עברית!

אלפאנס

New member
העברעיש איז טאקע לשון קודש

א גוט וואך טייערע יידעלעך! העברעיש איז טאקע לשון קודש.היינט צו טאג מוזן יידן (מוזרים אויך) נוצן העברעיש. איך האב געהערט חרדים וואס נוצן מער העברעיש צווישן זיך ווי יידיש. א חרדישן מענטש האט מיר מיט א ווייל געזאגט אז האבן זיי, די מתנגדים, תשמעס (קלטות) פאר לערנען זיך יידיש צו די קינדער. זיי וויסן אויך אז העברעיש האט געוונען. וועגן די ווייכקייט פון שפראכן- איך ווייס נישט. איך בין נישט קיין לינגוויסט, אבער ווייס איך אז אלע שפראכן זענען וייך פאר די מענטשן וואס נוצן זיי. פאראן בלויז הארטע קעפ און נישט הארטע שפראכן. וועגן די נייע מאדערנע ווערטער- פאר וואס דארפסטו אזוי פיל נייע ווערטער אויף יידיש? יידיש האט אלע מאל זיי געשלעפט פון אנדערע שפראכן. דו קענסט יידישן ( מאכן זיי יידיש) די ווערטער. אגב אין יידיש זאגט מען- געשיכטע (היסטוריע), וויסענשאפט (מדע). דו האסט גערעדט יידיש דיין גאנץ לעבן- פאר דיר איז יידיש די שענסטע. אבער דאס איז סוביעקטיב. איך האב ליב יידיש, אבער העברעיש איז אויך זייער שיין! און גאטליב- דארפסטו נישט זאגן אלע מאל אז דאס איז בלויז דיין מיינונג- שרעק נישט!

מוזר

New member
איינער האט מיר געבעטען

נישט אריינצוקריכען אין דער נושא דא אין פארום און איך וועל (צייטווייליג) עהרען זיין באגער. איך וועל זיך באגנוגענען מיט דעם, אז איך בין איינשטימיג מיט גאטליעב און אז, האט נישט קיין פאראיבעל, הייבסט נישט אן צו וויסען וואס דו רעדסט. יעצט טו א טובה און לאז די טעמע אויף א צווייטער געלעגענהייט.

אלפאנס

New member
צענזורע?

ר' מוזר- דו האסט מיך נישט פארשטאנען? זיי מיר מוחל. וואס איז געווען אומפרשטענדלעך פאר דיר? אפשר מיין יידיש איז נישט געווען קלאר. פאר וואס דארפסטו פארלאזן די טעמע? איך האב געמיינט אז דא אין פארום קענען מיר רעדן וועגן אלץ. איך זע אז אנדערע מענטשן דא שרייבן אויף העברעיש וועגן יידיש. דאס איז פאר מיר א שרעק! איך וויל שרייבן אויף יידיש וועגן אנדערע זאכן אויך. פרעג דעם 'איינער'- וועגן וואס דארפן מיר שרייבן? מאך א רשימה.

גאטליעב

New member
וואָס איז שלעכט דער טעמע? ../images/Emo2.gif

מען רעדט דאָך בלויז אויף יִידיש

מוזר

New member
איינער האט מיר געבעטען

נישט אריינצוקריכען אין דער נושא און איך וועל עהרען (צייטווייליג) זיין באגער. איך וועל זיךבאגנוגענען מיט דעם, אז איך בין איינשטימיג מיט גאטליעב און אז, האט נישט קיין פאראיבעל, הייבסט נישט אן צו וויסען וואס דו רעדסט. יעתט טו א טובה און לאז די טעמע אויף א צווייטע געלעגענהייט.

מוזר

New member
איינער האט מיר געבעטען

נישט אריינצוקריכען אין דער נושא און איך וועל עהרען (צייטווייליג) זיין באגער. איך וועל זיךבאגנוגענען מיט דעם, אז איך בין איינשטימיג מיט גאטליעב און אז, האט נישט קיין פאראיבעל, הייבסט נישט אן צו וויסען וואס דו רעדסט. יעתט טו א טובה און לאז די טעמע אויף א צווייטע געלעגענהייט.

חייםלוי

Member
מנהל
הקבצים של עונג שבת הם קטעי ספרות

ביידיש. אין לנו יכולת וגם לא רצון לתרגם אותם לעברית. הם מיועדים למי שיודע יידיש היטב ולא יכול, בדרך כלל, להגיע לסוג הזה של ספרות כי הוא נמצא פעמים רבות בכתבי עת ישנים, או בספרים שקשה להגיע אליהם. בענין הזה נועם עושה עבודת קודש בהביאו את כל החומרים האלה לפני קוראי הפורום. דווקא עונג שבת האחרון יש לו תרגום. תסתכל בהערה בעברית: מה שראיתי, זכרונותיו של יחזקאל קוטיק. תל אביב 1998.

fanti

New member
מדי פעם כותבים הודעות גם בעברית

או ביידיש ועברית כשנדמה שההודעה לא תובן משום שכולנו כנראה "מומחים גדולים" בכתיבה. אבל, אני חושבת שזה לא פייר לבקש לתרגם עונג שבת שהרי החברים פה עושים את העבודה בהתנדבות וגם כך בוודאי לוקחת להם המון זמן.

