עזיבת חברה וקניית האופציות

user32

Well-known member
מנהל
אז היא לא ממש בהתחלה

אם יש הכנסות גדולות ומליוני משתמשים כנראה שהאופציות שתקבל הן לא יותר מבונוס קטן. הסיכוי לגרוף מאות אלפים ומעלה זה בדרך כלל כשאתה מצטרף בשלב של החמישיה הפותחת (5 העובדים הראשונים לערך), איפשהו בשלב הפרהסיד. זו דעתי, כמובן שיש יוצאים מן הכלל.

choo

Active member
במילים אחרות - אתה מפרשן בצורה אופטימית משהו שלא אמרו לך

&nbsp
זה שמייסד אומר שהוא רוצה להגיע למיילסטון מסויים - זה לא אומר שהחברה תגיע לשם, וזה לא אומר שהמיילסטון יוביל להנפקה וגם לא למכירה.
&nbsp
אל תצפה ממייסדים לאובייקטיביות או לחשיפת מידע שלילי על מצב החברה - התפקיד שלהם הוא, בין השאר, לטעת מוטיבציה בעובדים ולעזור בשימור עובדים. זה לא שכיח שהם יאמרו לך שהמצב לא טוב או שהחברה לא עומדת להצליח (הם גם נוטים להיות אופטימיים במיוחד - תכונה שבלעדיה מאוד קשה לשרוד בתור יזם)

choo

Active member
התקדמנו. לגבי הטענה הגורפת שלך - מדובר בחוכמת בדיעבד

&nbsp
בחברה שהונפקה או נרכשה קל לאמר "היה אפשר לדעת את זה מראש".
&nbsp
אבל לדעת את זה מראש באופן גורף - זה לא בהכרח קל.
&nbsp
לגבי אחוזי הדילול, כשכותבים לך שחברה גייסה לפי שווי של "מאות מיליונים" - זה יכול להיות גם שווי של 200 מיליון, ובפועל - גם לפי שווי נמוך מזה - בכל כתבה שאין בה סכומי כסף, מדובר לעיתים במכירת סיפורים לא מבוססים.
&nbsp
לגבי סירוב לרכישה בשווי X - גם זה לא מידע מבוסס בהכרח - יש הרבה נטיה למתוח משהו כמו "דיברנו עם חברה X" ל-"סרבנו להצעת רכישה במאות מיליונים".
&nbsp
אנשים משקרים, עיתונאים מורחים את השקרים עוד יותר ו/או מוציאים דברים מהקשרם, וגם כשמתקרבת עסקה, אתה תגלה נתונים שגויים בעיתונות. דוגמא מהיום - חברה ארגוס "נמצאת לפני מכירה ב-500 מיליון דולר" ולאחר מכן "במגעים מתקדמים למכירה לפי שווי של 450 מיליון דולר" וכעבור עוד כמה שעות ובעיתון אחר ""במגעים למכירה לפי שווי של 400 מיליון". בהינף כמה שעות הסכומים זז ב-20%, וייתכן שאם בכלל תהיה עסקת מכירה היא תהיה בסכום נמוך יותר, או בשיטת השלבים של "מחיר X, ועוד סכום Y מותנה ביצועים", ולפעמים יכניסו לך את סכומי ה-retention בשווי המכירה, או לחליפין סכום של כיסוי חובות של החברה הנרכשת נכלל במסגרת הסכום שמפרסמים בעיתונות.
&nbsp
עוד נקודה - מי אמר לך שהחברה של הכותב המקורי ש"נמצאת לפני הנפקה" בפועל תגייס רק עוד פעם אחת? הסטטיסטיקה של שנת 2000 הרי כבר לא רלוונטית, ובשנים האחרונות אין מספיק חברות הייטק ישראליות מונפקות בשביל לייצר סטטיסטיקה בעל משמעות (בפרט שמרבית ההנפקות מגיעות מתחום מדעי החיים, על פי שוויים די נמוכים, וחלק ניכר מהחברות הללו נסחרות לפי שווי נמוך משווין בהנפקה)

אבל בוא ונניח שיש עובד של ארגוס ויש לו

5000 אופציות של החברה במחיר של 10 דולר למניה.
היום המניה מוערכת ב100 דולר.
הרווח שלו הוא (100-10)*5000 שזה 450 אלף דולר.
אז נניח מקרה היפוטתי וההנפקה תהיה גרועה או המכירה תהיה גרועה והמחיר לא יהיה 100 דולר אלא 50 דולר.
עדיין יש פה רווח של 200 אלף דולר.
הנקודה שלי היא שלהפסיד ממש זה יהיה קשה מאוד. כי מחיר המניה צריך להתרסק ל5 דולר ומטה
&nbsp

vinney

Well-known member
בהנפקה מנפיקים מניות חדשות

הרי זאת משמעות המילה - הוצאת מניות חדשות. ובדרך כלל בהנפקות מוכרים הרבה מניות חדשות, יש דילול משמעותי. יש סיבה למה בעיקר העובדים הראשוניים הם אלה שמרוויחים מהנפקות, לא אלו שהגיעו סבב או שניים לפני (אלא אם ההנפקה הייתה אחרי סבב או שניים בסך הכל, שזה די נדיר, אבל קרה למשל בגוגל אם אני זוכר נכון).

