התשובות שלי, כעתודאי לשעבר
Jily לא כתבת לאיזה מקצוע את מתייחסת, לכן אני אתייחס לניסיון שלי בצבא, כמהנדס אלקטרוניקה בחיל-קשר. ושל חברים שאני מכיר, שגם הם שירתו באותו המקצוע. אם את לומדת מקצוע אחר כדוגמאת רפואה או משפטים, אזי כל שאני כותב כאן לא רלבנטי אלייך בכלל. 1. אישית נפלתי מצוין, אבל, בין החברים שישנו איתי בחדר בהשלמה, והיו לדעתי מהנדסים טובים מאוד, היו כמה שנפלו על הפנים שלא בצדק. וזה לא היה המקום /חיל /יחידה - אחד מהם שירת בחדר לידי. זה היה המפקד האישי. אני נפלתי על מפקד שלימד אותי את המקצוע, חברי למד על מפקד שלא התעניין במקצוע ולא היה מהנדס טוב בעצמו הוא היה מנהל, וככזה הוא ניצל את חברי בעיקר ככוח עבודה זול, כשהוא משאיר את כל העבודה המקצועית לאחרים שעל עבודתם הוא סמך, כי היה להם ניסיון/ידע/מוניטין. באופן אבסורדי, אני הפכתי לאחד מאותם "אחרים" כתוצאה מהידע שצברתי, בעוד שחברי נשאר מדוכא ומעוצבן. כשהשיבוץ לא קולע, ובכלל בצבא, יש לא פעם תחושה של תיסכול עמוק. בעיקר אם את כן הטיפוס שמשקיע ומנסה לקדם נושא, ומגלה לפע שהצבא יכול לשאוב את כל כוח המר שלך ולא להזיז כלום, ואפילו לא בגוף קטן. ולצה"ל יש נטיות כאלה. התיסכול הזה בא בעיקר אצל אותם שכן התגייסו לעתודה גם ממניעים של "כמהנדס אני יכול לתרום יותר" ומגלים שצה"ל לא יהסס לבזבז את זמנם וכוחם על שמירה חסרת כל ערך בש.ג. של יישוב או להחליף קצין שאיננו אקדמאי בתורנות, כדי שהאחרון יוכל להשתתף בטקס כלשהו. (דברים כאלו היו יחסית יותר נפוצים ביחידה שלי לשעבר מבד"כ, אלא שהיחידה ההיא פורקה כך שהיום זה פחות נפוץ שם). מצב אחר ודומה הוא כאשר המפקדים שלך ממציאים רעיונות שונים ומשונים שמוכיחים לך מעל לכל ספק שאין להם שום מושג מהי המציאות הפיזיקלית (הלוואי שיכולתי לספר ולהסביר, רק הסיווג
) במצבים האלה התחושה גרועה יותר מ"כוח אדם עבור שכר", התחושה היא שחבל על כל רגע שמבזבזים בצבא, ושככל שהזמן עובר אתה נהיה יותר מאובן. 2. במקצועות ההנדסה הסיכוי להיות משובץ באיזור המרכז, הוא מאוד גבוה, במיוחד לאחר סיום תפקיד שטח (אם יש כזה). וכל הבסיסים שאני יודע שיש בהם שירות קבוע של עתודאים הם בסיסים פתוחים (יתכן מצב שבו תהיי בקורס כחניכה או מדריכה והבסיס יהיה בסיס סגור אבל רק לתקופות קצרות של מספר חודשים במקרה הגרוע). 3. יש בצבא תורנויות, שיכולות מאוד להפריע לחיי היום-יום. אלא שאלו מאוד נדירות לנשים (אם בכלל). בכלל העומס הכולל נמוך יותר מהרבה מקומות עבודה באזרחות. אם כי, זה תלוי גם בך ועד כמה אכפת לך: תמיד יש אינסוף עבודה לעשות, השאלה רק כמה מתוכהאת מרגישה שעלייך לעשות. 4. רמת התחשבות שאני ראיתי היתה מאוד נמוכה. גם אצלנו בחיל וגם מסיפורים ששמעתי על אנשים במקומות אחרים. ברוב המקרים יש למפקדים נטייה להעלב באופן אישי שאת/ה לא רוצה לשרת אצלם והם יחפשו איך לשלוח אותך למקום גרוע בהרבה. 5. לא יודע. איך אפשר לעשות השוואות שכאלה. יש כאן אלמנטים לאן ולכאן. מצד אחד את/ה יותר מבוגר/ת וככזה/ו קשה לך לקבל כל שטות שזרק מישהו כדברי אלוהים חיים רק בגלל שדרגתו גבוהה יותר. מצד אחר, בגיל המעט יותר מבוגר אנשים מעט יותר נינוחים ומוכנים להתפשר ולדבר. ברור שמבחינת הצרכים הבסיסיים יש הבדל בין הגילאים, בעיקר כשכל החברה מסביב חיה בסדר חיים אחר. 6. אני אישית - לא. 7. כל ניסיון תורם לקבלת עבודה. אבל כעקרון הניסיון בצבא נחשב פחות מניסיון מקביל באותו התחום באזרחות. אלא, שלפעמים בצבא נותנים לאדם זוטר /חסר ניסיון לעסוק בדברים שבאזרחות היה עוסק בהם אדם עתיר ניסיון. ואם יש מזל, יש גם אדם עתיר ניסיון מהאזרחות ממול שיכול לעזור לך ללמוד ולהתקדם. במצבים הללו, ניתן ללמוד המון מהצבא. בנוסף, לעיתים קרובות הניסיון הבאי הוא בכיוונים ותחומים מאוד ספיצפיים שפחות שימושיים באזרחות, מה שגורם לו להיות עוד פחות מוערך.
בכל דרך אמיר