על תקציב התרבות

masorti

New member
מצטער, עדיין לא הבנתי...

אם הקיצוץ לא יפגע בתיאטראות אבל כן בספרייה לעוורים, אז למה להעניק לתיאטרון הבימה עשרות מיליוני שקלים? שיתכבד התיאטרון ויגייס את הכספים לשיפוצו מהכנסותיו מהפקות מסחריות, ואת הכסף שייחסך לקופת הציבור נפנה לספרייה לעוורים ולמוסדות דומים. אגב, מי בדיוק קבע שהמדינה צריכה לתמוך בתיאטרונים ומוזיאונים ובלט ואופרה? אתה? מועצת מרץ? הפרלמנט של שיינקין? הרי אם תקיים משאל-עם בנושא סביר שהעדיפות תהיה לבניית עוד כמה מגרשי כדורגל. אני אגיד לך מה קו המחשבה שלך (לא אתה אישית אלא הציבור המסוים שאתה מייצג)... קודם המדינה תפטם אתכם בכל טוב הארץ כולל סיבסוד עמוק של תרבות הפנאי שלכם. אח"כ, כשלא יישאר כלום לרווחה, תצביעו על החרדים והמתנחלים ותשסו בהם את העניים. מעניין איך היית מגיב אילו היה מוצע להקים (בדומה לקומפלקס של תיאטרון-אופרה שהוקם ליד מוזיאון ת"א) את קריית הישיבות. כלומר, לבנות קומפקס על האדמה הכי יקרה בבני ברק שיכלול משכן מפואר של כמה ישיבות כגון פוניבז'. כמובן שהפרויקט יעלה מאות מליוני שקלים וימומן ברובו מכסף ציבורי. אני מניח שהיית זועק עד השמיים נגד החרדים הגזלנים. אבל כשהנהנים הם חברי האליטה התל-אביבית, פתאום אתה מוצא ק"נ טעמים לטהר את השרץ.

מי זה ה"אתכם" שלך?

ההנחה שלך כאיו תרבות נצרכת רק על ידי "אשכנזים שבעים" ו"אליטה תל אביבית" היא גזענית ומתנשאת. ולידיעתך - הסכום המוקדש בתקציב למוסדות תרבות חרדיים הוא גבוה יותר המוקדש לתרבות ישראלית אחרת ב2004 למשל נתנו 450 מיליון שקל לתמיכה ב"תרבות חרדית" (כולל דתית וערבית) וזה לא כולל התמיכה בישיבות ותשלום דמי קיום חדשיים ללומדים בהם. הדמגוגויה של "לא ישאר כלום לרווחה" גם היא תמוהה ומוזרה. לממשלת ישראל עודפי תקציב גדולים, והיא משיגה אותם הן על ידי קיצוץ ברווחה והן על ידי קיצוץ בחינוך והן על ידי קיצוץ בתרבות.

masorti

New member
אתה יכול לצעוק "גזענית ומתנשאת" ככל שתחפוץ...

חוץ מהצגות לבתי ספר הממומנות ע"י משרד החינוך, רק האליטה האשכנזית-חילונית-שמאלנית-תל_אביבית היא זו שצורכת תיאטרון במרכז הארץ. מה לעשות שפועל קשה-יום משכונת עזרא או מיפו מתקשה לממן כרטיסים לתיאטרון במאות שקלים. ואני כה שמח שהרמת לי להנחתה בענין החרדים. הידעת שלפני חודש וחצי נמחקו מיליארד שקל מחובות הקיבוצים? הסוכנות היהודית הסכימה: א. למחוק מיידית 49% מחוב של 286 מיליון שקל. ב. לאחר החזרת יתרת החוב הנ"ל, למחוק עוד חוב של 860 מיליון שקל מחובות הקיבוצים. ג. לאחר פרעון החוב, לוותר על אחזקותיה באדמות הקיבוצים. אם במקרה תיתקל פעם באחד מבכירי הסוכנות המעורים שם בענייני הכספים, אתה מוזמן לבדוק האם זה לא נכון. אמנם הכסף של הסוכנות הוא לא מקופת המדינה אלא מכספי התורמים מחו"ל. אבל, אני תמה: 1. מדוע גוף שמייצג את כל העם היהודי (ובפרט עוסק בעלייה) צריך להעניק מתנה של מיליארד שקל למגזר שמהווה 2% מהאוכלוסיה ושאין לו שום קשר לעולים. 2. אם לסוכנות יש עודף של מיליארד ש"ח לצורך חלוקת מתנות, למה לא להתחיל בפרויקטים של רווחה כמו סיוע לנזקקים לתרופות יקרות, הספרייה לעוורים, או מעונות לנשים מוכות. בקיצור... כשהחרדים קיבלו ב-2004 פחות מחצי מיליארד שקל, אתה זוכר זאת מצוין 3 שנים אח"כ. אבל כשהקיבוצים קיבלו לפני חודש מיליארד שקל במתנה, אתה לא מדבר על זה מילה. (אגב, מעניין שהתקשורת מילאה את פיה מים. למעט איזכור אחד ויחיד ברדיו והכתבה שהבאתי, המתנה לקיבוצים היא הסוד הכי שמור בתקשורת הישראלית.)

