עזרה בבילבול,

anat281

New member
עזרה בבילבול,

לקליטו המקסים שעזר לי פעם שעברה ושאר חברי הפורום היקרים אשמח אם תענו לי על שאלותיי ותוכלו לכוון אותי קצת.
לפני כמה חודשים התחלתי להתחזק כשהכוונה היא לחזור בתשובה, התחלתי לשמוע שעורים והרצאות בעיקר מהמרצים של הידברות, כמו כן גם באינטרנט ושעורים פרונטליים של כל מיני רבנים, ימימה מזרחי המקסימה, אמנון יצחק, פנגר, בעצם מכל אחד שעניינה אותי ההרצאה שלו ומכל אחד למדתי ולקחתי משהו (אני צריכה ללמוד הכל מ-0 כי אני באה מרקע חילוני), כמו כן נהגתי לדבר עם אנשים דתיים ולשאול שאלות כי בעצם לא היה לי את מי לשאול ואין לי רב.
מה שקרה זה שככל ששאלתי שאלות וככל ששוחחתי עם יותר אנשים כך יצאתי יותר מבולבלת כי זה אמר ככה וההוא אמר ככה, מלא זרמים עם גישות שונות כשכל אחד אומר לי משהו אחר והיו אף כאלה שאמרו לי אל תקשיבי למה שההם אמרו לך (לדוגמה פעם מישהי מחסידי גור אמרה לי לא ללכת לפי ליטאים ועד היום אין לי מושג מי אלה ומי אלה ולמה היא אמרה כך), הרבנים מהידברות למשל מלמדים בהרצאות שלהם על קבלה ואיזו אישה חרדית נחמדה ששייכת לאירגון חרדי כלשהו אמרה לי בבהלה: לא ! אל תקשיבי להרצאות על קבלה, זה אסור, ברגע שאת שומעת את המילה קבלה תסגרי את האוזניים, אותו הדבר לגבי עדות, ספרדי עושה ככה ואשכנזי ככה.
לפני שאמשיך אני חייבת לומר שבשבילי כל החרדים אותו הדבר מבחינת הלכה ואיני יודעת את ההבדל ביניהם ובין כל הזרמים, בכל אופן השיא היה לפני כמה זמן ששמעתי הרצאה מאוד מהנה יש לומר של איזה רב נחמד וחכם שממש הרגשתי שאני מתחברת לדבריו ואמרתי לעצמי, הנה, איזה יופי ! סוף סוף מצאתי את הדרך שלי ואני הולכת עם הרב הזה, אלא שככל שהתעמקתי בגישה שלו כך יצאתי עוד יותר מבולבלת ממקודם, מדובר ברב של ברסלב ויש לי בבית ספר של ברסלב שנתנו לי פעם חסידי ברסלב שאף פעם לא פתחתי אותו אבל אחרי ההרצאה המאלפת והמעניינת של אותו רב נחמד החלטתי לקרוא בספר ולראות על מה מדובר, מה זה ברסלב ומה זה ליקוטי מוהר"ן וליקוטי הלכות וכו" והיה כתוב בספר שלא להקשיב לרבנים אחרים ולאף אחד אלא רק לנחמן מאומן ולפי מה שהבנתי יש לו תורה משלו או משהו כזה (לא הבנתי אם הם מבטלים את התורה שאנחנו מכירים והולכים לפי תורה אחרת או שלא).
בכל אופן אחרי החוויה וההיכרות עם ברסלב (על קצה המזלג כמובן) ממש הרגשתי שאני בסערת רגשות ובלבלול ענק והיום אפילו הרגשתי קצת ייאוש ואני מפחדת שאני לא אצליח לחזור בתשובה כי איך אני אמורה לבחור אחרי מי ללכת ? אם איזה זרם ללכת ? עם ברסלב ? עם ליטאים ? עם דתי לאומי ? עם חב"ד ? איך בוחרים ? מי הכי נכון ? מי הכי צודק ?
אשמח אם תעזרו לי בעניין, זה ממש מייאש, לא תיארתי לעצמי שזה מה שקורה, תמיד חשבתי בתור חילונית שיש חרדים וזהו והם ידריכו אותי ואני אחזור בתשובה וזה לא יהיה מסובך ופתאום אני מוצאת את עצמי בים ולא יודעת לשחות.
סליחה על ההודעה הארוכה ותודה על הסבלנות !

