עולם המירוצים לאן

RaananC

New member
עולם המירוצים לאן

בסייקל וורלד האחרון משווה קווין קמרון בין מה שקורה לאחרונה ב-GP לבין סדרות הראליטי שמציפות אותנו. סדרות הראליטי לרשתות הן כסף קל מכיוון שלא צריך לשלם לשחקנים או תסריטאים, לא צריך להחזיק צוות צילום יקר אלא מספיק מישהו עם מצלמה פשוטה שרץ אחרי האנשים ומצלם ועוד מוכרים את זה לנו בטענה שכך הצילום נראה אמין יותר. המקבילה לכך ביולם ה-GP הוא המעבר במוטו2 למנוע CBR600RR לכולם, וכפי שהתברר במהלך העונה כמעט כל הקבוצות בקטגוריה הזו משתמשות באותה שלדה תוצרת חברת סוטר השוויצרית. עם הכנסת החוקים לשימוש במנועים סדרתיים משופרים לקטגוריה הבכירה בעצם נקבל דבר דומה, רק חסר שהקבוצות יחליטו עדיף לקחת רוכבים מן הרחוב במקום לשלם הרבה לרוכבים מקצועיים והרי קיבלנו מוטו ראליטי. במקום שסדרת ה-GP תהיה במה ליצרנים לדחוף הטכנולוגיה קדימה אנו פשוט נלך אחורה כתוצאה משיקולים כלכליים. שנית, קווין קמרון מגלה לנו דבר נוסף שלא ידענו או שמנו לב אליו בעבר. כתוצאה ממגבלת הדלק תוכנות ניהול המנוע אמורות לטפל גם בנושא הזה על מנת שלא יהיה מצב שרוכב לא יכול לסיים מירוץ מכיוון שנגמר לו הדלק. אי לכך במירוץ בחרז דני פדרוסה נאלץ לתת את הנצחון ללורנצו מכיוון שתוכנת ניהול המנוע שלו התריעה על כך שהוא עלול לא לסיים את המירוץ אם הוא ימשיך בקצב שבו הוא רכב ולכן אחד המתכנתים בגאראז' של פדרוסה העביר את האופנוע למוד חיסכון ועקב כך פדרוסה רץ בקצב איטי יותר. לנו הצופים זה נראה כאילו לורנצו הצליח לשבור את פדרוסה בעוד שבעצם איזשהו מתכנת שיושב בגאראז' החליט שפדרוסה רוכב מהר מדי ומבזבז דלק. עכשיו תחשבו שוב על המירוץ אתמול, האם סטונר באמת הצליח לשבור את דני הקטן או שפשוט האופנוע של פדרוסה שוב נכנס למוד חיסכון עם ביצועים נחותים יותר מכיוון שתוכנת ניהול המנוע התריעה על מחסור בדלק. זוהי כבר כתבה שניה של קווין קמרון בה הוא מקונן על כך שבעקבות חוקי הגבלת הדלק באופנועים השליטה במירוץ כבר איננה בלעדית בידי הרוכב אלא בידי האיש מול המחשב בגאראז'. מסתבר שגם במירוצים היום מה שאנו רואים זה לא מה שבאמת קורה מאחורי הקלעים. עצוב.

.....

אתה (וקמרון) צודק. חד משמעית ואפילו מעט רחב יותר. לא רק שאני תומך בכל מילה שנאמרת למעלה, אלא שאני חושב שנהרסה לחלוטין קטגוריית הביניים, ל-מ-ר-ו-ת העניין שמספקת קטגוריית המוטו2, שמחקה את היצרנים מלקסיקון הקטגוריה. ולגבי המוטוGP, הרי שמאז שנכנסה כל כך הרבה אלקטרוניקה לאופנועים האלו, נמחק חלק גדול מ"ניצחון הרוכב" לטובת ניצחון המחשב. בעולם שבו עשירית שניה להקפה יכולה לבדל בין רוכב על לבין "סתם" אליל גרנד פרי, הרי שאלקטרוניקה מוחקת במרבית המקרים את הפער הזה, והלכה למעשה מחליט המחשב שעל האופנוע - ע"ע המכונאי בפיטס, מי יהיה אלוף עולם. מה לעשות? אופנועים נטו. קלאץ' מחליק, אהלן וסהלן, מנגנוני אנטי החלקה של האחורי או אנטי ווילי, או בכלל, כל מנגנון שמשפיע על פקודותיו של הרוכב על האופנוע ומסנן אותן, היאורה השליכוהו. תנו לנו לראות את גדולי הרוכבים בעולם בתפארתם וגדולתם, ולא מנוהלי מחשב.