אתה בוודאי יודע שאת ההסדר החשוב הזה

יזם יו"ר הסוכנות בייסקי וגזברה חגי מרום ואת הפרטים וההסדרים ארגן וניהל אחי הקטן ירון. אני מאד גאה בו על ההסדר החשוב הזה. דברים טובים קורים כאשר אנשים טובים, מבית טוב מתכוונים גם להיטיב עם הישובים במצוקה. דרך אגב - כל מה שדיווחת היה שקר. מדובר בחובות פיקטיביים שהצטברו מימי הקמת הקיבוצים, כתוצאה מ"הלוואות" שקבלו לרכישת פרה או מחרשה או משאבה לפני שמונים או ששים שנה, ושאיש לא התכוון מעולם שיוחזרו. אתה מוזמן לפנות לאחי שיתן לך פירוט של הפעולות הנרחבות שעושה הסוכנות למען השכבות שאתה מזכיר.

לידיעת החברים:

את המו"מ הארוך שנמשך חודשים רבים ניהלו ירון נוידרפר, מנהל הכספים של הסוכנות היהודית, דורון סט, ראש אגף הכלכלה בתנועה הקיבוצית, וגיורא מסד, יו"ר התאחדות הארגונים הכלכליים הקיבוציים. חגי מירום, גזבר הסוכנות היהודית, ובעצמו ממנהיגי התנועה הקיבוצית, שימש כמתווך בין הצדדים ופעל רבות לקידום הההסכם. לאחר הסיום המוצלח של המו"מ חתמו הצדדים על ההסכם ואישרו אותו בחבר הנאמנים של הסוכנות שמתכנס בימים אלה בירושלים. מנהל הכספים של הסוכנות היהודית, ירון נוידרפר, שיבח את אנשי התנועה הקיבוצית שהפגינו נחישות ורוח טובה על מנת להביא לפתרון הבעיה. "כמי שעסק רבות במשאים ומתנים מול גופים שונים במשק, זוהי דוגמא ייחודית למו"מ מוצלח ללא צורך בכיפופי ידיים והכפשת הצד השני, ואין זה דבר מובן מאליו בישראל." מזכירי התנועה הקיבוצית, גברי ברגיל וזאב (ולוולה) שור, אמרו שמדובר ביום היסטורי להתיישבות. זהו מהלך שיאפשר לשני הצדדים לחזור לשותפות מלאה בקידום סדר היום של העם היהודי. שור וברגיל הוסיפו כי בהתחשב בעובדה שרוב הקיבוצים בהם מדובר נמצאים בפריפריה, יציאתם של 42 קיבוצים לעצמאות כלכלית ושחרור מכבלי שיעבוד בעסקאות כלכליות וקרקעיות היא מהלך חשוב ברמה הלאומית, שיעזור לביסוסם והבטחת קיומם של אותם קיבוצים". יו"ר הסוכנות היהודית, זאב בילסקי אמר ש: "זהו הסכם היסטורי שיאפשר לסוכנות היהודית להמשיך להשקיע משאבים משמעותיים בפעילות ציונית חשובה כגון קליטת עליה, חינוך יהודי-ציוני וסגירת פערים בישראל. מצד שני ההסכם יאפשר לקיבוצים לצמוח, להתפתח ולשגשג ובכך יתרום משמעותית לחיזוק המפעל האדיר של התנועה הקיבוצית בישראל".