Wolfinix

New member
ראשית ענת ישר כוח על הרצון וההתמדה והאומץ

בתור אחד שעבר (ועובר) תהליך דומה אני יכול לאמר לך שאני עדיין ממשיך בדרך שאת התחלת אני עדיין מקשיב לכולם ולוקח את מה שרלוונתי מתוך ההרצאות והדרשות יש לכך אפילו אמרה ידועה בגמרא "רבי מאיר - רימון מצא, תוכו אכל, קליפתו זרק" לא שאני בדרגתו אבל מסכים עם דרכו בקטע הזה

העניין הוא שלדרך הזו יש מחיר, כפי שציינת רוב האנשים חשים צורך להשתייך לזרם אחד, לקטלוג אחד, לדרך אחת ובכך במובן מסויים עוצמים את העינים לחלק מהתובנות שנמצאות בזרמים האחרים, וכשאתה עוצם עיניים אתה מתחיל הפרדה...

הפרדה בין חילונים לדתיים
הפרדה בין חרדים לדתיים
הפרדה ביין מסורתיים לדתיים
ולבסוף אף הפרדה בין הזרמים עצמם לבינם.

וזו בעצם הנקודה שמבלבלת אותך, כל אחד רואה רק את "החצר" שלו וכל אחד רוצה שאת תצתרפי לחצר שלו כי מבחינתו רק היא נכונה אבל האמת? האמת היא שבכל חצר (כמעט ונחדד זאת מייד למה הכוונה בכך) יש חלק מהאמת וזה שישכיל לאחד את כל החלקים יראה תמונה נרחבת יותר ונכונה יותר של תובנת היהדות והמהות של היהדות.

זאת אומרת שלדעתי הגורם לבילבול הוא הבעיתיות בהבחנה בין אמת לבין אשליה, בין עיקר לתפל, והדרך היחידה לברור זאת היא להבין את הבסיס של היהדות.

בגדול בחלוקה כללית היהדות מתבססת על 3 ענפים

תורה שבכתב
תושב"ע (תורה שבעל פה)
והסוד (שחלק ממנו הוא הקבלה
)

שלושתן שזורים אחד בשני ושלושתם קשורים אחד לשני ומשלושתם נלמדו ונקבעו ההלכות שעל פיהן אנו הולכים, חלק מההלכות הם חוק עוד מתקופתו של משה (הלכות מסיני) כציווי מפורש (ולפעמים אף סתום - כלומר ללא פירוש או ביאור) וחלק נלמדו והותאמו עם השנים ע"י המנהיגים הרוחניים של אותה התקופה (בימינו הם הרבנים הפוסקים).

כך שהאינדיקציה שלך ושל כל יהודי בנוגע לאמיתות צריכה להיות ביחס אליהם יהודי צריך לדעת לפחות את הבסיס להלכות ולהמשיך משם בהתאם למה שהוא מתחבר ומרגיש נוח אתו, בין אם זה פלפולי תורה, לימודי מוסר ואגדה או אפילו קבלה (בנוגע לאחרון נרחיב טיפה מייד) אבל הבסיס לכל הזרמים הם ההלכות - אוסף החוקים שמרכיב את היהדות.

זאת אומרת שבשביל לא להתבלבל יהודי צריך להכיר קודם את ההלכות - את גבולות הגזרה, עכשיו אני לא מצפה שישר תדעי את כל ההלכות ( אני עצמי איני יודע את כולן ואני כבר שנים בתהליך) אבל אני כן מצפה שהם ישמשו לך (או לכל אחד אחר) כמצפן ומפה לכיוון הנכון כי כל זרם יהודי אמיתי שהוא באמת חלק מהיהדות מקיים את אותן ההלכות שנמצאות בשולחן ערוך ולמרות שיש ניואנסים קטנים בין אשכנז לספרד ההבדלים העיקריים הם בעינייני מסורת ופחות בעינייני הלכות.

