סתירה בין תורה למדע?!

סתירה בין תורה למדע?!

ישנם הטועים לחשוב, כי כביכול קיימת סתירה בין התורה למדע. הנושא המרכזי עליו הם מנסים לבסס את טענתם הינה גיל העולם, וזאת מכיוון שעפ התורה הזמן שעבר מבריאת העולם עד היום, הוא ה. תשנז שנים כלומר 5757 שנים. ומאידך לטענת המדענים גיל העולם נאמד במאות אלפי שנים, ויש הטוענים אף מיליוני שנים! בטרם נתייחס לשוני שבין הזמן שהתורה קובעת לזה של המדענים, נקל להבחין כי עצם העובדה שבין המדענים עצמם אין הסכמה לגבי גיל העולם, שחלק אומדים את גילו במאות אלפי שנים וחלק במיליוני שנים, הפרשים עצומים שכאלו בין אחד למשנהו, הם כשלעצמם כבר מראים לנו שכאן המדע קצת מזייף. לגופו של עניין, התבוננות קלה בין טענת היהדות, לבין טענת המדע, מראה לנו שאין כל סתירה ביניהם, כי למעשה כל אחד מהם מדבר במישור אחר, המדע מנסה לחשב מהו גיל העולם, לעומת זאת היהדות מלמדת אותנו כמה זמן עבר מבריאת העולם ועד היום, ולגיל העולם, היא כלל אינה מתייחסת. ונבאר הדבר, נאמר במדרש (בראשית רבה יד, ז): ...אדם וחוה כבני עשרים נבראו. הבה נצייר בדמיוננו, שאיזה עיתונאי ממולח היה מצליח להשיג סקופ ולראיין את האדם הראשון שעתיים בלבד אחר שנברא. השאלה הראשונה שהוא היה מציג לו היא, סליחה אדוני, בן כמה אתה? האדם הראשון מציץ בשעונו ואומר: בן שעתיים, מה? תמה העיתונאי, כל הגובה הזה ורק בן שעתיים? כן, כן, חוזר ומסביר האדם הראשון, הבורא אומנם ברא אותי בהתפתחות ובמבנה גוף של כבן עשרים, אך מאז עברו רק שעתיים! אותו עיקרון קיים גם בבריאת העולם, אלא ששם ההתייחסות היא הפוכה. כלומר, אין אנו עוסקים בשאלה באיזה גיל נברא העולם, או באיזה שלב של התפתחות התחלתית הוא נברא, אלא אנו יודעים כי מאז בריאת העולם או מדויק יותר לומר מאז בריאת האדם, ועד היום עברו 5757 שנים (וזאת עי חישוב משך חייו של אדם הראשון עד שהוליד את בנו וכן הלאה וכן הלאה... דברים המתועדים בתורה עצמה, בראשית ה, ג והלאה). תראה אומר השואל, עכשיו לאחר שהבנתי שלמעשה אין כלל סתירה בין התורה האומרת לנו כמה זמן עבר מבריאת האדם ועד היום, לבין המדע המנסה לקבוע באיזה גיל נברא העולם. חיפשתי למצוא איפה טעינו, ואז הבנתי שפשוט לקחתי שני מושגים הנראים כדומים [האחד הוא גיל העולם והשני כמה זמן עבר מבריאת האדם], התייחסתי אליהם כדומים ממש ובניתי קושיה מאחד לשני. נכון מאוד!!!ולכן תרשה לי לתת לך עצה טובה, כך שלהבא תוכל להרגיש בטעות מיד בהתחלה. בכל התמודדות כנגד היצר יש לשים לב ולזכור, כי לבערך אין כל ערך, וכל דבר מצריך בדיקה בעומק וביסודיות, כך שאם יש בטענה אחיזת עיניים כלשהי, היא מיד תתגלה, וכמו שראינו כי רבות מהטענות שנטענו נגד התורה היו בנויות על דמיון הבערך! ב. מי קדם למי? טענה נוספת הנראית כמדעית ואשר היטעתה אנשים רבים, היא הטענה האומרת שכביכול חוקי התורה הועתקו ממה שנקרא חוקי חמורבי. את טענה זו ניסו לבסס על סמך הנתונים הבאים: א. הממצאים הארכיאולוגיים מורים על כך שחוקי חמורבי נכתבו לפני כארבעת אלפים שנה (אם כי יש שחולקים על קביעת זמן זה). זמן זה מוקדם בכשבע מאות שנה לפני מעמד הר סיני שבו ניתנה התורה לעם ישראל. ב. מתוך מאות החוקים שבקודקס חמורבי, ישנם כמה חוקים בודדים שבאופן חיצוני הם דומים להפליא לכמה מחוקי התורה. אלו הן העובדות פחות או יותר, ומכאן נעבור למסקנות שהסיקו מהן אותם אנשים, והמסקנות אומרות כך: מכיוון שחוקי חמורבי קדמו לחוקי התורה בכשבע מאות שנים, וישנם ביניהם כמה חוקים, שהדוגמאות בהם ניסחו את אותם חוקים, דומות להפליא לאלה שבתורה, המסקנה היא שהתורה כביכול לא ניתנה במעמד הר סיני אלא הועתקה ושוכללה על בסיס חוקי חמורבי!!! אומנם מותר היה לצפות, כי כדי להגיע למסקנה שהיא ככ מרחיקת לכת, יהיה צורך לבסס את הטענות בצורה מסיבית, ולא בצורה כזו חובבנית. אך אחרי שראינו