על חשבון מקום אחר.

אחד הדברים היפים בסון צה

הינו העובדה שניתן להבינו במספר צורות שאינן סותרות זו את זו אלא משלימות תודה על זה לא חשבתי וזה בהחלט גם נכון .

avima

New member
לא כול כך הבנתי - אנא הגדר

את המושג שלך לעקרון. תחבולה ואבטחה אינם עקרונות לדעתי. אלו הן טקטיקות נקודתיות (אפילו לא אסטרטגיות - בתחבולה זה יותר בולט) על מנת להשיג יתרון על היריב. דוגמא קלאסית - סוס טרויאני\ הקרבה - אחרי קפאון מלחמתי של שנים השתמשו היוונים בתחבולה להשיג יתרון ולהכריע את הקרב. יפה, חכם אבל נקודתי. גם "עקרון" ההתקפה לטעמי הוא אסטרטגיה הנובעת מאילוצי חוסר מרחב והשאיפה להעביר את הלחימה מהר ככול האפשר לשטח האויב. לדעתי עקרון הוא כלל על המותיר את האינטרפטציה לישומו הספציפי לסיטואציה נתונה. עקרונות קיצוץ הסלט יכללו למשל : חיתוך האוביקט לחלקים - בהנחה שהגדרת הסלט היא חלקי ירק\פרי ללא פציעה - שימוש בסכין יגדיר כללי זהירות מסוימים, שמוש במכונה חשמלית יגדיר כללים אחרים העקרון זהה - הישום שונה לפי הסיטואציה 10 האגורות שלי להיום

הסבר

ניתן אמנם לנקוט בטקטיקה נקודתית של תחבולה או הגנה אבל השפעותיהם יהיו שווי ערך לגודלם. תחבולה או "הונאה והטעיה" כמו שנהוג לכנות עיקרון זה בספרות הינו עיקרון המושג כאשר אצל היריב נוצר מצב של דימוי הפוך מהמציאות . ההונאה יכולה להיות לגבי כוונות ותוכניות ...או לגבי סדר הכוחות ופריסתו (נגיד בישבילנו אירגון גוף...ידיים ורגליים ). ההטעיה יכולה להביא את היריב להפניית משאבים למקום בהם לא תהיה להם תועלת ושם יתבזבזו . אבל עליה וקוץ בה -הטעיה שמתגלית יכולה לפעול כחרב פפיות באים תתגלה, היא תעיד על הכוונות האמתיות של התוקף ... והמטעה יהפוך למוטעה . ההטעיה יוצרת הפתעה וכאן ניתן להגיד שרק הפתעה שמנחילה תוצאות אסטרטגיות גדולות ולא רק יתרון זמני הינה "הפתעה אסטרטגית" היא לא מאפשרת היתאוששות . ישנו גם סיווג של הפתעות החל מהפתעות " טכניות מצביות " וכלה "בהפתעות בססיות ". מכך אנו למדים מיתקפת המצרים ב73 לא הצליחה ליצור הפתעה אסטרטגית אלא טקטית בלבד . הפתעה טקטית שאכן סיימה את מלחמת ששת הימים היתה הפעלת חיל האוויר שלנו . מכאן אמור שעל הים לקינו 20 מכות ובטרויה היכנו 120 מכות ויצרנו הפתעה אסטרטגית... מקווה שהצלחתי להסביר מעט יותר פשוט ששת מה שאתה מגדיר כעיקרון הינו המטרה ...בזה החלנו את הדיון

מלקחיים

מלקחיים הינו פיצול הכוח..הנוגד את עיקרון מירכוזו ... אבל צריך לזכור פעמים רבות ניכשלה משימה מישום ריכוז הכוח ובשל אי פיצולו ...לעיתים ריכוזו הינו אידאל שאינו בר מימוש . ברמה האסטרטגית היתלבטות בין הקטבים של ריכוז מול פיצול מיתעוררת לעיתים לגבי ערכו של פעולות הסחה והטעיה ברמה הטקטית היכולה להחליש את המאמץ העיקרי . חניבעל פיצל את כוחו ועשה באיטליה שמות ,הרומאים בחרו לא לרכז כוח מולו מכיוון שלא יכלו להביסו ,הם פיצלו את כוחם ופנו לפגוע בפרפריה ורק לאחר שכוח נוסך חבר אליהם (סקיפיו )הביסו את חניבעל . אם תרכז או תחלק את חילך ,בדבר יש להכריע לפי הנסיבות סון צו.

כמובן שטעיתי ..

הפעלת חיל האויר הישראלי ב67 יצרה הפתעה אסטרטגית שהכריעה את המלחמה.. וסיפור כדי להמחיש את סוגי ההפתעות השונים סיפור מהחיים . אדם הקדים לשוב מעבודת יומו ומצא את אישתו מתעלסת עם זר ,נירעש למראה עיניו ,זעק לאישתו "יקירתי אני מופתע .."ענתה לו אישתו "לא ,מחמדי אתה הובכת ,אני זו שהופתעתי " הפתעת האישה היתה טכנית ,היא הביאה בחשבון שיתכן סיכוי שבעלה יקדים ולקחה את הסיכון ,דימויה לגבי עצמה ולגבי בעלה לא השתנתו . לכול היותר טעתה בהערכת הזמן והסיכון . הגבר הופתע -החוויה הינה טראמטית מבחינתו ,כל עולמו נחרב עליו ,אישתו התגלתה כבוגדנית ,הגילוי פגע בדימויו כגבר . הפתעה זו חוללה תמורה יסודית בתפיסותיו , דמות עולמו ואולי אף באופיו .. מכאן הבחן בין מבוכה לבין הפתעה , בדוג'ו סביר שתובך בחוץ סביר שתופתע ולגבי סוגי ההפתעות אולי אחיקם יפרט... ששת

תשאלו ,תסתיגו ,תביאו דוגמאות ..

גם אם אתם לא עושים טור דה פראנס . זה נותן בסיס להתמקדות בכתיבה .. ששת

בוודאי. שרשרת כניעות יזומות

יכולה להיות הבסיס לטקטיקה של טעויות, אם מצליחים להטעות את האויב באשר לחוקים החדשים.

מה האלטרנטיבות?

ומה מטרת העל? אם מטרת העל להשאיר כמה שיותר אנשים בחיים, והאויב מבטיח בתמורה לכניעה שלא לבצע טבח עם, והאויב בייתרון מוחלט - כניעה היא בוודאי המהלך שננקט אינספור פעמים במהלך ההיסטוריה. כניעה גם יכלה להגיע ממניעים פוליטיים, אם מנהיגות אחת הסיעות שהייתה בנחיתות פנימית ראתה לעצמה ייתרון בהתקשרות עם אויב חיצוני. זה קרה קצת פחות, ולא בצורה ברורה תמיד, אבל אני חושב שמשטר וישי (למרות שאינו דוגמא נכונה) נותן את הרעיון.

למעלה