עזרה...

PIPER 4 ever

New member
עזרה...

בזמן האחרון גיליתי כמה "תאוריות" חדשות חחח "מחוננים הם לא חכמים- יש להם קליטה מהירה" "מישהו שקולט לאט לא יכול להיות מחונן" "מישהו עם הפרעת קשב לא יכול להיות מחונן" "מישהו עם הארכת זמן לא יכול להיות מחונן, ואי אפשר להשוות אותו לאדם בלי הארכת זמן" "מי שהוא תלמיד לא טוב- לא יכול להיות מחונן" "מי שלא משקיע בלימודים לא יכול להיות מחונן" "מי שלא נראה מחונן- הוא לא מחונן" "אייקיו לא מודד כלום כי גם מי שאין לו אייקיו גבוה יכול להיות חכם" "מחוננים וגאונים הם אנשים מתוסבכים מבחינה חברתית" "מחונן לא חייב להיות עם אייקיו גבוה" ועוד ועוד ועוד... עכשיו- אני עצמי יודעת שכל זה שטויות... אבל יש כמה אנשים שאומרים את זה ובטוחים שהם צודקים! אם יש מישהו שיכול להסביר בצורה מפורטת כל אחת מה"תאוריות" אני אשמח... כי ככה אני אוכל לתקן את האנשים האלה שטועים ומתווכחים איתי על זה. תודה :)

neko

New member
טוב, ננסה:

"מחונן לא חייב להיות עם אייקיו גבוה" מחונן, בהגדרה, הוא אדם עם IQ מעל לרף מסיום (2% עליונים באוכלוסיה. המשפט הזה דומה ל-"דוקטור לא חייב שיהיה לו דוקטורט" או "שחקן כדורסל לא חייב לשחק כדורסל". "מחוננים הם לא חכמים- יש להם קליטה מהירה" זה דווקא די נכון - אמנם אין ממש הגדרה ספציפית של "מה IQ גבוה עושה לאדם", אבל בד"כ בעלי IQ גבוה יתפסו מהר יותר, ויקשרו את המידע יותר טוב. חוכמה, בהגדרה, כוללת בתוכה ידע ונסיון ולכן לא הכרחי שמחונן יהיה גם חכם. למעשה, סביר שמבוגר ממוצע יותר חכם מילד בן 10 מחונן. "מישהו שקולט לאט לא יכול להיות מחונן" לא בטוח. שוב, אין הגדרה מדוייקת, אבל יש אנשים (כמו איינשטיין) שידועים כאינטליגנטים, אך מעידים על עצמם שאינם מהירי מחשבה, וצריכים זמן לקלוט ולחשוב על דברים. "מישהו עם הפרעת קשב לא יכול להיות מחונן" שום קשר שבעולם בין הדברים, זה כמו להגיד "מישהו עם אסטמה לא יכול להיות גבוה". "מישהו עם הארכת זמן לא יכול להיות מחונן, ואי אפשר להשוות אותו לאדם בלי הארכת זמן" הארכת זמן ניתנת לרוב על לקויות למידה (בד"כ הפרעות קשב או דיסלקציה), שאינן לא קשורות לאינטליגנציה). "מי שהוא תלמיד לא טוב- לא יכול להיות מחונן" "מי שלא משקיע בלימודים לא יכול להיות מחונן" "מי שלא נראה מחונן- הוא לא מחונן" סתם טיפשי, לא ראוי להתייחסות "אייקיו לא מודד כלום כי גם מי שאין לו אייקיו גבוה יכול להיות חכם" נושא שנידון לעומק בתחום. הדעה הרווחת היא ש-IQ מודד פוטנציאל - מי שיש לו IQ נמוך יוכל להיות חכם (ללמוד הרבה) ולעקוף מישהו עם IQ גבוה - זה רק יהיה לו הרבה יותר קשה. יש הרבה חוקרים בעלי IQ ממוצע, והרבה נהגי מונית מחוננים. "מחוננים וגאונים הם אנשים מתוסבכים מבחינה חברתית" כנראה שזה דווקא נכון - מחקרים מראים שיש מתאם ישיר בין IQ לבעיות נפשיות. במחקר שראיתי פעם, טענו שמחוננים מראים פי 2 נטיה לסכיזופרניה מאנשים בעלי IQ נורמלי, ו"גאונים" (עוד סטיית תקן מעל הממוצע, IQ של 148) פי 3 מהממוצע. נותרת השאלה האם מדובר בקשר ישיר, או שהאינטליגנציה גורמת לאדם להסתדר פחות טוב עם הסביבה, מה שגורם לבעיות נפשיות אח"כ. מקווה שעזרתי לך להתכוונן...

