סתם שאלה

ואם לא??

מי אומר שצריך להיות "שייך" לאיזה עם קדמון, אני מרגיש שייך לישראלים כי זו הארץ בה גדלתי. חוצמיזה אם זה מאד חסר לך אז השאלה צריכה להיות "במה אתן יהודיות?" כי לנו כבר חתכו.. מה לעשות?

boaZone

New member
זה תלוי../images/Emo62.gif

אם יהדות זו דת או תרבות. אם היא דת, אז אני באופן אישי לא יהודי כלל. אם היא תרבות, הכוללת בתוכה שפה, מנהגים (שגם הושפעו מהדת), ערכים, נורמות, אורך חיים וכד', אז אני (אנחנו?) מאוד יהודים.

תלוי כמובן את מי אתה שואל...

דער-משומד, שהסתובב כאן פעם, לא היה יהודי. אוי ויי איז מיר, היה יהודי כי רדפו אותו בתור שכזה. זעליג, היה שייך ליהודי, וככזה חלו עליו כל דיני "חתולו של יהודי". יהודי הוא מי שיש לו אמא פולניה....

rigoletto111

New member
ליבוביץ' ז"ל היה שואל בחזרה:

במה השוודי שוודי? יקירי: נולדת יהודי אז אתה יהודי. נקודה. זה שאלה של הכרה: שלך, של הסביבה, אפילו של ההלכה . כולם מכירים בזה שאתה יהודי. זה שהמחב"תים חושבים אחרת - זב"שם. הם גם קצת דבילים, אגב, ובעלי רמת השכלה של כיתה ט' , ברובם.

rigoletto111

New member
בגנים?

קראתי לאחרונה את : "מי אנחנו? : סיפורן העתיק של אוכלוסיות ישראל" מאת: נגר, יוסי הוא מסיק שם שקבוצות יהודים שונות (האתיופים, ואולי גם התימנים) מקורם בשבטים ערבים או אתיופים שהתגיירו. בתקופה הרומית היתה תנועת גיור עצומה. גם בלי מחקרים אפשר לראות שעולים מרוסיה יותר דומים לרוסים מאשר ליהודי מרוקאי. וכשאני מסתובב בגרמניה אף אחד לא שם לב שאני זר (נותנים לי תעמולת בחירות של המפלגה הניאו-נאצית,
) ככה שהתשובה "הגנים" ממש לא בכיוון.

מפליא איך שחלקכם הולכים לפי ההלכה

הרבה ישראלים יגדירו את היהדות שלהם לפי ההגדרה ההלכתית. כלומר, הם יציינו את עובדת היותם נימולים ובן להורים יהודיים כבסיס ליהדות שלהם. אבל אותם אנשים עצמם לא רוצים להקשיב לדבר ההלכה בחיי היום-יום אז למה להיתפס דווקא בעניין הזה? ואני רוצה לדבר דווקא על מסורת. הרבה שנים חשבתי ומסתבר שכך חושבים הרבה מחבריי ואני מניח שגם מביניכם ניתן לשמוע דיעה זאת, שהמסורת היא בעצם הגדרה רחבה ופשרנית של הדת. כלומר איש שיגדיר עצמו כמוסרתי ניתן להניח שהוא "קצת דתי". המסורת לפי זה אינה עניין תרבותי אלא דתי. בזמן האחרון אני נוטה לחשוב שצריך לעשות הבחנה חדה בין מסורת דתית כפי שחובשי כיפות מגדירים זאת לבין מוסרת תרבותית. אני למשל שומר מסורת יהודית במובן התרבותי שלה. אני אעשה (כרגע הדברים שונים מסיבות טכניות) סעודות שבת עם זמירות והדלקת נרות, בחגים אלך לפעמים או אפילו באופן קבוע לבית כנסת שאבחר (יתכן אף אורטודוקסי, כי אין כאן "דתיות" כלל ועיקר), אלמד עם ילדיי את התרבות הזאת וכמובן ועל זה אין וויכוח - לאטקעס וסופגניות בחנוכה, באָרשט בפסח וארוחות ריחניות בסוכות בסוכה מפוארת וכל זה "לתפארת תרבות ישראל". אין לי את הכלים לחקור ולהעמיק למה התעצבה התודעה הדתית הישראלית כפי שהיא כיום. אני מניח שזה נובע וממשיך להתעצב על פי הדו-שיח החרש בין הדתיים לחילוניים בישראל. הדתיים אינם סובלניים כלפי החילוניים ולכן אין לחילונים "דתיים מחמד" כדי שיוכלו להקשיב ולהבין ולהפנים ערכים תרבותיים יהודיים מבלי להתלכלך בדתיות. אם נחזור שניה לשאלת היהדות, הרי שיהודי אירופאי (לפי הנסיון שלי) ויהודי אמריקאי (נראה לי שכך הדבר) אינם מגדירים את יהדותם לפי ערכים הלכתיים. להם מספיק שהם מגדירים עצמם כיהודים ובזה מסתיים הדיון מבחינתם. השאלה "מיהו יהודי", השאלה הישראלית המטומטמת וההלכתית, אינה מובנת כלל לאותם יהודים. ואם הציבור החילוני הישראלי שלא גדל על ברכי הההלכה אינו מבין את התרבותיות שביהדות, כל-שכן אנחנו היוצאים שגדלנו על המשנה-ברורה לא מסוגלים או לא מוכנים להבין שיש תרבות שכזאת, הרי לנו פימפמו במשך שנים ש"תרבות" זה מהיוונים הטמאים ומה לטומאה כזאת ויהדות.