את דרך הפעולה של היצר וכיצד הוא מנסה לטשטש את הראיה הישרה של האדם, אזי מובן מדוע המסקנות הוסקו על פי דמיון שטחי ואקראי, כי רק כך אפשר לאחז את העיניים ולהתעלם מאמיתות התורה, תוך כדי התעטפות באצטלא מדעית! ואל תתמה היאך האדם משתכנע מראיה חובבנית שכזו, כי כשמישהו מחפש למצוא סימוכין כדי לא לדעת את בוראו, הוא מוכן להיאחז בכל עלה נידף! בכל אופן, גם דעה זו מתנפצת לרסיסים כשמתחילים קצת למשמש בה. כי הנה אם מנתחים לעומק את קודקס חמורבי ואת חוקי התורה מוצאים כי הקו המנחה את שתי מערכות המשפט הוא שונה לחלוטין בין אחד למשנהו. ניתוח כזה עשה הפרופסור מ. דויד, חוקר בתורת המשפט, ומאמרו התפרסם בקובץ מחקרים על המקרא שהופיע בשנת 1950 בליידן שבהולנד. במאמר זה הובהר, כי לאחר בדיקה יסודית ומעמיקה שערך, עלו מאליהם השוני והניגוד הגמור שבין שתי מערכות החוקים הללו. שוני מהותי, בצורה, באופן ובמבנה הרוחני של החוקים ובעיקר בכיוון הכללי של החוק ומטרותיו. ניגוד שבא לידי ביטוי גם בפרטי החוק וגם בישומו בחיי היום יום. עיקרי המחקר ותוצאותיו מובאים בהרחבה בחוברת ניצוצות (גיליון מס' 9) עם ניתוח מאלף של ההבדלים המהותיים בין שתי מערכות המשפט, והמעיין שם יראה בעליל כי לא ייתכן כלל שישנה זיקה כלשהי בין שתי מערכות המשפט הללו. מה שאנו רוצים להציג כאן, זהו פן נוסף המשמיט את עיקר הבסיס לטענה שכביכול חוקי התורה התפתחו מחוקי חמורבי, כי הנה הבסיס לטענה זו בנוי על כך שחוקי חמורבי קדמו למעמד הר סיני בכשבע מאות שנה. אלא, שהמתבונן יראה כי בפועל, חוקי התורה היו ידועים בעולם עוד הרבה לפני שחמורבי נולד! הנה לפני שהבורא ברא את העולם, הוא כתב את התורה שהיוותה למעשה את תוכנית הבריאה של העולם וכפי שאמרו חזל: שהקבה הסתכל באורייתא וברא עלמא, כלומר שהבורא הסתכל בתורה ועל פיה ברא את עולמו. (וכפי שהרחבנו לעיל במאמר על חשיבות לימוד התורה). לאחר בריאת העולם והאדם, לימד הקבה את התורה לאדם הראשון (זהר מדרש רות, מאמר האותיות), והוא העביר אותה לבניו אחריו, וכפי שנאמר בזוהר (מדרש הנעלם פרשת נח, מאמר וירח ה' את ריח הניחוח): ...למה נטל שם את הבכורה בשביל שהיה עוסק תמיד בתורה, מאין היה לו תורה, אלא אדם הראשון ידע התורה והניחה בקבלה לשת בנו ואחכ באה ליד חנוך עד שבא לשם והיה מתעסק תמיד בה.... ומכיוון שהתורה עדיין לא ניתנה כדבר מחייב, היא הייתה קיימת רק אצל מיעוט קטן מאוכלוסיית העולם, אצל אלו שאהבת ה' פעמה בלבם. בשלב מאוחר יותר שם בנו של נח פתח בית מדרש, כדי שכל המעוניין ללמוד את תורת האלוקים יוכל לבוא ולעשות כן, ונינו עבר המשיך דרכו, ובסופו של דבר גם יעקב אבינו הגיע לשם ללמוד תורה וכדברי המדרש (שמות רבה א, א): ...ויעקב איש תם וגו' ולמד תורה מה שלמדו אביו ואחכ פרש מאביו ונטמן בבית עבר ללמוד תורה..., כך המשיכו חוקי התורה לעבור אצל חלק מהאנשים אך עדיין לא כדבר מחייב, וזאת עד למעמד הר סיני, ששם ניתנה כל התורה כולה (ולא רק החוקים) לכל העם וכדבר מחייב. אם כן חוקי התורה היו ידועים בעולם מיד עם בריאת האדם הראשון, כלומר כבר לפני 5757 שנים, זמן המוקדם קצת יותר מחוקי חמורבי. ומכאן גם מובן מדוע בקודקס חמורבי מצויות דוגמאות ממש כפי הכתוב בתורה. כי אומנם בזמנם, את חוקי התורה הם לא היו מחויבים לקיים, אך מכיוון שחוקי התורה והדוגמאות שבה היו מצויים כבר בעולם, אזי מסתבר שגם הם עמדו לנגד עיני המחוקק את חוקת חמורבי. ולמרות שאת חוקי התורה הם לא רצו לקבל, ממ מה מתאים יותר מלהשתמש בדוגמאות שהן כבר ידועות בעולם המשפט (של ימי קדם), ועל פיהם לקבוע את החוקים שלנו (של חוקי חמורבי) ובכך להבליט את הגישה השונה של חוקי חמורבי מחוקי התורה. ולכן אם כבר מדברים על איזו שהיא העתקה ממערכת משפט אחת לשניה, אזי יש לזכור כי חוקי התורה והדוגמאות שבה הם אלו שהיו הראשונים בעולם...!