וכמובן שהמסורתי מכזב בעוד עניינים

על העסקה דווחו גם ערוץ 7, עיתון הארץ, המהדרה המודפסת של ידיעות ומעריב, וערוצי הטלוויזיה השונים בכתבות קצרות , יען כי הנושא אינו מעניין את הציבור. גזירי העיתונות הנמצאים בקלסר בידי בני משפחתי נשלחו לי בפקס... עוד אחד מכזביו של יריבי הוותיק מובא בצורה הצינית שבה הוא מציין שגם חובות ימחקו וגם הסוכנות תוותר על חלקה באדמותיהם. מכיוון שאני מצוי היטב היטב בפרטים , זה התרחש כך: לקיבוצים לא היה גרוש על התחת להחזיר חובות. חלק מהקיבוצים אולץ למחוק את חלקו בתנובה ונותר עם מזומנים רבים בידו. אחי יזם הסדר עם הקיבוצים הללו, כדי להשיג סכומי כסף משמעותיים שהסוכנות תוכל להשתמש בהם ליעדיה. כמו בכל הסדר של חייבים, נמחקים חלק מהחובות של ריבית שנצטברה במשך ששים או שמונים שנה. כלכלני הסוכנות משוכנעים כי הגיעו להסדר מצוין מבחינתם. הקיבוצים חרקו שיניים ושילמו. וברור שכאשר מגיעים להסדר חובות, מבטל הנושה את נשייתו בנכסי החייבים.

masorti

New member
בענין הדיווח בתקשורת - דיברתי בתום לב...

אני בדקתי את כל הפירסומים באותו יום, ולא ראיתי אף פסיק של איזכור בתקשורת למעט מה שציינתי. אני מודה שלא בדקתי בערוץ 7, ושהסתפקתי באתרי האינטרנט של העתונים. נ.ב. משעשע שאתה מסתמך על דיווח בערוץ 7 כדי להוכיח שהנושא התפרסם. תכף תגיד לי שמדובר בכלי תקשורת מרכזי בישראל. (ובכלל... ערוץ 7 לא נסגר מזמן?) מה זאת אומרת "לקיבוצים לא היה גרוש על התחת"? אדמה יש להם? (... זאת שרכשו ברבע מחיר מהמדינה) מפעלים יש להם? תוצרת חקלאית יש להם? אז שהסוכנות תפנה לבית המשפט ותוציא צו עיקול על הכול עד לפתחי הבתים. ומה זה הקישקוש "חלק מהקיבוצים אולץ למכור את חלקו בתנובה"? אילו הסוכנות פנתה כנושה לבית המשפט, בית המשפט היה מוציא צו עיקול מלא על תנובה וחלקם של הקיבוצים היה נמכר בשוק החופשי תוך העברת התמורה הכספית לסוכנות. אף אחד לא היה צריך להגיע לשום פשרה עם הקיבוצים כדי שיואילו בטובם לממש את חלקם בתנובה ולהחזיר את החוב. בשביל זה יש בית משפט.

masorti

New member
אני לא דיווחתי אף מילה שקר...

אני הבאתי מילה במילה את מה שנאמר ב"דה מרקר". את הסיפורים על "חובות פיקטיביים" תספר לסבתא. מדובר בחובות חוקיים שנצברו לחובת הקיבוצים, ועליהם היה לשלם. אני מניח שמדובר בחובות בורסאיים משנות ה-80, אבל אפילו אם נניח שמדובר על חוב על קניית פרה בשנת תרפפ"ו -עדיין זה חוב כמו כל חוב אחר. עצם טענתך ש"איש לא התכוון מעולם שיוחזרו" מוכיחה את טענתי שהמדינה פיטמה את הקיבוצים בכל טוב הארץ ושהם נחשבו כ"בני אלים". כל הסיפורים שהבאת אחר כך אינם רלוונטיים, וגם לא מעניין אותי מי ניהל את המו"מ. העובדה היא שהסוכנות מחקה לקיבוצים חוב של מיליארד ש"ח. אני בטוח שכל סוחר שפשט רגל היה שמח שהסוכנות תסדר לו את העניינים בבנק תוך שימוש בכספים של יהודי ארה"ב.

meitush123

New member
חובות הקיבוצים נוצרו ב"הסדר הבנקים"

או בשמו התמוה והידוע יותר "הסדר הקיבוצים" הוא אחד מההסדרים היותר מוזרים שנחתמו במדינה הזו. אין סיבה הגיונית שדוקא הקיבוצים יממנו את חובות הבנקים (לדעתי אין סיבה גם שהסוכנות תשלם את זה אבל זה עניין אחר...). הרחבה בהזדמנות כשיהיה לי כוח ואמצא את הפרטים.

masorti

New member
חובות הקיבוצים נוצרו...