אז דבר ראשון אני מציע להתחיל עם עם שיעורי הלכות, יותר מזה אני ממליץ שיהיה קיצור שולחן ערוך בבית (יש גם עותקים ברשת לכך, צירפתי קישור).

עכשיו ברשותך נרחיב קצת בנוגע לקבלה, מה שנאמר לך בנוגע להתרחק מקבלה הוא נכון חלקית, מדוע? מכיוון שצריך לדעת קבלה (בהתאם ליכולת) אבל בתנאי מוכנות מסויים ולמה הכוונה - כמו שיש לנו עקומת למידה בכל דבר ודבר בחיים כך גם בנושא הזה, יהודי צריך להכנס לתוך עולם הקבלה לאחר שהוא ביסס את היסודות שלו, אחרי שהוא יצר סביבה מתאימה לכך ומדוע, מכיוון שהקבלה היא כמו "האש" בטבע, אם אתה יודע כיצד לטפל בה נכון היא נכס וכלי יקר ללא שיעור, אם לא - אתה נכווה ונשרף שלא לדבר על ההשלכות לסביבה.

יהודי צריך לגשת לקבלה אחרי שהוא הבין הלכות ואת המשתמע מכך, אחרי שהוא הבין את הבסיס בתחום התורה ויודע פחות או יותר מימינו ומשמאלו, וגדולינו אף דיברו על שידע משנה וגמרא לפני שיגש לשם,ולא לפני גיל 40 (ממספר טעמים אחד מהם שסביר להניח שיהיה שלם - כלומר נשוי ומיושב בדעתו) ובתור אחד שקצת נגע בכך אני מסכים לאו דווקה עד רמת הגמרה והמשנה אבל בהחלט בנוגע ליצירת בסיס מתאים - וזו הסיבה שאישית אני הנמכתי את האש בלימוד הקבלה.

אבל בימינו לא כולם נוהגים כך , יש ארגונים שמלמדים קבלה לכל דורש ברמה כזו או אחרת מתוך תובנה שעדיף שידעו כך מאשר שלא ידעו כלל - למרות המחיר שבדרך הזו, והמחיר הוא שחלק מהאנשים מסימים את הדרך בכיוון ההפוך מהיהדות אם ניתן המחשה לכך דוגמא מקבילה לכך היא נתינת נשק חם - רובה לילד למשמר, יהיה ילד שרק יאחז וישמור עליו ויהיה ילד שילחץ על ההדק עם כל ההשלכות.

עכשיו שלא תביני לא נכון, אני לא מבקר אותם וזה לא ממקומי לא מבחינת ידע ובטח שלא מבחינת דרגה, כפי שאמרתי גם אני הנמחתי את האש - אבל לא כיביתי, אבל אני כן שם דגש על ייצוב הבסיס, בין אם זה בלימוד או בחיים,ואיני מחייב איש ללכת בדרכי אני רק משתף את דעתי

עם התחלת עם הדברות אני מציע שתמשיכי אתם, מנסיוני הם חותרים לאיזון בלימוד, הם מלמדים הכל הלכות,מוסר,משנה,גמרא ואף סוד והם גם קושרים דבר לדבר ומסבירים (אישית אני מתחבר לרב זמיר כהן) ואם את מרגישה צורך ליותר בתחום מסויים אז תוסיפי בו.

לסיכום חשוב שתתקדמי לאט ותבססי את עצמך ואל תנסי לרוץ לפני שלמדת ללכת, הזרמים - יסתדרו ברגע שיהיה לך מספיק ידע וברגע שתביני לאן את נוטה

דבר אחרון, עד שתמצאי רב/נית שמתאימים לך עצה אישית, תמצאי מקום שממנו את יכולה לספוג ידע, למשל הפורום כאן או פורום מקביל, מקום שהוא נקודת מפגש של רוב הזרמים, מקום שבו תוכלי להציף את השאלות והלבטים כפי שעשית עכשיו, הצורה הזו תתן לך בקרה רחבה יותר ממספר דרכים ועדיין תשמר ותכוין אותך בהתאם ליסודות (הלכות) אני אישית לומד כאן המון

