אני דווקא לא חושבת שצריך להיות הבדל גדול
בין פסיכולוגיה קלינית לעו"ס. שניהם מתעסקים בטיפול באנשים וככאלה - לא חסרים המחקרים שמספרים שהדבר המרכזי שמשפיע על ההצלחה בטיפול היא תפיסת איכות הקשר בין המטפל למטופל. על מנת לייצר קשר, ותחושת קירבה, נשאלת השאלה מה תורם. אני טוענת (ואיתי בתי הספר שמאמינים בסרטים תורכיים, כמו גם האגודות למיניהן שמדברות כאן על cultural diversity ועל cultural competence) שתחושת קירבה תרבותית וחברתית עוזרת לייצר תחושת קירבה ועימה נוחות ואמון מהר יותר.
יש דיון בתחום שלי (אבל גם בתחום הפסיכולוגיה, מתוך שיעורים שישבתי בהם) על ייצוג חסר של מיעוטים תרבותיים בתחום של טיפול ושאר שרותי רווחה ודיבור מפורש על זה שיש עדויות שקירבה תרבותית מאפשרת לייצר תוצאות טובות יותר.
תראה, אני לא אשת מחקר, וזה במכוון, על אף שהיתה לי האפשרות, כי אני לא חושבת ככה ולא מאמינה שכל דבר אפשר לכמת, ועל כן נראה לי שכל תשובה שאכתוב תהיה לא מספקת את הדרישה "אם בתחום שלך יש ביסוס לרעיון שככל שהסיפור יותר סוחט דמעות כך העובד הסוציאלי יותר מוצלח בתפקידו, אשמח לשמוע".
אני יכולה לענות בכמה רמות אנקדוטיות - לי יש בקליניקה שלנו אחוזי הצלחה טובים משמעותית עם ישראלים וזה עובדתי, גם אם אף אחד לא עשה מחקר בנושא. אנשים שעבדו עם אנשים אחרים בקליניקה שלנו ובמקומות אחרים, מציינים בפני שזה שאני ישראלית מאפשר להם ליצור קשר מהיר יותר ושעצם הרקע התרבותי שלי מייצר אצלם תחושה שאני מבינה אותם משמעותית יותר מהקולגה הוואספית שלי.. כנ"ל לגבי רוסים שמתלוננים עלי שאני דוברת את השפה אבל לא רוסיה ולא יכולה להבין אותם ברמה שהם היו רוצים. הבנה (עמוקה, אינטימית, רגישה) היא אחד הדברים הכי מדהימים שיכולים לקרות לנו, בייחוד בטיפול, וחוויות דומות לטענתי מגבירות את הסיכוי להבנה שכזו..
אז אתה בטח תאמר - את מדברת על תרבות, ואילו אני מדבר על חשיפה לחוויות טראומטיות, אבל לדעתי זה בבסיס אותו הדבר - זה הידיעה האינסטינקטיבית שלאדם שיושב מולי יש הבנה אמיתית, רגשית, חוויותית, של העולם שאני מדבר עליו. הידיעה הזאת היא משמעותית מאוד.
עוד אנקדוטה שאני יכולה לספר היא שבהוסטל של הנערות במצוקה בו עבדתי, מדריכים שנראו משכבות מבוססות יותר כל הזמן קיבלו פידבקים על היותם משכבת אוכלוסיה אחרת ועל כן שאין באפשרותם להבין את החוויות שהבנות נחשפו אליהן.
אני חושבת שאכן אנשים שבאים משכבות אוכלוסיה מבוססות יותר, בבואם לעבוד עם מישהו שחווה קשיים משמעותיים וטראומתיים בחייו, ייתקל בקשיים להבין לעומק באופן רגשי את החוויות שהמטופל מספר עליהם. חוסר ההבנה הזה מחלחל לטיפול ומייצר מרחק וזרות שבעיני פוגמים בקשר ובהישגי הטיפוליים ומקבעים את המטפל בעמדת עליונות ואת המטופל בעמדה של נחיתות, בייחוד אם המטופל מלכתחילה מגיע ממעמד סוציו אקונומי נמוך יותר.
אקנח את רשימת האנקדוטות שלי בדוגמא אישית - כאשר אני מדברת עם המטפל שלי על חוויות שזרות לו (רגשית. הבן אדם לא חייו לעבור את אותה חוויה בדיוק), אני יודעת לומר את זה (וגם אומרת ומתברר שוב ושוב שאני צודקת), כי ה"וייב" שיוצא מהבן אדם כשמדברים על חוויות רגשיות שהוא לא נחשף להן מעולם, לא יכול להיות זהה לוויב שיורצ מאדם שמדברים על חוויות קשות שהוא יודע מה הן ואיך הן..
עד כאן אוסף האנקדוטות שלי - מקווה שהנקודה הובנה איכשהו.. יצא ארוך..
ודרך אגב - לעבור חוויות X ו - Y הוא תנאי חשוב בעיני, אך בהחלט לא מספיק. רמת העיבוד הטיפולי של אותן חוויות תקבע במידה קולוסאלית את המסוגלות של אותו אדם לעבוד עם חוויות אלה.