בגלל ניהול כספים שגוי של הקיבוצים ובגלל ספקולציות בבורסה. אין שום סיבה שכל אדם או מגזר אחר שצבר חובות ייאלץ להתפרק מנכסיו כדי לשלמם ורק הקיבוצים יזכו למימון ציבורי של חובותיהם בלי שום נשיאה באחריות למעשיהם.

diday

Member
מי שחזק או "קרוב לצלחת" מקבל

הסדרי חובות (קיבוצים), תמיכה והצלה מהתמוטטות (כור), מכסי מגן כדי לתמוך בעסק כושל (שפירא-שטיחי כרמל), חנינה לגנב של מאות מליונים (בערכים של היום) בלי שיצטרך להחזיר את הכסף (בן ציון) ועוד מקרים רבים אחרים. אין הכרח לציין דברים שנויים במחלוקת כמו התנחלויות או פינוי/פיצוי כדי לראות שכך הוא המצב: החזק מקבל, החלש נדרס. תופעה שאינה ייחודית לישראל.

meitush123

New member
כמו שכבר נאמר החובות הם קצת המצאה

הרבה מהחובות זה מכל מיני מענקים שניתנו כדי לתמוך בקיבוצים צעירים שהיה עליהם נטל כלכלי גדול מן הסתם (בין היתר בגלל תפקידם החשוב במאמצים כמו קליטת עלייה) ופתאום מישהו נזכר שזו היתה הלוואה, מה גם שבגלל הריביות המטורפות בשנות השמונים החובות תפחו מעבר לכל פרופורציה. הנה משהו שנכתב על זה. אם אני אמצא את המאמר של אסתר אלכסנדר עצמה אני אקשר

masorti

New member
כמו שכבר נאמר...

החובות האלה הם אמיתיים לגמרי. אין דבר כזה שהיו מענקים שבדיעבד מישהו "נזכר" שהיה מדובר בהלוואות. מה שקובע הוא ההסכם המשפטי ולא קריצות העין בין הפרה של ממשלת מפא"י לבין העגל הקיבוצי היונק בשקיקה מעטיניה. מבחינה משפטית מדובר בהלוואות, והלוואות יש להחזיר. הריביות המטורפות של שנות השמונים חלו על כולם. אם רוצים לבטל את הריביות האלה לגבי הקיבוצים, אדרבא - שיבטלו בדיעבד גם לכל המגזר העירוני. היות וכל סוחר פרטי וכל משק בית פרטי שילם את הריביות האלה, לקיבוצים אין שום פריבילגיה בענין. כדאי שתעייני בלינק שצרפת, כי הוא מזכיר ולא בהצנעה את משחקי הבורסה שניהלו הקיבוצים.

