../images/Emo58.gif ../images/Emo3.gif
אהם. קנאה נובעת מרצון לקבל משהו שיש לאחר. לא חשוב אם זה חפץ או לא, אם לא היה את האחר שיש לו "יותר גדול", לא היה במי לקנא ולא היתה שום קנאה. בדיוק לזה התכוונתי כשאמרתי שהרצון לא בא מבפנים. כן, טכנית הוא אכן בא מבפנים, אבל הגורם לרצון הוא חיצוני ולא פנימי. זה כמו לעשות משהו בשביל מישהו אחר. אמנם כאשר אנחנו מקנאים אנחנו רוצים להשיג בשביל עצמינו את מה שיש לאחר ולא להשיג משהו בשביל האחר, אבל בשני המקרים לו האחר לא היה קיים, גם הרצון הזה לא היה קיים. בעניין מוטיבציה, לדעתי היא לא מפחיתה מהסבל, מוטיבציה פשוט גורמת לנו להיות מוכנים לסבול בשביל מטרה "נעלה" כביכול, מטרה ש"שווה לסבול בשבילה". אבל אני חושב שהרבה פעמים אנחנו סובלים סתם, וכן לדעתי כאשר אנחנו סובלים בגלל קנאה (בגלל עצם קיום הקנאה או בגלל שאנחנו עושים משהו שאנחנו סובלים ממנו בעקבות הקנאה), אנחנו סובלים מהסיבות הלא נכונות (אצלי סיבות לא נכונות = סיבות שלא מביאות לאושר פנימי אמיתי). אבל מה אני יודע? כמו שאמרתי, אולי יש כאלה שנהנים מהסבל הזה או שאולי אצליהם זה כן מביא לאושר (קשה לי לראות איך בדיוק, אבל מה אני יודע?)... בסופו של דבר כאן זה פורום פילוסופיה. מצד אחד פילוסופיה היא דבר אישי וסובייקטיבי, כלומר כל אדם חי לפי פילוסופיית חיים אישית שלו. מצד שני פילוסופיה בד"כ מכלילה, כלומר היא מנסה להסביר את כל התופעות אצל כל האנשים ע"י מספר כללי יסוד מצומצם יחסית... כך שאמנם אני מכליל בהסברים שלי, אבל מצד שני ההסברים שלי הם גם סובייקטיביים ומתייחסים לפילוסופיית החיים שלי והנסיון האישי שלי. למה אני חושב שקיימת קנאה? לא חשבתי על זה יותר מדי עד היום. היום חשבתי ובינתיים הגעתי למסקנה שהיא כנראה אחת מאותן התכונות ההיסטוריות שאין יותר צורך בהן או שהן רק מזיקות בימינו (שוב, מזיקות מבחינתי). הרבה מהתכונות שלנו הן תכונות שהוטבעו בנו כדי להתאים אותנו לחוקי הטבע האכזריים, דהיינו "החזק שורד". החוק הזה נכון לא רק לגזעים אלא גם ליחידים בתוך אותו גזע. כיוון שבטבע של פעם לא היה מספיק מהכל בשביל כולם, כולם היו צריכים להתחרות על הכל. אולי קנאה היא אחד המנגנונים שאמור להניע אותנו להתחרות. המטרה של התחרות התמידית הזאת בטבע גם בין יחידים באותו הגזע היא לשפר את מאגר הגנים. רק החזקים שורדים, והילדים שלהם יהיו יותר חזקים. מאגר הגנים משתפר עם הזמן, מתאים את עצמו לאט-לאט לסביבה האכזרית וכך הגזע כולו הופך לחזק יותר. הכל טוב ויפה, רק שחוקי הטבע האלה הם מאוד "לא אנושיים". כלומר אין רגישות בטבע, אין התחשבות, אין "אנושיות". בחברה של ימינו יש מספיק לכולם (לפחות בחלק מהעולם). יש מספיק אוכל, יש מספיק בתים ומרחב מחייה, יש מספיק בחורות (כן, הסיבה שגברים מקנאים באחרים בגלל בנות זוג היא שפעם כנראה לא כל אחד היה "מורשה" להזדווג). בעולם של ימינו אין כבר כ"כ צורך להוכיח את עצמינו מול אחרים כדי לשרוד. בעצם, עדיין יש ויש הרבה, אבל לדעתי זה ממש לא הכרחי, זה אפילו די שלילי בעיניי, וזה נובע מאותן הסיבות ההיסטוריות שציינתי קודם. זה לא משהו שחייבים אותו כדי לקיים את החברה של ימינו לאורך זמן. שוב, לא הכל שחור ולבן. תחרותיות בתחומים מסויימים ועד רמה מסויימת היא כן טובה, אבל קנאה מביאה לתחרותיות בכל התחומים ותחרותיות אכזרית ביותר. תחרותיות שלדעתי רק פוגעת באושר של רובינו... ושוב, אם הקנאה והתחרותיות הן על עצם ההשלמה והיכולת לא לקנאות, זה יוצא מן הכלל...