עזרה בבקשה

נכנסנו כאן לטרמינולוגיה

בטרמינולוגיה שלי אני מגן על זכותו לחשוב, לבחור ולעשות, בו בזמן שאני מתנגד לשלושתם. וולטייר אמר: ”אני מתנגד לדעתך, אולם אלחם עד מוות על זכותך לומר זאת“. * באשר לשאלתך את דסדס במעלה השרשור, אני מתייחס לעניין האסטרטגי בעיקר. את הטקטיקה, שגם לה נודעת חשיבות, הזכרתי על הדרך, אך לא היא העיקר. מסופר על יהודי עני מרוד שבא לרב בליל שבת בבית הכנסת, כאשר אנשים יוצאים לבתיהם לסעודת שבת. שאל העני את הרב, כיוון שאין לו יין, האם מותר לו לעשות קידוש על חלב? הרב, במקום לענות על השאלה, ביקש מהיהודי להמתין לו מספר דקות והלך והביא לביתו של היהודי סעודת שבת שלמה לו ולמשפחתו. שאלו את הרב, מה ראיתי למעשה זה בזמן שהיהודי רק שאל אותך שאלה הלכתית בענייני קידוש. ענה להם הרב, יהודי שרוצה לקדש על החלב כנראה שאין לו בשר ושאר מצרכים לסעודה. ואידך זיל גמור.

סלסרו

New member
אתה עונה שלא ממין השאלה

לא ראיתי שקלרה אמרה שהיא בעד לשלול ממנו את הזכות לחשוב, לבחור ולעשות. ממילא מה שאתה אומר לה לא רלוונטי למה שהיא כתבה.

נראה שלא הבנת את הקשר דברי

או שאני לא התנסחתי די ברור. אני מתנצל על חוסר הבהירות האפשרית וכעת אפרוש בפניך את הדברים: * קלרה (1) סיפרה סיפור משפחתי (2) ביקשה בקשה שמנוסחת כשאלה (3) הודתה (4) הוסיפה פרט על הסיפור שסיפרה. והנה הדברים לפניך: לפני כמה חודשים בני בן ה17 התחיל לחזור בתשובה. אחרי ויקוחים קשים הצלחתי להוביל אותו לכיוון של "דתי לאומי". הוא מתגייס בלי ויקוח, משוכנע שצריך לעבוד וכו,.כמה מחזרי תשובה שבואו לביתי זרקתי ביאומים שאשלח אותם לבית חולים. הבית הפך למוקד של צעקות מתמדות כי אני ממש ממש מתעבת את הדת כפי שהיא היום.מעריכה את הרפורמים שונאת את כל היתר. הילד מסתובב בלי כיפה הולך לים רואה טלויזיה אבל נראה לי שמחפש מחפש... היום שאל אותי: "עדיף שאהיה פושע" עניתי" קישקוש. אפשר להיות חילוני ולא פושע. אפשר להתנדב אצל ילדים נכים או במשמר האזרחי." עכשיו בבקשה: יש מספר מאמרים שיכולים לעזור לי להוכיח ששום דבר ממה שהם אומרים מבוסס ? תודה אני ממש אומללה רבה כל יום * הגבתי לדבריה ובדברי התייחסתי לנימה של אי כיבוד זכותו של בנה לבחור לעצמו את אורח חייו, כפי שהתרשמתי מדבריה (לנוחותך הדגשתי לעיל את המילים הרלוונטיות). שים לב שכלל לא עניתי על שאלה כלשהי, ואף לא התיימרתי לענות על שאלה כלשהי, אלא התייחסתי לשאר הדברים שכתבה. והנה הדברים לפניך: לבנך זכות לבחור לעצמו את אורח חייו ובהתייחס ליחסים ביניכם זכות הילד עדיפה. את יכולה לנסות לשלול ממנו את זכותו. אך במקרה כזה אני תומך בו. לדעתי, גם מנקודת הראות שלך, עדיף שתכבדי את זכותו בלי לריב איתו על כך. בכל מקרה צר לי על הקשיים שאת עוברת

סלסרו

New member
אינך מדייק במה שאתה בעצמך כותב

"לבנך זכות לבחור לעצמו את אורח חייו אבל קלרה לא אמרה שאין לו זכות לבחור את אורח חייו. לדעתה הבחירה שלו אומללה וכאם אוהבת, איננה רוצה שבנה יעשה טעויות כה גורליות בחייו. מדוע אינך תומך בה? ובהתייחס ליחסים ביניכם זכות הילד עדיפהעדיפה על פני מה? אם באפשרותה להשפיע עליו לא לעשות משגה חמור בחייו, מדוע שתדרש למלא את פיה מים, רק בגלל ש"זכותו של הילד" לבחור את חייו "עדיפה"?. את יכולה לנסות לשלול ממנו את זכותו. שוב, קלרה לא אמרה שאין לו זכות לבחור את אורח חייו. לדעתה הבחירה שלו אומללה וכאם אוהבת, איננה רוצה שבנה יעשה טעויות כה גורליות בחייו אך במקרה כזה אני תומך בו תומך בזכותו לבחור, אך מדוע אינך תומך בזכותה לנסות להשפיע עליו מעשות טעות כה גורלית בחייו? במקום לייעץ לה למלא את פיה מים, עליך לייעץ לה איך לשכנע אותו כיאות, כך שיצאו לו השטויות מהראש מבלי שהדבר יגרום לחיכוכים מיותרים במשפחה!. לדעתי, גם מנקודת הראות שלך, עדיף שתכבדי את זכותו בלי לריב איתו על כך.אתה שוב מדגיש את "זכותו", אך קלרה מעולם לא שללה זאת. אם אתה אומר לה, כמו שדסדס אמרה, שמבחינה טקטית, או לשלום בית, מוטב שלא תריב איתו (כי זה רק יבצר את עמדתו, יגרום סבל מיותר, וכיוצ"ב), ניחא. זו כנראה עיצה טובה. אבל לא זה מה שהינך טוען. הינך טוען שעל האם לקבל את החלטת בנה כגזירת דין, ולא לפתוח פה כנגדו, בגלל שזו "זכותו" לחיות כך, וממילא אין לה אומר. בזה הינך טועה. בכל מקרה צר לי על הקשיים שאת עוברת"