t a m n u n a1

New member
שלום עליכם מאיינע טאיירע ../images/Emo110.gif

חברים. ברוך השם איך זיי אז אונזדזערר פארם אז א ביסלע מערער פריילאכער און אינטרעסנטער............... אוי כמה קשה היה לי לכתוב שתי שורות.....ולא חשוב השגיאות העיקר הרצון, אתכם הידענים הסליחה...... עברתי על החומר כמו תלמידה טובה וראיתי הרבה דברים שעם חלקם אני מאד מאד מסכימה ועם חלקם לא. מסקנה דיפלומטית אה? מסתבר שגם כאן במערכת הפורומים, לא מזיקה מעט דיפלומטיה, על מנת להגיד להשאר בחיים ולהמשיך הלאה. מכל מקום, מאחר ובשבילי זה פורום היידיש היחיד שאני מכירה אשמח באם ישתתפו בו יותר חילונים כמוני ושנגיע כולנו להבנה ושכל אחד לנפשו............... ************************************************************* אני כרגיל ממשיכה את לימודי היידיש שלי. לדעתי התקדמתי מאד בלדבר, לקרוא בלהבין הייתי בהחלט טובה. קשה לי עדיין לכתוב ועוד יותר קשה לי הדקדוק. השעורים בבתי שלום עליכם ממש מרננינים את הלב והנשמה והרבה בזכותה של מורתנו אהובה כץ בעלת חוש ההומור הבלתי נדלה. בשעור האחרון למדנו את השיר "יאנקעלע" של מ. געבירטיג. בשעור הבא המורה הבטיחה שנשיר אותו....איזה כיף!!!!!!!! ופרק מתוך "אויף יום-טוב" של שלום עליכם....מתאים לחג הפסח הבא עלינו לטובה. זה שכייף אחד גדול לי, אתם כבר יודעים ובעצם אתם, פורום יידיש מלווים אותי עוד בטרם החלטתי ללמוד יידיש בצורה מסודרת... ועד הלום............. תודה לכל אלה שהביאו לכאן שירים, שמחזירים אותי למחוז ילדותי, שלמרות שאמא ואבא דברו היטב עברית , בעיקר אמא שרה את מרבית השירים שאני שומעת כאן. טוב כתבתי מספיק.............. מאחלת לכולנו שיהיה לנו כאן בפורום בית ידיישסטי, לכל הזרמים. ת מ נ ו נ ה ~~~~~~~~~~~~~~~ ~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~

קעצעלע

New member
tamnuna../images/Emo140.gif../images/Emo108.gif

שיין, וואָס דו כאַפּסט זיך ווידער אַרײַן אין פֿאָרום, טײַערע! זײַ נאָר ממשיך מיט מעלדונגען, וועסט זען, מיט דער צײַט ס'וועט גיין בעסער און בעסער אויף ייִדיש. אַ שפּראַך לערנט זיך נישט פֿון הײַנט אויף מאָרגן, דער עיקר איז, אַז דו ביסט צוריק!

kashke

New member
תמנונה, חביבתי, היכן את?

חסרת לי מאוד. אני מקווה שהכל בסדר. אנחנו, לעומתכם, למדנו היום את השיר אברמל' דער מארוויכער גם הוא של גבירטיג. להשתמע, kashke

בזמנו, ביקשתי מנועם.../images/Emo63.gif

להביא ב"עונג שבת" גם קטעים יותר קצרים. כך שאפשר יהיה לתרגם אותם. להביא את ניחוחות השפה, לאלה שאינם, קוראים יידיש. אשקול להבא, לתרגם חלקים מהטקסט. כדי להביאם לכאן. הכל על פי מידת הזמן, שתעמוד לרשותי. עוד כמה שירים. צ'יריבים צ'יריבום טומבאללייקה מחתנ'עסטע מיינע המשפט האחרון, בשיר 'מחתנ'עסטע' מוקדש לפנטי : "...תאמער וועט איר זיין א שלאק, א בייזע שוויגער. איז מיין טאכטער אויך נישט, קיין אנטיק'ל..." [ולמקרה שתהיי, חמות מרושעת ורגזנית, גם בתי איננה קוטלת קנים] תרגום חפשי. ותחשבו על זה ...

TAMNUNA2

New member
../images/Emo110.gifלכל החמודים שהרגישו../images/Emo110.gif

בחסרוני....... אין,אין כמו להרגיש כשמרגישים בחסרונך. אשתדל להכנס לעיתים קרובות יותר ולספר לכם על החוויות שלי מבית שלום עליכם ובכלל. ************** בן אהרון תודה על השירים הם....כל כך יפים. א זיסע חלוייעמס לכולכם. ת מ נ ו נ ה ~

fanti

New member
טיירערע בן אהרון , פאר מיר ?

וואס עפעס פאר מיר וועגן די מחתנ'עסטע'

הער זיך גוט צו. ../images/Emo8.gif

אין לי כרגע את המילים, ממש. מתעצל לחפש. בטח גם תמנונה
תכעס
אבל כללית משמיעה. אם הכלה מספרת, לאם החתן, את "מעלותיה" של בתה. שהרי הכלה עוברת לגור בבית החמות. מספרת לה עד כמה הבת "חרוצה." ממליצה לה להעלים עין מכל מיני חסרונות. ולסיום היא מתרה בה : "...תאמער וועט איר זיין א שלאק, א בייזע שוויגער. איז מיין טאכטער אויך נישט, קיין אנטיק'ל..." [ולמקרה שתהיי, חמות מרושעת ורגזנית, גם בתי איננה קוטלת קנים...] תרגום חפשי. אוסיף אולי, "...גם לה יש, פה לא קטן..." פארשטאנדעוו ?

למעלה