כך שאם יש לך 5000 אופציות מתוך 5 מליון, ביום הIPO אתה עלול למצוא את עצמך עם 5000 אופציות מוך 20 מליון. נכון, עדיין תרוויח יפה. אבל קח את זה בחשבון.

choo

Active member
להפסיד לגמרי את הכסף *אם החברה הנפיקה* - סביר שלא תפסיד

user32

Well-known member
מנהל
אני מוכן להעמיד את הדברים שלי למבחן

אני יכול לתת פה 2-3 שמות של חברות ולהתערב איתך או עם כל אחד אחר שהחברה עומדת בפני אקזיט רווחי (הנפקה או מכירה, אני באמת לא מתכון לנחש איזה מהם). ככה זה לא יהיה בדיעבד.

מי שיתערב נגדי כנראה לא חכם כי הסיכויים נגדו. האמת שרוב רשימות "10-15-50 הסטארטאפים המבטיחים של שנת..." עומדים בתקן הזה. ברור שלא כולם יצליחו אבל מעל 50% הצלחה ולדעתי יותר קרוב ל60 וזה די והותר בשביל לקחת את הסיכון.
אין לי כוח לחפש אבל יש איפשהו מעקב אחרי הרשימות האלה ומה עלה בגורלן של החברות שם ולדעתי הסטטיסטיקות הן בהחלט לטובה.

למשל רשימה מ2011:
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000693989

אאוטבריין - עדיין סטארטאפ מבטיח. הכנסות של מאות מליונים
קונדואיט - מוזר מדי בשביל להגדיר...
אנוביט - אקזיט מוצלח (נמכרה לאפל)
אנדרומדה - אקזיט מוצלח (הנפקה)
אינוביד - עדיין סטארטאפ מבטיח
מטומי אקזיט מוצלח (הנפקה)
אינארקטיב - אקזיט מוצלח (מכירה של בערך פי 5 מההשקעה)
אנגיוסלייד - לא ברור
ג'ינג'ר - לא ברור

choo

Active member
שים לב - לא אתה נתת את השמות - גלובס נתנו

&nbsp
מן הסתם קשה להתווכח עם אחוזי הדיוק שלהם - אבל הם עדיין עומדים על פחות מ-50%, למיטב ידיעתי.
&nbsp
וזה לא אומר כלום לגבי החברה של הכותב המקורי - שאין לך ולא לי מושג מה שמה, ולגבי סיכוייה להנפיק או להימכר באופן רווחי
&nbsp
ולבסוף, כלל לא ברור שעובד חדש שיצטרף לחברה אחרי שהיא כבר מופיע ברשימה יראה מזה סכום כסף משמעותי.
&nbsp
נ.ב. שים לב שאלו רשימות של 10 חברות. ברשימות של 50 חברות, אחוזי ההצלחה נמוכים משמעותית.

user32

Well-known member
מנהל
לא הבנתי

אתה טוען שהכתב של גלובס שניזון מאיזה מסמך שדחפו לו מחברת יח"צנות יודע יותר טוב מעובד שנמצא בחברה כמה שנים ומכיר את הדומיין ואת התעשיה?

וגם אם כן, אז העובד יכול לבדוק מה אומרים בתקשורת על החברה שהוא עובד בה ולתת לזה שיקול.