אני, מאמא שלי, מבקשת יחס אחר

גם היא חושבת שבחירתי אומללה, שאני עושה את טעות חיי ושזה גורר חיכוכים מיותרים במשפחה. יחד עם זאת, איני חפצה שתנסה לשכנע אותי (בכל טקטיקה שהיא) לשוב אל דרכה הנכונה, ולסור מהחלטתי השגויה.

סלסרו

New member
כמובן שזה מה שאת רוצה, אבל זכותה גם לנסות

להשפיע עליך. כמו בכל מו"מ, לפעמים צד אחד מנצח לחלוטין ולפעמים מגיעים לעמק השווה. בקצרה, אינני חושב שאין לאימך זכות מוסרית לנסות להחזירך למה שהיא מחשיבה "הדרך הישרה".

סלסרו

New member
הווה אומר..

שאם יבוא אדם ויטען לאימך: אל תנסי לשכנע את ביתך לחזור לדת, כי לביתך יש זכות לקבוע אורח חייה - לא מפני שזו תהיה טעות טקטית מצידה, או בגלל שזה יגרום למריבות ויפגע בשלום בית, ושיקולים כגון דא, אלא בגלל שלך יש זכות לקבוע את חייך, וממילא אין לאימך אומר בדבר - אדם זה יטעה. האם את מסכימה לכך?

המשפט שלך קצת מסורבל, לא בטוחה שהבנתי כיאות.

כלומר, נדמה לי שדווקא צידדתי באמירות מעין אלו, ועל כן אדם זה לא יטעה. אבל במילים מדוייקות יותר כוונתי היא שלאם מותר, ואפילו הגיוני, שתנסה להשפיע על ילדיה ללכת בדרכיה. אלא שבגיל מסויים, רוב ה"ילדים" יעדיפו שלא. שנות הילדות היו די זמן עבור הורים לחנך, די. אני קוראת את הכאב במילותיה של קלרה. אם יצאה בעצמה בשאלה, שתזכור את אותן תחושות, ותניח לו. ואם היא דווקא רוצה להערים עליו ולהחזיר אותו לדרכיה בכח, טקטיקות אחרות אכן עדיפות.

היא צודקת...

ככה גם אני אומר להורים שלי, עד עכשיו היה לכם את הזכות לנסות לחנך אותי ללכת בדרך כזאת או אחרת אבל בגיל כזה כבר אין מה לנסות לשכנע זה אני וזהו, ובקשר לקלרה אז ניראה לי שכמה שאת יותר מדברת איתו אז זה נותן לו יותר חשק לחזור בתשובה כי גם אם הוא לא בטוח אם זה הדרך או לא אבל הוא ירצה להראות לאימו שהוא שולט על עצמו ואף אחד לא יגיד לו מה לעשות, את צריכה לומר לו שזה טעות מה שהוא עושה אבל לא לדבר איתו על זה כל הזמן...

סלסרו

New member
שוב את חוזרת לענין הטקטיקות

אשאל אותך מה ששאלתי את מלח. אם מבחינה טקטית קלרה היתה מצליחה להשפיע עליו בלי כל הבעיות הנ"ל (לא בכח, בלי חיכוכים וכד') - האם גם אז היית אומרת לה להניח לו לנפשו?

דעותיה שוות לדעותיו, רק רלוונטיות פחות.

חוות דעתה: אורח חיים חילוני הוא אידיאלי = לחוות דעתו: אורח חיים דתי הוא אידיאלי.

לולאה שתנאי הסיום שלה אינו ידוע

כמדומני שאני מזהה בדיון זה בינינו שלב של חזרה כל אחד על דבריו. על כן במקום שאכתוב פעם נוספת את שכבר כתבתי, הריני להציע בפניך לקרוא את דברי הקודמים שוב. אם ישאר משהו לא ברור אחרי שתקרא שוב, הרי שקצרה ידי מלכתוב יותר משכבר כתבתי. * אם יש לך רעיון או מחשבה כלשהם שטרם כתבת, אתה מוזמן לכתוב ואני אשתדל להגיב.

סלסרו

New member
אוקיי, מילה שטרם כתבתי:

אני חושב שאתה זורק "זכויות" באופן רפלקסיבי.

הלוואי.

הלוואי שלכל בני האדם, כולל אותי, היו רפלקסים ואינסטינקטים מוכווני זכויות אדם.

למעלה