עונש מוות - בעד ונגד

RedRose

New member
אני לא חושב שזה העונש הראוי..

"אל תעשה לרעיך מה ששנוא אליך" המכה לא ילמד לא להכות בגלל שהוא בעצמו מוכה. לדעתי יקרה בדיוק ההפך. הוא ירגיש יותר ממורמר, יותר כועס ויותר עצוב והוא יוציא את כל הרגשות שלו בעוצה רבה יותר. לגבי עונש מוות.. אני חושב שמי שלקח חיים בכוונה תחילה צריך להענש בכל שהוא עצמו יומת, אבל אחרי שקראתי את מה שרשמתם חשבתי על זה שוב. באמת שמגיע לו לשבת בכלא ולסבול, אבל מה הבעיה בארץ למשל? שליש יורד על התנהגות טובה, שנה יורדת ועוד שנה יורדת, ומי שנכנס יוצא בדר"כ אחרי חצי מהתקופה הראשונית שהוא היה צריך לבלות בפנים. אז לדעתי, אם האדם ביצע עבירה רצינית, למשל רוצח סדרתי, הוא צריך לשלם בחיו שלו. או, שהוא ישב עד מוות בכלא מבלי אפשרות לצאת לפני, אלא אם הוא נמצא חף מפשע לאחר כמה שנים. אם זו עבירה "פחות רצינית", למרות שלדעתי בין אם האדם רצח אחד או מאה הוא נחשב לפושע ורוצח, אז האדם צריך לשבת 50 שנה בערך, או לצאת מהכלא כמה שנים לפני גיל פנסיה, כך שכל החיים שלו ידפקו..

אמממ... ../images/Emo4.gif

ת´אמת, כריתת איברים מנוגדת לאמנת זכויות האדם...
וזה גם מגעיל מאוד.

דיון ישן נושן.. אבל דעתי

כמובן לא נחשבת. אני חושב שיש מקום לאפשר הטלת עונש מוות במקרים מסויימים. החוק היום קובע עונש מאסר עולם חובה לרצח בכוונה תחילה. (אני בדיוק כותב על זה עבודה) אין פירוט. אדם רצח שלושה אנשים? הוא יקבל שלוש פעמים מאסר עולם. זה מגוחך. החוק צריך להתחשב במידת הפגיעה בחברה של המעשה. אדם שהוא רוצח סידרתי אכזרי שהוכח מעבר לכל ספק - החברה לא רוצה אותו, ולא רוצה לבזבז עליו משאבים בבית כלא. אדם שהוא אנס סדרתי, או אונס ורוצח, או אונס הומואים לקיים יחסי מין עם לסביות, או אונס ורוצח ילדים בסדרתיות תוך ציור עגבניות על הפופיק שלהם - החברה לא רוצה אותו ולא רוצה לקחת את הסיכון שהוא ייצא מהכלא ויחזור לסורו. יש מקום לאפשר לבית המשפט שיקול דעת במקרים הקיצוניים האלו. הרי ברור שלא על כל רוצח תיגזר מיתה. מחבלים, מפגעים ודומיהם לדוגמה משתלם יותר להחזיק במאסר כדי שניתן יהיה להחליף אותם בעת הצורך במסגרת הסכמים. שורה תחתונה: יש מקום לאפשר במקרים קיצוניים.

Liroy25

New member
יפה אמרת ידידי!

אני גם כן מסכים עם דעתך. מבלי לזלזל חלילה במערכת המשפטית של מדינתנו האהובה קרו לא מעט פשלות בכל הטיפול ברוצחים, סוטים, גברים מכים. הם אמנם מוכנסים לכלא אבל השחרור שלהם תמיד מתקצר מסיבות טכניות. אני לא חושב שעונש מוות צריך להיות שמור רק לרוצחים סדרתיים, מבחינתי אב ששרף את אשתו וילדיו בעודם בחיים שווה ערך לג´ק המרטש. ושלא יספרו לי שהוא סובל מבעיות נפשיות כי את אף אחד זה לא אמור לענין! בטח שלא את הילדים שיגדלו עם אמא בקבר ואבא בכלא.

