הנה משהו שאמר ירון לונדון, אתאיסט אשכנזי זקן
"היום רוב ה'יוצרים' הם אנשים שמעולם לא קראו. אני יכול לשפוט את איכות התמלילים, כמי שעסק בכתיבה. האיכות מייאשת. אנשים כותבים אינם יכולים להיות אנשים שמעולם לא קראו. עושר השפה, העדינות שלה, היכולת להשתעשע בה, קשור במה שקראת במהלך השנים. בארסנל, בציוד שאספת במשך השנים. את ההשפעה הכי גדולה על הפזמון הישראלי נראה שהשפיעו שני אנשים - אלתרמן ושלונסקי. מי שלא קרא את אלתרמן אין לו את זה. אם הוא לא קרא אפילו את אבן גבירול או יהודה הלוי, אם לא קרא תנ"ך, אם לא קרא דף גמרא, פעם בחיים כדי להתבשם מאופי השפה מאופיו של התחביר המיוחד, אז כמובן שהכתיבה שלו תהיה תמיד דלה ואוצר האסוציאציות שלו יהיה משעמם."
שאלו אותו אם הוא מתכוון לזמר המכונה מזרחי, והוא הדגיש שכוונתו דווקא למה שמכונה "הזרם הכללי".
והנה משהו שאמר ה-ד"ר אבשלום קור, "מר עברית".
"אני למדתי בבתי ספר חילוניים בעשור הראשון והשני של המדינה, כאשר שרי החינוך היו ממפא"י, זלמן ארן, אבא אבן ויגאל אלון. למדנו בלי סוף פרקים מהתנ"ך בעל פה. בכיתה ד' המורה הייתה נכנסת לכיתה ואומרת: הוציאו דפים וכיתבו את שירת דבורה. בלי שום מילת עזר. וזה היה בבית ספר לא דתי. כשהילדים שלי התחילו ללמוד, ראיתי עד מהרה שלא רק המורים הלכו לעולמם, אלא גם תוכניות הלימודים. העברנו את כל ששת הילדים לבתי ספר דתים, ולצערי אף אחד מהם לא למד תנ"ך בהיקפים שאני למדתי בבית ספר לא דתי".
אתה מבין את זה? בתקופת בן גוריון, לימוד התנ"ך בבתי הספר החילוניים היה הרבה יותר אינטנסיבי מאשר בבתי הספר הדתיים של היום. אז בזמנו הבינו את אלתרמן וביאליק, היום מבינים את כוכב נולד והאח הגדול. שולמית אלוני השוויצה לא פעם שהיא יודעת 100 פרקים מהתנ"ך בעל פה. היה לה מורה טוב, ללא ספק (הסופר יזהר סמילנסקי). איזה חילוני-אתאיסט צעיר היום יודע 100 פרקים מהתנ"ך בעל פה? רבים מהם, רבים מדי, לא נגעו בתנ"ך, המאוס והמשוקץ מבחינתם, מאז שסיימו את חוק לימודיהם.