TShavit

New member
יש בעיה אחת מרכזית עם הכתבה הזו:

האמירה כי מרבית הקבוצות משתמשות באותה שלדה, של סוטר - פשוט אינה נכונה. 12 מ-40 זה לא רוב, אפילו לא שליש. דווקא מה שמייחד את הסדרה הזו זה המגוון העצום של שלדות. את הסדרה מוביל בכלל רוכב על שילדת מוריוואקי, והאיש המהיר ביותר במרוצים האחרונים הוא על שלדת ספידאפ. מעבר לכך, שליטה מבחוץ במנוע במהלך המירוץ?? זה בעצם מה שאתה אומר כאן. התיאוריה כאילו איזה טכנאי ישב בפיטס והחליט להוריד את הקצב של פדרוסה היא בלתי-ריאלית לחלוטין (ולדעתי גם זה אסור על פי התקנון). מערכת ניהול המנוע אמורה לדעת בעצמה אם קצב צריכת הדלק מהיר מדי, ולהתאים את עצמה בהתאם - לא שזה משהו משמח יותר מדי... המעבר לפורמט מוטו2 נעשה בראש ובראשונה כדי להגדיל את מספר המשתתפים על הגריד, ולהביא לנו מירוצים מענינים. שתי המטרות הושגו במלואן. אני מקווה שתסכים איתי שיש בעיה בקטגוריית מוטוGP. רוב המירוצים משעממים, והגריד דליל ביותר ברוכבים. אתה מעדיף להשאיר את המצב כפי שהוא? טל

RaananC

New member
לגבי השליטה במנוע, זה לא אני זה קווין קמרון

טוען כך. שנית, לגבי מה עדיף, מספר המשתתפים או אופנועי פרוטוטייפ בהם היצרנים דוחפים כל פעם את גבולות הפיתוח אל הלא נודע? באותה מידה אתה יכול לומר למה להתאמץ ולפתח אופנועי GP? בואו ניקח אופנועים סדרתיים, נשים עליהם רוכבים מן השורה שאספנו ברחוב והופ יהיה לנו הרבה אקשן התרסקויות ומה לא. אז נכון לא תהיה התקדמות טכנולוגית אבל יהיה אקשן, הציבור יהיה מבסוט והקבוצות יחסכו כסף. לגבי הגריד הדליל, תמיד המוטו GP סבלה בנחיתות לעומת אחיה הקטנות מבחינת מספר רוכבים, וזה נע פחות או יותר סביב ה-20. לדוגמה עונת 1990 מספר הרוכבים בסדרה שזנק למירוצים עמד על 11 בלגונה סקה, 13 ביפן ועוד כך שלא תמיד המצב היה ורוד. מה שכן ניתן לומר היום זה שיש יותר תחרות בין היצרנים (גם דוקאטי בעניינים) לעומת ימאהה והונדה ששלטו לבד בכיפה.

TShavit

New member
לא חוכמה לקחת חלק ממה שאמרתי,

ולהתייחס לזה כאילו זה כ-ל מה שאמרתי. הזכרתי קודם כל מירוצים משעממים, לפני מספר המשתתפים, נכון? מה שהופך את מירוצי מוטו2 למענינים זה לא העובדה שיש שם 40 משתתפים - זה חשוב יותר לסדרה, פחות לצופים - אלא מה שקורה עם ה-20 הראשונים. למשל העובדה שרוכבים שהם אלופי עולם לשעבר יכולים למצוא את עצמם מזנקים מהמקום ה -20, למרות שהם רק שניה אחת מזמן הפול פוזישן. למשל הקרבות החזקים על המקומות הגבוהים, למשל העובדה שעד עכשיו ניצחו העונה 6 רוכבים שונים. נחש כמה עמדו על הפודיום? 12+1, זה כמה. אותו מספר רוכבים הובילו לפחות הקפה אחת מירוצים במהלך העונה. במוטוGP, לעומת זאת, ניצחו רק 4 רוכבים, ויותר חשוב - רק 7 הגיעו לפודיום, ורק 6 הובילו לפחות הקפה אחת. לא חוכמה גם לברור בפינצטה מירוץ או שניים שהיו מעוטי משתתפים מתישהו. אז מה? מישהו חשב אז שזה טוב או רצוי? אגב, בעונת 1990 שהזכרת, לא פחות מ-31 רוכבים צברו נקודות, לעומת 21 בעונת 2009. בפורמט המירוצים ההיפתטיים שתיארת יהיה אולי הרבה אקשן, אבל לא יהיה קהל ולא תהיה טלביזיה, כי זה לא יענין איש. שיהיה ברור: אני מאד מתנגד ליישום משהו מקביל למוטו2 בקטגוריה הבכירה. אבל גם אי אפשר לטמון את הראש בחול לגבי מה שקורה כיום. טל