lernery

New member
בקשר להפרעה נפשית

לדעתי (הלא מבוססת ולא מחקרית וכו') IQ גבוה מראה בעיקר על התעסקות אובססיבית-משהו בשאלות היגיון, חידות, מספרים וצורות. מי שזה עיקר עיסוקו מפתח הרבה פחות כישורים בין-חברתיים ורגשיים ולכן מועד הרבה יותר להפרעות נפשיות. דוגמא של פיתוח יכולת אחת על חשבון השניה היא כדורגלים - עיקר עיסוקם בחיים הוא כושר ופיתוח היכולת המרחבית ביחס לכדור, ולכן הם קבוצה בעלת סיכון גבוה לIQ נמוך וחתונה עם דוגמנית.

neko

New member
תאוריה לא רעה, למרות שלא הייתי

מתנגד לסיכון לחתונה עם דוגמנית
בסה"כ מאד קשה לקבוע אם IQ גבוה הוא תוצר של בעיות חברתיות, הגורם לבעיות חברתיות, או שיש להם גורם אחיד אחר.

לאו דווקא בקשר לסעיף האחרון

ראיתי מחקר שעקב אחרי אוכלוסיה אנשים שה-IQ שלהם היה גבוה בהרבה מהאוכלוסיה הכללית (כ-1000 אנשים, כ-140 IQ) במשך מספר עשורים ומצא שהם יותר עשירים, מאושרים מעורים בחברה וכו'. עקרונית זה לא נוגד את עניין הבעיות הנפשיות, אך עדיין קשה לשתי הנתונים האלה להתקיים האחד עם השני.

Gulash Man

New member
בא לי להתייחס ../images/Emo6.gif

הכל פה לפי דעתי אז לא להתנפל אם אני טועה, אבל אני בהחלט מוכן להתווכח על כל דבר שתגידו לי אבל אחרי שאני אחזור מהגדנע ביום רביעי
מחוננים הם לא חכמים- יש להם קליטה מהירה לפי דעתי, הגדרה של חכם בזמן ביצפר זה אחד עם ציונים גבוהים, עכשיו לפי כל אבחון שעברתי אני נחשב למחונן אבל הציונים שלי...בעע וזה באמת רק בגלל שאני פשוט מוותר על רוב המקצועות...מקצועות שאני מחליט להשקיע אני לומד טיפה והציונים שלי הרבה מעל הממוצע מישהו שקולט לאט לא יכול להיות מחונן חלק מהאייקיו תלוי בקליטה מהירה אז זה דיי נכון בסך הכל מישהו עם הפרעת קשב לא יכול להיות מחונן שטויות...הפרעת קשב זה בעצם סוג של דיסלקציה והרבה דיסלקטים הם גאונים אפילו סאבלימינל והצל (פפפפפפפפ סתם...
) מישהו עם הארכת זמן לא יכול להיות מחונן, ואי אפשר להשוות אותו לאדם בלי הארכת זמן שטויות...לא בעיה להוציא הארכת זמן וכמו שאמרתי על דיסלקציה מקבלים הארכת זמן ויש דיסלקטים מחוננים מי שהוא תלמיד לא טוב- לא יכול להיות מחונן לעעעעע...ראה ערך "אני" מי שלא משקיע בלימודים לא יכול להיות מחונן השקעה זה עניין אישי אצל כל אחד, יש הרבה מחוננים שבוחרים דרכים אחרות, למשל לא להשקיע בלימודים... מי שלא נראה מחונן- הוא לא מחונן נו באמת... אייקיו לא מודד כלום כי גם מי שאין לו אייקיו גבוה יכול להיות חכם אז זהו שכבר אמרתי את זה...בנאדם יכול להגיע לרמה שייקרא חכם ורק בזכות לימוד מסיבי ושינון אז כן, גם מי שאין לו אייקיו גבוה יכול להיות חכם מחוננים וגאונים הם אנשים מתוסבכים מבחינה חברתית יש בזה יותר מחלק נכון...יש הרבה תסביכים חברתיים אצל אנשים שהם מחוננים, כי חלק מהיות אדם מחונן זה מחשבה מרובה מידי...וכשבנאדם חושב יותר מידי הוא תמיד מגיע לתסביכים (או שזה רק אני ??) ואז יש גם תסביכים חברתיים אבל מצד שני לא חסרים עכשיו ממש קבוצות של מחוננים שמסתובבים ביחד ואחלה להם ביחד... מחונן לא חייב להיות עם אייקיו גבוה חלק מהגדרה של מחונן זה אייקיו גבוה ...