מה בין זה לחזיר?

אף אחד לא טען שהעולם נוצר ב"מקרה". "מקרה" זה מושג עצל ומטופש של אמנון יצחק ודומייך. החישובים שלך נדונו לאובדון. לא תתמודד עם אף טענה אתאיסטית מפריכה.

קודם כל בוא נרגע

בס"ד קודם כל בוא נירגע אני לא בא לריב איתך. "אף אחד לא טען שהעולם נוצר ב"מקרה". "מקרה" זה מושג עצל ומטופש של אמנון יצחק ודומייך" (יש לך עוד הרבה חרא לאכול בשביל להגיע לאמנון יצחק). אתה טוען שהעולם לא נוצר במקרה אז בוא בבקשה תגיד לי איך העולם נוצר לפי המדע החילוני אני ממש רוצה לדעת מחכה לתשובה

האם

דאגת פעם ללכת וללמוד מה טוען המדע לגבי יצירת העולם? קראת על תאוריות היווצרות היקום של המפץ הגדול? קראת את מוצא המינים של צ'ארלס דארווין? (או שסתם הנחת: הוא טוען שכולנו נוצרנו במקרה, זה לא סביר, ביי ביי)

ברוך אלוקינו שבראנו לכבודו והבדילנו מן התועים

בס"ד על המפץ הגדול בגדול: על פי תאוריה זו, מקורו של היקום בנקודה בודדת, הקרויה סינגולריות כבידתית. המפץ הגדול מתאר את האירוע שהתרחש בנקודה זו ובמהלכו נוצר היקום, ממד הזמן, ממדי המרחב והגדלים הפיזיקליים הידועים לנו כיום. עם הזמן התפשט היקום לכדי היקום המוכר לנו כיום. מוצא המינים בגדול: זה מתאר תאוריה בה קבוצות של אורגנזימים מתפתחים בשיטה הנקראת "ברירה טבעית" אשר לפיה בעלי חיים ממין מסוים חיים בתחרות מתמדת על משאבים, ורק בעלי חיים אשר בעלי תכונות מסוימות שורדים. בעלי חיים אלה מעבירים תכונות אלה לצאצאים שלהם. ומזה מקרה מקרה זה שאין בעצם תכנון שהכל באקראי כמו שאתה טוען שאין יד מכוונת לכל הבריאה אז במילים אחרות אתה אומר שהעולם נוצר באקראי אקראי=מקרה (למרות שדרווין עצמו היה מאמין באלוהים)