מירגל

New member
נועם- תרבות או מסורת?????

תרבות. מה זו תרבות? כל מה שהגדרת זו בדיוק מסורת. אוקיי- אז אולי בהגדרה שלך- מסורתי זה להיות "קצת דתי", אבל בהגדרה החברתית המקובלת כיום מה שהגדרת זה בדיוק (!!!) מסורתי. מה שאני מנסה להגיד- ואני יודעת שאני לא אצליח לשכנע אותך, שלהיות יהודי- גם על פי הגדרתך, זה היידישקייט (כתבתי נכון?), זו בדיוק המסורת-תרבות שמאמצים רבים מהיהודים, אם כי בצורה שונה מעט מאיך שאתה תאמץ (באידיליה שלך). להיות יהודי, גם בעיני, זה להדליק נרות שבת, לעשות קידוש לפני הארוחה, לשים מוסיקה חסידית בפול ווליום (ושתסלח לי ברוריה2...), לבנות סוכה בסוכות, לקנות לילדים את כל סיפורי האגדה על החגים- כולל זה של "אגוז הזהב" של לוין קיפנס בפסח או את חנה'לה ושמלת השבת סתם כך. ומה זה אם לא מסורת? או אולי תרבות? או אולי שניהם? טוב- אני מתחילה כבר לשעמם את עצמי... אז די!

אכן נכון

המושג מסורתי הוא אכן כפי שתיארת אלא שבישראל, משום מה, המושג נצבע בצבע דתי, וזה מה שמעקר את ה"מסורתיות" בישראל. כי אם מדובר ב"קצת דתיות" הרי שקצה נפשו של הציבור החילוני בישראל מהדתיות בכלל והוא מתרחק מכל מה שמדיף ריח דתי. תרבות איננה רק מסורת, היא יכולה להיות כל דבר. ניתן לדמיין חברה שזה עתה קמה ואין לה "מסורת", לפחות לא באופן מודע, ובכל זאת היא מקיימת תרבות חדשה. אני מנסה לטעון שהמסורת שאני מאמץ היא נושאת תרבות. לולי התרבות שבה המסורת איננה מסורת.

rigoletto111

New member
תרבות?

יהדות זה גם עם. עם עין בהתחלה ומ"ם בסוף. תשננו את המילה בזמנכם החופשי. מה שנקרא בערבית "שעב" ובגרמנית "volk"" ובאנגלית אין משום מה מילה מדוייקת אבל "פיפל" זה הכי קרוב...

למעלה