עניין של דקויות?

רינגו12

New member
עניין של דקויות?

שבוע טוב לכולם,
איך נכון לכתוב:
מחקר הפיזיולוגיה של הכליות
או
חקר הפיזיולוגיה של הכליות.

ובכלל, מה בין מחקר לחקר?

תודה מראש ושבוע מעניין ובטוח
אביבית

trilliane

Well-known member
מנהל
זו לא שאלה של נכונות אלא של הקשר

וכמובן, מה מקובל יותר בתחום. למיטב ידיעתי "חקר" היא מילה כללית יותר, וב"מחקר" משתמשים פעמים רבות כשהכוונה למחקר מסוים. ממליצה לך להיכנס למילון (תחת כותרת הפורום יש קישור למילון ספיר) ולבדוק את ההבדל בהגדרות.

1. הייתי הולך על חקר (בהסתמך על מונחים המופיעים ב'מונחי

האקדמיה' בערך 'חקר' ובערך 'מחקר'.
2. קשה (לי) לומר.

רינגו12

New member
האמת ש...

גם לי יש הרגשה שכדאי ללכת על חקר. מקווה שהכותב לא יתעקש על מחקר.
תודה רבה
יום נעים

tristis

New member
חקר בשנים האחרונות היא מילה של בית ספר

מספיק שתגגלו את המלה חקר ותראו שהיא מתקשרת בעיקר לתהליכי למידה ופרויקטים של תלמידים בבית ספר. המילה הוכנסה על ידי אנשי משרד החינוך תוך כדי הבדלה מה"מחקר" האקדמי/גבוה.
מכיוון שכך, קורה כעת תהליך הפרדה בין שתי המלים כאשר מחקר מודרת משפת בית הספר וחקר מודרת מהשפה האקדמית.

trilliane

Well-known member
מנהל
"עבודת חקר" הייתה תמיד בבתי ספר, זה ממש לא חדש ולא קשור

לאקדמיה וגם לא סותר. לא שמחתי לב שחקר "מודרת" מהאקדמיה, אבל מחקר אקדמי תמיד היה "מחקר"; השימוש ב"חקר", כאמור, הוא כללי יותר, לא מחקר מסוים אלא באופן כללי, מכלול המחקרים בתחום.

tristis

New member
לא סותר

אכן כפי שאמרת, חקר במובן הרחב יותר קיים בכל רבדי השפה, במובן של מכלול המחקרים או תהליך חקר.
יחד עם זאת, ההפרדה המודרנית (מאד) קיימת גם קיימת. בשיח של מורים, מפקחים, מדריכי פרויקטים בבית ספר וכו' לא תשמעי את המלה מחקר אלא רק חקר.
אנשי אקדמיה ומחקר באופן טבעי משתמשים במלה מחקר, והמלה חקר נדירה בשפתם. זאת ועוד, אלו שמכירים את מערכת החינוך העכשווית או כאלו שיצאו ממנה לאחרונה מודעים היטב ל"שיוך" של המלה חקר, ולכן לא ישתמשו בה במודע.

trilliane

Well-known member
מנהל
כי אלה הקשרים שונים... לא כי זה בי"ס וזו אקדמיה.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מגיעה (גם) מתחום החינוך, ומכירה את ההקשר, ולא מסכימה

גם כשהייתי בביה"ס היו "עבודת חקר" ו"מעבדת חקר" והכוונה במקרים האלה היא בדיוק למשמעות הכללית של "חקר", במובן הכללי של פעולה, מהות העשייה.
&nbsp
באקדמיה אכן מבצעים מחקרים, אבל "מחקר" הוא חקר נקודתי, הוא "פרויקט" מסוים שמקבלים עבורו תקציב, ואילו "חקר" מתייחס למכלול, לתחום מסוים. מטבע הדברים, רוב החוקרים עוסקים בכל פעם במחקר מסוים ולכן זו מילה רלוונטית יותר עבורם. הם לא מפרסמים מאמר על "חקר" אלא על "מחקר", אבל לא כי יש בעיה במילה "חקר" או כי זו מילה של בתי ספר והיא לא יאה לאקדמיה.

