עזרה

adishay16

New member
עזרה

אהלן, אינני יודעת אם הגעתי למקום הנכון אבל אשמח אם תוכלו לעזור לי אני מחפשת לאפיין את התרבות הישראלית העכשווית. אני צריכה להציג זאת לבני נוער בני 15-18 יהודים מהתפוצות. מה לדעתכם הם המאפיינים המרכזים של התרבות שלנו? ואיך לדעתכם יש להציג אותה לבני נוער יהודים מחו"ל? תודה

יוסי ר1

Active member
שלום לך. אני מניח שתקבלי תשובות שונות כמספר

המשיבים. אבל ישנם מספר מרכיבים שאני מניח שעליהם תהיה הסכמת רוב. שפה - עברית זיקה למורשת העם היהודי. מודעות גבוהה לשוני המוצא, בין עדתי ובין ארץ מוצא. את יכולה להוסיף גם סוגי התנהגויות, כאשר בדרך כלל מייחסים לישראלים פתיחות, גישה ישירה, סחבקיות, קלילות, ונכונות לסייע ולהקריב קרבן אישי עבור האחר בעת צרה. אני יודע שלעניין המורשת היהודית יתעורר כאן ויכוח. אז אקדים ואומר שרוב העם כאן הגיע מעצם היותו יהודי ומתוך זיקת העם היהודי לארץ ישראל. גם החילונים שבעולים. ברור שישנם בני מיעוטים רבים שאינם יהודים, הנחשבים לישראלים. אבל אי אפשר להתעלם מהאינטראקציה שלהם עם היהדות. ואחרון חביב, להגדיר ישראליות הוא אתגר יותר מרתק מאשר להגדיר כמעט כל תרבות אחרת. כיון שמדינת ישראל היא מדינת מהגרים, ובעצם רוב רובם של החיים כאן עלו מתישהו מהיכנשהו בפחות מ80 השנים האחרונות, אין אח ורע לקיבוץ גלויות כזה בשום תדינה או תרבות. כך שעצם ההתערבבות וההתחככות של בני העדות השונות אילו באילו, יוצרות מחדש את הישראליות, כל רגע נתון מחדש.

amit1270

New member
המאפיין המרכזי של התרבות שלנו

ושלנו הישראלים בכלל, הוא חוסר סבלנות.

המאפיינים המרכזיים הם שלושה - מאד ייחודיים:

1. בלבול המושגים במילה תרבות , שאינו קיים בשום שפה אחרת למיטב ידיעתי - תרבות כ"ציוויליזציה, תרבות כ Culture , ותרבות כצורת התנהגות, נימוסים והליכות. בכל שפה אחרת יש שלושה מונחים שונים למושגים האלה. כידוע, הלשון יוצרת את אופן ההמשגה ולכן הבלבול הזה מהותי. 2. העיסוק האובססיבי ב"מהי תרבות ישראלית" אין לו אח ורע בשום מקום, וזהו עיסוק מלווה בהכאה על חטא (של הזולת). למיטב ידיעתי, אף אחד לא מתחבט במאפייני התרבות הטוגולזית או אפילו הקנדית. 3.הניסיון למצוא מכנה משותף, שאינו קיים בין קבוצות מפוזרות ומפורדות כל כך. - המכנה המשותף לצרפתים או בהוטנים, גרמנים או ספרדים, גדול לאין ערוך מאשר בישראל, בה יש קבוצות אתניות ודתיות רבות השונאות זו את זו בלהט, וחשות תחושת נבדלות תרבותית ועליונות - חרדים, דתיים לאומיים, ערבים, רוסים, במידה מסוימת "מזרחיים", אתיופים, הם רק חלק מהקבוצות הללו

יוסי ר1

Active member
תגובה ל3:

לעניין המכנה המשותף שלדבריך אינו קיים. היית צודק לו היינו מדינת מהגרים סתם. כמו ארה"ב שמגיעים אליה מכל רחבי הגלובוס לחפש את הזהב המתגולל ברחובות. אבל דוק: למדינת ישראל מגיעים מכל רחבי הגלובוס אנשים על רקע זיקתם ליהדות. בין אם אתיופים, בין בני שבט המנשה מנהר הסמבטיון, בין אם רוסים שהאמא של הסבתא היתה יהודיה, יש להם צילום של מסמך. נכון שרובם אינם יודעים היום מהי בכלל יהדות, אבל הטריגר הראשוני לקשר לכאן הוא יהדותם. (וכדי להלהיט קצת את הרוחות, יהדות כמובן היא דת, לפני היותה תרבות).