אוקי, זו התחלה טובה

(אם כי בכל זאת הייתי ממליץ לך לקרוא את המקור. עכשיו תסביר לי בבקשה מה הקשר בין מה שאתה כותב לבין התאוריות המדעיות הללו בפועל? אבולוציה זה לא סתם מקרה. זה מצב שבו בהכרח נוצרות כל הזמן מוטציות במינים חיים (וזה ידוע לנו כנכון) ושהטובות ביניהן שורדות. זו לא מקריות. במיספרים שהאבולוציה מדברת עליהם, זה באופן מסוים בלתי נמנע. העין אגב, שכל כך אוהבים להיתפס אליה, לא רק שקל להסביר איך התפתחה אלה שלפי האבולוציה היא התפתחה 3 פעמים נפרדות. ז"א שזה דבר שנוטה מאד להתפתח ביצורים חיים כי זה קרה בשלוש מינים בלתי תלויים.

די כבר לדבר שטויות

בס"ד אתה יודע מה דרווין עצמו אמר שהוא בכלל לא בטוח בטאוריה שלו כי יש שני דברים שנוגדים את הטאוריה שלו והם הן: העין הוא עצמו אמר שהעין זה דבר כל כך מתוחכם שכשה לי להעמין שזה נוצר במיקריות ופעם לפני 150 שנה בערך לא ידעו כלום על העין.ודבר שני שדרווין עצמו אמר שנוגד את הטאוריה שלו זה שצריח להיות שלב מעבר בין האדם לקוף ובתקופה שלו לא מצהו שלב מעבר (ביגלל זה הטאוריה שלו נחשבת טאוריה) ועד היום לא מצהו שלב מעבר בין האדם לקוף זאת אומרת שהטאוריה שלו כיום היה בכלל לא נכונה.

חבל חבל

שלא מלמדים אותכם ביולוגיה. אין שלבים בין האדם לקוף מהסיבה הפשוטה ש ... האדם הוא קוף. Homo Sapiens (בני אדם) שייכים למשפחת הפרימטים (במילים אחרות - כולנו קופים). האבולוציה לא טוענת ש"יצאנו מקופים" כי אין צורך בזה. אנחנו נכנסים להגדרה הביולוגית של קוף עם או בלי האבולוציה. אז תפסיק להסתלבט על חבריך הקופים ולמד לאיית תאוריה כמו שצריך: ת-א-ו-ר-י-ה (ולא טאוריה). מעבר לזה, אני שוב קורה לך ללמוד אבולוציה ולגלות עד כמה פשוט להסביר את התפתחות העין. דא לך שכבר ביצורים חד תאיים היו עיניות המזהות אור מה שבהחלט מאפשר התפתחות של תאים המיוחדים לכך ביצור רב תאי. מן הסתם יצור רב תאי שגם פיתח הגנה יעילה יותר על התאים הללו ישרוד טוב יותר (על כן אין שום סתירות של "שקע ריק בראש" כי ההגנה על העיניים התפתחה לאחר התפתחות העיניים עצמם).

בונא לא אמרתי לך להפסיק אם השטויות?