RaananC

New member
לא התייחסתי לנושא השלדות

מכיוון שלא בדקתי בעצמי. לגבי החלק השני, סדרה המבוססת על יצרן אחד תייצר בהתחלה בגלל המתח והמספר המוגדל של הצופים אך לבסוף היא תדעך כמו שקרה במירוצי הדירט-טרק בארה"ב שם הארלי הייתה היצרן היחיד במשך שנים. השנה כדי להזריק דם חדש לסדרה, ה-AMA פתח אותה ליצרנים נוספים וראה איזה פלא הסדרה קמה לתחייה מחדש. ניתן לראות שם אופנועים מבוססי סוזוקי SV, אפריליה, דוקאטי, הארלי כמובן BMW ועוד. הגריד צפוף מאי פעם והעניין בהתאם. אז נכון, המוטו 2 מספק הרבה מתח ועניין בטווח הקצר, אבל לדעתי העדר יצרנים נוספים עקב חוק המנוע האחיד מוריד מאוד מערכה של הסדרה וכנראה שאינני היחיד. לגבי הצלחתה, רק הזמן בטווח הארוך יגיד. לגבי המוטוGP והגריד הדליל, לצערנו הגענו למצב בו למירוץ הטכנולוגי יש מחיר גבוה ופחות ספונסרים אשר מונע מיצרנים או קבוצות נוספות להצטרף. כנראה שאיסור פרסום חברות הסיגריות שנהוג היום בעולם המירוצים (אפילו דוקאטי שלהם הסכם עם מרלבורו הורידו את הלוגו מהאופנועים שלהם כולל הברקוד שהושם שם כתחליף) גרם לכך שכבר אין כסף כמו פעם ולכן גם יש פחות קבוצות.

Choia

New member
האיסור לפרסום חברות סיגריות קיים

רק במדינות מסויימות עד כמה שאני מבין את זה.

טל, לרגע הדאגת אותי

עד למשפט שבו אמרת שאתה מתנגד ליישום משהו דומה למוטו 2 במוטוGP. לגבי המצב כיום במוטו 2, אני לא חושב שהוא יימשך לאורך שנים. יש את ההתלהבות הראשונית של המון יצרני שלדות להשקיע ולהיכנס, כיוון שהעניין עדיין ראשוני והם מצפים לחשיפה מטורפת ולעליה במכירות. מתישהו ההתלהבות תרד, ואתה גם הספונסרים. להערכתי בעוד שלוש שנים כמות המשתתפים במוטו 2 תרד לחצי. לגבי המוטו GP, הרי שהיא צריכה לסמל את כל מה שאתה ואני והוא לא מסוגלים, לא לקנות, ולא לבצע. הקטגוריה הזו צריכה להישאר של יצרנים נטו, עם אופנועי פרוטוטייפ מטורפים ועם רוכבי על. גם במחיר גריד דליל. אחרת, לדידי לפחות, אין שום סיבה לראות את הסידרה הזו, ועדיף כבר לנדוד לסופרבייק.

אני חושב שלא הבנת נכון.

שכן הוא כתב במפורש
"some technician dropped a decimal point when pedrosa's fuel-economy system was programmed, improperly driving it into its "green econo-mode" ..."​
כלומר (כך אני מבין את זה) הטכנאי עשה טעות בתכנית המחשב - בעת התכנות (לא שמישהו מהפיטס העביר את האופנוע למוד חסכון תוך כדי מירוץ) - וכתוצאה מכך המערכת עברה מעצמה בטעות למוד חסכון בעת המירוץ.

