לא, את לא רכוש. את אזרחית.
וכאזרחית המדינה, המדינה מחויבת להגן עלייך. יש משפט פלילי, ויש משפט אזרחי. במשפט הפלילי, המדינה תובעת אנשים שעוברים על חוקיה. למה? כי עבירה על חוק המדינה היא פגיעה במדינה. בעיני זה מסר חשוב מאד. במשפט האזרחי, את היא התובעת. אני כבר אמרתי פה כמה וכמה פעמים שיש לי בעייה עם הכנסת משתנה הקורבנות למשפט הפלילי - גם מבחינת ההגינות בהליכים וגם מבחינת ההגינות כלפי הקורבנות עצמם. מבחינת הגינות בהליכים, אני לא חושבת שזה יהיה הוגן להעניש אדם אחר יותר ואחר פחות רק כי הקורבן של אחד בכתה בקול יותר רם או עשתה יותר רושם על השופטים. יש אנשים שלא יודעים להעביר את רגשותיהם בצורה מרשימה. הם סגורים, לא פורקים רגשות, אולי לא ורבליים כל כך. האם אדם שביצע פשע כלפי קורבן כזה צריך להיענש פחות? רק כי הקורבן שלו לא מסוגל או לא יודע להרשים את השופטים? מבחינת הקורבנות, הבעייה דומה. קודם כל, האם זה הוגן כלפי מישהי סגורה, שקשה לה לדבר בבית משפט, שקשה לה להוציא את רגשותיה, שהאדם שפגע בה ייענש פחות? והבעייה השניה, והלא פחות חמורה, היא שבכל פעם שמכניסים מרכיב כזה לשיפוט, מתקבל מצב שמעודד את הקורבנות להימנע מלהשתקם, כדי להשיג נקמה מקסימלית, כי על פי הצעה מעין זו, ככל שהן תשתקמנה יותר, כך הפגיעה שהסב להן התוקף תיראה פחות מרשימה. וכמובן, נותרת השאלה הכלכלית. האם זה בסדר מצדך שענישה של בני אדם על תקיפה לסוגיה תהיה תלויה במשאבי הקורבן? שאדם עשיר יותר יוכל לממן תביעה על ידי עורך דין יקר יותר, ובכך להשיג ענישה מחמירה יותר? זה נראה לך הוגן - כלפי הקורבנות וכלפי הנאשמים כאחד?