בס"ד "חבל חבל שלא מלמדים אותכם ביולוגיה. אין שלבים בין האדם לקוף מהסיבה הפשוטה ש ... האדם הוא קוף" אתה רואה שאתה עדיין מדבר שטויות.תראה בין השלבים שהקוף מתפתח לאדם צריח להיות שלב בינהים הקוף לא ביום אחד התפתח לאדם אלה לכך זמן זאת אורמת שצריח להיות שלב בינהים בין האדם לקוף ואם השלב הזה קיים (אם לא אז התאוריה שלו לא נכונה) צריח למצוא את המאובנים שבין האדם לקוף.תראה מהשאני אומר לך עכשיו אני לא ממציא ולא אני אומר אותן לך תשאל כל בן אדם שקצת מבין בתורת האבולוציה הוא יגיד לך את מה שאני אומר לך דרווין בעצמו אמר את זה. ובנוגע למה שאמרתה "ת-א-ו-ר-י-ה (ולא טאוריה). " ההבדל בני לבין כה אתה רואה מה שאתה כותב לי אני כותב בכתיבה עיורת זאת אומרת שכל פעם יכול להיות לי שגיאה לא שאני מצדיק את זה אבל כך או כך אני מדבר אם אנשים שלו מבינים כלום אז חפיף. ועוד הפעם אני אומר תפסיק כבר לדבר שטויות.

כמובן, כמובן ...

תקרא שוב טוב את מה שכתבתי. אתה ואני - קופים. תפתח ספר ביולוגיה ותקרא הגדרה של קוף. כעת הבט במראה. למד את החפיפה והבן שאתה קוף. לגבי הטענות שלך על מחסור במאובנים: הנה הבא לי מחקר מדעי המגבה את הטענה שלך כאילו חסר מאובן שאמור היה להימצא.

Trance O Matic

New member
אדם

מיון מדעי ממלכה: בעלי חיים מערכה: מיתרניים מחלקה: יונקים סדרה: פרימטים * משפחה: הומינידים ** סוג: אדם מין: אדם נבון תת־מין: אדם נבון מודרני ------------------------------------------------------------ *פרימטים: טרום קופים (קיפופים) קופים צרי אף - תת סדרה בסדרת הפרימטים הכוללת את כל קופי העולם הישן וכן את האדם קופים רחבי אף קופיפים ------------------------------------------------------------ **הומיניניים (Hominini), שבט בתת-משפחת הומיננאים הכולל את: תת-שבט שימפנזים (Paninina) תת-שבט הומינינים (Hominina) *** ------------------------------------------------------------ ***הומינינים (Hominina), תת-שבט של הומיניניים. בקבוצה זו נכללים האדם ואבותיו הקדומים, מן התקופה שלאחר הפיצול בין שושלתו לבין שושלת השימפנזה. מוכרים גם בשם המסורתי "הומינידים". אוסטרלופיתקוס אוסטרלופיתקוס אפארנזיס (Australopithecus afarensis) אוסטרלופיתקוס אנמנזיס (Australopithecus anamensis) אוסטרלופיתקוס אפריקנוס (Australopithecus africanus) פרנתרופוס פרנתרופוס רובוסטוס (Paranthropus robustus) פרנתרופוס אתיופיקוס (Paranthropus aethiopicus) פרנתרופוס בויזאי (Paranthropus boisei) ארדיפיתקוס ארדיפיתקוס קדבה (Ardipithecus kadabba) ארדיפיתקוס רמידוס (Ardipithecus ramidus) אדם אדם נבון (Homo sapiens) אדם מודרני (Homo sapiens sapiens) אדם ניאנדרתלי (neanderthalensis Homo) אדם זקוף (Homo erectus) אדם מיומן (Homo habilis) אדם פלורס (Homo floresiensis) קניינתרופוס קניינתרופוס פלטיופס (Kenyanthropus platyops) סהלנתרופוס סהלנתרופוס צ'אדנזיס (Sahelanthropus tchadensis) אורורין אורורין טוגננזיס (Orrorin tugenensi

בכיף אחי

בס"ד בכיף אני איתן לך שמות של מדענים גדולים בעולם שעד היום לא מצהו מעובנים אז התאוריה המהממת שלך לו נכונה. "תקרא שוב טוב את מה שכתבתי. אתה ואני - קופים. תפתח ספר ביולוגיה ותקרא הגדרה של קוף. כעת הבט במראה. למד את החפיפה והבן שאתה קוף" מה שאתה אומר לי פה בעצם במילים אחרות זה תאמין לי שהתאוריה שלו נכונה אתה עדיין מדבר שטויות.

שוב, אתם חוזרים על אותה טעות

אתה יודע להדיל בין מחקר לבין מדען? מדען זה אדם פלוני כלשהו עם מאפיינים כאלו ואחרים. מחקר זו בדיקה אמפירית של משהו שיש לה השלכות על קבלת תאוריה כזו או אחרת בקהילה המדעית. אז תביא לי בבקשה קישור למחקר. אמרת שבכיף תיתן? אני מחכה.