אני מאמין שאדם בעל שכל בסיסי מסוגל לזהות חברה שנמצאת בסיכוי גבוה (מעל 50%) לאקזיט רווחי. זה משהו שלא קשה לזהות. החכמה זה לזהות בשלב המוקדם (משהו שלא נראה לי אפשרי), שם כנראה סתם שיחק לו המזל להצטרף למקום הנכון. אבל כשהחברה קרובה להנפקה או מכירה זה לא משהו שקשה לזהות: תראה משרדים גדולים, כסף, הרבה עובדים מסביב, לקוחות, הכנסות, ונכון יש סיכוי שהכל יקרוס אבל כאמור הסיכוי גדול יותר להצליח או לפחות סביב ה50-50.

user32 התיאור שלך די דומה למצב של החברה הנוכחית

ולאחרונה נתקלתי בחברה שמגייסת שהיא מזכירה לי את החברה הנוכחית.
קונספט דומה של חברה, רווחים כבר בשלב הראשוני. וחזון לגדילה גלובאלית.
&nbsp
האם היא תצליח ב100%?
לא יודע. אבל זה מריח טוב.
&nbsp
האם להמשיך להשאר בחברה הנוכחית מתוך פחד מדילול?
האם אפשר לעשות ספילט ולא להכפיל לי את הכמות בחזרה?
אלו השאלות שיש לי לשאול.

user32

Well-known member
מנהל
תשובות

להמשיך או לא זה רק אתה יכול להחליט.
לגבי השאלה השניה: עזוב את זה שלא הבנתי למה בדיוק התכוונת אבל בעקרון לעובדים הרגילים יש כמעט אפס השפעה על תנאי האופציות. לוקחים מה שנותנים ומקווים לטוב.

העולם הזה מלא בסיכונים. בסוף צריך לעצום עיניים, לקפוץ ולקוות לטוב. העיקר לא להתחרט אחר כך ולא לבכות על "מה היה אילו".

״שומר רוח לא יזרע ורואה בעבים לא יקצור״

כן, לפעמים צריך לא להתבחבש יותר מדי.

choo

Active member
שוב, אתה זורק אחוזים בלי בסיס

&nbsp
אין קשר בין השכל של אנשים לידיעת הסיכוי ל-exit, משום שהעובד, על פי רוב, לא חשוף לנתונים מהותיים (לא דוחו"ת מכירות, לא כמה כסף יש בקופה, לא נתונים על הרווחיות הגולמית של החברה ולא על קצב שריפת המזומנים שלה, לא משאים ומתנים שמנהלים עם חברות אחרות וכן הלאה).
&nbsp
אם אתה רוצה להמשיך לטעון למספרים ספציפיים, רצוי להביא נתונים מייצגים - אני לא בטוח שיש מקור טוב לנתונים כאלו לגבי השוק הישראלי
&nbsp
בכל מקרה, הדבר הזה חורג מאוד ממטרתו של השואל המקורי - שלא מתעניין בסיכויי ההצלחה, אלא בסיכויים להפסיד כסף אם תהיה הנפקה.

user32

Well-known member
מנהל
בעידן גוגל כבר אי אפשר לבלף

קודם כל, הבאתי מדגם אקראי מספרי ופירטתי לגבי כל אחד. אני לא מתכוון לנתח את כל הרשימות של כל העיתונים מכל השנים. אם אתה רוצה להפריך אתה מוזמן להביא דוגמא נגדית.

דבר שני, סטטיטיקות רשמיות בהחלט מפורסמות וכל מי שבתעשיה מכיר אותם.
למשל:
https://techcrunch.com/2017/05/17/heres-how-likely-your-startup-is-to-get-acquired-at-any-stage/

המחקר הזה מראה שאחרי סיבוב השקעה 4 הסיכוי להצלחה עומד על 30%
https://blog.dealroom.co/wp-content/uploads/2016/12/Probability-2.pdf

המחקר הזה אומר שאחרי סיבוב C הסיכוי לכשלון הוא 25%:
https://medium.com/@DunRobinVenture...lationship-across-funding-rounds-5c951f21236b

על כל פנים, ניבוי הצלחה לפי סבבי גיוס זה פשוט הדרך הכי קלה. אני בטוח שיש גם מחקרים שיראו קשר סטטיסטי בין: גובה גיוס, מספר עובדים, הכנסות, רווחיות/אי רווחיות, אפילו סוגי וזהות המשקיעים. אלה גרפים שחברות הייעוץ והקרנות למינהן מאוד אוהבים.
הקושי הוא לנבא הצלחה של חברה שרק התחילה לפתח. ברגע שהחברה פעילה ומבוססת, זה כמו כל עסק אחר. אפשר לבחון אותה בכלים די סטנדרטיים ולתת הערכה מושכלת.

להגיד שחברה וותיקה זה כמו רולטה זה להתעלם מהמציאות.

