certified.woke
Well-known member
ביום ראשון הוקם מאחז צמוד לכפר בדואי, ביום שישי תושביו הפלסטינים נעקרו מבתיהם
תושבי מוע'ייר א-דיר עוזבים את הכפר, אתמול. אנשי הקהילה מספרים כי הם גרים במקום כבר כ-40 שנה; צילום: נעמה גרינבאום
המאחז הוקם פחות ממאה מטרים מבתי כפר מוע'ייר א-דיר, אך הצבא והמינהל האזרחי לא עשו דבר כדי לפנותו. המתנחלים במקום מטרידים את תושביו מזה שנתיים, אך הקמת המאחז היא שהובילה לבסוף לעקירתם. "אני לא יודע מה יהיה מחר. אני רק יודע שכרגע אני צריך לעזוב", אמר אחד התושבים
הגר שיזף
לעקוב
18:29 • 23 במאי 2025
פחות משבוע אחרי שהוקם מאחז צמוד אליהם, תושבי הכפר הבדואי מוע'ייר א-דיר שליד רמאללה עוזבים. זאת, בעקבות הטרדות ואיומים מתמשכים שספגו התושבים מצד מתנחלים באזור. חרף העובדה שהמאחז שהוקם היום ראשון ממוקם פחות ממאה מטרים מבתי הכפר — הצבא והמינהל האזרחי לא עשו דבר כדי לפנותו ואף טענו כי אינו פולש לשטח שבו גרים תושבי הכפר.
אברהים מליחאת, תושב הכפר בן 60, העריך כי הגירוש יפרק את הקהילה. "לי אין אדמה במקום אחר. אני הולך לעבור לאדמה ליד רמאללה עם אוהל. אני לא יודע מה יהיה מחר. אני רק יודע שכרגע אני צריך לעזוב", אמר היום (שישי). לדבריו, תושבים אחרים בכפר מתפזרים למקומות אחרים בסביבת רמאללה. תושבי הקהילה סיפרו כי הם גרים בכפר כ-40 שנה. על פי תצלומי אוויר של ארגון "כרם נבות", העוסק במעקב אחר קרקעות בגדה המערבית, אכן ניתן לראות התיישבות במקום משנות השמונים.
אברהים מליחאת בכפר, בשנה שעברה. "הם הולכים בין הבתים ומקללים, נכנסים עם המכוניות. אנחנו מפחדים על הילדים שלנו ועל הבנות שלנו", סיפר; צילום: אוליבייה פיטוסי
כתבות קשורות
- "אין עתיד, זה הסוף": אזורים שלמים בגדה התרוקנו מקהילות הרועים | הגר שיזף
- המדינה משתמשת בהחלטת הקבינט לרשום קרקעות בגדה כדי למנוע פינוי מתנחלים | הגר שיזף
- עשרות מתנחלים התפרעו בכפר בורקין והציתו כלי רכב; לא נעצרו חשודים | הגר שיזף
החשש הגדול של תושבי הכפר מהמאחז החדש הוא תוצר של מה שהם ראו שקורה סביבם מראשית המלחמה — מאחזים קמים סמוך לקהילות, והמתנחלים שגרים בהם תוקפים את התושבים וגונבים צאן. שלשום, לאחר שלדבריהם מתנחלים הסתובבו סביב הדירים שלהם באופן שגרם להם לחשוב שבכוונתם לגנוב את הצאן והבעירו מדורות באזור, החליטו תושבי הכפר לעזוב. על פי ארגון כרם נבות, מאז ראשית המלחמה גורשו כ-60 קהילות ומקבצי מגורים של פלסטינים בשטחי C.
תושבי מוע'ייר א-דיר עוזבים את הכפר, אתמול. תושבי הכפר דיווחו כי שלשום הסתובבו מתנחלים סביב הדירים שלהם באופן שגרם להם לחשוב שבכוונתם לגנוב את הצאן; צילום: נעמה גרינבאום
בביקור היום בכפר חלק ניכר ממנו כבר לא היה קיים. ביתו של אחמד מליחאת, שלידו הוקם המאחז, כבר היה נטוש לחלוטין. בתוכו מישהו כתב באנגלית קלוקלת ובערבית "נערי גבעות". כל העת היו עסוקים תושבי הכפר ואחרים שהגיעו לסייע להם בפירוק המבנים הארעיים שהיו לבתיהם, ומשאיות הובילו את חתיכות פח שפורקו מהבתים והדירים ששימשו את התושבים עד הבוקר.
נשים וילדים כבר לא היו במקום. כל משפחה עברה למשכן חדש, כשרבים מהם לא בטוחים שבאמת יתאפשר להם להישאר במקומות האלה לאורך זמן. גם הבוקר נערי גבעות הסתובבו בין הבתים בזמן שהתושבים פירקו אותם. בכניסה לכפר, מתנחל אחד עצר לשאול אם שמענו על "הגבעה החדשה".
תושבי כפר מוע'ייר א-דיר עוזבים את בתיהם, אתמול. הוגשה עתירה לבג"ץ בדרישה שהמדינה תסביר מדוע אינה נוקטת בצעדים למניעת נסיונות הגירוש; צילום: נעמה גרינבאום
אמש תועד במאחז ח"כ צבי סוכות (הציונות הדתית) ולאורך הימים האחרונים תועדו בו מתנחלים מוכרים לרבות נריה בן פזי — שהשבוע הוטלו על מאחזו סנקציות על ידי בריטניה. עתירה שהוגשה אתמול לבג"ץ, בשם אחד מתושבי הכפר, ביקשה להוציא צו זמני להרחקת המתנחלים למרחק של שלושה קילומטר מהכפר ולהצבה של ניידת סיור במקום. העותר מבקש שיוצא צו על תנאי שבמסגרתו המדינה תידרש להסביר מדוע אינה נוקטת בצעדים למניעת ניסיונות הגירוש הכפוי של קהילה הכפר. השופט יוסף אלרון קבע כי על המדינה להשיב עד 29 במאי וכי אין מקום לתת סעד ביניים.
עומר מליחאת, פעיל צעיר בן 14 שגר בקהילה, נראה מדוכדך ועייף. "אני עצוב מאוד והמשפחה שלי עצובה. אני נולדתי פה ואבא שלי נולד פה. יש תושבים של הכפר שאין להם לא ללכת", סיפר היום ל"הארץ". הוא שיתף כי הוריו, אחותו התאומה ואחיו בן התשע כבר עברו לאדמות ליד כפר רמון. "נגור באוהל באדמה של מישהו אחר. ההורים שלי אמרו לי לא לפחד ושנחזור לפה", אמר.על פי ארגון כרם נבות, העוסק במעקב הקרקעות בגדה המערבית, מאז ראשית המלחמה גורשו כ-60 קהילות ומקבצי מגורים של פלסטינים בשטחי C
עומר מליחאת בכפר מוע'ייר א-דיר, השבוע. "כשנפגשנו ביום שני לא חשבתי שנעזוב", אמר; צילום: מוטי מילרוד
"אני בעצמי עזרתי לפרק את הבית — לפנות את הכבשים, הדירים, הספות, תכולת הבית", הוא אמר. "אנחנו רק רצינו לחיות בשלום עם היהודים הרגילים אבל הם (המתנחלים, ה"ש) לא רוצים שלום. אם לא יהיה פתרון של שלום יהיה קשה לכולנו — יהודים וערבים", הוסיף. לדבריו, הוא לך הלך לבית הספר זה שבוע בגלל הקמת המאחז. "בתחילת השבוע לא חשבתי שנעזוב", שיתף.