חיים 1990

New member
מה אתה רוצה ממנו

הוא אפילו לא עבר על כל המאמר ליפני שהוא עשה העתק הדבק. לכן הוא פספס את זה שכבר עברו 10 שנים מאז שכתבו את המאמר. הוא כתב שהעולם נברא ליפני 5757, שהיום ה`תשנ``ז. אבל מה לעשות שהיום כבר ה`תשס``ז, שזה אומר לפי היהדות 5767 שנה מבריאת העולם.

WindsOfWar

New member
קראתי רק 3 פסקאות ראשון וזה הספיק לי

התורה נמצאת במישור אחר בעצמה. במישור האמונה. כדור הארץ ועולם לא נבראו לפני5757 שנים. המורה שלי לתנך בבית ספר הוא גם ארכיאולוג(יש לו תואר בארכיאולוגיה), ובעצמו חוקר את הדברים האלו לעומק. הוא עצמו הביא דברים שכבר היו בעולם לפני כ 10-15 אלף שנים. וחלקם היו שייכים לאדם. אפילו החובר שאלפיה אני לומד לבגרות, משכנעת יותר
.

עזוב

ההבנה המדעית של כותבי התורה לא מגיעה בכלל לרמה שבה יש לדון על זמני בריאת העולם. קודם שיראו לי את הארנבת שמעלה גירה, אחר כך נדבר. (נ.ב. באותה הזדמנות אתם מוזמנים גם למצוא את העטלף שמטיל ביצים, וכן לבדוק מחדש את זמני ההריון של היונקים)

מילר2

New member
ילד נאיבי...

מה"טעויות" הגסות שציינת (גירה יונקים עטלף) אתה מנסה להוכיח שאדם כתב את התורה? וכי אותו אדם היה כל כך דביל עד שלא שם לב לעובדות הכל כך ברורות שכתבת? הוא סתם כתב הבחנות על ארנבת בלי שיציץ וייראה איזה שטויות כתב? אולי (ותנסה להבין- למרות שזה לא בא לך טבעי) באמת מדובר שם על זנים אחרים ממה שאנחנו יודעים?

כן

תושבי כנען בזמנים בהם נכתבה התורה באמת היו פרימיטיביים למדי והשכלתם המדעית שאפה לאפס (בשונה מתרבויות חכמות כמו היוונים או המצרים). לגבי טענת הזנים האחרים: זה רק מראה כמה החרדים לא מבינים במדע גם כיום. הארנבות שייכות למשפחת הליפדאים. משפחת הליפדאים לא מעלה גירה. במילים אחרות, לא קיימות כלל ארנבות שמעלות גירה או חיה הדומה במראה שלה לארנבת ומעלה גירה. אגב, גם מכרסמים (בהנחה שכותבי התורה התבלבלו, כי ארנבת היא לא מכרסם), לא מעלים גירה. אם אתה טוען כי היה קיים איזה בן נכחד למשפחת הליפדאים או המכרסמים שהעלו גירה הרי זה חידוש שמשנה כליל את כל התפיסה של המשפחות האלו. כיום לא ידוע על אף יצור שכזה ומהידע הקיים לגבי בעלי החיים האלו ולגבי העלת גירה מובן גם כי קיומו לא סביר כלל וכלל. מה דווקא כן סביר זה שכותבי התורה (שהיו סה"כ חבורת כנענים לא משכילים במיוחד), ישבו להם באוהל וחשבו. הם לא באמת ידעו מה קורה אצל חיה שמעלה גירה אבל הם ידעו שהיא נוהגת להיראות לועסת הרבה. אז הם ראו שאצל הארנבת יש תנועות לעיסה דומות שמבצע פיה וחשבו שהיא מעלה גירה. כנ"ל לגבי העטלף שמטיל ביצים. הגיון תורה טיפוסי: זה מעופף = זה ציפור. וכן, אותם אנשים לא שמו לב שכותבים שטויות. זה קרה לא מעט בהיסטריה האנושית על ספרות מיתולוגית כזו או אחרת. אפילו אריסטו בזמנו טעה לגבי הארכת ניסויים של כוח המשיכה. אנשים בזמן הזה לא כל כך נהגו לפדוק דברים. הם פשוט ניחשו והרבה פעמים טעו. כך גם התורה

למעלה