הי לך
בתור מי שעברה את הניתוח לפני 10 ימים, אני אומרת לך שאת יכולה להרגע.... נכון, ניתוח נשמע הכי מפחיד בעולם, ובינינו זה באמת לא מלהיב כמו בילוי בבר טוב, קונצרט או ארוחה טובה במסעדה (אלא אם כן האוכל של אסותא ממש טוב.....) אבל - אני יכולה להגיד לך שזה ממש לא סוף העולם. שוב, נכון, זה מפחיד לפני, אבל בדיעבד זה לא נורא, אפשר להתגבר ואפילו בקלות. אז נתחיל מהימים שלפני (שזה עבורך, אם הבנתי נכון, ממש עכשיו....): אני הייתי ממליצה היום (יום שבת) ומחר (יום ראשון) לא לאכול אוכל כבד מדי.סתם בשביל ההרגשה הנעימה יותר, כי עם כל המתח לא נעים שמשהו "עומד" בקיבה.... בנוסף, לא הבנתי אם בקשו ממך הכנה של המעי או לא. יש רופאים שמבקשים ויש רופאים שלא. אלו שמבקשים, בעצם מבקשים שתשתי חומר מרוקן כיממה לפני הניתוח, חומר שגורם לשלשול, על מנת לנקות את המעי וזה רק למקרה שיהיה צורך בהתערבות גם במעי (ולא, לא להכנס לפאניקה, ברוב המקרים אם אני הבנתי נכון אין צורך בעירוב של המעי, רק אם יש אנדו' קשה שמערב את המעי....). בכל מקרה כפי שכבר ציינתי, לא כל רופא מבקש את זה. תכתבי לי אם את צריכה הכנה או לא. אם כן- אתן לך טיפים ספציפיים בנושא. אם לא- אשרייך וכיף לך. העינוי הקטן הזה ממני לא נחסך, מצד שני לא הייתי מספיק חכמה לבקש טיפים מראש, ועד שביקשתי כבר היה מאוחר מדי, הייתי מאושפזת ולא יכולתי לקרוא את ההמלצות... כך שבדיעבד סבלתי סתם... לגבי ההכנה לניתוח- תארזי לך בתיק דברים שחשובים לך לקחת איתך. אני לקחתי חצי בית, אבל ככה אני... טיפים חשובים - נעליים שאפשר להכנס איתן למקלחת למשל.... אני לא יודעת איך זה בפרטי, מניחה שתתאשפזי ביום הניתוח ותשוחררי למחרת, אם לא יהיה ניתוח גדול מדי.... (ואם מדובר רק בציסטות בשחלה, אזי נראה לי שיהיה בסדר....) לגבי מקלחת, לא יודעת אם ייצא לך להתקלח שם, אבל לדעתי עדיף שיהיו נעליים מתאימות.... תקחי בחשבון שלפרוסקופיה עושים באמצעות מספר חתכים, אחד בטבור, והשאר בשיפולי הבטן... קחי איתך תחתונים מספיק גבוהים שישבו מעל החתכים בשיפולי הבטן אבל לא ממש על הטבור. אם יש לך שמלה קלילה ליום השחרור, עדיף לדעתי, אם לא אז טרנינג שלא לוחץ בבטן.... אני לקחתי אתי גם מי פה ותרסיס לפה, שונאת את הטעם שיש בפה אחרי שעות מרובות של צום.... כמו כן, ייתכן דימום ואגינלי אחרי הניתוח, קחי עמך פדים הגייניים.... אני לקחתי בקבוק חם אבל בסוף לא השתמשתי בו....טוב, לקחתי כאמור עוד בערך 50 פריטים שלא השתמשתי בהם.... בבית חולים ציבורי יש בעיה של גנבות ויש בתל השומר ארוניות עם מגרה שאפשר לנעול, אבל צריך להביא מנעול... לא יודעת מה המצב בפרטי, מניחה שאין בעיה גדולה בנושא.... לגבי ההמלצה לואליום לפני הניתוח - המלצה מצויינת!! אני בקשתי בתל השומר מהמרדים ואליום לערב שלפני ולבוקר הניתוח, לצערי בבוקר הניתוח הוא לא רצה שאקח ואליום, טען שזה לא מסתדר טוב עם חומרי ההרדמה (פעם ראשונה בחיים שלי ששמעתי את זה!!) בדיבעד - הייתי מאד לחוצה ואין ספק שואליום היה מאד עוזר... כמובן כל ההמלצות שלי הן בהנחה שאין לך עוד מחלות רקע ושאין לה אלרגיה לתרופות.... בנוסף, אם כשאת נכנסת לחדר הניתוח עצמו את מרגישה מאד לחוצה (מה שמאד אפשרי, במקרה שלי הייתי ממש בלחץ והתחלתי לבכות....) את יכולה לבקש מהמרדים משהו להרגעה והוא יכול לתת לך ישירות לעירוי, ממש לפני ההרדמה. מרדימים אוהבים להרגיע את החולים שלהם לפני שהם מרדימים אותם... אני לא יודעת אם היית פעם בחדר ניתוח, אבל אני אנסה לתאר לך מה עומד לקרות, על מנת לנסות להפחיד מהחרדה: קודם כל, לגבי עירוי