אנא ממך, אני מעלה פה רפרנסים, מחקרים ועומל על הוצאת נתונים. אם אתה מתכוון לסתור את דעתי, אשמח אם תביא מחקר שמראה על סיכוי חברות בוגרות. אגב, לא אני המצאתי את המתודולוגיה הזו. "הערכת שווי" זה ענף שלם בכלכלה, זה תקף לכל עסק לא רק לסטארטאפים. לא אומר שמתכנת יכול לעשות הערכת שווי מלאה אבל בהחלט יכול להסתכל ימינה שמאלה ולהעריך לאן הדברים הולכים מה גם שיש לו יתרון גדול של מידע פנים (וזה אפילו באופן חוקי).

choo

Active member
הנתונים שהבאת מראים 22-29% סיכוי (לא ברור באיזה שוק)

&nbsp
אם החברה גייסה 4 סבבים (לא כולל גיוס סיד) סיכוייה להגיע ל-exit הם 29%. אחרי שלושה סבבי גיוס - הסיכויים הם 22%. שהכותב המקורי יכתוב כמה סבבי גיוס (לאחר הסיד) גייסה החברה שבה הוא עובד (אולי היא גייסה רק שני סבבים? ואז הסיכויים יורדים ל-18%.
&nbsp
(בנוסף, לא ברור על איזה שוק הדו"ח של dealroom מדבר - והאם סיכויי ההצלחה בישראל, בארצות הברית או באירופה הם דומים, או שונים משמעותית.)
&nbsp
בכל אופן, הנתונים הללו נמוכים מה-50% שטענת אליו, ובכל מקרה לא מדובר פה על גובה ה-exit - אלא רק על קיומו. ניסיתי לחפש (ללא הצלחה בינתיים) את הדו"ח המלא ש-IVC הוציאו לפני מספר שנים שמסכם 15 שנות סטארטאפ בארץ (1999-2014) - כדי לחפש נתונים מקבילים על שוק הסטארטאפים הישראלי (שהוא מה שמעניין את השואל המקורי).
&nbsp
בשום מקום לא כתבתי שחברה ותיקה זה כמו רולטה - כל מה שביקשתי הוא לא להפריז באופטימיות ללא נתונים משמעותיים (כמו הנתון לגבי סיכויי ההצלחה בדו"ח השני שהבאת - שהכי רלונטיים למקרה המדובר, למיטב הבנתי).
&nbsp
נ.ב. נתונים אנקדוטליים הם חסרי משמעות - אתה מוזמן לקרוא את המחקרים של כהנמן וטברסקי בנושא כדי לראות מדוע זה כך (זה מגיע מהטיות שונות, אחת מהן היא זכירות ההצלחות והנטיה לראות בהן את חזות הכל, לעומת עמימות הכשלונות וההתעלמות מהן כשמשתמשים בנתונים אנקדוטליים)

user32

Well-known member
מנהל
כן, אבל זה רק נתון אחד

עובד שנמצא כמה שנים בתוך חברה חשוף להרבה יותר נתונים מאשר רק סבבי גיוס שמתפרסמים בעיתון. אין לי מושג איפה הוא עובד ומה הסיכוי של המקום שלו אבל אם המקום מצליח ומשגשג מבחינה עסקית (וזה דבר שעובד מן השורה בהחלט מודע אליו) אז אפשר להניח שסיכויי ההצלחה טובים.
אני יכול להביא עוד הרבה רעיונות למודלים אבל הם כל כך בנאלים שזה יהיה טפשי. מה ההסתברות להנפקה של חברה שכבר הגישה תשקיף? מה סיכוי ההנפקה של חברה שכבר שכרה חתמים או חברות ייעוץ לליווי הנפקה? או שכרה CFO מהסוג שמתמחה בהנפקות (בדרך כלל צעד ראשון כשמתחילים להתכונן לIPO)? נכון, יש חברות שביטלו אבל יש המון סימנים שאפשר לזהות אפילו בדברים פשוטים כמו רווחיות שזה דבר שהרבה פעמים משתפים את העובדים בו.

מה שאני אומר זה שהערכת אקזיט זה לא חור שחור או מזל. בשלב הראשוני של מצגת ורעיון בלבד זה אולי כך אבל כשמתקרבים לסוף אפשר כבר להעריך בכלים סטנדרטיים ולא צריך וודו בשביל זה ואם הבחור מזהה שזה מתקרב אז יתכן מאוד שהסיכויים לטובתו.

choo

Active member
נסכים שלא להסכים - לעובדים לרוב באמת שאין מושג לגבי סיכויים

&nbsp
ומצב החברה תמיד מוצג בצורה מאוד אופטימית על ידי ההנהלה
&nbsp
ורוב העובדים (במיוחד כאלו שזו הפעם הראשונה שלהם בחברת סטארטאפ) לא יודעים שום דבר לגבי כיצד מתנהלים אקסיטים והנפקות, וגם הם נוטים להיות אופטימיים יתר על המידה בשנים הראשונות

למעלה