עוד ביטויים מילים

עוד ביטויים מילים

ואזדורס -שטויות מלשון ואזיו-ריק אסטה אבלאנדו ואזדורס קון קילוס -הוא מדבר שטויות בקילו אסטה ואזיו-מישהו טמבל קארה דה פישקול -פישקול מין כדור קטן מאוד של חוטים בד משהו כזה מואד אלגרה -חג שמח ועכשיו כמה צרופים מצחיקים ושטותיים אל אוז'ו קה טה ג'ואה אי לה סז'ה קה טה ביילה העין שתשחק והגבה שתרקוד אם לה סז'ה נו סטה באילנדו נו ואלה. אוצ'ו ביסקוצ'ו רטוניקו קוצ'ו חרוז-8 ביסקוצ'וס -עכברון מבושל ולמי שמכיר את שדרות ירושלים ביפו יש שם איטליז בוראצ'ו-שיכור זהו בינתיים אשמח לתגובות אהבתם ? היה גרוע? ספרו לי

עוד כמה

צ'ופ-זבל כנראה בטורקית התורכים אומרים הרבה פעמים במקום קומו אסטאס-קה חבר חאפ-כדור-גלולה לא כדור משחק. חאפס ברבים באבצ'ה -אבאלה בספניולית של התורכים באבא זה אבא בתורכית. וכשמדברים עם ילד קטן או תינוק לפחות אצלנו אומרים לו פרסיאדו דה לה פאדרה או דה לה מאדרה. ארמוזו דה לה פאדרה וכ'ו לא שמעתי את התורכים משתמשים במילה קרידו אף פעם לא יודע למה. אנקאשאר -להכניס-ואנקאשאר -אני אכניס מטר-לשים ומטר -אני אשים פדטס-הפלצת יו פדי אני לא יודע מה הפועל לא חשוב עדיף לא לדעת צ'פטאר -לדפוק קאיינדו-נופל שוב פעם לא יודע את הפועל דרטס-צרות אבאס שעועית לבנה-קרס קומר אביקס איג'ו? קפטס דה פרסה בטח כולם מכירים פה מה זה קפטיקאס-קציצות ולסיום חידה מה זה קונדומט? קון דומאט-עם עגבנייה!! ויש גם ביטוי שנקרא אוטרון פפינו שפרושו עוד טמבל כאילו עוד מלפפון.

רחילו

New member
../images/Emo6.gif שרון הגדולללללל

בנוסף לבורצ'ו האטליז שכיניתי אותו בוראצ'ו יש ליד תיאטרון נוגה בשדרה חנות למכשירי כתיבה של קאלוו שכינינו אותו קלאב'ו (מסמר)

הזכרת לי כמה דברים

התורכים אומרים הרבה וואבוס דה ראנה-ביצים של צפרדע לא יודע למה? או שיש לי חבר שמשתמש בזה סתם בתור קללה וואבו. בחיפה פעם ראינו מאפיית נעמה נסרי והוא קרא לה מאפיית נאסר וואבו וקרע אותי מצחוק. וגם היה מישהו מבת-ים שקראנו לו יהודה קארה גרנדה כי היה לו גוף קטן וראש ענק. בובו וביבו זה כל הזמן חכם וטיפש. ויש גם איז'ו דה און אפשר להוסיף מה שרוצים בסטדרו-מנוול או הרבה מילים בתורכית אבל זה פורום לדינו אנחנו היינו מקצרים ובמקום המילה המלאה ואזדוראס-שטויות היינו אומרים ואזיאס ברבים שטויות או ואזיה -שטות ביחיד אסטה ואזיו זה אומר הוא טמבל או טיפש. ואומרים גם אבלאסטינאס או אבלאסטינה משמע דיבוראציה או דיבוראציות. אסטה אבלאנדו אבלאסטינאס -הוא מדבר דיבוראציות -זה בן אדם שמדבר בלי סוף ועושה לך חור בראש. ויש גם פתגם בספניולית "פלאברה גרנדה נו אבלס" שפרושו אל תגיד משהו שאתה לא יודע מה יהיה בעתיד . לדוגמא פעם אמרתי לו שאף פעם אני לא אשמור שבת והוא אמר לי פלאברה גרנדה נו אבלס. אומרים גם " סין נדר" בלי נדר ו"אל דיו גרנדה" האלוהים גדול. פעם גם התפוצצנו מצחוק בגלל בן אדם שקוראים לו צ'יקו ואמרנו שאולי פעם הוא יהיה גרנדה. יש בטלויזיה צ'יקו מנשה. קראתי שחפטונאס זה מכות אנחנו היינו אומרים חאפטה-מכה. קופאס זה כוסות. סקאפימוס -גמרנו אני לא יודע אם זה כמו יה באסטה. יה סקאפו-נגמר. וה סקאפר אני אגמור -עבודה או לא חשוב מה. סקאפר לוס קופאס-לגמור את הכוסות. וגם אזר לדוגמא אזה לה טלפון-תעשה לו טלפון במקום תתקשר או תטלפן לו. דיזה לה-תגיד לו. דשה לו-תעזוב אותו. יכול להיות שאני מדבר ספניולית כבדה מדי כי למדתי אותה בעיקר מאנשים בני 60-80 שלא יודעים עברית טוב ומדברים בעיקר בספניולית וטורקית יש לנו סבתא של חבר שלא יודעת עברית בכלל רק ספניולית וטורקית. תודה רבה בכל אופן אני לומד מהפורום הזה המון תודה לכולם!!!!!!!!!!

שאלה

וואבוס דורוס זה ביצים קשות דורו-קשה. וואבוס חמינאדוס -ביצים מקושקשות. למה כולם חושבים שחאמינדוס זה קשות?