אתה חי בסרט אחר

כ70% בלבד מתושבי ישראל הם יהודים לפי לאומיותם, ורבים מאלה לא יגדירו עצמם כיהודים אלא כישראלים.

masorti

New member
אתה זה שחי בסרט...

מתוך אותם 70% שהם בני הלאום היהודי - רק מעטים יתכחשו לדתם היהודית ויטענו ל"ישראליות". נכון הוא שאותם מעטים זוכים לייצוג-יתר אדיר חסר שום פרופורציה בתקשורת ולכן נדמה שהם הרוב. חוץ מזה, הדרך שבה רובם של אותם מעטים יתכחשו ליהדותם היא ע"י הנגדה ליהדות קרי תמונת ראי של היהדות. קח לדוגמא את אלה שמצפצפים על יום כיפור להכעיס. כדי ללמד לקח את הדוסים הם חוגגים את יום "אנטי כיפור" ע"י הזמנת ידידיהם לסעודה חגיגית בצהרי היום. ברגע שהם הפכו את היום הזה ליום מיוחד (ולא ליום שבו אוכלים כרגיל), הם הגדירו את עצמם דרך ארון המושגים היהודי.

תגיד, נראה לך שאני "הרוב" בתקשורת?

לדעתי אנשים כמוני הם מיעוט שבמיעוט. גם בתקשורת לא ממש מתים על אנשים כמוני, כי גישה מורכבת ולא חדמימדית תמיד מפריעה לתקשורת צהובה וכוחנית. מהצד השני גם אתה מגזים בטענה שאני מגדיר את הישראליות שלי על ידי עריכת טקסים אנטינומיסטיים - זו דווקא הייתה הגישה של יהודי דגול מאוד בשם יעקב פרנק, כידוע לך. עפ"י כל מיני מחקרים, ממשיכי שבתאי צבו ופרנק נמצאים דווקא בציבור הדתי ולא החילוני ממש.

masorti

New member
אנשים כמוך הם בהחלט הרוב בתקשורת...

לפי כל הסקרים כ- 70% מהאוכלוסיה היהודית בארץ צמים ביום כיפור. תעשה סקר כמה מאנשי התקשורת ה"לאומית" צמים ביום כיפור. אני אתפלא אם 20% מהם צמים. אפשר לזהות בעין בלתי מזוינת את הבוז והעוינות של אנשי התקשורת לדת בכלל ולדת היהודית בפרט. ואותו כנ"ל חל לגבי עוינות פתולוגית לימין ובפרט למתנחלים. אני לא יודע מה הכנסת את יעקב פרנק לענין. העובדה היא שחילונים-להכעיס רבים עורכים סעודה חגיגית בצהרי יום הכיפורים.

renjintso

New member
וואלה, מאיפה העובדה הזאת?

לא מכירה ולא שמעתי מעולם על מישהו שעורך סעודה חגיגית להכעיס בצהרי יום כיפור. ואני גרה במרכז ת"א ועובדת באחד מגופי התקשורת הגדולים בארץ. אלא אם ב"סעודה חגיגית" אתה מתכוון ל"אוכלים משהו כשרעבים", או אפילו "אוכלים ביחד עם כמה חברים, בתוך הבית", ואז אני מודה באשמה. ממתי, אגב, צום ביום כיפור הוא מדד ללאומיות? לעומת זאת, אני מסכימה איתך שבתקשורת יש הטייה ועוינות לקבוצות מסויימות. אני גם מסכימה שיש בעיה עם הקו האחיד של התקשורת. לדעתי זה לא כ"כ זדוני כמו שאתה אוהב לדמיין, אלא נובע מחוסר יכולת לראות מחוץ לקופסה של עצמך. זאת חולשה של רבים (אהמ, אהמ), לא רק של אנשי תקשורת.

masorti

New member
כן, בהחלט...