spainbar

New member
אתם טועים טעות חמורה בכיוון המחשבה

הרי ברור שכל אחד מאיתנו כששומע על מקרה כזה או אחר ישר מקלל, שונא ומברך את עושה המעשה בדברים הקשים ביותר שהמערכת האנשוית יכולה לבצע... אבל צריך לדעת להפריד בין הביצים לסלט.... כלומר, צריך לדעת שהרגשות האלו קיימים ונכונים אבל ההפעלה שלהם היא לא מוסרית בשום, אני חוזר בשום צורה !!! הרצון שלך לירוי25 או חיים חפר לתת לכזה או אחר עונש מוות נובע מהפחד שלך ממנו, אבל תזכור המערכת הזו לא עובדת בצורה הטובה ביותר, היא לא אמינה לחלוטין - האם היית מוכן לקחת חיים של אדם חף מפשע כל כמה שנים תמורת הריגת כמה אשמים ???? והאם גם לאשם לא מגיעה רמת הבנה ? או מחילה לאחר כמה זמן ?? הם אנחנו ביום יום לא מבצעים טעויות (נכון שלא חמורות כרצח) אבל עדיין יש לדעת לתת מידה ופתח יציאה לכל דבר... כשאתה בא לחשוב על הנושא, תנסה לחשוב מה היה קורה אם קרוב משפחה שלך היה חס וחלילה מואשם בפשע כלשהו... האם אז היית גם מסכים ??? ואם הוא היה אומר שהוא חף מפשע ???? לסיכום- מערכת לא מושלמת לא יכולה לתת עונשים סופניים ומושלמים יום טוב לכולם, GOD BLESS THE 02.6.02 :} ס´

xanadu

New member
צודק בהחלט

עד כמה שזה יכול להשביע את רצון הנקם לראות רוצח אכזרי נצלה בכיסא חשמלי או נתלה עד צאת נשמתו ועד שינקרו בו ציפורי הטרף, אבל חברה אנושית שמושתתת על איזשהו ערך של הומניות, כמו שהיא צריכה להוקיע ולהעניש כאלה שנוטלים בלי רשות את חייו של אחר, לא יכולה לבנות את עצמה על עקרונות של עין תחת עין.

תראו

מי שמבצע עבירות כאלו הוא עושה פעולה לא רק כנגד הקורבן אלא כנגד החברה כולה. לכן אני חושב שיש מקום לאפשר, שוב - במקרים קיצוניים מאוד, גזירת עונש מוות. יש עבריינים שהחברה לא מוכנה בשום פנים ואופן לסבול את האפשרות שהם יחזרו לשוטט חופשי. וכן, אני מוכן לקחת את הסיכון שלמרות שמדובר במקרים קיצוניים בהם ברור באופן ודאי ללא צל צילו של ספק האשם, יהיו אנשים חפים מפשע שיומתו. המערכת המשפטית מלאה טרגדיות. גם אדם שהורשע ברצח שלא ביצע, וישב בכלא 30 שנה עד שמישהו החליט להוכיח שהוא חף מפשע, לא יוכל בדיוק לחזור לחיים תקינים אחרי זה.

spainbar

New member
לא הפנמת - תהפוך את זה למקרה אישי

שהאשימו אותך, או בן משפחה וטיגנו אותך על הכסא בשם כל האשמים... מה אז ?

מקרה אישי?

משפט אמור להיעשות באופן אינדיווידואלי. וכן הפנמתי. בליב מי שהפנמתי. אני סומך על מערכת המשפט שתדע להגדיר כללים נוקשים לגבי מתי יפנו לענישה המוחלטת הזאת. אני הרי לא ארצה גם לראות בני משפחה נמקים בבית הסוהר לכל חייהם. אני חושב שמבחינה זאת עדיף להרוג את הבנאדם ולא לשלוח אותו למאסר עולם. גם החברה תרוויח כי היא נפטרה ממנו וכי היא לא צריכה לממן את הישיבה שלו בכלא. וגם הקורבן הרוויח כי הוא מאושר לראות את הפושע המנוול והאכזרי getting fried, וגם הפושע צריך להיות מאושר שהוא לא חייב לסבול בית סוהר זוועתי לכל החיים. היום החוק קובע שלרצח בכוונה תחילה יש עונש מאסר עולם חובה. בימ"ש לא יכול להקל. אני לא רואה פסול בהוספת סייג שיאפשר החמרה בעונש במקרים שצויינו כבר למעלה בשרשור. עכשיו אנחנו כולנו אנשים שומרי חוק (למעט אולי עבירות תנועה קלות - זה היה 100 לא 140, כתום ולא אדום, אפור ולא אדום לבן, חשבתי שמותר לפנות כאן, אדוני השוטר כבר אמרו לך שאתה מאוד סקסי היום? וכולי..) אז כל הדיון הוא תיאורטי בלבד. מה גם, שלאף אחד פה אין השפעה על גזירת עונשם של פושעים. שיהיו לנו חיים נפלאים, מאושרים ונטולי דאגות.