RaananC

New member
אתה צודק, קראתי שוב את הטור

לא מזמן ואז ראיתי שטעיתי, זה מה שקורה כשקוראים ב-12 בלילה בשירותים אחרי יום עבודה ארוך. עדיין גם בטור אחד לפני האחרון הנ"ל מתלונן המערכות הממוחשבות ובעיקר על הגבלת הדלק אשר מונעת תחרות פתוחה, הרי יכול להיות שגם במירוץ האחרון הסיבה שפדרוסה לא הדביק את סטונר הייתה מחסור בדלק וכניסה למוד חסכון מה שגרם לו להאט. בעקבות הטור הזה עלתה בי השאלה האם באמת סטונר שבר את פדרוסה או שמחסור בדלק הוא זה שגרם לפדרוסה להאט. כמו שכתבתי מקודם, ההגבלות הללו בנוסף לאפשרות להשתמש במנועים סדרתיים (משנה הבאה) מוציאים את העוקץ מהיות סדרת המוטוGP היהלום/השפיץ של עולם המירוצים. ימים יגידו

אני לא מבין למה הגבלת הדלק מונעת תחרות פתוחה.

זה עוד אילוץ, אחיד לכולם, שאני לא רואה אותו שונה עקרונית מכל אילוץ טכני, הנדסי או טכנולוגי כמו הגבלת נפח מנוע, יחס קוטר/מהלך של הבוכנות, סידור המנוע, מספר הבוכנות, איסור שימוש בחומרים מסויימים או בטכנולוגיות מסויימות וכו'. הוא שונה בכך שהוא מחייב תכנון "אסטרטגי", מראש, של ההתנהלות לאורך המירוץ, אבל למה הוא עושה את התחרות לא-פתוחה? ואולי יצמחו מזה טכנולוגיות חדשות להפחתת צריכת הדלק. לגבי המערכות הממוחשבות זה נכון במידה מסויימת, כי הן לוקחות מידי הרוכב חלק מהשליטה ומקבלת ההחלטות, ובכך מייתרות יכולות או מיומנויות מסויימות. אבל ברמות האלה זה מזמן היה תחרות בין קבוצות, צוותים, ולא נטו בין רוכבים, כי למרכיב הטכני והטכנולוגי היה תמיד משקל לא מבוטל. אכן, ימים יגידו, ואם הם יגידו שזה לא טוב אז אפשר לשוב ולשנות את החוקים.

RaananC

New member
נכון שהגבלת הדלק מחייבת תכנון אסטרטגי מראש

אבל קח לדוגמא את המירוץ האחרון בו פדרוסה בעקבות זינוק גרוע היה צריך להתחיל לתת גז כדי להדביק את סטונר ואז כשכבר כמעט הגיע אליו והדביק אותו פתאום הנ"ל מסיבה כלשהי האט, האם זה היה כתוצאה מכך ששרף יותר מדי דלק בניסיון להדביק את סטונר ועד שכבר הגיע אליו הוא נכנס למוד חסכון? לא יודע, אבל אם זו כן הסיבה אזי שנמנעה מאיתנו תחרות/מאבק מותח בין שני הרוכבים על המקום הראשון. בעצם מה שקורה הוא שאת התכנון הסטרטגי אתה יכול לזרוק לפח, הכל תלוי בזינוק. אם לא זינקת טוב אכלת אותה כי זה אומר שתשרוף הרבה דלק בניסיון להשיג את שאר החברה ועד שתגיע אליהם לא ישאר מספיק כדי להתמודד איתם על הבכורה. נכון שברמות האלו גם לצוות המסייע חלק נכבד מאוד בהצלחה בכל מירוץ אבל אני מאוד מקווה שלא נגיע למצב כמו ב-F1 שבו הנצחון תלוי בעצירות הפיטס.