"אוכלים ביחד עם כמה חברים, בתוך הבית" זו סעודה חגיגית ביום כיפור. ביום חול רגיל את לא מזמינה כמה חברים הביתה לסעודת צהריים משותפת. (ובמרוצת השנים יצא לי לשמוע על כמה ארוחות חגיגיות שכאלה) לגבי התקשורת... גונבה לאוזני שמועה על איש תקשורת שקורא במאמר בעתונו לחלל בפרהסיה את יום כיפור. הוא ידוע כאדם בוטה, אבל הוא אומר את מה שהרוב המכריע של אנשי התקשורת חושבים. שימי לב לעוד המלצה לחג שהיה לתקשורת דחוף לפרסם לקראת יום כיפור. מעניין גם למה קריין החדשות אומר בטלויזיה לקראת יום כיפור "צום קל לכל הצמים". (עודד בן עמי זכור לי ספציפית, אבל יש עוד כמוהו) הסאב-טקסט הוא "אני לא צם, וכך גם הרבה נאורים כמוני". את מעלה על דעתך קריין בטלויזיה בארץ ערבית מאחל לצופיו בנוסח דומה לקראת הרמדאן? רק בישראל הברנז'ה התקשורתית יכולה להגדיר בשידור חי את הצמים כ"אתם" ולבדל את עצמה מהם. אני אפילו לא אתחיל לפרט על שלל תוכניות הבישול בטלויזיה בהן השפים והאורחים מציגים מאכל המערב בשר וחלב, ואח"כ תוך גיחוך לא מוסתר מסבירים איך מכינים את הגירסה הכשרה. יום כיפור הוא מדד ללאומיות בגלל שהוא נחשב מאז ולתמיד להרבה מעבר למשמעותו הדתית נטו. אנשים חילונים בכל הדורות ובכל העולם טרחו לצום ביום כיפור ולהגיע לבית הכנסת ל"כל נדרי" כדרך להצהיר על שייכותם לקולקטיב היהודי. אותם חילונים ישראלים שמתנערים בבוז מכל קשר ליום כיפור מייצגים אנטי-יהודיות רדיקלית.

כי זהו אינו יום חול רגיל

זהו יום ש"אין מה לעשות בו" למי שאינו מעוניין במנהגים הדתיים - אין מה לראות בטלוויזיה, אי אפשר לנסוע לשום מקום, אי אפשר לצאת לקניונים, לחנויות, לבתי קפה. וכשאין שום דבר לעשות, החלל מתמלא בדברים שכן אפשר לעשות - לקרוא ספר או עיתון בדד בבית, או לחילופין, להיפגש עם החברים. אני מבטיחה לך שלו היו חנויות פתוחות ביום כיפור, מסעדות, קניונים, בתי קולנוע, טלוויזיה וכן הלאה - אף חילוני לא היה מרגיש צורך לצאת מגדרו ולהזמין את כל חבריו למפגש עם סרט ואוכל דווקא ביום זה. זה לא "להכעיס", זה בגלל שאם אין מה לעשות, נפגשים עם חברים. אין פה שום עניין של סעודה מפוארת שנעשית דווקא לרגל יום כיפור במטרתה לנהוג הפוך ממנהג אנשים מאמינים ביום זה.

masorti

New member
ביום השואה את מזמינה חברים לסעודה מפוארת?

ודאי שלא. וזאת למרות שגם אז אין בתי קפה ובתי קולנוע, והטלויזיה משעממת רצח. הסיבה היא... משום שאת מזדהה עם המסר של יום השואה. לא כל שכן אותו הטיעון לגבי יום הזכרון, שנתפש ליום זכרון ישראלי ולאו דווקא יהודי. אבל יום כיפור הוא כמובן שטות של הדוסים. לכן רצוי ומומלץ "לפתוח שולחן" במהלכו עם כל החברים.