בהצלחה ובע"ה שיאירו את דרכך ושיכונו אותך למקומות הנכונים בזמן הנכון ועם האנשים הנכונים, ותמיד לזכור שלא כל מה שאומרים לך הוא האמת, לפעמים היא חלקית ולפעמים היא מוטעית (שלא לדבר אינטרסנטית) אם יש ספק - תבררי ותסירי ספק

anat281

New member
וואו, אין

מילים בפי בכדי להודות לך על ההודעה המקסימה והמושקעת הזו, תודה רבה לך ! מאוד התחברתי למה שכתבת.
דיברת על שולחן ערוך ובדיוק אתמול קראתי מאמר של איזה רב ששאלו אותו אותה שאלה שאני שאלתי, באיזה זרם הכי נכון ללכת ? (אלו שחוזרים בתשובה) אז הוא ענה מה שאתה ענית, שצריך שיהיה את הבסיס שזה שולחן ערוך ומפה והלאה כל אחד למה שהוא מתחבר.
הבעיה היא שאני לא יודעת כרגע למה אני הכי מתחברת כי אני לא מכירה מספיק את כל הזרמים ואת הגישות שלהם, כרגע אני מוצאת עניין בהמון הרצאות, גם בהרצאה של ברסלב, וגם של זמיר כהן וגם של פנגר המקסים וגם של לסרי (מערכים) וגם של אמנון יצחק ואתה יודע מה ? אני מאמצת את מה שאתה אומר, למה אני צריכה להיות מזוהה רק עם זרם אחד באמת ? הכי חשוב זה שולחן ערוך שזה הבסיס ולהמשיך לשמוע הרצאות מזה ומזה ומזה, מכל אחד לומדים משהו, איך אומרים: "מכל מלמדיי השכלתי".
אגב, מה דעתך על התנועה הקונסרבטיבית ? לא הייתי אצליהם מעולם ולא שמעתי אף פעם הרצאות שלהם אך אני מבינה שהם לא כמו הרפורמים, הם כן הולכים לפי ההלכה רק מתירים בבית כנסת לגברים ונשים להתפלל יחד (שאיני רואה בזה דבר רע אגב), כדאי ללכת גם לשיעורים שלהם ? מה אתה חושב ?

הוא יגיד לך אל תלכי זה עבודה זרה

תגידי מה רע לך בחיים לפני החיפוש האינטנסיבי שלך בדת? דת זה בריחה מהמציאות
או שלא יודעים להתמודד עם הבעיות.או שלא רוצים אז בדת כאילו יש לך מפלט מהכל.
אני הייתי שם ובלשון המעטה זה לא גליק גדול.

שאני אפנה אליך תחגוג

לא רק שאני לא מדבר בשמך אני פשוט לא רואה אותך אתה שקוף אויר .תפנה למישהו אחר
ותנהל איתו דו שיח .שאני אפנה אליך זה יהיה היום המאושר בחייך.אז אל תקח קרדיט על
דבר שלא קרה ולא יקרה.פניתי אליה אל תתערב בדברים לא לך.יש מבין?

Wolfinix

New member
אני חושב שטעית, תבדוק את הצל

של עצמך אולי הוא יפחד מהגישה שלך, עלי אתה לא ממש עושה רושם

ודרך אגב כרגע פנית אלי למקרה שלא שמת לב, כך שמסתבר שאני לא שקוף, שזה היום המאושר בחיי ושאתה בדיון לא לך.

אהה ושכחתי...כל כך תודה לך על חוכמתך הרבה ועל גישתך האדיבה לא יכולתי בלעדיה

קליטו

New member
תקשיבי להרצאות של הרב נויגרשל

בנושא ובכלל, זה הרב הכי מבריק שיש. הרב נויגרשל מביא הוכחות שהקונברסטיבים הם מאוד דומים לרפורמים. הם כמו הרפורמים שלפני 30 שנה, ודאי שההלכה מעניינת אותם כמו השלג דאשתקד

Wolfinix

New member
בשמחה והעונג כולו שלי

מסכים, אני חושב שלא צריך ליצור קטלוג של זרמים מצד שני המחיר מתבטא ב"השתיכות" שרוב בני האדם זקוקים לה מבחינת מסגרת,סביבה, חברים וכד' אם את מסוגלת לכך (בתור אחד שמשתדל לבצע זאת בעצמו) אז לדעתי זו היהדות הנכונה זו שכוללת ומאחדת את כל הזרמים (הכשרים) תחת הגדרה אחת -יהודי

