עזרה תרגומית

• פותח הנושא IceL
  • פורסם בתאריך

IceL

New member
עזרה תרגומית

בלע, זה קשה לתרגם תארים- אפילו יחסית ידועים!- באנגלית לעברית. אני צריך את זה לצורך גרסה מעודכן של "ספר הדעת" של ואנור (לשעבר ספר השרבוטים). המילה הראשונה היא chaplain. הכוונה כמובן היא לאיש דת המשויך לארגון שאינו בהכרח דתי מחד, אך כוונתי העיקרית היא לאיש דת בתפקיד צבאי. המילה השנייה היא Bestiary. הכוונה היא לחלק מהמסך המתאר צורות חיים שונות המופיעות בואנור כגון שדים, דרקונים ושאר דברים מוזרים. לשניהם לא מצאתי תרגום מספק- לאחד מצאתי תרגום רק כ"כומר" ג'נארי או "קצין דת", לשני לא מצאתי תרגום כלל. תודה לעוזרים.

IceL

New member
כמו כן:

מה עם מונח אלגנטי למילה soulless? כמובן שאין לזה תרגום ישיר, לכן אני מחפש מונח זורם. הכוונה היא ליצור שנשמתו חסר מילולית. הוא מעין אל מת בואנור אבל זאת לא ההשוואה הכי טובה.

marco star

New member
עונה

(הבהרה - מעולם לא קראתי על ואנור, ולא שמעתי עליה) Chaplain - יכול להיות מתורגם כ-רב/כומר צבאי. אפשר גם "כהן צבאי", אבל זה נשמע רע ולא שייך. "קצין דת" דווקא נשמע כמו תרגום לא רע. עוד אפשרויות הן: "נספח דת(י)", "קצין האמונה", "רב-אמונה" (בפרפראזה על רב-אלוף). Bestiary - לא הבנתי למה הכוונה בדיוק. שם קיבוצי לכל היצורים הנ"ל? (מפלצות, חיות/יצורי-פלא, וזו רק קצה היריעה)? ואולי התכוונת למישור הקיום שלהן? או שמה?... בכל זאת אני לא מכיר את העולם הנ"ל. Soulless - ?!, אין תרגום ישיר?! ומה עם "חסר-נשמה", מונח טוב וזורם? יש גם את "חסר-נפש" הפחות טוב, "מרוקן" (ריק מנשמה, מונח שמופיע בסדרת הרואים למרחק), ואני בטוח שיש עוד כמה אפשרויות לא רעות...

IceL

New member
אממ...

Soulless: אין תרגום ישיר במילה אחת, לכך התכוונתי. כמובן שכרגע אני כותב חסר נשמע אך שאפתי למונח טוב יותר, עדיף בעל מילה אחת. "מרוקן" דווקא לא רע. Bestiary : לא קשור לואנור. Bestiary זה מונח לספרים מימי הבינים שכתבו בצורה ציורים על חיות הטבע של אירופה בד"כ בלווית מוסרי-השכל דתיים. השימוש המודרני של המילה מתיחס לדבר דומה ל"מגדיר המפלצות" מחד, או לבתי גידול לחיות מאידך, בדומה לשימוש של המילה כתיאור למבנה המיצג יחידות הקשורות לחיות במשחקי אסטרטגיה (ה-Bestiary של האורקים בוורקראפט 3 מיצר רוכבי זאבים ורוכבי וויברנים). השימוש שלי במילה הוא כמובן כמגדיר ולא כמבנה, ובמובן מסוים קרוב יותר לשימוש המקורי. Chaplain: רב אמונה נשמע די טוב. עכשיו יש לי בעיה כשהדמות שאמורה לשאת את התואר הזה כרגע היא בחורה... :)

ogmios

New member
מרוקן בעייתי קצת

הוא נושא איתו קונוטציות של משהו שפעם הייתה לו נשמה, אך מישהו רוקן אותה ממנו (כמו אלה בשושלת הרואים למרחק). אני לא בטוח שזו הקונוטציה שאתה מחפש לואנור.

רבן

רבן היה המונח בו השתמשו בתרגום ישן של אייבנהו שקראתי פעם עבור קציני המסדר הטמפלרי - זה מצלצל מספיק טוב.

marco star

New member
תגובה

Soulless - שים לב שגם המילה באנגלית היא למעשה שתי מילים. רצה המקרה ושתיהן התחברו היטב ע"י ה-ל'. אם אתה כה מתעקש על מילה אחת זורמת, אז הנה שני רעיונות נוספים: "חַיְסָר" (צירוף המילים חי וחסר, ודמיון מאוד לא מקרי ל"חייזר") "נשממה" (נשמה + שממה, ועכשיו שאני חושב על זה... זו מותק של מילה!) Bestiary - אני מניח שהמילה הזאת נגזרה מהמילה beast - בהמה. אז מה דעתך על "הפואמה לבהמה"? למרות שאני מניח שאין קשר ממש לשירים, זה נשמע נחמד מאוד ומרומם את הרוח... אפשר גם "אגדות חיות", ומשום מה יש לי הרגשה שאתה תיקח את המונח הזה... (קולע למטרה מחד, וקורץ לביטוי ידוע מאידך). Chaplain אבל אישה? אז תקרא לה "רבת אמונה".

marco star

New member
תוספת ל-Bestiary

אפשר גם לקרוא לזה: "בהמולוגיה", "יצורולוגיה", "מפלצולוגיה" (הנשמע לי דומה באופן חשוד ל"מיתולוגיה"), ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה עליך. אפשר, כמובן, להחליף את ה"לוגיה" ב-"גרפיה" ("בהמוגרפיה" [דמוגרפיה?], "יצורוגרפיה", "מפלצוגרפיה" ושמות נוספים שיגרמו למורי הגיאוגרפיה באשר הם לצרוח בבהלה). ואני בטוח שיש עוד סיומות יווניות/לטיניות שיכולות להתאים... הרעיון לזה? הסיומת של Bestiary, ה-iary, נשמעת לי מוכרת ממילים אחרות, קיבוציות גם כן...

IceL

New member
נחמד

אהבתי את הנשממה. אני חושב שאני אשתמש בזה. הרעיונות האחרים לא ראית בכלל. טרם מצאתי תרגום יאה לChaplain

IceL

New member
אגב,

soulless אינן שתי מילים אלא מילה וסיומת. הסיומת less מוצמדת למילים רבות, למשל defensless. המילה less לבדה משמעותה פחות. זאת סיומת בידיוק כמו שיש סיומת ing או סיומת er (כמו higher) וכו'.

ננסק

New member
מציע מטאפורות

במקום לנסות להגיד ישר "משהו שאין לו נשמה", אפשר: "חסרי הלב" (בייחוס לכך שיצור בעל לב הוא יצור מוסרי, חי, אמיתי, עם נשמה), "החסרים", "הרדומים" (במקומות בהם שינה נתפסת כמוות זמני, למשל), "המרוקנים מכל", "התפלים" (כי הדבר החשוב מכל חסר בהם), "בני התהום" (תהום בכוונה מטאפורית: בור, חוסר, היעדר).

תופל?

על בסיס תפל, וזה גם מתחרז עם אופל, ונשמע קצת כמו Teufel (טויפל - בהגייה אשכנזית "תופל" נשמע אותו דבר), שטן בגרמנית.

למעלה