ס. יזהר והחיים

rigoletto111

New member
ס. יזהר והחיים

כידוע, הוגשה עתירה לבג"ץ בידי כאלו סופרים העונים לשם "אנשי רוח" בדרישה לפתוח בחקירה נגד מפקד חיל האוויר, בשל מות פלסטינים בפעולות סיכול. מה שמעניין הוא זהותם של הסופרים ואיך הם מגיעים לזה. אחד מהם הוא ס. יזהר (שאולי חזר בו בינתיים מהבג"ץ אבל זה לא חשוב לענייננו). בעיני הבנאדם פשוט תקוע בהוויה של השנים 30-48 . כל הספרים שלו חיים בתוך הבועה (היפהפיה, יש להודות) של חיי ההתישבות העובדת בתקופה ההיא. אבל לא שום דבר אחר. הוא כמעט ולא כותב על השואה. לא על היהודים המזרחיים ותרבותם. לא על היהודים האורתודוקסים וחייהם. כנ"ל גם הערבים אצלו - הם אותם ערבים רועי הכבשים משנת 38, והוא לא כותב על הערבים "הנוכחיים" - אנשי עיר הדוברים עברית משובחת ומתמודדים עם זהותם הפלסטינית במדינה היהודית. הבנאדם פשוט לא יודע איך להתמודד עם מה שקרה אחרי 49 - אחרי שראה את הארץ ב"עירומה" הגיעו לפה אנשים שאותם הוא איננו מכיר, ולא ממש מעניינים אותו, אם להודות על האמת. הוא חי בתוך "הבריכה" הקטנה של שנות צעירותו, וכותב עליה להפליא, על המלקומה והזלזלת, אך לא על מיליוני האנשים החיים היום בארץ ישראל. לכן הוא מתקשה להתמודד עם המציאות הנוכחית מתוך ראיית שתי החברות, היהודית והפלסטינית, ששתיהן מאוכלסות אנשים השונים מאד מאלו שהכיר בשנות נערותו - גנרלים ישראלים עם כיפה סרוגה, פליטים תומכי האסלאם הפונדמנטליסטי, ש"סניקים, רוסים ... פשוט אין לו מה להגיד על המציאות, בשונה מהוגים אחרים. הוא רק יודע "להרים קול"! (הסתמכתי פה על מאמר ב"אלפיים" בעניין חרבת חזעה . כמדומני של אניטה שפירא)

Mנטה

New member
זה נושא לגמרי פוליטי ומקומו (לדעתי)

לא כאן. אני למשל חושבת אחרת לגמרי ממך בענין הפלשתינאים ואין לי יומרה לנתח מה ס. יזהר חושב ומרגיש.

rigoletto111

New member
זהו, שאני לא אתייחס לצד הפוליטי

ולדעות שלי ושלך על הפלסטינים. אני רק אומר שס. יזהר לא ממש מחובר למציאות כאן, למציאות משנת 1950 ואילך.

Mנטה

New member
אם הוא מחובר או לא מחובר למציאות

זה ענין של השקפה פוליטית. מי שדעותיו שמאליות חושב שמן הסתם זה טוב לא לפגוע באזרחים פלשתינאים בזמן שעושים פעולת טרור של חיסול ללא משפט.

behemot

New member
ואילו מי שדעותיו ימניות מצדד לדעתך

בהרג חפים מפשע תוך חיסולם? את מכניסה לכאן פוליטיקה בעוד ריגולטו לא. וכן, אני ימני. מאוד.

rigoletto111

New member
אבל יזהר גם לא אומר מה כן לעשות

חוץ מלבכות על פלוג'ה , שהיתה ואיננה, ובמקומה רק חורשת אקליפטוסים. ועוד משהו, על ס. יזהר , קומוניסט עראקי, וסופר שאני מאד מאד אוהב, ניתן לומר את דבריו של אצ"ג, עוד ענק רוח בן דורו של אלתרמן: (הפעם ציטוט חופשי) "אפשר להפוך הר למישור ושדה קוצים לשדה לחם, אך את ראש הסוציאליסט היהודי המתחכם אין לרפא"