.m

New member
ספיינ´ יקירי

אתה יודע שאני מתלבטת לא מעט בנושא, אבל אתה פשוט רך מדי! בוא ניקח את האנס הסדרתי בני סלע כדוגמא - האם היית יכול לישון בלילה, אם בתור פרקליט ההגנה שלו היית כ"כ טוב והוא היה יוצא זכאי, ואונס עוד כמה נשים? או את הסיפור של דולי גרשון, שבעלה רדף אחריה עם סכין ורצח אותה ע להדשא, מול עיניהם המשתאות של השכנים - האם גם לו מגיעים רחמים? אולי נסדר לו תא חמים בכלא, עם מחשב, אינטרנט, טלוויזיה...? אני יכולה להמשיך את הרשיצה אבל נראה לי שהכוונה ברורה. אז לא. אני לא מרחמת על פושעים כאלה. ואמנם אני לא סגורה על עונש מוות כפתרון הולם (למרות שעם כל סיפור כזה אני עושה עוד צעד קטנטן לכיוון), אבל זה בטח יותר נראה לי מהמצב כרגע. ואם אתה רוצה להפוך את זה למקרה אישי - מה היית רוצה לעשות לבני סלע, לו היה אונס את החברה שלך, או את אחותך הקטנה? או את אמא שלך? חומר למחשבה ארוכה mai

xanadu

New member
עדיין את מדברת מתוך רצון לנקמה

מצידי שינעלו את בעלה של דולי גרשון באגף האיקסים יחד עם מרדכי ואנונו בכלא באר שבע, שלמשך עשרים שנה לא יראה אור יום, אבל עונש מוות לא. בעיניי מדובר ברצח אחרי רצח ותו לא.

.m

New member
תקרא לזה איך שאתה רוצה

בעיני זה עין תחת עין. העונש היחיד שעוד איכשהו מתקבל בעיני (פרט לעונש מוות, כמובן) במקרי אלימות במשפחה הוא עבודת פרך ותת-תנאים למגורים. בטח ובטח לא מה שקורה היום! mai (שלא תומכת בלקיחת חיים, אבל מי שלקח חיים של מישהו אחר מאבדת בעיניה את הזכות הזאת.)

MARMELAD

New member
אני לא מבין, מאי

בדרך כלל האנשים שמצדדים בעונש מוות הם החשוכים, השמרנים, אלה שנשארו מאחורה. אני לא מצליח להבין איך את ולירוי מצדדים בעונש כזה. אולי תנסי להסביר לי - למה את תומכת בעונש מוות? ו"כי זה מה שמגיע לו"... זו לא תשובה שאני מבין. מגיע לו על פי איזה קריטריונים? של איזו חברה? ומי קובע אותם?

MARMELAD

New member
וגם...

(השאלות שלי גם מכוונת ללירוי כמובן) ...אתם לא חושבים שהסיבה שאתם מצדדים בעונש מוות היא נקמה נטו?

.m

New member
אז ככה

קודם כל הבהרה - אני לא סגורה על העניין הזה בכלל, אבל כל מהדורת חדשות/עיתון/מבזק/... גורמים לי לראות את עונש המוות כאופציה עדיפה על פני העונשים שמערכת המשפט מטילה על האשמים. אני מאמינה שכל אחד רשאי לחיות את חייו בדרך שנראית לו (אתם מכירים את השפיל...), אבל אדם שלוקח חיים של אדם אחר בכוונת תחילה (קרי - רצח), מאבד את כל הזכויות שלו, בעיני. לגבי אנסים ושאר התעללויות מיניות יש לי מגוון עונשים להציע למערכת המשפט, אך הם אינם כוללים עונש מוות. עכשיו ככה: לגבי הנקמה - זה לא הענין. הסיפוק שמקבל הקורבן (או משפחתו, במקרה של רצח) הוא שולי פה. מדובר על כמה דברים: 1. כאמור, אדם שלוקח חיים של מישהו אחר בכוונת תחילה, מאבד את הזכות הלגיטית של כל אדם לנהל את חייו כרצונו. בעיני הוא מאבד כל זכות נקודה. כלומר - לא מגיע לו לחיות. 2. תוסיף לכך את העובדה שיותר יקר להחזיק אסיר מאשר לבצע הוצאה להורג. 3. וקיים פה גם אלמנט ההרתעה - אחרי הוצאה להורג או שתיים אולי רוצחים בפוטנציה יתחילו לחשוב קצת יותר, ולא יתחסו לחיי אדם אחרים בכזה זלזול. (ע"ע רעי חורב) לגבי הקריטריונים - רצח בכוונת תחילה. ועוד יותר אם מדובר ברצח בעינויים. זה, ורק זה. מקווה שאני ברורה יותר mai * כמובן מדובר בדעתי האישית בלבד *