בנוגע לתנועה הקונסרבטיבית...ובכן הנושא הוא קצת בעיתי מכיוון שהביטוי שלה הוא מורכב, למשל מבחינת שבת בחלק מהקהילה מתירים נסיעה לבית כנסת בשבת (פרט לרבנים עצמם ולמובילי הקהילה) ובחלק לא - זה קורה בעיקר בחו"ל ששם הם קרובים יותר לרפורמים מבחינת ה"הקלות".

לעומת זאת יש את החלק שכל השוני הוא רק במניין עצמו שנשים אינן אסורות לעליה לתורה (מתוך הגישה שדברי קדושה אינם מקבלים טומאה, מאחד - דבר המבטל את איסור הנידה בנושא הזה, ומתוך העובדה שמה שהוגדר בעבר כ"כבוד הציבור" אינו תקף היום מעצם העובדה שבכל תחום אחר בימינו נשים מכהנות בתפקידי מפתח דבר שבעצם סותר את משמעות המושג והשפעתו) או בישיבה מעורבת של נשים וגברים (עם שמירת מרחק נגיעה בסיסי).

אבל בשורה התחתונה למרות שרובו הולך לפי רוב ההלכה ולמרות גודלו הוא עדיין בעיתי בנושאים מסויימים והוא אינו מוכר ברבנות, אז לאמר לך את האמת? למרות שאני מסכים עם מה שהם דוגלים בו מבחינת מעמד ומקום האישה ובפרט בתחום התפילה, עדיין כל השאר יוצר בעיתיות - וכאן נכנס מה שדיברנו, התוכן הספציפי בנוגע לנשים הוא נכון ולדעתי - למרות שאיני פוסק ואיני מוביל בשום תחום הוא דורש תיקון שנמנע מתוך פחד משינוי חברתי ואחד כזה שהוא אינו מוצדק בעיני, אבל הקליפה - שאותה צריך לזרוק כוללת את כל השאר כמו חילול שבת ע"י חלקם והתרת איסורים (ולהפך איסור המותר).

כך שלדעתי צריך להמנע זמנית מהשתיכות לזרם הקונסרבטיבי (לפחות כל עוד את בתהליך של ביסוס היסודות שלך)- כל עוד הוא במתכונת הזו עד הנקודה בזמן (שאני מאמין שתגיע בסופו של דבר) שבה תושג פשרה פנימית מחייבת (בינם לבין עצמם) שתהייה מקובלת גם על שאר הזרמים המוכרים- כי בסופו של דבר הם בסה"כ רוצים להתאים הלכה לזמן שלנו.

אחרי שתביני פחות או יותר את הגבולות של המותר והאסור ביהדות ותוכלי להבחין בין תוכן שראוי לשמר לבין קליפה שצריך להתעלם ולהשליך - אז אני לא רואה מניעה להקשיב לחלק מהשיעורים שלהם (ביחוד אלו שתוכנם נטו בנוגע לתכנים יהודיים ולא תכניים פוליטים-דתיים - כלומר שמגדירים את ההתנהלות של הזרם עצמו) כי הם באמת אנשים טובים שבסה"כ מחפשים לתקן עוולה.

בינתיים תרכשי את היכולת להבחין, את הכלים של העולם היהודי ותבני לך בסיס טוב, משם בע"ה הכל יסתדר

הבהרה:

אין לי שום דבר אישי כנגד האנשים עצמם שמשתיכים לזרם הקונסרברטיבי יש לידנו מניין שלהם שמתפלל סמוך לשלנו (והוא דווקה מהיותר קרובים להלכה) והם יהודים ואחים נפלאים, בגדול רק צריך לפתור את הסוגיות הבעיתיות מבחינת ההלכה זה הכל.

מקווה שזה עונה על שאלתך (למרות הסירבול...)

anat281

New member
אגב, שכחתי לשאול

אני שמה לב שכל האירגונים למיניהם כמו: הידברות, ערכים, חב"ד וכו" הם חרדים, יש אירגונים של דתיים לאומים גם ? ואם כן האם יש להם גם שעורים והרצאות ?