diday

Member
לא ממש

נכון שהייתה באותה תקופה ריבית רצחנית שלא הייתה מביישת שם ארגון פשע, נכון שהבנקים לא דקדקו בחישובי הריבית וטעו טעויות נאות לרעת לקוחותיהם (ארגון פשע כבר אמרתי) שהתמוטטו בזה אחר זה ורק מתי מעט מאותם לקוחות היו מסוגלים לבדוק חישובים אלה - ורק חלק מאותם מתי מעט קיבלו חלק מכספם חזרה. אבל היה עוד משהו ולא ממש זעום. היה בנק גדול שהוקם על ידי ארגון עובדים שחבש שני כובעים. באחד היה זה שדואג לזכויות העובדים, באחר היה מעביד שהתעמר בהם ושילם להם משכורות מגוחכות. יש שאומרים שדווקא שני כובעים אלה עזרו לשמור על יציבות במשק, אבל זה כבר נושא לדיון אחר. כיוון שאותו ארגון עובדים היה בשליטת מפלגה מסוימת. ניתן לומר שאותה מפלגה החזיקה בעקיפין בנק וכך נהנתה מנזילות כספית. כפי ששופנהואר אמר: "הכסף הוא כמי ים, ככל שתשתה מהם יותר, כן תצמא יותר", אותה הבנק, השייך לארגון העובדים, השייך למפלגה צמא גם הוא, אבל גילה פטנט מדהים, לא ממש חוקי (הזכרתי כבר ארגון פשע) להגדלת נכסיו. הוא יקנה מניות של בנק מתחרה וכך יעלה שערן, אותו הבנק המתחרה יקנה את מניותיו ששערן יעלה אף הוא. כך החלה חגיגה, מסיבת שוטים שכולם השתתפו בה, גם כותב שורות אלה שהצליח בתקופה קצרה של שנה ומחצה לרכוש דירה ממשכורת צנועה (מאד) כשכיר. הבועה נופחה ונופחה ואף אחד לא ניסה לעצור את מרוץ השוטים. אבל אבוי, שר האוצר של המפלגה היריבה הבין שנקלעה לידו הזדמנות פז לרסק את המנוע הכספי של המפלגה היריבה, קם יום אחד בבוקר ופוצץ את הבועה, דבר שמחק גם את הכסף הנזיל של הקיבוצים שהושקע במניות אלה ואחרות. מצחיק מעט היה לשמוע הרבה שנים מאוחר יותר את נציגיו של מה שנשאר מאותו ארגון עובדים מתרעמים על כך שהבעלים החדשים של הבנק שלהם מפטר עובדים. חברה, הייתם צריכים לחשוב על זה קודם.

אלי ו.

New member
המאמר "מענין"

מה שהכותב טוען זה שמכיון שהקיבוצים חייבים כ"כ הרבה כסף לבנקים, הקיבוצים יכלו להגיע להסדר טוב יותר ולהחזיר פחות. בבחינת "אם את חייבת לבנק מאה אלף שקל את לא ישנה טוב בלילה, אם את חייבת מאה מיליון שקל, מנהל הבנק לא ישן טוב" הפתרון שהציעה שם אסתר אלכסנדר מתעלם מהעובדה שהקיבוצים נהנו מההלוואות האלה בגלל האינפלציה הגבוהה ששחקה את ההלוואות הלא צמודות. אי אפשר גם להנות מהלוואה לא צמודה בריבית גבוהה ולהמר שהמדד יעלה וגם לבכות על הריבית הגבוהה כשהאינפלציה מרוסנת. הקיבוצים שנכנסו לחובות הימרו הימור והפסידו. אף אחד לא הכריח אותם לקחת את ההלוואות האלה או לעשות ספקולציות בבורסה. הם נהגו בצורה לא אחראית. להאשים אחרים בחובות שלהם כשאני ושאר אזרחי ישראל משלמים חלק גדול מהחובות זו התנהגות שהדרך היחידה שאני יכול לתאר אותה היא ילדותית. (במחשבה שניה יש עוד מלים שיכולתי להשתמש בהן)

גרי רשף

New member
האמת? לא מוטרד מזה..

ברור לי שהחינוך והבריאות והבטחון חייבים להיות ממומנים מתקציב המדינה, וכל פגיעה בהם היא לפעמים פגיעה בצורך חיוני של הכלל (בטחון) ולפעמים פגיעה בצורך חיוני של מעוטי היכולת (חינוך ובריאות). אז יהיה פחות לתיאטרון או לאופרה או לתזמורת הפילהרמונית: זה לא צורך חיוני, ומהתקציב הזה נהנית בעיקר האוכלוסיה המבוססת. אני מודה במבוכה קלה שאינני נוהג ללכת לתיאטרון, באופרה מעולם לא הייתי, וגם מאולם הקונצרטים אני מדיר רגלי. מי שנהנה מזה- לבריאות, אבל מדוע זה צריך להיות על חשבון הכלל? אינני מצפה שהמדינה תסבסד את מכון הכושר אליו אני הולך, אירועים של שירה בציבור בהם אני משתתף, עיתונים עליהם אני מנוי וכו'; ואם היא במקרה כן- זה מיותר.

masorti

New member
../images/Emo45.gif תיזהר שתמו"ש לא יתנפל עליך באש וגופרית.

למעלה