Sarika

New member
אין דין ביצים קשות כדין חמינדוס../images/Emo8.gif

כל מי שחווה טעמה של ביצה חמינדה יאשר את ההבדל
והסיבה - ביצה קשה בושלה במים רגילים עד שהתקשתה ולעומתה חמינדוס הן הביצים שבושלו אחר כבוד בתוך חמין(ומכאן השם) במשך שעות ארוכות עד להשחמה ולקבלת טעמן הנפלאאאאאא... אוח מי יתניני ביצה חמינדה ליד הקפה של הבוקר.

ziliyoni

New member
את מוזמנת

בתור מומחית לביצים חמידוס, ממש משגעות, ויאשרו זאת כל מקורבי. את בהחלט מוזמנת לבוא לטעום, מאחר ואני משתתפת בהרגשתך ופשוט מבינה. אין כמו ביצה חמינדה חומה חומה . אני אישית עושה זאת בסיר לחץ והרבה מאוד זמן .

אסטרלו

New member
חמין? אצל לאדינוס?

לא שמעתי על חמין אצל לאדינוס. ביצה חמינדה זה צורה של בישול והפיכתה לקשה. אין הבדל בין ביצים לבנות וביצים חומות - כולן חאמינאדוס.

Sarika

New member
כן אסטרלו, חמין אצל לאדינוס

ושמו -חאמין די שאבאד, לכן הביצים שמבושלות בחמין נקראות חמינאדוס. וחיזוקים על כך אפשר למצוא בספרו של פרופ' דוד בוניס "קולות משאלוניקי היוונית" ויש גם ביטוי בלאדינו טו מירה אה ב'יר טו חאמין- אתה תשמור על החמין שלך והכוונה תתעסק בעיניניך. ועל מי ש"התבשל" מרוב חום אומרים סי אינחאמינו.

אצלנו לביצה קשה אמרו קו-צָה

לביצה מקושקשת קראו גואבו קרשטריאדו...(יענו מעורבבת) ושרון - אתה גדול- המשך כך

אסטרלו

New member
קוצ'ה- הכוונה למבושלת היטב

כמו גיינה קוצ'ה או קארנה קוצ'ה. נכון גואבו קרישטיראדו זה ביצה מבולבלת ורפידאן זה ביצה רכה - שאני הכי אוהבת מכל הביצים. חביתה כמובן זה אומלט.

אוצ'ו ביסקוצ'ו רטוניקו קוצ'ו

עוד מישהו שמע את זה פעם חוץ ממני? התורכים שלי מדברים הרבה גם בתורכית תורכית ואני יודע קצת אנה-אמא בנים-אני קרסטה-מטומטם/מטומטמת קדמסיז מרקא-תוית של מנוול בוירום -ברוך הבא נסול סון-מה שלומכם סווי יורום-אני אוהב אותכם יקטן בנים-שרפת אותי אווט- כן יוק- לא גיזל-יפה טוקמאק-בול עץ באבא-אבא. גל אבי גל מזכיר לי תורכים משוק הכרמל ומבת ים ניסו קמונדו יש לו בשוק הכרמל דוכן שהוא מוכר בו מאכלים טורקיים -סוטלאצ' -סחלב טורקי- ועוד כל מיני דברים טעימים ומשמינים. לחבר שלי אבא שלו ז"ל הייתה פעם מסעדה תורכית נדמה לי שבבת ים בטיילת זה היה לפני שהכרתי את התורכים לכן לא יכול להגיד לכם בדיוק. בכל אופן הוא סיפר לי שלאבא שלו היה באיזמיר מפעל לאריגת בדים או משהו כזה. וגם בארץ הוא היה מתעסק בבגדים ובאוכל עד שנפטר ממחלה בשנת 94-5 בערך אני לא זוכר בדיוק יהי זכרו ברוך. הוא סיפר לי עליו הרבה וחבל שלא יצא לי להכיר את אבא שלו . זהו בינתיים שרון. נוצ'אדה בואנה.

רציתי רק שתדעו

שיש הרבה אנשים שאני מכיר (2 החברים שלי לדוגמא ואשתו של 1 מהם) שהם בני 30-31 ושפת האם שלהם היא לדינו אנחנו מדברים בספניולית כל הזמן. אז למה אומרים שרק זקנים מדברים לדינו? תלכו לבת ים ותראו כמה טורקים יש בגיל 25-30 שזאת שפת האם שלהם לפני עברית אפילו. יש להם במשפחה גם שני ילדים בני 15 שמדברים בלדינו מצויין יותר טוב ממני. כי דברו איתם מגיל קטן בבית הכל תלוי בהורים אם הם רוצים לשמר את השפה.

Sarika

New member
שרון, הלאדינו היא גם הספניולית שאתה

מתכוון אליה, הנה השמות הנוספים של הלאדינו כפי שהביאה לנו רותי המנהלת שלנו ב"הסבר הקצר על הלאדינו" - שמות חלופיים: JUDEO SPANISH, SEFARDI, DZHUDEZMO, JUDEZMO, SPANYOL, HAQUETIYA, JUDEZMO (JUDYO, JIDYO), LADINO, HAQUETIYA (HEKETIA, HAKETIYA, HAKITIA)

תודה שריקה למדתי משהו חדש

אני לא ידעתי הרבה זמן שמה שאני מדבר נקרא בדרך כלל לדינו ולא ספניולית. אנחנו קראנו לזה תמיד ספניולית ולא לדינו היינו אומרים אבלה אספאניול.

רותי ב.

New member
מה דעתך לספר על הפורום

גם לחברים שלך, ולאלה שאתה מכיר שמדברים לאדינו? זה יכול להיות רעיון מצויין.

למעלה