על משקל מִקטלה

לשונאי10

New member
על משקל מִקטלה

מִדרכה, מִשטרה, מִסעדה... אבל: מֶמשלה. מהיכן הגיעה תנועת e למ"ם?

trilliane

Well-known member
מנהל
אולי כאנלוגיה לסגול כשפ' הפועל גרונית?

לשונאי10

New member
חשבתי על זה

שזו אנלוגיה שגויה. אבל מדוע היה צורך לעשות אנלוגיה כזאת? מה שנראה לי יותר הוא צירוף שתי מ"מים זה אחר זה שגרם אולי, לבידול תנועות, וכך i > e. מעניין... .

trilliane

Well-known member
מנהל
יכול להיות. אם כי בעברית החדשה דווקא יש לנו

ממחטה וממסרה.
אני מניחה שהתשובה "כי ככה כתוב בתנ"ך" לא תספק אותך, מה?

יאקים

New member
ערב טוב, לשונאי

איני רואה כאן לא בידול תנועות ולא צורך בבידול. במקרא באיזשהו מקום כתוב מַמשלותיו, ובעצם הסגול והפתח הם אלופונים, לא כן?

הרהוט

New member
התופעה קורה גם כשיש למ"ד מיד אחרי המ"ם

מֶלתחה, מֶלחציים, מֶלקחת/מֶלקחיים.

IDAN30

New member
ההסבר

שאני מכיר: תנועת הסגול במשקל מקטל(ה) - כמו מרחק, מלקחיים, ממשלה, מרכבה - מיוחסת להשפעת העובדה שפה"פ היא אחת מאותיות ל, מ, ר. כיוון שאני קצת משועמם, טרחתי וצרפתי את הפיסקה הלרוונטית מתוך באואר-ליאנדר, ואף הדגשתי באדום את המשפט החשוב. |אייקון של השקעה|

חצי טון

New member
אז גם מלחמה בסגול?

ממסר, ממצא, מלווה ואפילו ממרח, למרות שזה נתון לויכוח.

IDAN30

New member
אין

רבותא בכך שבמקרא יש שמות במשקל "מקטל" שאינם בסגול. השאלה היתה איך מסבירים את אלו שהם בסגול.

חצי טון

New member
ואיך זה מסביר?

הרי באותה מידה אפשר להגיד שיש סגול בגלל כל אות אחרת, לא דווקא ל/מ/ר, וזה לא סותר אם במקרים אחרים זה לא מתקיים.

IDAN30

New member
לא, משום שסגול

יש רק בשורשים שפה"פ שלהן הוא למ"ר.

חצי טון

New member
א. לא נכון.

מחווה, למשל. ב. גם אם נניח שכן, הרי יש שרשים שפה"פ שלהם ל/מ/ר ועדיין יש חיריק. אז מה בדיוק בקשר בין ל/מ/ר לסגול?

IDAN30

New member
א. כן נכון.

בפעם הרביעית בשרשור הזה - אי אפשר להביא דוגמאות מחוץ לתנ"ך. בתנ"ך עצמו יש סגול רק בלמ"ר. ב. יש יוצאים מן הכלל, אבל אני מסופק אם תוכל לציין ולו שלוש דוגמאות של פה"פ למ"ר שבהן אין סגול. ואני מדגיש: מהתנ"ך.

למעלה