אבל זה בדיוק מה שאני טוענת

כשאדם חילוני לא מזדהה עם ה"מסר" של היום, ואין לו שום דרך לבדר את עצמו, סביר שהוא יעביר את הזמן בפגישות עם חברים, סרטים בבית, אוכל, ספרים ועיתונים. כי זה מה שיש. אם אדם דתי לא מזדהה עם המסר של יום מסוים, ומאיזו סיבה מנהגי היום שוללים ממנו את שגרת יומו, לא הייתי מצפה שישב יום שלם על הספה ויבהה בקירות אלא שימצא דרך אחרת להעסיק את עצמו. אני מזדהה עם המסר של יום כיפור ויום הזיכרון, עד רמה מסוימת. מבחינתי זה די משעמם שאין מה לראות בטלוויזיה, את רוב הזמן אני מעבירה באינטרנט וברשתות טלוויזיה זרות, ופעמים רבות כן נפגשת עם חברים כי משעמם, ואז רואים סרט ו/או מכינים משהו לאכול. אני אכן מזדהה עם ימים אלה יותר מאשר יום כיפור, ולו הייתי מזדהה ממש אני מניחה שהייתי נצמדת גם למנהגי הימים האלה. אבל אם יש מישהו שלא מזדהה עם המסר של הימים הללו, כמו למשל חלק מהחרדים בארץ, אין לי שום טענה אם הוא ישב בבית ויעשה מה שבא לו לעשות כדי למלא את החלל (אמנם עבורם סביר שזה לא כזה חלל, שאין טלוויזיה ואין לאן לצאת, אבל בכ"ז הכוונה מובנת). אני מתנגדת למי שמראה את הזלזול שלו ברשות הרבים. כך, למרות היותי חילונית ואתאיסטית גמורה, לא אדבר בסלולרי ברחוב או אוכל פיצה באמצע גינה ציבורית ביום כיפור. ומאותה סיבה לדעתי זו חוצפה כאשר חרדי ממשיך ללכת כשהוא ברחוב ונשמעת צפירה (ובביתו הפרטי, אין לי שום בעיה שימשיך ויעשה מה שעשה באותו רגע). כל עוד אנשים עושים את מה שהם עושים בפרטיות של ביתם, אני לא רואה בזה משהו שנעשה "להכעיס". בעיקר אם נכפית עליהם יציאה מהשגרה והם נאלצים למצוא דרכים למלא אותה. להכעיס, זה רק כאשר זה נעשה למען הפגנת זלזול באחרים. ועליי לומר, שוב - כחילונית בין חילונים, שלא ראיתי זלזול שכזה ביום כיפור (כלומר, עבירה ברורה על מנהגי יום כיפור בפרהסיה במטרה להפגין את חילוניותם). העובדה שאני פוגשת חברים בביתי, ומכינים משהו לאכול, ורואים סרט ביום כיפור - אין בה שום דבר "להכעיס". ממש לא מעניין אותי אם הציבור הדתי ידע שזה מה שעשיתי, או יחשוב שצמתי וכיפרתי על עוונותיי. זה נעשה כי יש לי חלל בידורי למלא, וכי אני לא מרגישה צורך לשעמם את עצמי יום שלם. ואני גם לא מצפה שאף אחד אחר ישעמם את עצמו יום שלם בגלל האמונות שלי. זה עדיין רחוק בעיניי מלהגדיר שזה נעשה להכעיס.

masorti

New member
יש הבדל...

בין לראות לבד (או עם המשפחה) סרט בוידאו ובין להזמין חברים לארוחה. הדינמיקה של ארוחה רבת משתתפים היא של ארוחת חג, והיא מפגינה זלזול ביום כיפור. זה לא משנה האם את עושה דווקא לדוסים השכנים או דווקא לאלוהים או סתם כדי להוכיח לעצמך שהדוסים לא יכפו עלייך כלום. אגב, מעניין מאוד כיצד מצליחים צלמים חילוניים להנציח חרדים שלא עומדים בצפירה. הרי בשביל להפעיל את מסרטת הוידאו - הצלם עצמו צריך לא לעמוד דום בזמן הצפירה. אבל אני מניח שמצוות הכפשת הדוסים השחורים המסריחים גוברת על חובת העמידה בזמן הצפירה.

אבל כל הסיבות שהבאת הן להכעיס

לעשות דווקא לשכנים, לאלוהים, או להוכיח שלא ייכפו עליי. כולן נובעות מדווקא. ואילו אני הסברתי בדיוק את ההפך - שזה נובע פשוט מחלל בידורי שרוצים למלא במשהו, ואין שום דווקא כלפי אף אחד. ואני גדלתי בשכונה דתית-חרדית, אני לא צריכה שינציחו עבורי דברים כאלה במצלמה. ובניגוד לרבים משכניי שהראו זלזול מוחלט בי ובחילוניותי כולל זריקת קללות ביידיש לעברי, אני תמיד הקפדתי לא להפעיל מוזיקה או טלוויזיה חזקה בשבת, שאם באים לאסוף אותי בשבתות או בחגים לא יצפצפו לי מלמטה ורוב הזמן גם הלכתי כמה רחובות כדי שלא ייכנסו בכלל לשכונה. בתור חילונית, מעולם לא הרגשתי צורך לעשות דווקא לאף דתי או חרדי, והאמת היא שרוב הזמן הרגשתי את המצב ההפוך, כאמור. אבל על כל פנים, לאכילה או למפגש עם חברים ביום כיפור, אין שום קשר לדווקא לאף אחד. פשוט... משעמם. זה הכול.

גנגי

New member
אבל מה הבעיה, אלפקה,

אין קשר למה שאת הסברת ולעובדות. מסורתי מתעצבן כי הוא החליט שאת עושה דווקא, להכעיס. העובדות או מה שאמרת לא ממש מעניינים אותו. זה שקוף כמו מים.

masorti

New member
בתור אחת שמכנה את האל בגוף נקבה...

את לא בדיוק אובייקטיבית בענייני פרובוקציות חילוניות.

למעלה