על משקל מִקטלה

חצי טון

New member
מה הקשר לתנ"ך?

יש הרבה דוגמאות בתנ"ך שאין בהם סגול קודם כל יש מלחמה ומרקחת בחיריק. ויש גם מרכבות, ממשלות, מרבץ בפתח. זה בשליפה. אבל למה אתה נדבק דווקא לתנ"ך?

IDAN30

New member
הכלל מנסה להסביר

את מסורת ההגייה הטברנית. לשכבות אחרות בעברית יש מסורת הגייה אחרת, אם בכלל יש להן מסורת הגייה, והן אינן מצייתות בהכרח לכללי ההגה הטברניים. אני חושב שבזאת מציתי את הדיון. נשאלה שאלה, הבאתי הסבר שהעלו באואר וליאנדר, הסברתי אותו כמיטב יכולתי. זכותך לא לקבל את ההסבר, ואני בטוח שבאואר וליאנדר יתגברו על האכזבה

חצי טון

New member
אם היה הסבר, הייתי יכול לקבל אותו או שלא.

אבל לא הבאת הסבר, הבאת השערה שאני לא יכול לקבל מכיוון שהיא נסתרת ע"י העובדות.

יאקים

New member
זהו הסבר מעניין מאוד בעניין עיצורי הלמנ"ר.

ואני שואל שתי שאלות:, א. האם ישנם מקרים דומים גם בעיצור נ? ב. מדוע תהליך זה לא פעל, עפ"י באוא-ליאנדר במקרים רבים נוספים?

יאקים

New member
אני מכיר את ארבעת העיצורים השוטפים

הללו, ומדוע ייגרע חלקו של נ מכּלל אלה? כפרפראזה על שערוריית ווטרגייט, האם בני הזונות שינו את הכללים, ואני לא ידעתי?~

IDAN30

New member
חלקה של נו"ן נגרע כי

אין, כעיקרון, פה"פ נו"ן במשקלי מקטל. היא מידמה.

יאקים

New member
ומה בדבר מנפטה? ואני מניח שישנם מקרים נוספים.

דוגמה זו שלפתי מיידית מן הזיכרון.

יאקים

New member
והנה עוד דוגמה שצצה באקראי בזיכרוני - מנסרה.

אבל לא זו הנקודה. יש למנ"ר, או כפי שגרס הרהוט למ"ר בלבד?

יאקים

New member
יש לי רושם שבזה אתה צודק.

העניין הוא שהחוקרים תולים על בלימה לעתים מסקנות שאינן מחזיקות מים. שבוע טוב לך.

trilliane

Well-known member
מנהל
שים לב שאלה דוגמאות מהעברית החדשה

והלא ידוע שאנחנו כבר לא משמרים (באופן טבעי) את הפונולוגיה של אבותינו. העברית החדשה מלאה במילים שבהן הנו"ן לא מידמה (כי אין לנו כל צורך בכך) ואם יוצרים תחדיש כזה, זה נעשה באופן מלאכותי מטעמי שימור, ולא מצרכים פונולוגיים של הדוברים.

יאקים

New member
הצדק עמך, אם כי אני משער שמי שיתאמץ

בוודאי ימצא אי-אילו מילים שבכל זאת אינן מיישרות קו עם הכיוון שהצביעו עליו כאן. ומבחינה זו אין לי אלא להסכים עם אמירתו של חצי טון שישנה שרירות-מה גם במחקריהם של חכמי הלשון, שהנחותיהם המדעיות אינן מכסות את כל המקרים... שבוע טוב לך.

trilliane

Well-known member
מנהל
בשפה טבעית לא קשה למצוא דוגמאות חריגות

אבל זה דווקא לא מעיד בהכרח על שרירותיות; לא פעם זה נובע מסיבות היסטוריות כאלה ואחרות. העובדה שיש יוצאים מן הכלל לא אומרת שהכלל לא קיים; להפך, הרי ברור שאם אין כלל, אי אפשר לצאת ממנו...

יאקים

New member
בוקר טוב

מה זה "סיבות היסטוריות כאלה ואחרות"? זה נראה בכל זאת כסת"ח לתופעות שקשה להסבירן, ועל כך אמר מי שאמר שיש מידה מסוימת של שרירותיות בקביעת הכללות "מדעיות".

IDAN30

New member
לא.

בתנ"ך פה"פ נו"ן במשקלי מקטל מידמה *תמיד* - מטע, משא, מסע, מתן, מפלה. תראה באואר ליאנדר, עמ' 490 ליד אותיות השוליים b ו-c. הרשימה שהם מביאים היא מלאה.

למעלה