סקניה

New member
לא רק שאסור לעמדת הצוות

לשנות נתוני אופנוע במהלך מירוץ, אפילו למחשב ניהול האופנוע אין את האפשרות "להחליט" לבדו על שינוי כזה. לפדרוסה היתה בעיה בחיישן גובה הדלק במיכל והמחשב הרתיע מפני מחסור בדלק. לדני הופיעה מנורה גדולה על לוח השעונים ובעמדת הצוות הופיעו נתונים מדאיגים. לדני נשלף שלט שהורה לו להעביר את מפת ניהול המנוע למוד "חסכון". דני לחץ\סובב את הפקד המתאים כדי לשנות את ניהול המנוע. רק לו מותר על פי החוקים. אגב, יש הרבה מאד דברים שנלקחים בחשבון כדי לייצר ניצחון, רצף ניצחונות או אליפות. את רובם של אותם דברים אנחנו לא יודעים. תקלה בחיישן גובה הדלק הוא רק אחד מהם. מה עם כיוון מתלים שמשפיע על קצב שחיקת צמיג לאורך מירוץ? מה עם הגבלת מספר הצמיגים בסוף שבוע? לדוגמא- מישהו יכול לומר למה אדוארדס ניהל קרב על המקום ה-14 בלבד? זה רוכב שמאד מתאים למיקום החמישי-שיש בכל מירוץ. אולי פשוט נגמרה לו כמות הצמיגים (קדמיים או אחוריים) המתאימה למסלול והוא נאלץ להשתמש בצמיג שפחות מתאים ולכן ייצר פחות אחיזה או יותר שחיקה? וזה סתם רעיון שנשלף מהשרוול. ניחוש. הוא טוב כמו עוד כמה עשרות ניחושים שכל אחד מהם יכול לגרום לקולין להסתפק במקום ה-14. אז רענן, קמרון צודק - יש גורמים שמשפיעים על ניצחון והם נעלמים מעין הצופים. אבל זה לא תמיד היה כך? לגבי מוטו2- דווקא היה מאד מעניין לקחת רוכב מהרחוב ולהעמיד אותו על גריד שווה כנגד אלופי עולם. בחור בשם שויה טומיזאווה עשה בדיוק את זה כשניצח את מרוץ המוטו2 הראשון אי-פעם בקטאר. כך מתגלים כשרונות צעירים ומפתיעים. אם לא היתה אחידות מנועים בקטגוריה, לא היה סיכוי לראות רוכב צעיר וחסר נסיון מתקבל לקבוצה בכירה ומצליח להתבלט כבר במרוצים הראשונים. ואיפה הכי טוב לעשות זאת אם לא בסדרות שמלוות את הסדרה הבכירה מכולן? תחשוב על חצי הכוס המלאה ותבין שהמשקה שיש שם הוא לא רע בכלל... אגב, גם בסדרה הבכירה יש אחידות מאד גבוהה. כולם משתמשים באותם צמיגים. לכולם אותם בלמים בדיוק (ברמבו). כמעט כולם משתמשים באותו סוג מתלים (אוהלינס). אז מה? דווקא האחידות הזו מנטרל הבדלים בין הכלים ותיתן ביטוי משמעותי יותר ליכולת הרוכב. אני דווקא בעד. כמובן, אין צורך להגזים ותמיד מעניין לראות את היצרנים השונים מוצאים דרכים יצירתיות למצוא יתרונות ופתרונות טכנולוגיים כדי לייצר עדיפות לרוכב.

elads22

New member
../images/Emo207.gif מה זאת הצינורית שיוצאת להם מהקסדה

תמיד כשהרוכבים מגיעים לפיטס של המנצחים בסוף המירוץ, מגיע איש צוות שלהם ושולף להם צינור שמחובר לחלק האחורי של הקסדה. מה זה? הדבר היחיד שעולה לי בראש, שזה משהו של תקשורת עם הרוכב? וכאן נשאלת השאלה (אני שואל את עצמי...) אז למה יש את השילוט?

עושים בדיקות סמים במרוצי רכב?

סמים אני מתכוון משפרי ביצועים, לא סמֵי סבבה. כמו כאלו באופניים, אתלטיקה וכו' doping אני מתכוון..

המים הם רק טריגר

אני לא בטוח שיש משפר ביצועים מהותי שאפשר לצרוך במים או בקוניאק תוך כדי
...אבל אפשר לצרוך ספידים (אמפטמינים...) או ממריצים אחרים. יש בהחלט פוטנציאל שיבוש גילוי השימוש במשפרי ביצועים על ידי נטילת (שתיית) חומרים ממסכים ואחרים מיד בתום המרוץ - לפני הבדיקות. או לא? כמה פעמים ראית את המכונאי האישי רץ עם בקבוק למתחרה שלו? מצד שני מי שלובש חליפת עור קסדה כפפות ומגפיים ביום חם, לא צריך יותר מדי תרוצים לרצות לשתות קר וטעים אחרי מרוץ של 20 הקפות... אני מניח שאילו היינו שוקלים את הרוכבים לפני ואחרי מרוץ היינו רואים הפסדי משקל משמעותיים, של 2-3 ק"ג ואולי אף יותר, ברובים בגין אבדן נוזלים.

Choia

New member
לא הבנת את השאלה

איזה חומר אסור כבר הם ישימו במימיה? ספידים לא יהפכו אותם למהירים יותר. אמפיטמינים? אולי רטלין ודומיו. שיפור ביצועים? איזה חומר לדעתך אתה יכול לקחת שישפר את זמני ההקפה שלך? אני מצליח לחשוב רק על ריטלין.

למעלה