קליטו

New member
אין שום עוולה

חז"ל תיקנו הפרדה בין המינים והם ידעו היטב מה הם עושים, ואף נימקו את הסיבה, לבוא היום ולשנות זאת כי החברה היום חושבת אחרת זה טימטום והבל, וניתוק מערכי היהדות.
לנשים יש את התפקיד הכי חשוב וזה
לחנך ולעצב את דור העתיד.
התורה מעריכה את האישה, ושומרת על זכויותיה.
הצניעות ההפרדה וערכי המשפחה היהודית הם בראש מעיינינו,
ואל לנו לשנות מהמסורת
כי ככה נראה לנו

Wolfinix

New member
חז"ל תקנו, אבל לדורם, עצם העובדה שזה התאים

לדור שלהם לא אומר שזה מתאים לדורות הבאים, ואני מציע שתקרא קצת על מה ההשלכות של תקנה שהציבור אינו עומד בה - ורוב הציבור בימינו אינו עומד בתקנה הזו.

ואנחנו אינינו מדברים כאן על תפקיד האשה מול תפקיד הגבר אלא על מעמד האשה מול מעמד הגבר - אלו שני דברים שונים.

ואנחנו לא מדברים על התורה עצמה כי אם על פסיקות מסוימות שנפסקו לאחר מכן, להזכירך התורה ניתנה לכל עם ישראל גברים כנשים, היא אינה הנכס הבלעדי שלנו הגברים וגם לא בלעדית של הנשים - והיא באה לידי ביטוי דווקה בהרמוניה בין שני המינים בדיוק כמו התא המשפחתי איש עם אשה, אנשים ונשים.

וידידי כל דבר שהוא קבוע ואינו משתנה כלל - סופו להתכלות, לכן ביהדות יש בסיס קבוע (תורה שבכתב) אבל יש גם מקום להתאים וזו הסיבה שההלכה גמישה ושניתן להתאים הלכות לדור, וזו הסיבה שיש דעות וגישות שונות לנושאים שונים שנותנים את האופציה למצוא תקדים לשינוי, ולידעתך כל זה עוד מושרש בתורה עצמה עם מקרה בנות צלפחד, כשיש צורך לשנות ולהתאים הלכה - אז צריך לקום ולעשות זאת, אם לא עושים זאת בין אם מתוך נוחות או מתוך פחד או כל סיבה אחרת, זה יוצר עוולה.

בכל אופן זו דעתי ואני איני פוסק ולא רב.

קליטו

New member
אז נשאל רב

ודאי שאין מקום לשבת יחד גברים ונשים בבית הכנסת, כי זה מביא להיסח הדעת, ועלול להביא להירהורים שזה איסור מהתורה לעשות מעשים שיביאו להירהור באשת איש, ודווקא בדורינו שערכי המשפחה התרופפו, אז ברור שיש מקום להתקדש, זה ה אידיאל הכי חשוב. ובהחלט אפשר לעמוד בזה, ולהסביר את עמדת היהדות, שכ"כ מתאימה כדי לרסן את הדור הזה, דור שיש הרואים לעצמם כדבר חיובי להגשים כל פנטזיה, דור שהבושה אבדה ואנשים כ"כ נסחפים אחר החיצוניות. מה שחז"ל כתבו היא חובה עבורינו, ולא ממהרים לשנות, אני לא רואה שינוי בתכונות שלנו מאז ועד היום

קליטו

New member
ומעמד האישה

במקומה עומדת, גם אם העזרת נשים היא בגובה או מאחורה, או שהיא נמצאת בבית ועושה עבודת קודש .
במקור הנשים והגברים היו יחד בבית המקדש, מה לעשות שזה לא הסתדר ?...
אז העדיפו שהגברים ישבו קדימה
כי מוטלת עליהם חיובים שונים בתפילה והקשבה לקריאת התורה, נשים קרובות יותר לשלמות, הן לא אמורות לעסוק בתורה ובתפילה, תפקידן שונה, והן עשויות להבין את העניין, אם הן לא יסחפו אחרי דיעות שונות ומשונות

למעלה