אני לא יודעת מתי ירכיבו לך. יש מקומות שמרכיבים בחדר ניתוח עצמו, ויש מקומות שבהם המרדים פוגש אותך לפני שאת נכנסת לחדר ניתוח ומרכיב לך את העירוי. אני לפני 11 שנים נותחתי במדיקל סנטר, ואז הגעתי, עשו לי "קבלה" משרדית כלומר פתיחת תיק, מדבקות וכו', אחות נתנה לי חלוק להתלבש (מסירים את כל הבגדים והתכשיטים ולובשים חלוק חדר ניתוח) ואז נפרדתי מהוריי ולקחו אותי לחדר המתנה לפני כניסה לחדר הניתוח. שם פגש אותי המרדים והרכיב לי עירוי. מדובר בצינור קטן שמכניסים לוריד ביד, באמצעות מחט, מרגישים דקירה, זה קצת כואב אבל ממש ממש לא נורא.... אחר כך נותנים לך לשים גם כובע על הראש, על השיערות, כמו למנתחים עצמם, ומכניסים אותך לחדר ניתוח. תתכונני: בחדר ניתוח קר!! את יכולה לבקש שיחממו אותך. יש לשם קח שמיכות חמות. ישכיבו אותך על שולחן ניתוחים, יש להניח שולחן שבקצהו מקום לרגליים כמו כסא גניקולוג ויבקשו ממך להניח את הרגליים. אני אישית לא הייתי מוכנה לזה שהשולחן יהיה כמו כסא גניקולוג ודי הובכתי... אז תתכונני מראש, ממש כמו בכל ביקור אצל גניקולוג.... יחברו אותך למוניטור באמצעות מדבקות על בית החזה וישימו לך על אחת האצבעות מכשיר שנראה כמו אטב כביסה, שתפקידו למדוד רמת חמצן בדם. אף אחת מהפעולות לא כואבת.... בחדר ניתוח ייתכן וכבר תשמעי רעש של כל מיני מוניטורים מצפצפים, לא להיבהל, זה ככה תמיד... קרוב לוודאי שיחברו אותך לעירוי נוזלים ואז ירדימו אותך..... כשתתעוררי, כבר תהיי אחרי... אני לא יודעת מה מדיניות המקום, ובאיזה שלב מכניסים הורים/ מלווים אחרים, אבל סביר שמתי שהוא יתנו לאחד המלווים שלך להכנס לראות אותך.... באם את מתעוררת עם כאבים, תבקשי נגד כאבים ותקבלי. חדרי התאוששות מאד טובים בדברים האלה, אז לא לדאוג.... אחרי כשעתיים בהתאוששות, יעבירו אותך למחלקה. אני שבזמנו התאשפזתי רק לכמה שעות בפרטי, נעניתי לבקשת הצוות ואחרי זמן קצר כבר אכלתי ושתיתי. כפי שהמליצו לך בנות אחרות פה: לא לאכול ולא לשתות אחרי הניתוח!! חומרי ההרדמה עוד יכולים שעות אחרי הניתוח לגרום לבחילות והקאות. מספר שעות אחרי הניתוח אפשר להתחיל ללגום מים באיטיות ובכמות קטנה. אם אין בחילות / הקאות, אפשר להמשיך הלאה... דרך אגב: בזמן הניתוח מכניסים צינור לקנה הנשימה על מנת שתוכלי לנשום... זה משהו רגיל שגרתי ומקובל בהרבה ניתוחים. עם זאת, לפעמים, אבל לא תמיד, זה גורם לכאבי גרון אחרי הניתוח, אז לא להבהל.... אם תחושי כאבים אחרי הניתוח, כשכבר תהיי במחלקה, תבקשי מהאחות משככי כאבים ותקבלי. ייתכן כמו שכתבתי שתחושי בחילות, הקאות, סחרחורות, אם תסבלי מהקאות בצורה משמעותית, ניתן להקל גם על זה בתרופות, הכל כמובן בהתאם להוראה של הרופא... כמו שבנות כתבו לך, אחרי ניתוח כזה יש הרבה פעמים כאבים שמקורם בגז שנשאר בבטן ועולה למעלה. זה יכול לגרום לכאבים בכתפיים ובצוואר... לי אישית לא היו כאבים כאלה, אבל הבנתי שאני פחות או יותר "יחידת סגולה", כי הרבה פעמים יש. מה שהבנתי שמקל על הכאבים הוא ישיבה גבוהה במיטה ולא שכיבה ממושכת, על מנת לאפשר לגז לעלות ולצאת..... לגבי מתן שתן - כדאי שתשאלי את הרופא מראש למה לצפות. בתל השומר למשל, בדרך כלל משאירים את הקטטר בדרכי השתן לפחות לכמה שעות.... פשוט שתהיי מוכנה... זהו, נראה לי שכתבתי את רוב הדברים, אם יש לך שאלות נוספות, אני כאן בביתי, מוכנה ומזומנה לענות... אני לא סבלתי מכאבים רבים אחרי הניתוח, השבוע כבר חזרתי לפעילות חלקית (לא פיזית!! זה אסור בשלב זה...) אבל כן יצאתי מהבית.... תרגישי טוב, ותנסי לא לדאוג יותר מדי, שיהיה בהצלחה, פז.