אנוכי...
סבתא מצד האמא, שהייתה אחות בבית חולים שדה [Фронтовой госпиталь זה בי"ח שדה, לא?] בחזית הבלרוסית אם אני לא טועה. סבתא מצד האבא שפינו אותה מאוקראינה בגיל 14 [כן, גם השורשים שלי מגיעים משם
]. היא סיפרה לי שגייסו בנות טנקיסטיות לתפקיד כלשהו שאני לא בדיוק זוכרת מהו, אבל אני זוכרת שהיה את האפשרות לירות באויב, והיא והחברות שלה בטיסה הלכו להגיש בקשות להתגייס כי [ציטוט]:"Прямо в немцев могли бы стрелять!!!!!! Большое дело!!!!". ואז כולן התקבלו אבל הבחור שקיבל אותן [שמקום הספציפי ההוא שבו קיבלו אותן], פתאום הוציא מהערמה שוב את מה שהיה התחליף לתעודת הלידה של סבתא שלי [כי התעודה נמשארה באוקראינה ופינו את כולם מאוד מהר ולא הספיקו לקחת], ובטעות שם לב שמה שכתוב זה 1927 ולא 1921, כלומר ב-1942 סבתא הייתה בת 15. הוא משך אותה החוצה בטענה שמלחמה זה לא גנון והיא מיררה בבכי יומיים בגלל זה. בסוף היא התפשרה על ללכת לעבוד במפעל תחמושות [בגיל 15
]. שני סבא רבא, [אני לא יודעת איך אומרים את זה ברבים] מצד האבא נלחמו בצבא האדום ואבדו עקבותיהם. אחרי שחזרתי מפולין לפני שנתיים וחצי, החלטתי לנסות את מזלי בדפי העד של יד ושם והייתי בהלם כשמצאתי את שניהם. בסוף התגלה שצאצאיהם חיים פה בארץ, בבאר שבע
. היה די שוק לכולם בעקבות הגילוי הזה. בפעם הראשונה בחיים שלי ראיתי את אבא שלי בוכה. סבא מצד אבא לא יודעת מה הלך איתו כי אבא שלי ראה אותו פעם אחת בחיים לפני 49 שנה ואני גם פעם אחת, רק בתמונה. וסבא מצד האמא, בימי מחסור בבריה"מ גנב אופניים מאיזה מקום וישב בגלל זה בכלא בתקופת המלחמה
[זה גילוי יחסית חדש...].