tristis

New member
את לא מסכימה אבל את טועה

תגגלי למשל "עבודות חקר בביולוגיה כתה ט". גוגל גם ישלים לך עבודות חקר במקצועות אחרים רבים. תחליפי את המלה חקר המחקר ותראי שעדיין כל התוצאות הקשורות בבית ספר מדברות על חקר.
ועכשיו למהות החקר - תלמיד בכתה ט שעושה עבודת חקר (או פרויקט או מחקר או ביוטופ כפי שנקרא בעבר) עושה פחות או יותר מה שעושה תלמיד מחקר באוניברסיטה אלא שההיקף, והדרישות נמוכות ופשוטות יותר. מבחינה מדעית-מחקרית אין הבדל בתהליך שעובר התיכוניסט לתהליך שעובר הסטודנט. לכן ההקשר של שתי המלים חקר (בבי"ס) ומחקר (באקדמיה) הוא זהה לגמרי. מה ראו מפקחי ופקידי משרד החינוך להשתמש במילה חקר? בערך מה שראו מפקדי הצבא להשתמש במלה פגש (בסגול) במקום מפגש.

trilliane

Well-known member
מנהל
אי הסכמה אינה טעות. אני מודעת לכל מה שכתבת, לא חידשת לי

כאמור, השימוש ב"חקר" בדיוק בהקשרים האלה היה קיים גם לפני יותר מעשרים שנה, הוא ממש לא חדש במערכת החינוך. אבל תלמיד בי"ס ממש לא מבצע מחקר אקדמי, לא מבחינת הרמה או ההיקף, ולכן לא מתייחסים לכך כאל "מחקר" אלא כאל עבודה מחקרית. כאמור, גם המהות של "מחקר" היא חקר. זו מהות העשייה המחקרית. הבהרתי שוב את הדברים גם בתגובה בתחתית השרשור. אין לי מה להוסיף על כך.

trilliane

Well-known member
מנהל
אגב, אם תגגל צירופים כמו "חקר השיח" תיווכח שלאקדמיה אין בעיה

להשתמש ב"חקר" בהקשרים שציינתי (וזה לא תחום שתלמידי בי"ס עוסקים בו).

trilliane

Well-known member
מנהל
אם יתעקש, תני לו. זה הטקסט שלו, וזה לא כ"כ מהותי

ובכל מקרה בלי הקשר קשה לקבוע מה מתאים יותר. אביבית, אני שוב ושוב מפצירה בך לספק הקשר לשאלותייך (וחלק ממשפט אינו הקשר מספק בדרך כלל).

trilliane

Well-known member
מנהל
אולי תרגום לאנגלית יעזור; לפי מורפיקס

מחקר = research, study
חקר = examination, investigation, study
&nbsp
כאמור, אני מכירה את השימוש ב"מחקר" כמחקר מסוים (פרויקט חקר אחד, עם מטרה מסוימת, שמקבלים עבורו תקציב ולרוב אח"כ מנסים לפרסם עליו מאמר) ולפעמים גם במובן קצת יותר כללי, של מחקר (מחקרים שונים) בתחום מסוים של החוקר.
&nbsp
"חקר" הוא מילה כללית יותר, דומה לשם הפעולה "חקירה" והרעיון הוא עצם המחקר בתחום, עשייה שהיא מחקרית. לכן אם מדברים על חקירה כללית של תחום מסוים (לא מחקר מסוים או קבוצת מחקרים של חוקר/ים אלא בגדול, כל המכלול) הייתי כותבת, למשל "חקר התאים" או "חקר המוח" ולא "מחקר" בהקשרים האלה.

למעלה