עוץ לי גוץ לי
אחרי 5 שנים שלא כתבתי פה - אני שב הביתה
קניתי לפני שנה את הספר של המחזה עוץ לי גוץ לי בתרגום של שלונסקי – המעשייה עם הנסיכה שטווה חוטי זהב. האמת שאני לא זוכר מה התוכן, פשוט קניתי את זה למטרת הנאה מהעברית של שלונסקי. אז ככה: לקראת סוף המערכה השנייה מעניק ה"אישון" (האיש הקטן והמרושע) לנסיכה הכלואה הזדמנות פז לזכות בחירותה באם תנחש את שמו (עוץ לי גוץ לי וסליחה אם הרסתי למישהו). פה השאלה: ההצעות נשענות על משחקי מילים, יצירתיות מבנית ושאר צירופים מוכרים ושמתגלגלים על הלשון. יש כמה שלא הבנתי, ולהלן כל ניחושיה הנואשים של הנסיכה הבוכייה: אבגד - ארבע האותיות הראשונות אתבש – ראשונה, אחרונה, שנייה ולפני אחרונה תשרק - ארבע האחרונות בסדר הפוך בגד כפת – האותיות הנדגשות בראש מילה או אחרי שווא נח זסשרץ - האותיות שהגייתן "דרך השיניים" למנר – אחת מחלוקות המשנה של העיצורים – השטופים (אם למישהו בא להסביר אני אשמח) בומף (משהו עם ו' החיבור – כיתה י' רחוקה ממני, סילחו לי על הבורות) גיכק – אותיות שמוגהות חיכית (מהחיך) אהחער – הגרוניות .... ננסמגור – ננס+ מגור גמדמדון – גמד + מדון יקום-פורקן – חיפוש בגוגל העלה שזוהי תפילה כלשהי... והלא מובנים : אחשדרבן ahashdarban - ?? כורמי זדון curmizadon - ?? קיש קיש קרין karyan – בפראפרזה על הפתגם הנודע? איש דברן וחסר תוכן ? אז, למה התכוון המשורר? עוצו לי . עזרתכם תודה מראש
אחרי 5 שנים שלא כתבתי פה - אני שב הביתה