דוסטו

New member
ומענין אם ריגולטו או מישהו

קרא את הספרים שיזהר כתב בעשור האחרון אחרי "ימי צקלג" ו'חירבת חיזה'. גם הם לא מחוברים?

rigoletto111

New member
חלקם קראתי וחלקם לא

לפרטים פנה לממונה על יומן הקריאה שלי. בכולופן, הספרים מחוברים למציאות שהיתה קיימת בצעירותו של יזהר - אסדות אשלג בים המלח , פרדסים וטבע בשכונת בית הכרם בירושלים הלא מתחרדת. לא מחוברים למציאות העכשווית. וכמובן שזה לא פוסל אותם מלהיות ספרים נפלאים.

Rivendell

New member
מעבר לזה שהנושא פוליטי

יש כאן גם תקיפה ישירה ואישית על אדם שבכלל לא כאן ולא יכול אפילו להגיב. כזכור, אני מעדיפה שנתמקד ביצירה, לא ביוצר. ולו רק למען ההגינות.

rigoletto111

New member
אולי הם דווקא כן כאן? ../images/Emo3.gif

הרי זה כזה פורום חמוד
ההערות שלי על ס. יזהר ועל סמי מיכאל לא שונות מהערות בכל שרשור אחר על סופרים שהם מוצלחים/לא מוצלחים או מוכשרים/לא מוכשרים וכיוצא בזה. וזה שס. יזהר לא כתב על השואה זו עובדה, אין הרבה מה להתווכח לגביה. גם זה שמיכאל בא מרקע קומוניסטי במדינה ערבית. השקפותיהם של הסופרים, גם בנושאי פוליטיקה, באות מתוך עולמם , הרקע ממנו באו וכתיבתם. לכן לדעתי יש מקום לדון בזה פה, כל עוד אני לא עורך פה הטפה פוליטית, ונדמה לי שלא עשיתי את זה.

Rivendell

New member
מי יודע, אולי אני בכלל יהודית קציר

ותפסיקו לקטול את הספר שלי!
בכל מקרה, זה חבל דק מאוד שם, ואני חושבת שהדרך הכי טובה לא ליפול היא פשוט לא ללכת עליו (אני מלאה מטאפורות היום. בלעע).

rigoletto111

New member
מה כל כך מפחיד בפוליטיקה?

אם אני כותב כאן משהו על ס. יזהר מזהירים אותי "שלא אגלוש לפוליטיקה", אם אני כותב משהו בפורום ערוץ ההיסטוריה על פליטי 48 מזהירים אותי "שלא אגלוש לפוליטיקה". מה קרה? ואם כן יכתבו כאן כמה מילים על פוליטיקה? הרי מי שלא ירצה לקרוא יוכל לא לקרוא.

Rivendell

New member
זה לא קשור למפחיד, זה קשור למיקוד

יש פורומים של פוליטיקה, ושם מנהלים דיונים פוליטיים. יש פורומים של כתיבה, ושם מדברים על יצירות ביכורים למיניהן. ויש את פורום ספרים, בו מדברים על ספרים וספרות. וזה לא שאני לא מרשה לגלוש קצת. אני פשוט לא חושבת שדיון פוליטי לוהט מקומו כאן.

rigoletto111

New member

אם אני כותב כאן משהו על ס. יזהר מזהירים אותי "שלא אגלוש לפוליטיקה", אם אני כותב משהו בפורום ערוץ ההיסטוריה על פליטי 48 מזהירים אותי "שלא אגלוש לפוליטיקה". מה קרה? ואם כן יכתבו כאן כמה מילים על פוליטיקה? הרי מי שלא ירצה לקרוא יוכל לא לקרוא.

rigoletto111

New member

rigoletto111

New member
אדון "תפוז" - זו הודעה יפה, אבל

שלחתי אותה רק פעם אחת.... אה, טוב - עכשיו הבנתי למה הפוליטיקה מסוכנת

למעלה