באתי לעזרה

(בדרך כלל כשאני באה לעזור אני עושה נזק, הריני להסיר אחריות. ועכשיו:) ענישה חברתית מטרתה בכל מקרה מורכבת - הרחקה מהחברה, הרתעה, וגם (הפתעה!) נקמה של החברה באלו שפוגעים בה. לא לשוא תחושתן של נשים נפגעות (זוכרים? מזה הכל התחיל) כלפי בתי המשפט הפוסקים עונשים מגוחכים לתוקפים קשה מאד - לא רק הרציונל משחק, משחקים גם רגשות. והם קיימים ונוכחים, ואין טעם להתעלם מהם. אמנם, במקרה של תוקפים מסויימים, אלמנט ההרחקה מהחברה הוא החשוב (כך לגבי אשה שרוצחת את בעליה סידרתית, וכך, כמובן, לגבי רבים מהאנסים והפדופילים), אבל אין טעם להתכחש לצורך האנושי בנקמה. אשר להשוואה שנעשתה בהודעה המקורית - אכן, העונשים למכי נשים, וודאי למכה האשה הספציפית שאף איבדה את עוברה - מרתיחים. מה לזה ולעונש מוות? כאן אני מסכימה לחלוטין עם מרמלד (ואחרים. ככה כותבים בעבודות אקדמאיות, מסתבר. חכו תסבלו קצת גם): הצורך של אנשים בענישה מצדיק עונשים שהחברה תופסת כחמורים. הצורך הזה איננו מצדיק חריגה ממה שהחברה תופסת כאנושי (עינויים, למשל), או הטלת עונשים שלא ניתן לחזור מהם במקרה של טעות (וטעויות קורות). הגישה שנמצאת בבסיס מערכת המשפט המערבית היא, שאדם איננו נענש אלא אם הוכח עונשו מעבר לספק הסביר (או מעבר לכל ספק, תלוי איפה). מטרת הגישה הזו שלא להעניש חפים מפשע. החברה מעדיפה, כחברה, שלא להעניש מישהו לשוא, גם אם במחיר הזה חופשיים חלק מהפושעים. אם תחשבו לרגע אילו משטרים משתמשים בגישה ההפוכה (קודם נעניש, אחר כך נבדוק), תוכלו בלי ספק להבין לאילו מקומות איומים יכולה גישה כזו להוביל. כל מערכת הבקרה המשפטית מיועדת בדיוק לכך - בדיקת הראיות, השבעת העדים, מתן אפשרות לשימוש בסנגוריה ציבורית, וכן הלאה והלאה - הכל, על מנת שלא יענשו חפים מפשע. מאחר, שמערכת המשפט מורכבת מבני אדם - ולכן לא יכולה להיות נקיה מטעויות, נראה לי שגוי באופן יסודי להטיל עונשים שלא ניתן לבטל אותם. כמובן, שמי שכבר נכלא, לא ניתן להחזיר לו את שנותיו בכלא. אבל לקיחת חיים היא הדבר הנורא ביותר שניתן לעשות - לא בכדי העונשים על רצח הם החמורים ביותר, ולא בכדי מציעים כאן להעניש בעונש מוות רק רוצחים. וחיים לא ניתן להשיב. עם כל ההכרה ברצון בנקמה - נקמה על ידי רצח נראית לי שגויה מעיקרה, הן כשהיא מתבצעת על ידי חמולה זועמת, והן, ובמיוחד, כשהיא מתבצעת על ידי המדינה והחברה.

MARMELAD

New member
הנה מחשבה ארוכה:

האם את יכולה לקחת אחריות על חיים של מישהו אחר? האם בעצם זה שאת הורגת את בעלה של דולי גרשון, את לא הופכת את עצמך למעין אלוהים קטן? האם את לא הורגת אותו רק בשביל לספק את יצר הנקמה שלך?

MARMELAD

New member
בשום פנים ואופן לא

עם כל הכבוד לחברה, למערכת המשפט, לסניגורים, לנרצחים, לרוצחים: אסור לאף אדם לקבל החלטה כמו להרוג בן אדם אחר. ולא חשוב מאיזו סיבה. כן, אם יש רוצח מטורף - אדרבה. תשלחו אותו לכלא. להעניש אותו, כן, אבל בעיקר כדי להגן על החברה מפניו. בעקרון חומרת העונש מבוססת על המעשה. ככל שהרוצח / תוקף פוגע ביותר אנשים, או אם המעשה שביצע היה מזעזע במיוחד - מערכת המשפט מתרשמת ממנו כאדם שמסוגל לחזור על מעשיו ונחשב מסוכן לחברה. ובתור שכזה, היא שולחת אותו לכלא. לא כענישה - כהגנה על החברה מפניו. לעומת המקרים האלה, אם נדבר על רצח "סתמי" - שנובע ממניע, ולא מאכזריות לשם אכזריות, בד"כ העונש יהיה הרבה יותר קל והתוקף יכול להשתחרר בד"כ אחרי כמה שנים. אני חושב שמהדברים האלה אפשר להסיק שהענישה היא למטרת הגנה - לא ענישה נטו. וככה זה גם צריך להיות לדעתי. החברה היא בסה"כ חברה. היא לא אלוהים. חברה שמרשה לעצמה להחליט מי יחיה ומי ימות, היא חברה לא אנושית בעיניי.

למעלה