עוד בענייני הצום

עוד בענייני הצום

אנשים חילוניים לא מאמינים שמברכים את חבריהם הצמים ב"(גמר) חתימה טובה"- למה בדיוק הם מתכוונים?

אוֹחַ

New member
להיות נחמדים.

לדבר איתם בשפה שלהם. מזכיר לי שפעם עשיתי את יוה"כ בצבא (בסדיר) והיה מג"ד תורן דרוזי, שבתדרוך, חוץ להגיד "כל נדרי" הוא אמר הכל: "ארור החייל אשר יעשה קולות של פירורים ליד חייל שצם! ארור החייל אשר ידליק ת'רדיו תוך כדי נסיעה בג'יפ! ארורה החיילת אשר תעבור את הפרגוד בביה"כ! ארורים האויבים אשר יאלצו אותנו לפתוח עליהם באש ביוה"כ! צום קל, שיהיה לנו!" (אמן). למחרת באה אשתו של אחד הקצינים (יהודי) עם סלים מלאים בפירורים. אני נכנס לחמ"ל ורואה את המג"ד תורן עם אותו קצין, עושים קולות של פירורים, שאפילו האוייב יכול לשמוע. שאלתי את המג"ד "מה נהיה?" אז הוא מצביע על הקצין היהודי ועונה לי "מה אני אעשה, הוא פיתה אותי".

גרי רשף

New member
זה לא היה בגן עדן עם הנחש?

האשה השיאתני ואוכל.. ארורה האדמה בעבורך..

D o r o t h y

New member
"נחשו נחשו עמי,

מי פיתה את מי, הנחש את חוה, ככתוב, או שמא היא בחרב פיפיות אהבה פיתתה אותו העלוב שנחש קרוי?" (הגששים, "שבת שלום")

אז שיגידו

צום קל. שיגידו בהצלחה בחשבון הנפש (שיציעו חשבוניה, או לזכור במקומנו 3). למה "חתימה טובה", כשהם לא מאמינים שמישהו באמת חותם? זה איחול ריק מתוכן. יש בזה אפילו משהו מתנשא, כמו פסיכיאטר ש"משתף פעולה" עם המשוגע שחושב שהוא נפוליאון ושואל אותו לאן הוא מתכוון להתקדם עם הצבא שלו.

גנגי

New member
וכשאני (לדוגמה, רק לדוגמה)

אומרת "תודה לאל" או "אלוהים ישמור!" אני מתכוונת שאני מאמינה שיש אלוהים? אלו ביטויים כאלה, ומבחינתי הם שרידים לשוניים למסורת אבותיי, ולא יותר.

רק אלוהים יכול לעזור לך.

אבל אין אלוהים, ברוך השם. (ככה אחי היה אומר לי פעם לפני שהוא היה מנצח אותי בשש בש).

רוביק מסתלבט על כאלה,ב"חדוות הלשון:

הוא מתייחס לאימוץ החילונים את "אלוקים" (כלומר לא בקו"ף...) והדתיים שהסתבכו עם "השם" וכאלה. "דבר מצחיק קרה לאלוקים במהלך הדורות האחרונים. מאמינו זנחו אותו, והכופרים אימצו אותו. שני הצדדים הגיעו לאלוקים, כלומר, למילה אלוקים, מתוך עמדה של סיבוך ובלבול, משהו שניתן לקרוא לו "תסביך השם", ושניהם נפגשו בלובי: הדתיים יוצאים, החילוניים נכנסים." ... ... "אז מה פתאום החילוניים משתמשים דווקא בשם הזה, אלוקים , למרות שבשיחות סגורות מושמעת הטענה שהוא אינו אלא אמונה תפלה? זו מהות תסביך השם החילוני: רוצים ללכת בלי אלוקים, ולהרגיש עם, באמצעות השפה. השאלה הדורשת עיון היא מדוע מן האופציות הרבות נבחר דווקא השם אלוקים. התשובה נעוצה בהסטוריה של שם אלוקים במקורות. אלוקים הוא אחד השמות הנפוצים לשם האל במקרא (מופיע כאלפיים פעם), והוא גם השם הנפוץ ביותר בין אלה שמותר להגותם. [אופס! אז למה אני כותבת "אלוקים"? כנראה שממש התחרדתי..
] הוא עדיין נפוץ למדי במשנה ובתלמוד, אבל הולך ונעלם בכתבים המאוחרים, וכן בספרי השו"ת המודרניים יחסית. בחילוניים בחרו באלוקים מפני שהם בחרו בתנ"ך. [אבל הדיון הנ"ל, המעיד על אימוץ גורף של ביטויים, ללא קשר למקורם, מעיד על ההפך?] התנ"ך, על פי ההשפעה שלו על העולם התרבותי והלשוני המודרני, הוא ספר שאפשר לגבש כלפיו עמדה חילונית ולאמץ אותו, במידה רבה יותר מספרות חז"ל.... [עכשיו הוא עובר להתעסק בציבור הדתי, אז אני אצנזר...
מס' שתייים]

כל איחול הוא ריק מתוכן

עצם היותו נוסחה קבועה פירושה שאין לו "תוכן". צום קל למשל: אם אדם רוצה לקיים "ועיניתם את נפשותיכם" הרי למה לאחל לו "קלות"? יש איחולים טיפשיים אפילו יותר: אומרים "שלא תדע צער" כשמבקרים אבל. כדי שאדם "לא ידע צער" עליו למות לפני כל אהוביו ובכל זאת להגיד למישהו "הלוואי שתמות" נחשב גידוף בעוד שאחיו התאום (בצירוף חיבוק קל או לחיצת יד) נחשב "ניחום אבלים".

למעלה