Dark Muse

New member
מחוננים לרוב הם חנונים ../images/Emo6.gif

סתם סתם... בחיית למי אכפת להיות מחונן או לא? עוד מדד טיפשי של החברה של ימנו. תשם מחונן במצבי השרדות ותראה איך הוא מת מהר מאוד. לעומת זאת, תשם אחד עם אומץ לב תושיה וגבורה והסיכוי שהוא ישרוד, גבוה. מה שמוביל למסקנה שהאדם הממוצע זה בעצם האדם המושלם

ביציק

New member
יש לי הארה בקשר לבעלי IQ גבוה

והתבודדות. ככל שה-IQ גבוה יותר (הוכח מחקרית), אחוז ה"התבודדות" של אותו אדם גבוה יותר. לבני אדם בעלי IQ גבוה מעל הממוצע יש נטייה להתעמק בדברים שחורגים מן הנורמות המקובלות ולחפור יותר מדי, לכן הם מבינים ורואים דברים בחברה שאנשים אחרים פשוט לא מבינים ולא קולטים, כתוצאה מכך הם מתבודדים מהחברה במודע ובלא מודע. הם יוצרים לעצמם תסביכים חדשים ועקב כך חרדות ומחשבות שווא שמתפתחות כתוצאה מהתעמקות בדברים שאין עליהם תשובה הם נוטים להשתגע מהר יותר ונטייתם לחוסר שפיות גדולה פי כמה מבן אדם ממוצע בגלל הבנת החיים העמוקה שלהם (בפרט מחוננים רגישים). אך (!), יש להבדיל מבעלי IQ גבוה מעל הממוצע שהם לרוב חסרי רגש ומתנהגים כ"רובוטים", הם לא מפתחים תסביכים, לא חרדות ולא שום מחשבות שווא, לעומת זאת, הסוג השני , בעלי IQ גבוה מעל הממוצע וטיפוסים רגישים (יש שיאמרו שזה נוגד אחד את השני, לי נראה שככל שה-IQ גבוה יותר, בנאדם רגיש פחות), מפתחים חרדות, דיכאונות ותסביכים. אני אומר את כל זה על סמך קריאה והתעניינות בחומר וחוויות אישיות.

E s t e b a n

New member
מממ.

תראה לי בבקשה את המחקר
הקשר בין הוא לא לינארי אלא, אם כבר, U הפוך. אני חושב שהניתוחים האלה הם חסרי משמעות -- כי אין בהם כדי להסביר סיבתיות. אתה יכול למצוא התאמה בין כמעט כל חריגה מהנורמה בכל תחום שהוא לבין התבודדות - פשוט כי התבודדות משמעה או אי-ציות לנורמה של לא להתבודד, או דחיה ע"י החברה שיצרה את אותה נורמה. לדוגמא - מה לגבי התבודדות אצל "2 אחוז קיצוניים" מהאוכלוסיה בתחומים אחרים? אנשים גבוהים באופן חריג, אנשים נמוכים באופן חריג, אנשים רזים או שמנים באופן חריג, וכו' וכו' וכו'. בקיצור, כל ההסברים שניתנו כאן נשמעים לי קצת מאולצים, בהעדר נתונים נוספים. אשמח, כאמור, לראות את המחקרים הנ"ל...

לא מסכים

IQ היא יכולת הסתגלות, זה אחת ההגדרות של המספר הזה. לכן הסיכוי של אדם בעל IQ גבוה יותר לשרוד באמצע המדבר היא גבוהה יותר מאשר אדם רגיל.

Dark Muse

New member
שטויות...

לשרוד באמצע המדבר זה הרבה הרבה הרבה מעבר לIQ... זה עניין של אישיות ורגשות ולא מנת משכל.

שמע מדבר זה קיצוני

אבל עדיין יכולת הסתגלות היא בעצם IQ. ברור שכל כושר ההסתגלות בעולם לא יעזור אם אתה נכה, קטן, ומת אחרי יום בלי שתייה. אבל אני דבק במה שאמרתי.

gill142

New member
אוקיי,

אני מסכים עם מי שאומר שמחונן הוא בעל קליטה מהירה ולא חכם, כי עצם הקליטה המהירה הופכת אותך לחכם, וכל אחד יכול להפוך לחכם אך לכל אחד זה בזמן שונה. כל השאר שמי לא יכול להיות מחונן זה טעות איומה, כל עוד תשקיע ותשפר תוכל להיות מחונן. בקשר לתסבוך החברתי זה נכון אצל אנשים מסויימים ולא נכון אצל אחרים. IQ מודד רק לכמה דקות שאתה נמדד בהם, ומי שיש לו IQ גבוה נחשב חכם אבל אולי הוא סתם מרמה?! מחונן לא חייב להיות עם IQ גבוה, נכון, אבל בדרך כלל יש לו..

PIPER 4 ever

New member
אמממ

מחונן לא חייב להיות עם IQ גבוה? אבל כולם כתבו שכן... ועצם העובדה שמישהו מחונן זה מכיוון שיש לו IQ גבוה... אחרת איך איתרו אותו בתור מחונן?

למעלה